Zo werkt Google Pay: Contactloos betalen met je smartphone

19 mei 2021 6 Minuten 3 Reacties
Google Pay

Google Pay is nu beschikbaar bij de ABN Amro. Hoe kun je contactloos betalen met je Android-telefoon? Wij vertellen het je in dit artikel.

Sinds november is Google Pay officieel beschikbaar in Nederland. De app zelf is niet beschikbaar. Je kunt het dus niet downloaden vanuit de Google Play Store, maar banken hebben de mogelijkheid om Google Pay in de eigen bankapps op te nemen. Contactloos betalen met je Android-telefoon is nog niet zo ingeburgerd als betalen met Apple Pay via de iPhone. Dit komt natuurlijk mede door het gebrek aan ondersteuning vanuit de banken. Daar komt nu verandering in.

Gisteren was ABN Amro de eerste grote bank die de mogelijkheid voor Google Pay beschikbaar stelde in de eigen ABN Amro-app. Ook kleinere banken als bunq, N26 en Revolut bieden de mogelijkheid al. Wil je ook contactloos betalen met je smartphone zonder dat je een betaalpas op zak hoeft te hebben? We kunnen ons voorstellen dat de drempel om te starten met Google Pay nog behoorlijk hoog is, want hoe werkt dat nu allemaal precies? In dit artikel nemen we je mee op weg naar je eerste contactloze betaling met je smartphone en Google Pay.

Wellicht hoor ik je nu denken. We kunnen toch al lang contactloos betalen met de smartphone? Dat klopt. Grote banken als ING (eigen app) en de Rabobank (Rabo Wallet) hebben al een mogelijkheid tot contactloos betalen met de smartphone. Zelfs ABN Amro had deze mogelijkheid tot enkele jaren geleden, maar was ermee gestopt omdat nog geen 5 procent van de mensen er gebruik van maakte. Toch werkt Google Pay net even anders. Wil je gebruikmaken van Google Pay in combinatie met je ABN Amro-app? Wij vertellen je wat je nodig hebt, wat je in moet stellen en hoe je je eerste betaling kunt uitvoeren.

Wat heb je nodig?

Allereerst heb je een Android-telefoon nodig die draait op Android 7 of hoger. Je smartphone moet tevens over NFC beschikken. NFC staat voor Near Field Communication en is een contactloze communicatietechnologie. Je kunt het vergelijken met bluetooth, maar dan met een veel kleiner bereik van maximaal tien centimeter. Veel moderne smartphones beschikken over NFC. Je kunt dit meestal gemakkelijk aan- en uitzetten via het menu voor snelle instellingen. Vanaf je thuisscherm op je smartphone swipe je omlaag voor dit menu. Zoek vervolgens naar NFC en zet dit aan.

In dit voorbeeld gebruiken we ABN Amro voor de contactloze betaling. Je moet 16 jaar of ouder zijn en een particuliere ABN Amro betaalrekening hebben. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van de ABN Amro-app op je telefoon hebt staan. Deze kun je gemakkelijk updaten via de Google Play Store. Over Google gesproken. Je moet ook ingelogd zijn op je smartphone met je Google-account en de regio van je smartphone moet op Nederland ingesteld staan. Je smartphone moet verbonden zijn met het internet en het correcte mobiele nummer moet bij ABN Amro geregistreerd staan. Het is een hele lijst, maar in de meeste gevallen moet dit geen enkel probleem zijn.

Google Pay instellen

Voordat je Google Pay via de ABN Amro-app kunt gebruiken moet je deze mogelijkheid eerst activeren in de ABN Amro-app. Open de app op je telefoon en klik onderaan op ‘Zelf regelen’. Op dit scherm zie je Google Pay staan. Klik hierop en kies je betaalpas. Op het volgende scherm zie je al je gegevens. Lees het even na en kijk of het klopt. Vervolgens krijg je het scherm met de voorwaarden. Lees dit even goed na en accepteer de voorwaarden. Dat is het. De ABN Amro-app is nu ingesteld voor contactloze betalingen met Google Pay. Nu op naar de winkel om het uit te proberen!

Contactloos betalen met Google Pay

In feite werkt betalen met je smartphone vrijwel hetzelfde als contactloos pinnen met je pinpas. Op de betaalautomaat verschijnt het bedrag, waarna je je pinpas er even tegenaan houdt om de betaling te doen. Voor contactloos betalen met je smartphone geldt precies hetzelfde. Je hoeft je smartphone niet op de betaalautomaat te leggen. Enkele centimeters erboven werkt ook prima. De ABN Amro heeft de betalingen ingedeeld in twee categorieën, namelijk betalingen onder de 50 euro en betalingen boven de 50 euro. Het werkt vrijwel identiek.

Betalingen onder de 50 euro

Voor betalingen onder de 50 euro haal je je telefoon even uit de slaapstand. Druk dus even op de aan/uit-knop. Je hoeft het toestel niet te ontgrendelen. Houd je telefoon vervolgens bij de betaalautomaat. Wacht tot het venster op je smartphone (en op de betaalautomaat) verschijnt dat de betaling voldaan is.

Betalingen boven de 50 euro

Een bedrag boven de 50 euro werkt vrijwel identiek, alleen moet je nu niet alleen op de aan/uit-knop drukken, maar het toestel daadwerkelijk ontgrendelen middels de vingerafdruksensor, gezichtsherkenning of de code die je gebruikt. Je moet dus daadwerkelijk naar het thuisscherm van je smartphone. Nu houd je je telefoon bij de betaalautomaat en wacht tot de betaling geslaagd is.

Contactloos betalen met Google Pay is erg eenvoudig

Zoals je ziet is contactloos betalen met Google Pay erg eenvoudig. Wil je alles nog even nalezen? Dan heeft ABN Amro een handige pagina inclusief instructievideo’s op de website. Het gebruik van Google Pay is gratis. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het activeren van de dienst of aan het gebruik van de contactloze betaaldienst. Je kunt op deze manier contactloos betalen in winkels, bij restaurants, bij parkeerautomaten, bij tankstations of andere gelegenheden waar je contactloos kunt betalen. Waar je voorheen met je pinpas (al dan niet contactloos) betaalde, daar kun je nu je smartphone gebruiken voor de betaling. En dat is tegenwoordig vrijwel overal.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over smartphones? Kijk dan eens bij onze sectie Tips en Advies. Of zoek je juist naar een nieuwe smartphone met NFC, zodat ook jij contactloos kunt betalen met je smartphone? Lees dan de reviews over de nieuwste smartphones. Heb je zelf een vraag? Dan kun je terecht bij Vraag & Antwoord.

Reacties (3)