Alexa en Cortana werken nu samen in publieke preview

16 augustus 2018 1 Minuut 0 Reacties
amazon-alexa

Microsoft en Amazon hebben aangekondigd dat stemassistenten Alexa en Cortana nu kunnen samenwerken in een publieke preview. Alexa kan dingen aan Cortana vragen en andersom -- het is niet zo dat beide assistenten toegang hebben tot elkaars kennisbanken.

Alexa en Cortana werken samen

Vorig jaar maakten Amazon en Microsoft bekend dat de stemassistenten Alexa en Cortana met elkaar zouden kunnen gaan samenwerken. Nu, een jaar later, kunnen beide assistenten dingen aan elkaar vragen wanneer de één er niet uitkomt (het is dus niet zo dat de persoonlijke assistenten toegang krijgen tot elkaars kennisbanken). Het gaat hier vooralsnog om een publieke preview. Mocht je een Amazon Echo-speaker hebben staan, dan kun je nu vragen aan Alexa of ze de stemassistent Cortana kan openen voor je.

Zo krijgen Amazons Alexa toegang tot bijvoorbeeld je kalenderactiviteiten, to-do-lijsten en e-mail, terwijl je via Cortana ineens kunt shoppen bij Amazon en smarthomeapparaten kunt aansturen. Uiteindelijk moet Cortana worden klaargestoomd voor de zakelijke markt, terwijl Alexa meer voor persoonlijke dingen klaarstaat. Hoewel Cortana momenteel veel minder dingen kan dan Alexa, kan deze samenwerking er wel voor zorgen dat ontwikkelaars meer met Cortana gaan doen — aangezien de stemassistent nu ineens breder beschikbaar is.

Op moment van schrijven is de samenwerking tussen Alexa en Cortana alleen beschikbaar voor mensen in de Verenigde Staten. Gebruikers kunnen daar beide bedrijven voorzien van feedback, zodat de samenwerking verbeterd kan worden. Wil je weten hoe je nu al Amazon Alexa kunt gebruiken in Nederland? Dan kun je lezen in ons uitgebreide achtergrondartikel. Google Assistant is inmiddels ook in het Nederlands beschikbaar (vooralsnog alleen op smartphones, maar waarschijnlijk later dit jaar ook op de Google Home).

Reacties (0)