Wat is een smart display en heb je er een nodig?

17 oktober 2018 6 Minuten 0 Reacties
jbl-link-view-ces

De slimme speaker is inmiddels een bekend fenomeen, maar sinds dit jaar zien we ook steeds meer slimme displays - oftewel smart displays - op de markt verschijnen. Wat is een smart display precies en heb je er een nodig? We leggen het je uit in dit artikel.

Wat is een smart display?

De Amazon Acho Show, de het Lenovo Smart Display en de Google Home Hub. Het zijn alledrie zogenaamde smart displays. Op de meest eenvoudige manier zouden we kunnen zeggen dat een smart display hetzelfde is als een slimme speaker, maar dan met een display voor meer mogelijkheden.

De slimme speaker

Laten we dan beginnen bij wat een slimme speaker is. Dat is namelijk (vaak) een draadloze speaker die je overal in huis kunt plaatsen en die voorzien is van een spraakassistent. Dit kan bijvoorbeeld Amazon Alexa, de Google Assistant, Apple’s Siri of Microsoft’s Cortana zijn. Deze spraakassistenten hebben allen een achterliggend platform waar je diverse apparaten en diensten aan kunt koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld je Hue-verlichting aan het Alexa-platform koppelen, je Nest thermostaat aan het Google Home-platform koppelen of je slimme deurslot koppelen aan Apple’s Siri. Voor alle assistenten geldt dat de ondersteuning zeer breed is; de meest bekende smarthome-producten kunnen dus aan alle platformen gekoppeld worden. Daarnaast kun je diensten als cloudopslag, je streamingdiensten, je agenda en je mail aan de platformen koppelen.

De spraakassistent kun je commando’s geven, vragen stellen en met je mee laten denken. Dit doe je door en ‘wake-up woord’ of zin uit te spreken, bijvoorbeeld “Alexa” of “Hey, Google”, waarna de assistent naar je luistert. Zo kun je de spraakassistent het commando geven om de verlichting aan te passen (mits gekoppeld), kun je vragen je agenda voor te lezen, kun je het weer opvragen, kun je jouw favorieten muziek laten afspelen of kun je een afspraak laten inplannen. De mogelijkheden zijn eindeloos en daarom verwijzen we je graag naar onze pagina over spraakbediening, waar je de belangrijkste mogelijkheden terugvindt.

Een slimme speaker is dus een multimedia-apparaat met toegang tot jouw eigen media, jouw eigen diensten en jouw eigen smarthome-apparatuur. Dit alles met name dankzij de integratie van een spraakassistent en het bijbehorende platform. Maar, niet alle media en toepassingen kunnen puur middels audio getoond worden. Soms heb je wat beeld nodig, in ieder geval om iets beter inzichtelijk te maken. En hier komt het smart display om de hoek kijken.

De evolutie: het smart display

Een smart display is de evolutie van de slimme speaker, want naast een speaker met zijn bijbehorende mogelijkheden komt het apparaat met een scherm. Zie het als een tablet, vaak op een standaard. Dit display biedt nog meer mogelijkheden om de spraakassistent optimaal te gebruiken en je eigen media weer te geven. Denk aan het laten tonen van YouTube-video’s, het tonen van het weerbericht, het tonen van recepten tijdens het koken, het surfen op het internet, het bekijken van je agenda of zelfs het videobellen met familie of vrienden. De mogelijkheid om beeld te tonen ontsluit zoveel meer functies en steeds meer fabrikanten spelen hier op in. Ook worden er steeds meer interessante mogelijkheden ontwikkeld. Zo heeft Amazon in de VS de mogelijkheid om middels de Amazon Echo Show te winkelen in de Amazon-winkel, en je kunt zelfs dankzij de ingebouwde camera om kledingadvies vragen.

Smart displays zijn dus niet alleen gewone schermen; het zijn ook touchscreens. Dit betekent dat je niet alleen en compleet afhankelijk bent van spraakbediening. Je kunt dus middels je vingers het scherm bedienen en het apparaat als een tablet gebruiken. Dit is met name handig als je wat wilt browsen, snel iets wilt opzoeken of door foto’s wilt bladeren. Weet echter wel dat smart displays in veel gevallen geen volwaardige tablets zijn en dus met een vereenvoudigde interface komen die je snel kunt gebruiken en ook vanaf een afstandje kunt zien. Ook zijn niet alle smart displays, zoals de Google Home Hub, voorzien van een camera.

Op dit moment zijn er alleen nog smart displays met Amazon Alexa of de Google Assistant. Amazon zelf heeft de Amazon Echo Show met Alexa ontwikkeld, terwijl Facebook met de Portal Plus komt, ook voorzien van Alexa. De JBL Link View, het Lenovo Smart Display en de Google Home Hub beschikken over de Google Assistant. Prijzen liggen gemiddeld tussen de 150 en 300 euro, en schermformaten liggen tussen de 7-inch en 10-inch.

Heb je een smart display nodig?

Nu we de eerste generatie smart displays gehad hebben – in de VS althans – kunnen we stellen dat de kinderziektes grotendeels verdwenen zijn en dat ook aan het design gedacht wordt. Het display moet immers wel in het interieur passen. Ook wordt hard gewerkt aan extra mogelijkheden voor het display. We zien dus dat deze categorie snel volwassen wordt en dat het scherm ook echt een toegevoegde waarde krijgt.

Maar, in Nederland lopen we wat spraakbediening betreft nog wat achter. Het merendeel van de consumenten heeft immers nog niet eens een slimme speaker thuis staan. Zodra de trend ook in Nederland echt voet aan de grond krijgt – wat gebeurt zodra de assistenten ook vloeiend Nederlands spreken en de producten de winkels bereiken – verwachten we dat het hard zal gaan. Misschien in eerste instantie voorzichtig; met een goedkopere slimme speaker. We zien in de toekomst meerdere van deze speakers door het huis, met één of twee smart displays als een soort hub, bijvoorbeeld in de woonkamer en slaapkamer. Deze producten bieden net wat meer mogelijkheden en staan dus op centrale punten in huis.

Een smart display voegt echt waarde toe aan het huis(houden) wanneer je de mogelijkheden optimaal benut. Heb je veel smarthome-apparatuur die je kunt koppelen en middels één platform wilt bedienen? Wil je graag recepten laten tonen in de keuken? Wil je naast je bed een display waarop je wat video’s of series kunt bekijken? Het is maar net hoe je de functies van het scherm wilt gaan gebruiken, en vooral ook hoe je het als gezin wilt gaan gebruiken. In tegenstelling tot een smartphone kan een smart display als hub voor het hele gezin dienen. Voor het bedienen van de muziek, het tonen van foto’s, het bedienen van de verlichting of het bekijken van het beeld dat van de videodeurbel komt.

In onderstaande video geven we je een impressie van de laatste ontwikkelingen op het gebied van spraakbediening, opgenomen tijdens IFA 2018.

Meer informatie

Wil je meer weten over slimme speakers, smart displays en de mogelijkheden voor spraakbediening? Neem dan ons archief met tips en adviezen door.

Reacties (0)