Windows 10 tablets, smartphones en laptops: alles dat je moet weten

04 juni 2015 + 10 minuten 0 Reacties
Windows-10-tablet

Nog twee maanden en dan is het zover; Windows 10 wordt dan door Microsoft officieel uitgebracht. Waar wij natuurlijk benieuwd naar zijn is het aanbod van Windows 10 tablets en wat we precies van deze tablets kunnen verwachten. Alles dat je moet weten over Windows 10 tablets, smartphones en hybride of convertible laptops zetten we in dit artikel onder elkaar.

Inmiddels is Windows 10 officieel uitgebracht.

Wat is Windows 10?

Windows 10 is de opvolger van Windows 8 en moet volgens Microsoft hét besturingssysteem worden dat op alle soorten apparaten, van klein tot groot, kan draaien. Geen aparte versies meer voor smartphones of tablets; één besturingssysteem met één app-ecosysteem. Hierdoor kun je als gebruiker eenvoudig verschillende Windows-apparaten aan elkaar koppelen, hoef je een app maar één keer te downloaden om hem op al je apparaten te gebruiken en is het synchroniseren van je data eenvoudig.

In Windows 10 zien we een aantal belangrijke vernieuwingen terug. Zo komt het startmenu terug, in een dynamische en half-transparante vorm, past de interface zich aan aan het apparaat waarop Windows gebruikt wordt en kunnen moderne apps (uit de Windows Store) ook in de desktopomgeving gedraaid worden. Deze desktopomgeving is er overigens nog altijd maar zal op kleine tablets en smartphones niet verschijnen. Daarbij heeft Microsoft de Office-apps geoptimaliseerd voor touch, wordt de nieuwe Microsoft Edge-browser geïntroduceerd en is Cortana, de digitale assistent van Microsoft, voor iedereen beschikbaar.

Advertentie

De afgelopen maanden heeft Microsoft diverse previews van Windows 10 getoond. Deze kun je terugkijken en lezen in onze artikelen van september 2014, januari 2015 en mei 2015. In deze artikelen vind je een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen en verbeteringen die Windows 10 zal brengen. Ook heeft Microsoft in mei van 2015 diverse video’s gepubliceerd waarin Windows 10 en de Edge-browser uitgelicht worden.

Wat is Windows 10 op tablets en smartphones?

Wat we precies van Windows 10 op tablets kunnen verwachten is nog niet helemaal duidelijk. Microsoft heeft sinds september 2014 diverse korte previews gegeven van het besturingssysteem op tablets maar focuste zich hierbij vooral op de eigen Surface-tablets. Zo publiceerde Microsoft in september deze video waarin de Microsoft Surface Pro 3 met Windows 10 getoond wordt.

Hoe Windows 10 er op kleinere tablets uit gaat zien blijft deels nog een raadsel, maar we gaan er vanuit dat de kleinere modellen een interface krijgen die grotendeels overeenkomt met de interface op Windows 10 smartphones. De desktopomgeving zal niet aanwezig zijn en er wordt een eenvoudigere navigatie getoond om het gebruiksgemak te vergroten. In april van 2015 kregen we dankzij een ontwikkelaar een hele vroege eerste indruk van Windows 10 op kleine tablets.

Tablets met een formaat van 8-inch of groter krijgen toegang tot de complete Windows 10-versie, inclusief de desktopomgeving. Tablets met een formaat dat kleiner dan 8-inch is, en smartphones, bieden geen toegang tot de desktopomgeving en moeten het dus doen met de apps uit de Windows Store. Hoe Windows 10 op je tablet of smartphone werkt is dus afhankelijk van de grootte.

Een belangrijke feature die Microsoft met Windows 10 introduceert is Continuum. Hiermee kun je je smartphone of tablet als basis inzetten om op een groter scherm te werken. De apps op je smartphone of tablet kunnen via een bekabelde of draadloze verbinding op een groot scherm (monitor) getoond worden. De app past zich aan aan het formaat van het scherm waardoor je met je smartphone of tablet een soort desktop creëert. De tablet of smartphone beschikt over de software, het werkgeheugen, de processor, etc., maar op het externe scherm kan gewerkt worden alsof je op en desktopcomputer werkt. Lees meer over Continuum.

Natuurlijk mogen de Office-apps van Microsoft niet ontbreken binnen Windows 10 en eindelijk zijn ook deze apps geoptimaliseerd voor kleine touchscreens. In november van 2014 toonde Microsoft de eerste preview van de Office-apps die we met Windows 10 gaan zien, compleet ingericht voor het gebruik met de vingers.

Windows 10 convertibles en hybriden (laptops)

We hebben het op Tablets Magazine niet alleen over tablets, ook de convertibles met flexibel scharnier en de hybrides met keyboard dock komen vaak aan bod. Deze apparaten draaien in veel gevallen op Windows-software en kunnen dus ook binnenkort voorzien worden van Windows 10. Nagenoeg alle fabrikanten van onlangs gelanceerde hybrides en convertibles hebben laten weten dat Windows 10 gratis geïnstalleerd kan worden en bovendien komen ze na de lancering van Windows 10 met een nieuw productaanbod. Qua functionaliteit en uiterlijk van Windows 10 zijn deze apparaten te vergelijken met Windows 10 op laptops en grote tablets.

Apps voor Windows 10

Het belangrijkste op het gebied van apps is dat Microsoft universele apps gaat aanbieden via de Windows Store. Dit houdt in dat een app zowel op een smartphone als op een tablet of een desktop moet kunnen draaien. De app past zich aan aan het formaat van het apparaat en hoeft ook maar één keer gekocht (en gedownload) te worden. Op alle apparaten kan de app, desgewenst, automatisch geïnstalleerd worden. Dit maakt het makkelijker app-data uit te wisselen (synchroniseren) tussen je apparaten en bovendien weet je dat de app op al je apparaten beschikbaar is.

Inmiddels is Microsoft ook begonnen met het opruimen van de Windows Store, welke sinds de lancering van Windows 8 volgestopt is met apps die maar weinig toegevoegde waarde bieden. Microsoft wil de lat hoger leggen en alleen functionele en goede apps gaan aanbieden. Ook moet het voor ontwikkelaars eenvoudiger worden om applicaties die reeds voor Android of iOS ontwikkeld zijn naar de Windows Store te brengen. Hiervoor heeft de softwaregigant een softwarepakket voor ontwikkelaars uitgebracht, wat echter nog zijn beperkingen heeft. Simpel gezegd wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om een voor iOS of Android ontwikkelde app aan te passen en in de Windows Store te zetten.

Wanneer komen de Windows 10 tablets?

Met al het moois dat Windows 10 gaat bieden is het natuurlijk de vraag wanneer we ervan kunnen genieten. We weten inmiddels dat Windows 10 op 29 juli officieel door Microsoft uitgebracht zal worden. Dit gaat echter om de verpakte versie voor de winkels en de upgrade voor reeds gelanceerde tablets, laptops en desktops. Fabrikanten die nieuwe Windows 10 tablets, smartphones en laptops op de markt willen brengen krijgen twee weken daarvoor toegang tot de software en moeten er dan nog mee aan de slag. De verwachting is dat we pas een aantal weken na de lancering van Windows 10 meerdere producten waarop de software vooraf geïnstalleerd staat zien verschijnen. Wel zijn er verschillende partners van Microsoft die mogelijk eerder toegang tot het besturingssysteem krijgen en daardoor direct op 29 juli hardware kunnen lanceren.

Advertentie

Bij dit alles moet gezegd worden dat de Windows 10-versie voor kleine tablets en smartphones iets langer op zich zal laten wachten. We verwachten deze versie pas in de herfst van 2015 en de eerste smartphones en tablets die vanuit de fabriek met deze versie van Windows komen verschijnen dan waarschijnlijk pas tegen het einde van het jaar.

Upgrades voor huidige Windows 10 tablets, convertibles en laptops

Heb je al een tablet, een convertible laptop of een laptop met Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1? Dan krijg je waarschijnlijk een automatische melding dat Windows 10 op 29 juli voor je klaarstaat. Deze melding zou op korte termijn moeten verschijnen en maakt het mogelijk jezelf voor de upgrade aan te melden. Het eerste jaar na de lancering van Windows 10 kan iedereen met een apparaat dat op Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1 draait Windows 10 gratis installeren. De eerste jaren daarna krijg je dan ook gratis updates voor het besturingssysteem.

Nagenoeg alle apparaten die op Windows 8 of Windows 8.1 draaien zijn volgens Microsoft compatibel met Windows 10 maar toch heeft het bedrijf een aantal minimale specificaties vermeld voor Windows 10. Zo moeten de tablets, laptops en smartphones over minimaal een 1GHz processor beschikken, moet er minimaal 1GB aan werkgeheugen aanwezig zijn en moet er minimaal 16GB aan opslaggeheugen beschikbaar zijn. De grafische kaart moet minimaal DirectX 9 ondersteunen.

Voor smartphones en kleine tablets geldt ook in dit geval dat de upgrade waarschijnlijk pas later dit jaar beschikbaar gesteld zal worden. Een releasedatum voor deze versie is nog niet door Microsoft bekendgemaakt.

Wat kost Windows 10?

Zoals hierboven aangegeven is Windows 10 voor de meeste mensen gratis, mits je de upgrade binnen het eerste jaar na de lancering van het besturingssysteem uitvoert. Daarna moet ervoor betaald worden. Ook moet er betaald worden wanneer je een laptop, tablet of desktopcomputer met een versie van Windows die ouders is dan Windows 7 hebt. Hiervoor heeft Microsoft onlangs de prijzen bekendgemaakt.

Wat zijn de prijzen van Windows 10 tablets?

Over de prijzen van Windows 10 smartphones, tablets, convertibles en laptops is nog niet veel bekend. Diverse fabrikanten hebben inmiddels de eerste prototypen getoond of de eerste producten met Windows 10 aangekondigd. Een aantal hiervan vind je terug in ons Windows 10-archief. De verwachting is dat Windows 10 op zich niet voor een hogere prijs van tablets, smartphones of andere hardware zal zorgen. De prijzen van deze apparaten liggen waarschijnlijk op hetzelfde niveau als met Windows 8; variërend van 80 euro tot 400 euro als we naar tablets kijken. De verwachting is dat we rond 29 juli meer horen over prijzen van nieuwe Windows 10-hardware. Natuurlijk zal op de meeste tablets, smartphones en kleine laptops (convertibles en hybrides) weer een gratis jaarabonnement op Office 365 meegeleverd worden.

Meer over Windows 10 en tablets

In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie omtrent Windows 10-software en -hardware samengepakt. Zodra er meer nieuws verschijnt over hardware en software werken we dit artikel bij. Wil je meer lezen over het besturingssysteem dan kun je terecht in ons Windows 10-archief. Daarnaast kun je de Windows 10 tablets, smartphones en laptops vergelijken in onze database zodra ze aangekondigd zijn.

Reacties (0)