Dit is Xiaomi Aqara: betaalbaar smarthome-platform

12 juni 2020 9 Minuten 12 Reacties
xiaomi-aqara-1

Vandaag duiken we in de wereld van Xiaomi Aqara. Deze Chinese fabrikant biedt een voordelig smarthome-platform aan bestaande uit de Aqara Hub en diverse soorten schakelaars, sensoren en controllers.

Vandaag duiken we wat dieper in op een wat minder bekende speler op de smarthome-markt. Wellicht ken je het Chinese merk Xiaomi wel. Bekend van onder andere de smartphones met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Onder de naam Aqara heeft het Chinese merk echter ook volop keuze in smarthome-oplossingen die ook steeds beter in de Benelux verkrijgbaar zijn.

Waarschijnlijk heb je ook wel eens van Miija gehoord. Ook onder die naam worden smarthome-producten op de markt gebracht door de Chinese fabrikant. De laatste tijd wordt Mijia een beetje losgelaten en focust het bedrijf zich voornamelijk op Aqara. Het grote voordeel van Aqara? Deze producten werken ook met Apple HomeKit, zodat je deze smarthome-producten ook met de Woning-app op je iPhone of iPad kunt bedienen. En wil je niet teveel geld uitgeven? Xiaomi staat bekend om de goede prijs-kwaliteitsverhouding en dat zien we zeker terug bij de verschillende Aqara-producten.

Aqara Hub

Het hart van het Xiaomi Aqara-systeem is de Aqara Hub. Dit is het basisstation (hub) van al je Aqara smarthome-producten. Dit controlestation werkt via het Zigbee-protocol en niet via WiFi of bluetooth. Ook Philips Hue en IKEA Trådfri werken via Zigbee. Je kunt tot 32 verschillende producten op de Aqara Hub aansluiten. De hub sluit je aan op de 2.4 GHz-band van je wifi-netwerk, maar de hub zelf regelt het dataverkeer van en naar je slimme Aqara-producten. Het voordeel van dit protocol is dat je altijd je slimme producten kunt bedienen, zelfs als je wifi-netwerk even niet zo lekker werkt. In Nederland is de Aqara Hub voor ongeveer 50 euro te koop.

Advertentie

Je bedient deze slimme producten met de Aqara Home-app die beschikbaar is voor iOS en Android. Alhoewel Aqara sterk focust op de HomeKit-ondersteuning en stemondersteuning middels Siri, kun je Aqara ook bedienen middels Google Home of Amazon Alexa. Ook is er ondersteuning voor Homey.

De installatie van de Aqara Hub is gemakkelijk. Download de Aqara Home-app, steek de hub in een stopcontact en druk op het plusje in de app om de hub toe te voegen. Volg de stappen om de hub toe te voegen en vervolgens kun je al je andere accessoires toevoegen.

Assortiment van Aqara

Een basisstation is natuurlijk leuk, maar wat heeft Aqara allemaal in het assortiment? Het bedrijf biedt diverse soorten smarthome-oplossingen met sensoren en controllers. Qua sensoren moet je denken aan bewegingssensoren, temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren, deur- en raamsensoren, watersensoren en vibratiesensoren. Op het gebied van controllers heb je slimme stekkers, lichtschakelaars, slimme sloten, lampen, gordijncontrollers, airconditioningcontrollers, wandschakelaars en slimme knoppen.

Uiteraard kun je al deze producten onderling met elkaar samen laten werken en kun je automatiseringsregels gaan maken. We geven enkele voorbeelden:

Combineer de slimme knop met de bewegingssensoren en deur- en raamsensoren. Druk op de knop als je weggaat om het alarmsysteem te activeren. De Aqara Hub zelf heeft een ingebouwd alarm die af zal gaan bij een eventuele inbreker en uiteraard krijg je direct een notificatie op je smartphone.

Je kunt een deur- en raamsensor ook combineren met een slimme lamp of slimme schakelaar. Kom je thuis van je werk? De sensor registreert je thuiskomst en zal de verlichting aanzetten.

In de nacht even naar het toilet? De bewegingssensor registreert dat je ’s nachts wakker bent en doet een lamp aan op een helderheid van 20 procent. Je wilt tenslotte niet gelijk klaarwakker zijn.

Beschikbaarheid van Aqara

Het nadeel van Aqara is dat je goed moet zoeken om de juiste producten te vinden. Je kunt Xiaomi Aqara bij diverse grote Chinese webshops vinden, maar ook bij Nederlandse webshops zul je de producten steeds vaker tegenkomen. De naam verschilt echter doorlopend. Zo vind je deze producten onder de naam Xiaomi, Aqara, Mi Smart, Xiaomi Mi en Mi Home.

Deze verwarring is ontstaan doordat Xiaomi (voordat gestart werd met Aqara) ook onder de naam Mi of Mijia een smarthome-serie op de markt heeft gebracht. En de verwarring is helemaal compleet doordat veel van deze producten ook sprekend op elkaar lijken. De Mijia hub lijkt sprekend op de Aqara Hub. Combineer dat met webshops die geen idee hebben wat het verschil is en je zult zien dat het op een productpagina van een webshop niet altijd duidelijk is om welk product het nu precies gaat.

Daarnaast heb je verschillende versies voor de regio’s. Zo hebben veel Chinese varianten van Aqara bijvoorbeeld geen HomeKit-ondersteuning, maar de EU of internationale versies juist weer wel. Deze regio’s geef je ook weer aan in de app, waardoor je weer andere opties ter beschikking hebt dan in een andere regio. Xiaomi maakt er een beetje een puinhoop van, waardoor veel gebruikers (terecht) door de bomen het bos niet meer zien.

Advertentie

Vergelijk de specificaties van de te koop aangeboden producten daarom altijd met de specificaties op de officiële (internationale) Aqara-website. Het zou zonde zijn als je straks toch een versie hebt gekocht waardoor je bijvoorbeeld geen HomeKit-ondersteuning zou hebben.

Mi Home of Aqara Home?

Je kunt in principe kiezen of je de Mi Home of Aqara Home-app wilt gebruiken. Wanneer je op de website van Aqara kijkt, dan zie je dat op de internationale versie de Aqara Home-app wordt aanbevolen, maar op de EU-website juist de Mi Home-app. Beide tegelijk gebruiken kan echter niet. De Mi Home-app was er eerder. Ook Aqara maakte producten voor de Mi Home-app. Na verloop van tijd besloot Aqara zich toch te focussen op de eigen Aqara Hub en werd Aqara en Mi Home meer gescheiden. Aqara kwam met een eigen app, namelijk Aqara Home. Aqara focust zich volledig op de eigen producten met het Zigbee-protocol, alhoewel ook producten van Mi Home die Zigbee ondersteunen toegevoegd kunnen worden. Bij Aqara Home heb je echter HomeKit-ondersteuning en deze app is dan ook specifiek ontworpen in combinatie met de Aqara Hub.

De gewone gebruiker die met de Aqara Hub aan de slag wil heeft dan ook voldoende aan de Aqara Home-app. Wil je echter je slimme huis verder uitbreiden, ook buiten de Aqara-producten, dan heb je wellicht meer aan de Mi Home-app, eventueel in combinatie met de oudere Mijia Hub. Wil je de populaire Yeelight-lampen gebruiken, dan kan dit niet met de Aqara Home-app (deze ondersteunt alleen de eigen Zigbee-producten), maar dan heb je weer de Mi Home-app nodig, alhoewel sinds kort HomeKit wel weer ondersteund wordt bij deze lampen. Het wordt er allemaal niet duidelijker op welke app nu het beste voor je is. De website Homekitnews heeft een volledig artikel online staan met alle verschillen tussen Aqara Home en Mi Home, waar we de geavanceerde gebruiker graag naar verwijzen.

In het kort kunnen we zeggen dat Aqara wel met Mi Home/Mijia werkt, maar dat niet alle Mi Home/Mijia-apparaten met Aqara werken. Aqara Home met de Aqara Hub heeft echter volledige HomeKit-ondersteuning en de app is volledig toegespitst op de Aqara Hub, wat meer mogelijkheden tot automatiseren geeft in combinatie met HomeKit om deze producten onderling te laten samenwerken.

Mi Home, helemaal in combinatie met de Mijia Hub in plaats van de Aqara Hub, opent echter de deuren naar meer verschillende soorten smarthome-apparaten, ook van andere merken. Ook is combineren met Home Assistent weer gemakkelijker met de oudere Mijia Hub.

Voor wie is Xiaomi Aqara?

Om Aqara aan te schaffen zul je wat moeite moeten doen door de wirwar aan verschillende benamingen voor deze producten en de regio-beperkingen. Heb je eenmaal het juiste product aangeschaft, dan opent Aqara de deuren naar een makkelijke manier om je huis te automatiseren. De beginnende gebruiker kan hierdoor wellicht beter met een smart plug en slimme verlichting van Philips Hue aan de slag. Dan weet je tenslotte wat je koopt. Wil je ook aan de slag met bewegingssensoren en deur- en raamsensoren, kijk dan wellicht eens naar LSC Smart Connect van winkelketen Action.

Weet je echter waar je mee bezig bent en ben je zeker dat je de juiste Aqara Hub en producten hebt gekocht, dan opent Aqara de deuren naar een makkelijke manier om je huis te automatiseren. De producten zijn zeer betaalbaar en leveren daarmee een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Je hebt HomeKit-ondersteuning, ondersteuning voor Google Assistent en Alexa en tevens ondersteuning voor de Homey. Wil je dus op een goedkope manier je huis automatiseren, dan is Aqara zeker een merk om serieus in overweging te nemen.

We verwachten binnenkort uitgebreid met Xiaomi Aqara aan de slag te gaan. Dan kunnen we je alles vertellen over dit betaalbare smarthome-platform.

Meer informatie

Wil je meer weten over het kopen of gebruiken van smarthome-producten? Neem dan onze tips en adviezen door.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)

Frank Deckers

Frank Deckers
12 juni 2020 om 20:53

Hier al meer als een jaar een Aqara Hub in gebruik. Puur in HomeKit mode, dus alles regel ik via HomeKit. Alle deuren/ramen hebben contact sensors. Zelfs de brievenbus. Ik krijg mooi elke keer melding als een deur of raam open of dicht gaat. Daarnaast veel Bewegingssensor in bepaalde ruimtes. Slaapkamer lampen op de nachtkastjes, WC’s, gang, achterkeuken, keuken verlichting, garage lamp gaat allemaal automatisch aan en na een paar minuten uit. Werkt prima. Tevens temperatuur sensoren in de woonkamer, slaapkamer, onder de overkapping en in een koelkast (ik had er nog een over🤓).

Allemaal in te zien via HomeKit en eventueel te bedienen. Daarnaast enkele automatisering aangemaakt. Als het s nachts vriest, gaat er smorgens bij het opstaan een lamp op blauw. Dan weet ik dat het gevroren heeft en ik de auto eventueel moet krabben.

In de keuken bij beweging in de ochtend tussen 6 en 9 gaat automatisch de radio aan. Deze gaat uit zodra ik het huis verlaat. Net als alle relevante verlichting smorgens.

Alles via Ali express gekocht. Loop je weinig risico mee met de sensoren. Enkel voor de hub opletten dat je de goede hebt. Scheelt wel veel geld. Een sensor kost daar rond de 8/9 euro, in NL bij winkels het dubbele. Winkeliers moeten tenslotte ook winst maken. Maar dat is ieders keuze natuurlijk.

Inloggen
Joris

Joris
13 juni 2020 om 09:32

Hoi Frank,
Gebruik je de eu hub of de Chinezen versie met een verloopje innhet stopcontact?

Inloggen
Mobileman

Mobileman
12 juni 2020 om 23:05

Ja lekker, laat die Chinezen meteen je hele huis overnemen ipv alleen je smartphone. Als je slim bent koop je deze Chinese troep niet. Je privacy naar de maan (en naar China) en je support een communistische regering die vuile spelletjes speelt, mensen onderdrukt en vermoord en loert voor world domination. Compleet boycotten al deze troep uit China.

Inloggen
Egbert Knot

Egbert Knot
13 juni 2020 om 15:50

He Mobileman waarom ben je überhaupt nog online…snel afhaken of beter nog vraag of je naar Trump kan

Inloggen
Deprez

Deprez
14 juni 2020 om 01:42

Hier verschillende aqara sensoren maar verbonden met een hubitat, kwestie van de privacy. Mijn automatische routines lopen perfect. Mijn Philips lamp gaat aan met die Chinese sensoren.
En ja, ondertussen is er wel een internet verbinding maar dat is puur mijn eigen keus en dus geen verplichting.

Bovendien wat heeft een Chinees van nut dat sensor ‘24089517493’ in een land dat hij niet kan uitspreken beweging heeft gezien?

Dan zijn we beter met onze camera van iPhone, Google nest camera, Microsoft webcam???
Kleine fact… Al die grote merken zijn klant bij Foxconn voor hun elektronische onderdelen en assemblage.
3 keer raden waar hun oorsprong en grootste fabriek ligt.

Inloggen
Deprez

Deprez
07 september 2020 om 13:40

Eigenlijk wel.
Ten eerste is Zigbee niet gelijk aan wifi en kan deze niet zomaar met alles en iedereen verbinden.

Ten tweede spreken we hier over een snelheid van max. 250kbps ongeveer 0,25Mbps (ter vergelijking mijn smartphone op wifi haalt 576Mbp)
Dus snel zal het zeker niet zijn,moest het kunnen. En dan maar te hopen dat de laptop niet uit gaat want dan stopt alle downloads en is het weer vanaf 0.

Ten derde wil ik aanhalen dat het hier niet over echte computers gaat maar sensoren. Die zijn enkel in staat om het verschil tussen stand 1 en 2 te waar te nemen en niet over een toestel die ook maar een processor zou hebben laat staan de ‘power’ om te hacken.

Tot slot, aqara is onderdeel van Xiaomi. De 3de grootste fabrikant van smartphones en al jaar en dag bezig met allerhande smart toestellen.
Je kan eveneens twijfels hebben over Philips hue, Samsung, facebook, eigenlijk alles.

Echter helpt het wel als het ‘item’ zo simpel in elkaar zit dat je alle onderdelen effectief kan zien en hun functie zo eenvoudig zijn.

Extra ibfo.
Je hoeft hun platform niet te gebruiken, je kan dit ook, zoals ik, gebruiken maken van een hubbitat. Deze werkt zelf zonder enige vorm van internet. Net zoals Philips lampen hebben die sensoren daar geen last van.

Goedkoop, simpel en lokaal bestuurd zonder internet.

Inloggen
Jesper

Jesper
09 september 2020 om 22:21

Wat is dat nou voor een raar antwoord, Chinese troep? Nee dat Amerikaanse spul werkt allemaal lekker hier in de EU. Ik koop liever Chinese “troep” dan producten van Amerikaanse bodem. Privacybeleid in Europa is nog altijd beter dan de privacy beleid van Trump. En de Chinezen houden daar echt wel rekening mee met hun EU/Globale Smartphones. Echt weer zo’n rare reactie die de werkelijkheid in acht neemt van een Facebook pagina, ach ja kan je ook niks aan doen, je bewijst hierin dat je ook gewoon een meelopertje bent vd a-sociale Amerikaanse media.

Inloggen
Mick

Mick
07 september 2020 om 11:31

Is het niet zo dat China via de verbinding van een simepele sensor bv de boekhouding van mijn laptop kan halen (indien verbonden met hetzelfde netwerk)? Of sla ik nu door?

Inloggen
Mick

Mick
07 september 2020 om 14:19

Ik was misschien iets te specifiek door de sensor als voorbeeld te nemen. De hub zelf wordt namelijk wel verbonden via het internet. Zou het hiermee niet mogelijk ziijn? En wat als ik een stap verder ga en een chinese camera toe voeg? Mi heeft hele mooie cameras voor weinig geld.

Zou het helpen door het hele domotica gebeuren bv te verbinden met het “gasten-netwerk” en goevoeligere apparaten zoals laptop, harde schijf etc te verbinden met het normale netwerk?

Ik loop al een tijdje met deze vraag en heb noggeen eenduidig antwoord kunnen vinden. Vandaar dat ik het hier nogmaals probeer. Alvast dank voor uw hulp.

Inloggen
Deprez

Deprez
07 september 2020 om 15:22

Hub van aqara/Xiaomi stuurt inderdaad gegevens richting (chinese) cloud.

Elke laag beveiliging is natuurlijk beter. Een appart netwerk is inderdaad weer een laag bij, wat goed is.
Gebruik maken van firewall, VPN,… Voegt altijd wel iets toe qua veiligheid,de ene al wat meer dan het andere.

Ik begrijp enigszins uw ongerustheid wat volgens mij overdreven is maar wel begrijpelijk.
Wil je echt op safe spelen, dan raad ik je het volgende aan.
Koop zoveel goedkope sensoren die je wil maar…
1. Gebruik een ander hub (hubbitat, homey, smart things,…) Dat het verwerken van de gegevens overneemt van de chinese versie.
(Persoonlijk gebruik ik Hubbitat omwille van lokaal beheer en privacy. Zonder internet kan ik bijna alles ermee. Je kan deze ook van internet voorzien, gemakkelijk voor ‘zonsopgang’ scenes.)

2. Gebruik een appart netwerk/router voor al uw smart home. Niet alleen voor veiligheid maar ook voor minder storingen en overzicht behoud. Zkr met wifi 5 of lager.
(Bij mij komt het internet binnen via de ‘bak’ van de provider met dan 1 kabel naar een nieuwe wifi 6 router (enkel deze zend wifi uit). Met daaraan dan mijn hubbitat met kabel. Geen chinese hub.)
Gebruik maken van ‘gast’ netwerk is een goed alternatief die waarschijnlijk meer dan goed zal zijn.

Ik denk dus echt dat je naar een
Alternatieve hub moet kijken.
Niet alleen een voordeel qua privacy maar ook veel onafhankelijker. Onlangs deed bij velen het internet raar als die er al was door o.a. DDos aanval.
Mijn Google assistent reageerde amper of niet. Maar aangezien mijn hubbitat geen internet nodig heeft bleven alle automatiseringen ongestoord verder gaan.

Inloggen
Mick

Mick
07 september 2020 om 15:36

Dat zijn enkele goede tips inderdaad. Hartstikke bedankt! Misschien een extra reden om de Homey te kopen (denk er al een tijdje aan haha)

Inloggen
Deprez

Deprez
07 september 2020 om 15:52

Graag gedaan.
Ik ben natuurlijk geen expert maar ik heb wel al het een en ander ondervonden door te proberen/leren.

Mijn smart home evolueert richting Philips hue lampen, aqara sensoren en TP stopcontacten met enkele Ikea zigbee repeaters.
Google assistent voor ‘manuele’ besturing.
Automatisering op hubbitat en met de app als backup als internet wegvalt.
Zo probeer een niet wegvallende verlichting te bekomen die goedkoop automatisch kan gaan, ook zonder internet.

Veel succes en hopelijk ook plezier.

Inloggen