HomeKit-ondersteuning komt naar IKEA Trådfri-sensor en -snelkoppelknop

21 februari 2021 2 Minuten 0 Reacties
IKEA Snelkoppelknop

Als je Apple-fan bent, dan is er goed nieuws. Als je tenminste slimme IKEA-producten in huis hebt. De ondersteuning van HomeKit wordt uitgebreid.

Er zit al Apple HomeKit in een aantal IKEA-producten, maar daar komen er nu twee bij. De Trådfri-bewegingssensor en de Trådfri-snelkoppelknop worden beide voorzien van ondersteuning voor Apple HomeKit.

IKEA Trådfri snelkoppelknop

Als je een van deze producten in huis hebt, dan wordt de nieuwe firmware automatisch beschikbaar gemaakt. Dat gaat via de Trådfri-Gateway in de firmwareversie 1.13.21. Het kan zijn dat deze nog niet beschikbaar is in Nederland, maar in het Verenigd Koninkrijk is dit wel het geval. De firmware zou snel verder over de wereld worden uitgerold, zo schrijft HomeKit Authority.

De snelkoppelknop was een paar keer uitgesteld maar is nu eindelijk beschikbaar voor IKEA-klanten. Je kunt dankzij deze knop een soort routine instellen, zoals een specifieke sfeer creëren met lampen. De sensor kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een lamp in de garage automatisch aan te laten gaan wanneer iemand langs de sensor loopt.

Apple HomeKit

De update komt met nog een voordeel, namelijk voor de Trådfri-ledlamp. Die kun je dankzij de update nu instellen qua aan- en uitzetten. Het idee van de ondersteuning van HomeKit is dat je Trådfri-producten kunt gebruiken in combinatie met Apple-producten. Zo kun je je Mac, iPhone of iPad gebruiken om de IKEA-apparaten te gebruiken, maar bijvoorbeeld ook de slimme assistent Siri. Heb je geen Apple-producten, dan is de nieuwe HomeKit-ondersteuning minder interessant. Je kunt echter wel Home Smart of Google Assistant gebruiken voor de slimme productlijn van IKEA.

Het is opvallend dat deze HomeKit-ondersteuning wel kan, terwijl deze ondersteuning voor de Fyrtur- of Kadrilj-rolgordijnen nog steeds niet wordt uitgerold in Europa. In de Verenigde Staten is deze update wel live, maar in Europa loopt IKEA tegen problemen aan. Het is echter onbekend wat die problemen exact inhouden. Wel heeft de Scandinavische meubelgigant enkele weken geleden een nieuw Trådfri-product op de markt gezet, namelijk gekleurde spotjes met GU10-fitting.

Ikea tradfri GU10

Reacties (0)