Windows 8 tablets beperkingen: Vergrendelde bootloader en hoge prijzen

16 januari 2012 1 Minuut 0 Reacties
windows-8-samsung-tablet

Dat Windows 8 veel potentie heeft hebben we wel kunnen zien in de verschillende hands-on video's en demonstraties, maar toch is het nog maar de vraag of Windows 8 het echt kan gaan maken in de tablet markt. Windows 8 tablets zouden namelijk veel beperkingen opgelegd krijgen zoals hoge prijzen en een vergrendelde bootloader voor de ARM varianten.

Volgens Digitimes willen zowel Microsoft als Intel hun prijzen niet verlagen om fabrikanten van Windows 8 hardware te helpen. Aangezien het besturingssysteem en de (x86) processor twee belangrijke elementen van de tablet zijn wordt het lastig voor fabrikanten om de prijzen op een aantrekkelijk en concurrerend niveau te houden. Windows 8 tablets zouden door deze beperking een prijsniveau krijgen dat begint bij 599 dollar. Hierdoor kunnen fabrikanten weer gaan kijken naar andere mogelijkheden zoals ARM processors, maar ook daarbij komen verschillende beperkingen kijken.

ARM Windows 8 tablets

Zo werd eerder al bekend dat ARM Windows 8 tablets geen ondersteuning bieden voor de traditionele Windows programma’s die gebaseerd zijn op de x86 architectuur (Intel) en verschenen er geruchten dat op ARM tablets de gehele traditionele desktop uit het besturingssysteem zou verdwijnen. ARM tablets krijgen waarschijnlijk puur toegang tot de Metro interface en Metro apps. Daarbij komt nu dat Microsoft fabrikanten van ARM tablets de verplichting oplegt om de bootloader te vergrendelen. In simpele bewoording; het is op ARM tablets niet mogelijk een ander besturingssysteem dan Windows 8 te draaien. Aangezien het installeren van een custom ROM (eigen versie van een besturingssysteem) tegenwoordig nogal populair is, is dit weer een extra beperking die consumenten zou kunnen afschrikken.

Goedkoop of compleet?

Alles bij elkaar krijgt de consument straks de keuze uit een dure maar volledig uitgeruste Windows 8 tablet die compatibel is met de meeste oudere Windows programma’s en een goedkopere Windows 8 tablet met beperkingen als een vergrendelde bootloader, geen traditionele desktop en geen ondersteuning voor oudere Windows programma’s. Waar zou jouw voorkeur naar uitgaan?

Bronnen: Engadget, Computerworld

Reacties (0)