Deze verbeteringen en toevoegingen komen naar Amazon Alexa

26 september 2019 4 Minuten 0 Reacties
amazon-alexa

Alexa heeft een flinke sloot aan verbeteringen en toevoegingen gepresenteerd voor stemassistent Amazon Alexa. Zo krijg de digitale assistent een nieuwe stem, moet het installeren van apparaten toegankelijker worden en kan die helpen bij het herkennen van keukenspullen.

Menselijke stem voor Amazon Alexa

Tijdens een jaarlijks evenement dat in het teken staat van nieuwe Amazon-producten en Amazon Alexa, heeft de online winkelketen en techgigant veranderingen aangekondigd voor stemassistent Alexa. Zo komt er onder meer een stem aan die wat natuurlijker klinkt. De stem is gebaseerd op neurale tekst-naar-spraak-software dat leunt op deep learning-technieken. Dat leren kan gesuperviseerd, semi-gesuperviseerd of niet gesuperviseerd en gebeurt op basis van kunstmatige neurale netwerken.

De nieuwe, neurale tekst-naar-spraak-modus stelt Amazon in staat een menselijke stem na te bootsen. Zo kunnen ook stemmen van beroemde mensen nagebootst en als alternatief aangeboden worden, zoals Samuel L. Jackson. Dankzij de nieuwe technologie is het niet zo dat de stemassistent vooraf opgenomen berichten nodig heeft. Amazon zal versies aanbieden die kunnen vloeken en versies die dat niet doen, voor 0,99 dollar wanneer je het pakket in 2019 koopt of 4,99 dollar wanneer je dat op een later moment besluit te doen.

Ondersteuning voor meerdere talen

Daarnaast zal Alexa gebruikt kunnen worden in huishoudens waar meerdere talen gesproken worden. Deze functie rolt als eerste uit in de Verenigde Staten, waar Engels en Spaans ondersteund worden, Canada, waar Frans en Engels ondersteund worden, en India, waar Hindi en Engels ondersteund worden. Amazon Alexa kan straks tevens opmerken wanneer je gefrustreerd bent wanneer ze je niet goed begrijpt, zodat ze haar excuses kan aanbieden. De volgende wordt volgend jaar uitgerold en werkt aanvankelijk met muziekaanvragen.

Vorig jaar werd Alexa Hunches aangekondigd en daar gaat Amazon nu meer verder. De stemassistent zal je straks kunnen vertellen wanneer er iets mis is met één van je smarthomeapparaten. Bijvoorbeeld wanneer de accu van je slot leeg is of de printer bijna geen inkt meer heeft. Amazon Alexa zal daarnaast routines voorstellen via Hunches, op basis van acties die je doorgaans onderneemt. Denk bijvoorbeeld aan je wekker zetten of ’s ochtends vragen om het weer. Alexa Guard zal ook werken met de Alexa-routines.

Alexa Communications for Kids

Amazon heeft Alexa Communications for Kids gepresenteerd, een middel voor kinderen om met elkaar te kunnen communiceren via de stemassistent. Ouders moeten de dienst eerst inschakelen en dan kind voor kind toevoegen voordat er onderling gecommuniceerd kan worden. Dat betekent dat ouders van kinderen die praten aan de andere kant hetzelfde moeten doen. Met Alexa Guest Connect kunnen bijvoorbeeld Airbnb-gasten of vrienden toegang tot hun eigen Amazon-account en data krijgen, zonder gedoe.

Certified for Humans-programma

Ook komt er een speciaal Certified for Humans-programma. Met dit programma wil Amazon het gemakkelijker maken slimme apparaten te installeren. Wanneer apparaten dit certificaat dragen, dan heb je aanzienlijk minder installatiestappen om alles werkende te krijgen en aan Amazon Alexa te koppelen. Die apparaten moeten wel doen aan bepaalde voorwaarden, zoals technische specificaties en automatische firmware-updates. In een video op de website van het programma kun je zien hoe het installatieproces kan werken.

Show and Tell met Amazon Alexa

Er is nu een nieuwe toegankelijkheidsoptie beschikbaar voor de eerste en tweede generatie Amazon Echo Show-modellen beschikbaar: Show and Tell. Blinden en slechtzienden kunnen spullen vanuit de keuken voor de camera van het apparaat houden, waarna Alexa kan vertellen wat je precies vasthoudt. Hiervoor maakt Amazon gebruikt van zowel computer vision als machine learning. Zo kan nu beter onderscheid gemaakt kunnen worden tussen bijvoorbeeld kruiden en andere potjes: van buitenaf voel je niet altijd wat het nou is.

Helaas is het zo dat Show and Tell momenteel alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten. Voor de overigen functies op z’n minst hetzelfde, tenzij anders aangegeven. Omdat Amazon Alexa de Nederlandse taal nog niet ondersteunt, is het geen groot gemis. Maar wanneer Alexa dan uiteindelijk beschikbaar is in Nederland, dan weten we in elk geval wat voor soort functies we in de toekomst kunnen verwachten. Helaas is niet bekendgemaakt wanneer de stemassistent officieel naar Nederland komt. Op dat nieuws moeten we dus nog even wachten.

Reacties (0)