Hoe mijn gestolen slimme beveiligingscamera de dief na een paar dagen ontmaskerde

23 juli 2018 + 10 minuten 30 Reacties
WoonVeilig-camera-buiten-1

Nog nooit is er bij mij echt ingebroken of is er iets gestolen. Helaas is me dit vorige week wel overkomen, maar dankzij de slimme beveilingscamera van mijn alarmsysteem is de dief binnen no-time ontmaskerd, heb ik mijn camera terug en komt de beste man met hard bewijs voor de rechter.

De manier waarop dit gebeurd is, is dermate interessant dat ik het toch even wilde delen. Zelfs de politie stond ervan te kijken dat we iemand zo eenvoudig en zo snel konden oppakken.

Mijn huis is prima beveiligd

Het zal je niet verbazen dat ik mijn huis aardig beveiligd heb. Ik werk de hele dag met smarthome-apparatuur en av-producten dus je wordt er in meegezogen; ik ben er wel verslaafd aan kan ik zeggen. Daarnaast is het ook niet onbelangrijk om het huis te beveiligen zodat de producten waar ik mee werk ook daadwerkelijk bij mij thuis blijven staan. Ik heb tal van alarmsystemen en camera’s getest, en er uiteindelijk voor gekozen een compleet systeem (van WoonVeilig) aan te schaffen dat naast diverse sensoren in mijn geval bestaat uit een camera voor binnen en een camera voor buiten.

Maar toen was de camera ineens weg

Afgelopen dinsdag kreeg ik rond half 1 in de middag ineens een push-notificatie van de alarm-app waarin gemeld werd dat de internetverbinding van de camera buiten (gericht op de auto en de achterdeur) verbroken was. Nu was er niet direct paniek want ik was thuis dus er zal wel niks gebeurd zijn, en bovendien kan deze melding wel eens verschijnen als het internet wat hapert. Ik ging dus direct weer aan het werk zonder er naar om te kijken.

Advertentie

Een dag later stond ik in de tuin en realiseerde ik me dat ik nog altijd geen melding had gehad dat de verbinding van de camera hersteld is. Het eerste wat ik deed was de adapter van de camera (die binnen bevestigd is) opnieuw in het stopcontact steken, maar zonder resultaat. Pas toen kwam het in me op om eens naar de camera te gaan kijken. En ja hoor, die was verdwenen. De kabels staken nog uit de muur maar waren netjes afgeknipt en de schroeven waren ook netjes uit de muur gedraaid. Mijn camera was dus gestolen, maar waarom? En hoezo dan op klaarlichte dag?

In eerste instantie ging ik er vanuit dat iemand de camera had zien hangen en met een spontane actie bedacht deze te stelen. Een vervelende situatie, maar shit happens, dacht ik. Al snel werd het echter duidelijk dat er meer aan de hand was. Wie heeft er nu een kniptang en schroevendraaier bij? En waarom zou je een camera zonder adapter en doos willen verkopen? Meerdere mensen kwamen met de gedachte dat dit wel eens met voorbedachte rade gebeurd zou kunnen zijn. De dief (of dieven) wilden de camera waarschijnlijk weghalen om vervolgens ongezien het huis binnen te dringen – natuurlijk niet wetende dat er dan nogal wat extra drempels voor ze zouden verschijnen. Die dag zelf is het ze niet gelukt omdat ze er waarschijnlijk achter kwamen dat ik aanwezig was. De angst sloeg echter aan, zowel bij mij als mijn vrouw. Wanneer zouden ze dan terugkomen?

En natuurlijk kwamen veel mensen met de vraag of de dief dan niet op beeld stond, het is immers een camera. Helaas niet nee, want de camera’s nemen alleen op als het alarm ingeschakeld is. Ik was thuis dus het alarm stond er niet op. Sommige camera’s nemen altijd op als er beweging is, maar de meeste camera’s van complete alarmsystemen zijn onderdeel van dat systeem en nemen dus alleen op als het alarm actief is. Op zich een goede keuze omdat ik geen honderden videofragmenten per dag wil bekijken als er niks interessants is en ikzelf, de kat, de buurman of mijn vrouw voorbij loopt. Daarbij staan er op andere plekken wel camera’s die alles zien maar middels een eigen app en dienst werken.

De dag erop was het raak

We hoefden niet lang te wachten totdat het raak was. De volgende avond was mijn vrouw met de auto weg en was ik een douche aan het nemen. De lichten waren uit dus het zag eruit alsof er inderdaad niemand thuis was. Toen ik de slaapkamer binnenkwam en naar buiten keek zag ik tot mijn schrik dat er iemand over de schutting klom en in mijn tuin stond. Al snel begonnen de figuurlijke alarmbellen te rinkelen en bovendien hoorde ik een tweede persoon aan de poort rammelen. Ze waren gearriveerd en het eerste wat ik deed was natuurlijk 112 bellen. Fluisterend heb ik de politie alles doorgegeven wat zich afspeelde maar omdat ik bang was gehoord te worden liep ik even naar de overloop. ‘Helaas’ hing hier mijn Philips Hue bewegingssensor, waarna de lampen op de eerste verdieping aansprongen en de twee inbrekers zich uit de voeten maakten. Ik ben er nog een stukje achteraan gerend, maar al snel arriveerde de politie. Na een korte zoektocht door de wijk werden ze helaas niet gevonden. Het verhaal werd verteld aan de politie en de aangiften werden gedaan, maar eigenlijk had ik niet het idee dat deze twee personen nog gevonden zouden worden.

De camera was weg en ze hebben geprobeerd in te breken, maar wat kun je nu nog doen? Je weet niet wie, waar, waarom en hoe. Niet alleen bij ons maar ook in de rest van de buurt begon de angst wat groter te worden. Ze waren dus op iets uit, en misschien niet alleen bij ons. Iedereen zou een oogje in het zeil houden en eigenlijk hoopten we allemaal dat het bij deze ene avond zou blijven.

‘De verbinding is hersteld’

De volgende dag ging ik nietsvermoedend weer aan het werk, maar deze keer met het alarm in ieder geval half ingeschakeld zodat het af zou gaan als iemand door de voordeur of achterdeur naar binnenkomt. Je weet het immers nooit.. Rond het middaguur kreeg ik ineens weer een notificatie van de alarm-app; ‘De internetverbinding van uw buitencamera is hersteld’. ‘Huh?’, dat was mijn eerste reactie. Het duurde een paar seconden voordat ik doorhad wat dit betekende. De camera hing er niet meer dus waar hangt ‘ie dan? Al snel opende ik app waar je direct naar de livefeed van de gekoppelde camera’s kunt kijken. En ja hoor; ik keek binnen in een huiskamer die ik nog nooit gezien had.. Een rommelige huiskamer, een wat klein huis en een oudere man met ontbloot bovenlichaam aan tafel. Wie is dit en waar kijk ik naar?

In verband met privacy – ja, ook dieven hebben privacy – is de woonkamer onherkenbaar gemaakt

Na een paar minuten de livestream bekeken te hebben begon het allemaal duidelijk te worden. Ik keek naar de huiskamer van de dief of dieven en ik kon alles live volgen. Van de gesprekken tot wat ze deden in de woonkamer. De camera lag naast de televisie, op een kastje. Het leek erop dat ze bezig waren met het ‘zoeken’ naar de camera om deze te installeren, maar ik had niet het idee dat ze wisten waar de camera onderdeel van was en hoe het eigenlijk werkte. Welke dief zet immers de camera aan als je weet dat de camera nog onderdeel van mijn account is en dus door mij te bekijken is? En hoe kan dit eigenlijk? Die laatste vraag is door het bedrijf achter het alarm beantwoord inmiddels; de camera beschikt over een ethernetpoort en zodra hier een kabel op aangesloten wordt – wat voor installatie verplicht is – maakt hij verbinding met het internet en vervolgens het reeds gekoppelde account. Dit is een bekabelde installatieprocedure die voor sommigen wellicht als irritant ervaren wordt bij het installeren van de camera, maar die er nu wel voor zorgt dat iemand niet zomaar en vooral ongezien met jouw camera aan de slag kan.

Direct heb ik de politie gebeld want van dit moment wilde ik profiteren. Ik heb screenshots en tientallen video’s gemaakt, en ook meteen maar een duidelijke foto van de meneer aan tafel in de buurtapp gezet. Al snel verscheen er een motoragent aan wie ik het verhaal weer helemaal opnieuw moest doen. Maar, hij wilde helpen en luisteren. Ik toonde hem de livefeed na het hele verhaal verteld te hebben, maar het leek niet helemaal door te dringen. ‘Hoe kunt u nu meekijken met de camera van iemand anders?’ en ‘Dit is de camera van die meneer op het beeld’? Ok, geduldig blijven want het is inderdaad niet alledaags dat een misdaad zo opgelost kan worden.. Toen het kwartje viel zijn we alle foto’s en video’s gaan verzamelen en plots – nog geen kwartier later – verscheen er een bericht in de buurtapp. De naam en zelfs het adres van de beste man waren bekend. We hadden hem, was mijn logische gedachte.

Al direct werd mijn enthousiasme wat getemperd omdat de motoragent aangaf niet zomaar en direct even langs te kunnen gaan bij deze meneer. De officier van justitie moest nog toestemming verlenen, het bewijs moest nog gevorderd worden en het moest overgedragen worden aan de recherche. Daar ging mijn hoop om de verdachte op heterdaad te kunnen betrappen, want als hier een dag of langer overheen zou gaan zou de livefeed al onderbroken zijn en de camera waarschijnlijk ook al verkocht of weggegooid zijn. De motoragent vertrok en het enige wat ik nog kon doen was zolang de livefeed werkte foto’s en video’s maken. Daar kan toch niemand omheen zou je zeggen?

Advertentie

De digitale recherche pakt het op

Een uurtje later ging de telefoon; iemand van de recherche was ingevlogen om het verhaal direct op te pakken. Het was zelfs iemand van de digitale recherche die hier tijdelijk opgezet was, met name omdat het een zaak was die ze nog niet eerder gezien hadden. De rechercheur wist zelf ook niet helemaal wat hij hoorde en zag, of wat hij er nu precies mee aanmoest. Ik heb hem de inloggegevens van het alarmsysteem gegeven zodat hij zelf bij de verdachte mee kon kijken, wat hem ook al versteld deed staan.

Toch wilde hij proberen nog iets meer bewijs te vergaren voordat er tot actie overgegaan zou mogen worden. Hij had een ip-adres nodig; het ip-adres van de camera, zodat ze hier een dubbelcheck mee konden doen bij de verdachte thuis. Ik had dit niet, maar gelukkig had WoonVeilig, het bedrijf achter het alarmsysteem, dit wel. Het bedrijf stond na een telefoontje van mij en de rechercheur direct welwillend tegenover de medewerking; voor hun was het ook nieuw. Na schriftelijke toestemming van mijzelf hebben ze het ip-adres doorgegeven aan de recherche. Niet veel later werd ik gebeld dat het ministerie van justitie toestemming gegeven had om langs te gaan bij de verdachte en hem te arresteren.

In de tussentijd bleef ik natuurlijk de livestream bekijken, want als er nog iets belangrijks gebeurde wilde ik het vastleggen. Het hele gezin kwam langs in de woonkamer en alles bij elkaar genomen leek het mij niet dat deze mensen dit voor het eerst deden, zeker als we de Gucci-tassen op de tafel meetellen. Maar goed, ik wist niet wat men daar nog meer op de kerfstok had; ik wilde alleen dat deze dief of dieven gepakt werden en dat wij weer rustig kunnen slapen. Helaas werd na een uurtje de verbinding definitief verbroken. Ik ga er vanuit dat de mannen in huis eindelijk doorhadden hoe de camera gereset kan worden of de hoop op installatie hebben opgegeven. Jammer, want ik had de arrestatie graag via de livestream gevolgd. Niet zozeer omdat ik iemand graag gearresteerd zie worden, maar ik had wel graag de uitdrukking op de gezichten gezien. ‘Hoe in hemelsnaam zijn ze bij ons terecht gekomen?’

Rond 18.00 kwam het verlossende telefoontje; de politie is langs geweest, de camera is aangetroffen en er zijn twee personen aangehouden.

Slimme techniek en goede samenwerking

Het mooie van dit verhaal vind ik het samenvoegen van diverse belangrijke elementen om snel tot actie en aanhouding te kunnen komen. De slimme mogelijkheden van de camera die dus mij een livestream voorschotelt zonder aan mijn eigen netwerk te hangen. De sociale media (buurtapp) waarmee we de verdachte binnen minuten geïdentificeerd en gelokaliseerd hebben. En bovenal de snelle en goede samenwerking tussen mijzelf, de recherche (politie) en het beveiligingsbedrijf om alle eindjes aan elkaar vast te knopen en ook wettelijk gezien tot aanhouding over te kunnen gaan. De rechercheur heeft me na de aanhouding nog even gebeld om me te bedanken voor de goede samenwerking en vooral zijn enthousiasme te uiten over de nieuwe mogelijkheden die slimme bewakingssystemen bieden. Dit maakte de hele operatie een stuk eenvoudiger en het bewijs onomstotelijk waardoor de rechter harder kan optreden. Tussen de eerste melding van mij en het aanhouden van de twee verdachten zat maar vijf uur, en dat is in mijn optiek een compliment waard voor alle betrokken partijen. Wij slapen in ieder geval weer een stuk rustiger.

Blijkbaar en jammergenoeg moet het gezegd worden; dit is absoluut geen reclame voor het alarmsysteem, maar ik vind dat dit verhaal met naam en toenaam gedeeld mag worden omdat het laat zien hoe een slim alarmsysteem je kan helpen en hoe je middels de samenwerking tussen slimme techniek, sociale omgeving en overheid tot resultaten kunt komen. Het is mijn vak om objectieve ervaringen te delen, en dat is hier niet anders.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (14)

Robert

Robert
23 juli 2018 om 18:22

De slimme camera’s, zoals Nest, kunnen zelfs melding maken van bekende vs onbekende personen

Inloggen


23 juli 2018 om 21:39

Klopt, er zijn meer camera’s die dit doen, maar die zijn geen onderdeel van een gesloten alarmsysteem. Ze zijn goed voor erbij, maar ik zou altijd een gesloten alarmsysteem als basis nemen.

Inloggen
Rob

Rob
23 juli 2018 om 22:34

En weer een kwartier reclame zitten lezen

Inloggen


23 juli 2018 om 22:45

Moet ik de aangifte er maar bijplaatsen en de dief met naam en toenaam noemen? Nee, dit is geen reclame; dit is puur een eerlijk verhaal met partijen die goed samenwerken, waaronder dit bedrijf. Jammer dat je door de zure blik echte content niet kunt waarderen.

Inloggen
Gerard

Gerard
24 juli 2018 om 18:10

Niets mis mee met dit verhaal. Dikke pluim voor iedereen, óók de leverancier !

Inloggen
Radies

Radies
23 juli 2018 om 23:14

Zeikerds zijn er overal joh, het kwartier zegt genoeg..

Inloggen
Tom

Tom
23 juli 2018 om 23:46

Laat ze bij hem maar eens langskomen. Dan piept ie wel anders.

Inloggen
Maaike

Maaike
23 juli 2018 om 23:02

Tof en mooi verhaal! Goed om te zien dat het uiteindelijk zo wordt opgelost.

Inloggen
Dennis

Dennis
24 juli 2018 om 10:14

Binnen een halve dag staan ze weer op straat met 20 uur taakstraf. Ik vond het een leuk verhaal om te lezen, maar de allerlaatste schakel: het Nederlandse rechtsysteem doet alle moeite teniet.

Criminelen worden in ons land niet hard genoeg aangepakt. Als de straffen laag blijven blijft de drempel voor criminaliteit ook laag.

Inloggen


24 juli 2018 om 11:00

Ik ben netjes op de hoogte gehouden en gebeld met de vraag welke ‘eis’ ik aan de rechter zou willen voorleggen. Nu ben ik wel realistisch dus ik verwacht geen hoge straf, maar het wordt wel tijd dat de rechter dit soort mensen wat harder aanpakt. Met hard bewijs moet dit kunnen. Die mensen realiseren zich niet wat ze met een gezin of buurt doen. Die camera of die tv is verzekerd, de angst blijft.

Inloggen
Pierre

Pierre
24 juli 2018 om 16:56

Het is niet de schuld van de rechter dat hij lage straffen uitdeelt, het is de wetgever (Eerste en Tweede Kamder) die de strafwet moeten aanpassen. Een rechter spreekt recht volgens de wet; hij kan er niet boven of onder staan!

Inloggen


24 juli 2018 om 17:52

Snap ik, maar hij heeft wel bewegingsruimte binnen de wet.

Inloggen
Martijn

Martijn
24 juli 2018 om 10:38

Mooi verhaal. Jammer dat je er niet bij zet wie de daders waren, maar bij het lezen van “Gucci tassen op tafel” weet ik eigenlijk wel voldoende.

Inloggen


24 juli 2018 om 11:17

Als ik dat zou doen (of het gezicht zou laten zien) is de kans groot dat ze hun straf ontlopen, helaas.

Inloggen
Werner

Werner
24 juli 2018 om 11:27

De kabel (die in de muur gaat) is wel op een rare manier doorgesneden. De dieven wisten welke adapter ze moesten gebruiken ook

Inloggen


24 juli 2018 om 11:37

Bij nader inzien misschien toch losgetrokken? Als ze wisten wat ze hadden zouden ze de camera niet gewoon aanzetten en aan laten staan.

Inloggen
Werner

Werner
24 juli 2018 om 13:05

Al bij al is het goed afgelopen maar de gedachten blijven je voor altijd achtervolgen. Ik heb het al 3x meegemaakt. 2x in de auto en 1x in huis. Ook al is het 1ste voorval in huis al 20 jaar geleden.
Bij de eerste auto probeerde ze het stuurslot over te draaien maar is niet gelukt anders was ik de wagen kwijt geweest. De hendel van de richtingaanwijzers stond rechts ipv links van het stuur.
Bij de 2de was de inhoud uit de koffer gehaald. (Boormachine,slijptol….
Als je vertrekt of aankomt denk je steeds. Hopelijk hebben ze niet ingebroken. 🙂

Inloggen
Jan

Jan
24 juli 2018 om 21:04

Besefte ik me : ik besefte of ik realiseerde me

Inloggen
Cliff

Cliff
25 juli 2018 om 10:04

Mooi artikel en maakt het geheel compleet met alle instanties en hardware. Ik woon in België en wanneer er hier zaken ontvreemd worden is de politie niet steeds even hevig om dieven te klissen. Dus ik ben onder de indruk dat het bij jullie zeer goed aangepakt wordt.

Inloggen
Henk Smeenk

Henk Smeenk
25 juli 2018 om 15:58

Martijn,

goed verhaal; leerzaam. Dank voor plaatsen.

Inloggen


25 juli 2018 om 18:03

Dankjewel Henk

Inloggen


25 juli 2018 om 18:06

Even een korte update: helaas is de zaak tegen een van de verdachten al geseponeerd. De andere verdachte heeft een dagvaarding gekregen maar wordt waarschijnlijk alleen veroordeeld voor heling. Hoewel het bewijs overweldigend is (gesprekken op camera, foto’s, kerfstok, etc) acht de officier het lastig te bewijzen dat zij/hij de camera gestolen heeft. Daarbij houdt de verdachte vol de camera van iemand gekocht te hebben, wat natuurlijk een smoes is, ook volgens de officier. Maar, geen hard bewijs van de diefstal dus geen veroordeling. Wel wordt de verdachte waarschijnlijk veroordeeld voor heling.

Inloggen
Rob

Rob
27 juli 2018 om 16:54

En nu slaap je waarschijnlijk nog minder, boefjes op vrije voeten en ze weten waar de camera hing en dus al het speurwerk vandaan komt waardoor zo opgepakt zijn.

Inloggen


27 juli 2018 om 21:37

Ik mag hopen dat ze zo stom niet zijn.

Inloggen
Ron

Ron
28 juli 2018 om 21:27

En dus toch niet wettig en overtuigend bewezen. Jammer. Camera dan toch maar in de motionstand laten opnemen en na een week weer de beelden overschrijven. Het blijkt nodig te zijn blijkbaar. Het fixed Ip adres van de camera maakt dat deze inderdaad met de ingestelde toegangscodes kunt bekijken zodra deze op internet aangesloten wordt. Wat was het merk en type van de cam die je gebruikte binnen de Veilig Wonen set?

Inloggen


28 juli 2018 om 22:50

Inderdaad, alleen kan dat met dit systeem nog niet. Ze werken er echter wel aan dus ik hoop dat het snel kan. Ze denken goed mee.

Het is de buitencamera, met volgens mij CAM06 als modelnaam.

Het is jammer; iedereen in de rechtszaal (3 oktober dient het) weet dat hij het heeft gedaan, hij zelf ook. Maar, wanneer de dief aangeeft het gekocht/gekregen te hebben moet er inderdaad hard bewijs van de diefstal zelf zijn.

Inloggen
Ron

Ron
29 juli 2018 om 10:51

Geen externe getuigen en ook geen vingerafdrukken van verdachte gevonden op de lamp die naast de gestolen camera hangt? Het wordt dan inderdaad lastig.
Bedankt in ieder geval voor je reactie en nu maar hopen dat ze de software upgraden want zo heel spannend is motion detection tegenwoordig niet meer. Vrijwel iedere camerasoftware is er wel mee uitgerust.

Inloggen


29 juli 2018 om 15:52

Helaas willen ze bij dit soort diefstallen geen vingerafdrukken zoeken/nemen. Daar is het vergrijp te klein voor en zijn de kosten te hoog voor.

Motion detection zit er wel op hoor; alleen het activeren van de camera zonder dat het alarm aanstaat kan niet en dat is voor complete alarmsystemen een normale zaak. Daar wordt aan gewerkt.

Inloggen
Ferry

Ferry
29 juli 2018 om 09:38

Inbraak is altijd focked 🙁 Kritische noot: ik snap de ‘jubelstemming’ over deze post eerijk gezegd niet. Je hebt je huis slecht beveiligd (2 camera’s die alleen werken als er alarm is…), die conclusie kan ik trekken evens dat dit niets met Woonveilig te maken heeft. De opmerking over reclame snap ik daardoor wel maar zal inderdaad niet je intentie zijn. Ik zou onderaan de streep toch meer tijd besteden aan het beter beveiligen van je huis. Kabels wegwerken, fatsoenlijke buiten camera met vandaisme bestendige behuizing etc. Zo duur hoeft het gelukkig ook allemaal niet te zijn 😉 Succes!

Inloggen


29 juli 2018 om 15:57

Nou, dan trek je conclusies zonder het fijne er van af te weten. Wat jij noemt moet wel bij het complete alarmsysteem passen en het moet op elkaar reageren en nog eens dezelfde ‘slimme’ mogelijkheden bieden. Dat kost je wel een paar duizend euro wil je dat geheel bedraad, weggewerkt en met dezelfde mogelijkheden opzetten. Sommige mensen willen/kunnen daarbij niet alles wegwerken. En al had deze camera in een behuizing gezeten, dan hadden ze die er alsnog af kunnen slaan of er iets voor kunnen plakken. Het is allemaal niet zo simpel als je benoemt (alles is te omzeilen als iemand echt wil), maar meteen aannemen dat ik mijn huis slecht beveiligd heb omdat ze een camera hebben gestolen hebben (die de dief wel gepakt heeft..) is nogal ondoordacht.

Daarbij wil ik dus even nogmaals zeggen dat het niet abnormaal is dat camera’s van een (consumenten)alarm alleen opnemen als het alarm aanstaat. Dat is ook bij veel andere systemen zo. Zelfs losse A-merk camera’s hebben een privacy-modus die dus niet opneemt als de bewoner aanwezig is. En; niet als er ‘alarm’ is maar wanneer ik het alarm aanzet en dus het huis beveiligd wil hebben.

Dat ik Woonveilig noem heeft dus te maken met hoe het bedrijf samengewerkt heeft met mij en de recherche, en hoe de camera van dat bedrijf de mogelijkheid biedt de stream alsnog door te sturen. Dat heeft wel direct met Woonveilig te maken. Kortom, het zijn allemaal wat simpele aannamen.

Inloggen