Google kondigt nieuwe functies aan voor de Google Assistent

08 januari 2020 2 Minuten 0 Reacties
nest-hub-google-assistent-sticky-notes-ces-2020

Tijdens CES 2020 heeft Google een aantal nieuwe functies gepresenteerd voor de Google Assistent, de stemassistent van de zoekmachinegigant. Zo kunnen gebruikers van een smart display binnenkort rekenen op de toevoeging van gele notitieblaadjes.

Meer functies voor de Google Assistent

Je kunt die notities achterlaten op bijvoorbeeld de Google Nest Hub, waarin je vermeld dat je de kat al eten gegeven hebt, om maar even een situatie te schetsen. Voor Engelse gebruikers geldt dat ze dan een commando als deze kunnen gebruiken:

Hey Google, leave a note that says I already fed Max breakfast.

De notitie verschijnt vervolgens in beeld, op zo’n kenmerkend geel notitieblaadje. De lezer kan zien wie het bericht achtergelaten heeft en hoe laat dat bericht aangemaakt is. De notitie staat rechts in beeld van een smart display. Door erop te tappen, open je de omgeving voor alle notities. En door te vegen over het scherm krijg je toegang tot allerlei achtergelaten berichten.

Daarnaast komt er sneltoetsen aan voor belangrijke contacten. Je kunt zelf bepalen wie er op deze lijst komt te staan. Vervolgens kun je die mensen dan met een simpel commando bellen. Of je tapt op de naam, dan gaat de rest vanzelf. Beide functies worden later in 2020 uitgerold.

Advertentie

Ook aangekondigd: geplande acties (scheduled actions, in het Engels). Met Routines is het mogelijk een serie van acties in één keer te starten wanneer je dat commando geeft. Er zijn zes vooraf ingestelde routines, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon zelf maken.

De nieuwe commando’s werken ongeveer hetzelfde, maar gebeuren veel minder vaak en kunnen zelfs als spontaan of sporadisch omschreven worden. Je kunt slimme apparaten instellen om aan of uit te gaan of om ergens mee te beginnen of juist te stoppen op bepaalde momenten. Een voorbeeld is dat je in de ochtend eerder je koffie wil dan normaal. En dan kun je dus een commando geven waaruit blijkt dat je wil dat het koffiezetapparaat om een andere tijd dan normaal aangaat. Deze functie verschijnt ook later dit jaar.

Verder wil Google het installeren van apparaten nog meer versimpelen. Zo krijg je notificaties wanneer er een Google Assistent-apparaat in de buurt is, waarna je die meteen kunt installeren. Het kan ook zijn dat je de notificatie alleen in de app tegenkomt. Er zijn ook twintig nieuwe categorieën, waaronder airconditioners, luchtreinigers, een bad, koffiezetapparaten en stofzuigers.

Voor meer nieuws vanuit Las Vegas en over de CES-beurs die nu plaatsvindt, kun je terecht in ons nieuwsarchief.

Reacties (0)