Amazon stuurde Alexa-stemcommando’s naar de verkeerde persoon

20 december 2018 1 Minuut 0 Reacties
amazon-alexa-producten

Een Amazon-klant in Duitsland kreeg de verkeerde gegevens opgestuurd nadat diegene zijn eigen gegevens had opgevraagd. Zo kreeg de man toegang tot duizenden audiobestanden waarin een vreemd persoon te horen is -- en dat terwijl de man naar verluidt zelf geen Alexa gebruikt.

Amazon stuurt verkeerde Alexa-bestanden op

Een Amazon-klant uit Duitsland heeft de Alexa-opnamen van een andere gebruiker ontvangen door een “menselijke fout”. De man kreeg duizenden audiobestanden opgestuurd, evenals andere informatie, in een zip-bestand toen hij vroeg of hij zijn eigen data opgestuurd kon krijgen (dat kan door de nieuwe Europese regels op het gebied van privacy, dat we in Nederland de Algemene verordening gegevensbescherming worden genoemd). In totaal gaat het om 1.700 audiobestanden, schrijft het Duitse c’t Magazine (.pdf).

De man, die naar verluidt zelf geen gebruikmaakt van Alexa, stuurde hierover een bericht naar Amazon, maar zou daar nooit een reactie op hebben gekregen. Later kwam hij erachter dat de opgestuurde downloadlink niet meer werkte, maar op dat moment had hij alle bestanden al lokaal opgeslagen. Binnen de audiobestanden zaten ook gesprekken tussen een man en een vrouw. Het magazine claimt ook de man van de audioberichten gevonden te hebben. De redactie schijnt hem op de hoogte te hebben gebracht van dit unieke voorval.

Tegenover Reuters laat een Amazon-vertegenwoordiger het volgende weten.

Advertentie

This unfortunate case was the result of a human error and an isolated single case. We resolved the issue with the two customers involved and took measures to further optimize our processes. As a precautionary measure we contacted the relevant authorities.

Eerder stuurde de Amazon Echo ook al een compleet gesprek van bepaalde gebruikers naar willekeurige personen.

Reacties (0)