Dit is Xiaomi Aqara: betaalbaar smarthome-platform

12 juni 2020 9 Minuten 12 Reacties
xiaomi-aqara-1

Vandaag duiken we in de wereld van Xiaomi Aqara. Deze Chinese fabrikant biedt een voordelig smarthome-platform aan bestaande uit de Aqara Hub en diverse soorten schakelaars, sensoren en controllers.

Vandaag duiken we wat dieper in op een wat minder bekende speler op de smarthome-markt. Wellicht ken je het Chinese merk Xiaomi wel. Bekend van onder andere de smartphones met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Onder de naam Aqara heeft het Chinese merk echter ook volop keuze in smarthome-oplossingen die ook steeds beter in de Benelux verkrijgbaar zijn.

Waarschijnlijk heb je ook wel eens van Miija gehoord. Ook onder die naam worden smarthome-producten op de markt gebracht door de Chinese fabrikant. De laatste tijd wordt Mijia een beetje losgelaten en focust het bedrijf zich voornamelijk op Aqara. Het grote voordeel van Aqara? Deze producten werken ook met Apple HomeKit, zodat je deze smarthome-producten ook met de Woning-app op je iPhone of iPad kunt bedienen. En wil je niet teveel geld uitgeven? Xiaomi staat bekend om de goede prijs-kwaliteitsverhouding en dat zien we zeker terug bij de verschillende Aqara-producten.

Aqara Hub

Het hart van het Xiaomi Aqara-systeem is de Aqara Hub. Dit is het basisstation (hub) van al je Aqara smarthome-producten. Dit controlestation werkt via het Zigbee-protocol en niet via WiFi of bluetooth. Ook Philips Hue en IKEA Trådfri werken via Zigbee. Je kunt tot 32 verschillende producten op de Aqara Hub aansluiten. De hub sluit je aan op de 2.4 GHz-band van je wifi-netwerk, maar de hub zelf regelt het dataverkeer van en naar je slimme Aqara-producten. Het voordeel van dit protocol is dat je altijd je slimme producten kunt bedienen, zelfs als je wifi-netwerk even niet zo lekker werkt. In Nederland is de Aqara Hub voor ongeveer 50 euro te koop.

Je bedient deze slimme producten met de Aqara Home-app die beschikbaar is voor iOS en Android. Alhoewel Aqara sterk focust op de HomeKit-ondersteuning en stemondersteuning middels Siri, kun je Aqara ook bedienen middels Google Home of Amazon Alexa. Ook is er ondersteuning voor Homey.

De installatie van de Aqara Hub is gemakkelijk. Download de Aqara Home-app, steek de hub in een stopcontact en druk op het plusje in de app om de hub toe te voegen. Volg de stappen om de hub toe te voegen en vervolgens kun je al je andere accessoires toevoegen.

Assortiment van Aqara

Een basisstation is natuurlijk leuk, maar wat heeft Aqara allemaal in het assortiment? Het bedrijf biedt diverse soorten smarthome-oplossingen met sensoren en controllers. Qua sensoren moet je denken aan bewegingssensoren, temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren, deur- en raamsensoren, watersensoren en vibratiesensoren. Op het gebied van controllers heb je slimme stekkers, lichtschakelaars, slimme sloten, lampen, gordijncontrollers, airconditioningcontrollers, wandschakelaars en slimme knoppen.

Uiteraard kun je al deze producten onderling met elkaar samen laten werken en kun je automatiseringsregels gaan maken. We geven enkele voorbeelden:

Combineer de slimme knop met de bewegingssensoren en deur- en raamsensoren. Druk op de knop als je weggaat om het alarmsysteem te activeren. De Aqara Hub zelf heeft een ingebouwd alarm die af zal gaan bij een eventuele inbreker en uiteraard krijg je direct een notificatie op je smartphone.

Je kunt een deur- en raamsensor ook combineren met een slimme lamp of slimme schakelaar. Kom je thuis van je werk? De sensor registreert je thuiskomst en zal de verlichting aanzetten.

In de nacht even naar het toilet? De bewegingssensor registreert dat je ’s nachts wakker bent en doet een lamp aan op een helderheid van 20 procent. Je wilt tenslotte niet gelijk klaarwakker zijn.

Beschikbaarheid van Aqara

Het nadeel van Aqara is dat je goed moet zoeken om de juiste producten te vinden. Je kunt Xiaomi Aqara bij diverse grote Chinese webshops vinden, maar ook bij Nederlandse webshops zul je de producten steeds vaker tegenkomen. De naam verschilt echter doorlopend. Zo vind je deze producten onder de naam Xiaomi, Aqara, Mi Smart, Xiaomi Mi en Mi Home.

Deze verwarring is ontstaan doordat Xiaomi (voordat gestart werd met Aqara) ook onder de naam Mi of Mijia een smarthome-serie op de markt heeft gebracht. En de verwarring is helemaal compleet doordat veel van deze producten ook sprekend op elkaar lijken. De Mijia hub lijkt sprekend op de Aqara Hub. Combineer dat met webshops die geen idee hebben wat het verschil is en je zult zien dat het op een productpagina van een webshop niet altijd duidelijk is om welk product het nu precies gaat.

Daarnaast heb je verschillende versies voor de regio’s. Zo hebben veel Chinese varianten van Aqara bijvoorbeeld geen HomeKit-ondersteuning, maar de EU of internationale versies juist weer wel. Deze regio’s geef je ook weer aan in de app, waardoor je weer andere opties ter beschikking hebt dan in een andere regio. Xiaomi maakt er een beetje een puinhoop van, waardoor veel gebruikers (terecht) door de bomen het bos niet meer zien.

Vergelijk de specificaties van de te koop aangeboden producten daarom altijd met de specificaties op de officiële (internationale) Aqara-website. Het zou zonde zijn als je straks toch een versie hebt gekocht waardoor je bijvoorbeeld geen HomeKit-ondersteuning zou hebben.

Mi Home of Aqara Home?

Je kunt in principe kiezen of je de Mi Home of Aqara Home-app wilt gebruiken. Wanneer je op de website van Aqara kijkt, dan zie je dat op de internationale versie de Aqara Home-app wordt aanbevolen, maar op de EU-website juist de Mi Home-app. Beide tegelijk gebruiken kan echter niet. De Mi Home-app was er eerder. Ook Aqara maakte producten voor de Mi Home-app. Na verloop van tijd besloot Aqara zich toch te focussen op de eigen Aqara Hub en werd Aqara en Mi Home meer gescheiden. Aqara kwam met een eigen app, namelijk Aqara Home. Aqara focust zich volledig op de eigen producten met het Zigbee-protocol, alhoewel ook producten van Mi Home die Zigbee ondersteunen toegevoegd kunnen worden. Bij Aqara Home heb je echter HomeKit-ondersteuning en deze app is dan ook specifiek ontworpen in combinatie met de Aqara Hub.

De gewone gebruiker die met de Aqara Hub aan de slag wil heeft dan ook voldoende aan de Aqara Home-app. Wil je echter je slimme huis verder uitbreiden, ook buiten de Aqara-producten, dan heb je wellicht meer aan de Mi Home-app, eventueel in combinatie met de oudere Mijia Hub. Wil je de populaire Yeelight-lampen gebruiken, dan kan dit niet met de Aqara Home-app (deze ondersteunt alleen de eigen Zigbee-producten), maar dan heb je weer de Mi Home-app nodig, alhoewel sinds kort HomeKit wel weer ondersteund wordt bij deze lampen. Het wordt er allemaal niet duidelijker op welke app nu het beste voor je is. De website Homekitnews heeft een volledig artikel online staan met alle verschillen tussen Aqara Home en Mi Home, waar we de geavanceerde gebruiker graag naar verwijzen.

In het kort kunnen we zeggen dat Aqara wel met Mi Home/Mijia werkt, maar dat niet alle Mi Home/Mijia-apparaten met Aqara werken. Aqara Home met de Aqara Hub heeft echter volledige HomeKit-ondersteuning en de app is volledig toegespitst op de Aqara Hub, wat meer mogelijkheden tot automatiseren geeft in combinatie met HomeKit om deze producten onderling te laten samenwerken.

Mi Home, helemaal in combinatie met de Mijia Hub in plaats van de Aqara Hub, opent echter de deuren naar meer verschillende soorten smarthome-apparaten, ook van andere merken. Ook is combineren met Home Assistent weer gemakkelijker met de oudere Mijia Hub.

Voor wie is Xiaomi Aqara?

Om Aqara aan te schaffen zul je wat moeite moeten doen door de wirwar aan verschillende benamingen voor deze producten en de regio-beperkingen. Heb je eenmaal het juiste product aangeschaft, dan opent Aqara de deuren naar een makkelijke manier om je huis te automatiseren. De beginnende gebruiker kan hierdoor wellicht beter met een smart plug en slimme verlichting van Philips Hue aan de slag. Dan weet je tenslotte wat je koopt. Wil je ook aan de slag met bewegingssensoren en deur- en raamsensoren, kijk dan wellicht eens naar LSC Smart Connect van winkelketen Action.

Weet je echter waar je mee bezig bent en ben je zeker dat je de juiste Aqara Hub en producten hebt gekocht, dan opent Aqara de deuren naar een makkelijke manier om je huis te automatiseren. De producten zijn zeer betaalbaar en leveren daarmee een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Je hebt HomeKit-ondersteuning, ondersteuning voor Google Assistent en Alexa en tevens ondersteuning voor de Homey. Wil je dus op een goedkope manier je huis automatiseren, dan is Aqara zeker een merk om serieus in overweging te nemen.

We verwachten binnenkort uitgebreid met Xiaomi Aqara aan de slag te gaan. Dan kunnen we je alles vertellen over dit betaalbare smarthome-platform.

Meer informatie

Wil je meer weten over het kopen of gebruiken van smarthome-producten? Neem dan onze tips en adviezen door.

Reacties (12)