Windows 8 tablets met data abonnement: Wat kunnen we verwachten?

05 oktober 2012 4 Minuten 0 Reacties
Samsung-ATIV-Smart-pc-pro

De verkopen van tablets met mobiel data abonnement lijken nogal tegen te vallen, iets dat met name terug te zien is in het steeds kleiner wordende aantal tablets dat standaard met 3G uitgerust is en het uitgedunde aanbod van tablets in combinatie met abonnement. De komst van Windows 8 zorgt voor veel nieuwe tablets en nieuwe kansen voor het combineren van tablets en abonnementen.

Toen de vloedgolf aan Android tablets zo’n twee jaar geleden in gang gezet werd was een 3G module een veelvoorkomende feature. ASUS bracht 3G modellen van de Transformer serie op de markt, Acer had van elke tablet een 3G variant en LG bracht zelfs alleen maar 3G modellen op de markt. Ook zagen we veel (online) winkels die Android tablets in combinatie met abonnement aanboden. Ik heb deze winkels afgelopen week nog eens doorgelopen en het aanbod is bij de meeste winkels flink uitgedund en/of het aanbod bestaat vaak uit ‘oude’ modellen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, waarvan de iPad de belangrijkste is. De iPad met 3G module lijkt wel goed te verkopen. Apple houdt immers vast aan de 3G variant en veel winkels en telecom providers bieden de tablet met abonnement aan.

Windows 8 tablets met abonnement

Windows 8 zou een nieuwe impuls kunnen zijn voor de telecom providers en andere winkels die abonnementen in combinatie met tablets aanbieden. De Windows 8 tablets die we tot nu toe voorbij hebben zien komen lijken voornamelijk gericht te zijn op de fanatieke en productieve gebruiker die het apparaat overal mee naar toe neemt en dus mobiel wil zijn middels een data abonnement. Ook richt men de tablets op zakelijke gebruikers en bedrijven die medewerkers uit willen rusten met tablets. Deze markt is groot aangezien de meeste bedrijven afhankelijk zijn van Windows en er op het gebied van tablets tot op heden nauwelijks interessante mogelijkheden geboden werden voor optimale integratie.

Wanneer we kijken naar de reeds aangekondigde Windows 8 tablets, hybride tablets en convertible tablets zien we dat veel fabrikanten kiezen voor 3G/4G; standaard, als optie of in een aparte variant van de tablet. Zo komt Acer met de Iconia Tab W511, rust Samsung de ATIV Smart PC’s uit met een optionele 3G module en komt ASUS met een 3G variant van de Vivo Tab tablets.

Advertentie

Amerikaanse providers

In de VS heeft telecom provider AT&T gisteren het startschot gegeven met de presentatie van twee Windows 8 tablets die via het bedrijf aangeboden zullen gaan worden. Het gaat om de Samsung ATIV Smart PC en de ASUS Vivo Tab RT. Beide tablets moeten voor de feestdagen nog via AT&T te koop zijn, alleen zijn de prijzen en abonnementsvormen nog niet bekend.

Nederlandse providers

Natuurlijk heb ik gelijk even contact opgenomen met de grotere Nederlandse telecom providers. Vodafone geeft in een reactie aan dat de introductie van Windows 8 tablets met abonnement voor zakelijke klanten nog voor dit jaar gepland staat. Een exact datum kon men helaas niet geven. Of Vodafone ook Windows 8 tablets met abonnement voor consumenten aan gaat bieden is nog onduidelijk. KPN geeft aan de intentie er absoluut is, net zoals het bedrijf nu Android tablets verkoopt. Ook KPN kon nog geen introductiedatum geven. T-Mobile is de enige die zich helemaal op de vlakte houdt. Een woordvoerder laat weten dat T-Mobile nooit uitspraken over (eventueel te voeren) toekomstige toestellen, tablets of abonnementen doet. Maar, de kans is natuurlijk klein dat T-Mobile als enige niet mee zou doen.

Ook heb ik contact opgenomen met een aantal winkels die momenteel tablets met abonnement verkopen. De reacties die daaruit voortkwamen waren een stuk duidelijker. De meeste winkels gaven namelijk aan zeker Windows 8 tablets in combinatie met abonnement te gaan verkopen. Een van de winkels gaf zelfs aan dat de verwachtingen zeer hoog zijn, iets wat terug te zien zal zijn in het aanbod.

Windows 8 tablets

Op 25 oktober zal Microsoft Windows 8 officieel lanceren en een dag later moeten de eerste Windows 8 en Windows RT tablets al in de winkels liggen. Hou Tablets Magazine in de gaten voor de prijzen en de beschikbaarheid van alle nieuwe tablets.

Een overzicht van de reeds gelanceerde Windows 8 tablets vind je in onze tablet database.

Reacties (0)