Nu ons slimme huis bijna af is willen we de slimme toepassingen in huis ook meteen in gaan zetten voor praktijktests, reviews en leuke projecten. In deze Halloween special geven we het huis een Halloween make-over, waarbij we gebruikmaken van projectie, audio, verlichting en decoraties. De verlichting en audio zijn reeds aanwezig, als onderdeel van het slimme huis. Projecties en decoraties voegen we er voor deze dag aan toe.
Je kent vast de Amerikaanse taferelen met Halloween wel: huizen die versierd worden met decoraties, projecties op ramen, angstaanjagende geluiden op de achtergrond en verlichting in de tuin en op de gevel. Nu zijn we in Nederland nog niet in die mate gek van Halloween, maar de feestdag wordt wel steeds populairder. Reden genoeg voor ons om eens te kijken hoe we met (slimme) gadgets ons huis een Halloween make-over kunnen geven.
Halloween projecties
Wellicht het meest indrukwekkende en opvallende onderdeel van de Halloween make-over zijn de projecties. Het doel is om vanuit de binnenzijde Halloween-beelden op twee ramen te projecteren, die vanaf de straat te zien zijn. Hiervoor maken we gebruik van de bibliotheek van AtmosFX, een Amerikaans bedrijf dat zich puur focust op beelden die tijdens feestdagen geprojecteerd kunnen worden op ramen, muren, televisies, deuropeningen en zelfs objecten. AtmosFX heeft een uitgebreide database met beelden voor nagenoeg elke belangrijke feestdag, maar het merendeel is gemaakt voor Halloween. Er zijn beelden die geschikt zijn voor jonge kinderen, maar ook genoeg beelden die wat later op de avond de volwassenen de stuipen op het lijf kunnen jagen. Wij gaan voor twee loops: een voor kinderen en een voor volwassenen.
Afhankelijk van het raam (of object of de muur) waarop je projecteert kun je bij de meeste beelden kiezen voor verticale of horizontale projecties. In ons geval zijn de ramen hoger dan dat ze breed zijn waardoor verticale projecties het meest geschikt zijn. De verticale varianten zijn echter een uitsnede van de horizontale variant waardoor je ook de horizontale variant midden op een hoog raam kan projecteren om hetzelfde effect te krijgen. Let er daarnaast op dat bij de verticale varianten de projector 90 graden gedraaid moet worden of het beeld 90 graden gedraaid moet kunnen worden.
De beelden van AtmosFX kunnen niet zomaar op een raam geprojecteerd worden. Het licht zou er immers simpelweg doorheen gaan. Er moet iets voor hangen dat het licht weerkaatst maar ook doorzichtig genoeg is om het vanaf de straat te zien. Gelukkig hoeft dit niet duur of ingewikkeld te zijn. Een (half) doorzichtige stof of een douchegordijn voldoet al. Bij voorkeur wit of lichtgrijs. We hebben ook een zwart douchegordijn (van de Action) geprobeerd maar dit gordijn zorgde ervoor dat alleen recht van voren de projecties goed zichtbaar zijn. Uiteindelijk zijn we gegaan voor het OK douchegordijn van de Gamma, in de witte kleur. Je kunt het gordijn simpelweg voor het raam hangen, maar dan zijn de banen en vouwen goed zichtbaar. Een betere oplossing is een simpel frame van hout maken en het douchegordijn hier overheen spannen. Het kost een uurtje, maar dan heb je wel een perfect projectiescherm dat precies in je raamkozijn past.
AtmosFX heeft overigens projecties met of zonder achtergrond. Wanneer je kiest voor projecties zonder achtergrond (achtergrond is dan zwart) dan zou je ook in huis nog wat lampen aan kunnen zetten en decoraties kunnen plaatsen. Zo krijg je een fraai effect van bijvoorbeeld spoken die vliegen door je huiskamer.
Tot slot is natuurlijk de projector van groot belang. Hiervoor hebben we aangeklopt bij BenQ. We zijn opzoek gegaan naar een mobiele, flexibel te plaatsen projector die we ook 90 graden kunnen draaien, plus een projector met relatief hoge helderheid die we exact af kunnen stellen. BenQ heeft ons hiervoor de GV30 projector en de TH685i projector geleverd. Het maakt overigens niet uit of het nu een goedkope of dure projector is, als je maar Keystone-correcties kunt uitvoeren, voldoende helderheid hebt om een duidelijk beeld te projecteren, de juiste inputs hebt (vga, usb-c, usb, hdmi, etc.) en – indien noodzakelijk – het beeld of de projector 90 graden kunt draaien. Het draaien van de projector zelf kan alleen met een led-projector, wat bij de GV30 het geval is. Deze projector is zelfs op een camerastatief te zetten. Het leuke van dit model is ook dat er ook een bluetoothspeaker inzit, mocht je beelden vanuit de tuin willen projecteren.
Hoe we de twee projectoren qua beelden op elkaar afstemmen en het geluid synchroon laten lopen lees je in ons tweede deel.
Audio met Sonos
Om de echte Halloween-ervaring te creëren is natuurlijk ook audio nodig. We hebben zowel audio van de projecties als muziek en geluiden voor de achtergrond, maar hoe laten we dit nu in de voortuin horen? Hiervoor maken we handig gebruik van het Sonos-systeem dat we al hebben staan. Vanuit één van de laptops die op een projector is aangesloten laten we de audio van de projecties via AirPlay naar een Sonos Five lopen die we in de voortuin zetten. Vanuit daar kunnen we natuurlijk elke willekeurige Sonos-speaker koppelen. Op deze manier houden we beeld en audio altijd synchroon. Daarnaast zetten we een Sonos-speaker in die we aansturen vanaf een andere computer (of smartphone), waarop geluidseffecten te horen zijn.
Verlichting met Philips Hue
Hoewel onze voortuin op het moment van schrijven nog niet af is hebben we al wel wat verlichting ingeslagen. We maken gebruik van slimme verlichting van Innr (hadden we al voor de tijd) en Philips Hue, waarbij we de spots en zuiltjes van Innr vooral inzetten voor de algemene sfeer en die van Philips Hue voor de effecten. De belangrijkste reden hiervoor is dat de lampen van Philips Hue een hogere helderheid hebben en individueel bediend kunnen worden. We plaatsen zowel binnen (achter de ramen waar niets gebeurt) als buiten verlichting.
Van Philips Hue gebruiken we twee Amarant verstralers waarmee we de gevel op een fraaie manier kunnen uitgelichten. Deze lampen zijn volledig weersbestendig en kunnen een groot oppervlak verlichten. Ook leggen we een 5 meter lange Lightstrip Outdoor van Philips Hue in de tuin, waarmee we in het zand, tussen de planten en tussen de decoraties sfeervol kunnen verlichten. Tot slot plaatsen we twee Philips Hue Lightstrip-ledstrips achter de ramen waarop geen projecties plaatsvinden.
Nu kunnen we de verlichting simpelweg op een bepaalde kleur zetten en laten staan, maar dat is natuurlijk niet echt angstaanjagend. De effecten moeten natuurlijk meegaan op de audio van de projecties. Hiervoor gebruiken we ook weer één van de laptops waarop de projecties afgespeeld worden. Hierop installeren we de Hue Sync-app, waarmee alle lampen die aan de entertainmentruimte (de voortuin in dit geval) gekoppeld zijn meekleuren op basis van het beeld. Ook is er de mogelijkheid de intensiteit mee te laten spelen op basis van het geluid.
Voor de sfeerlampen maken we gebruik van een alternatieve Hue-app, zoals hueDynamic of OnSwitch. Hiermee kun je dynamische effecten starten voor al je lampen of een groep lampen. Je hebt de keuze uit honderden effecten, waarvan velen ook voor Halloween. Er zit wel een nadeel aan want alle leuke effecten kosten geld. Het mooie is dat je de audio die bij deze effecten hoort naar een specifieke speaker kunt sturen middels AirPlay.
Testen
Bovenstaande onderdelen moeten samen met wat leuke decoraties zorgen voor een Halloween make-over van de voorzijde van het huis. Dit alles vergt echter nogal wat testen, afstellen en optimaliseren. Dat gaan we de komende dagen doen, zodat we de 30e en 31e de voortuin in Halloweenstijl kunnen omtoveren. Hoe het testen vergaan is, hoe we alles op elkaar afgestemd hebben en wat het resultaat geworden is lees je in ons tweede deel, na Halloween.
Dit artikel is geschreven in oktober 2021.
Reacties (1)