Wat is het verschil tussen Windows 8 en Windows RT?

29 juni 2012 7 Minuten 4 Reacties
Windows-8-consumer-preview

Er staat dit jaar nog heel wat te gebeuren op het gebied van tablets. Een van de belangrijkste gebeurtenissen zal de lancering van het nieuwe Windows 8 besturingssysteem van Microsoft zijn. De softwaregigant zet vol in op touch, en dus tablets, en heeft om deze reden ook twee versies van het besturingssysteem ontwikkeld; Windows 8 en Windows RT. Maar wat is het verschil?

Eigenlijk zijn er nog meer versies aangezien je straks de keuze hebt uit Windows RT, Windows 8, Windows 8 Pro en Windows 8 Enterprise. Toch focussen we in dit artikel op de twee eerste versies aangezien de Pro en Enterprise variant een iets uitgebreidere versie van het standaard Windows 8 zijn en deze verschillen voornamelijk voor bedrijven en zakelijke gebruikers belangrijk zijn. De extra functies van de Pro en Enterprise editie vind je terug in dit artikel.

Hardware

De standaard Windows 8 versie is gericht op apparaten die gebruikmaken van een processor met een x86 architectuur, zoals de processors van Intel en AMD. De reden dat Microsoft Windows RT ontwikkeld heeft is dat veel apparaten, met name tablets, tegenwoordig gebruikmaken van een processor met ARM architectuur. Fabrikanten als Nvidia, Qualcomm en Texas Instruments hebben al heel wat tablets voorzien van een ARM processor.

Deze ARM processors zijn energiezuiniger, iets wat zeer belangrijk is voor apparaten met een accu, en kosten minder dan de x86 varianten. Ook biedt ARM processor de mogelijkheid om in een zogenaamde “connected standby” modus te staan in plaats van een “slaap” of “uit” modus. Deze connected standby modus is wat we kennen van de huidige tablets. Daarbij genereren ARM processors minder hitte en hebben dus minder ruimte in de hardware nodig. Tablets met een ARM processor kunnen dus dunner en lichter gemaakt worden.

Advertentie

Windows was tot op heden niet compatibel met ARM processors met daar komt met de komst van Windows 8 dus verandering in. Het Windows RT besturingssysteem geoptimaliseerd voor ARM apparaten maar brengt wel een aantal beperkingen met zich mee wat de software betreft.

Software

De twee versies van het besturingssysteem verschillen ook wat de software betreft. Zo is Windows 8 eigenlijk het Windows dat we allemaal kennen met de toevoeging van de Metro touch interface en moet Windows RT het doen met een beperkte desktop interface.

Windows 8

Windows 8 apparaten zijn dus uitgerust met twee interfaces; de Metro en de klassieke interface. De Metro interface is compleet nieuw en vooral ook op touch gericht. Hier vindt je onder meer een nieuw homescreen waar je widgets op kunt plaatsen en links naar diverse applicaties die je vanuit de Windows Store kunt downloaden. Ook beschikt de Metro interface over eigen instellingen menu’s, een eigen browser en een eigen bestandsmanager. Kortom, een volledig besturingssysteem op zichzelf eigenlijk. Omdat het besturingssysteem op x86 tablets uitgebreider is en eigenlijk hetzelfde is als op een PC of laptop wordt voor deze tablets de naam Windows 8 gewoon gebruikt.

Naast de Metro interface krijg je met Windows 8 onbeperkte toegang tot de klassieke desktop interface. Dit is zeg maar het bureaublad wat we al kennen. Hier kun je oudere Windows software (de .exe bestanden) installeren die niet in de Metro interface gebruikt kan worden en krijg je onder meer een eigen browser, bestandsmanager en instellingen menu’s. Ook dit is eigenlijk een op zichzelf staand besturingssysteem dat je naast de Metro interface kunt gebruiken.

Windows RT

Het verschil qua software tussen Windows 8 en Windows RT zit hem in het gebruik van de desktop interface. Bij de RT versie krijg je namelijk beperkte toegang tot deze interface. Zo kun je onder meer de browser, bestandsmanager en Microsoft Office applicaties gebruiken maar voor andere toepassingen ben je aangewezen op de Metro interface. ARM processors (icm met het besturingssysteem) ondersteunen geen .exe bestanden dus deze (applicaties van derden) kun je niet installeren. Alle programma’s die je wilt gebruiken zul je moeten downloaden uit de Windows Store. Daarbij krijgen Windows RT apparaten, in tegenstelling tot Windows 8 apparaten, standaard Microsoft Office 2013 software meegeleverd.

Ook wat betreft standaard Windows programma’s zal ontstaan er verschillen. Zo krijgt Windows RT geen Media Player, Remote Desktop (host) en Storage Spaces meegeleverd. Daarbij zou Microsoft het gebruik van bijvoorbeeld browsers van derden willen beperken waardoor het alleen mogelijk is de Internet Explorer browser te gebruiken in de klassieke desktop interace. Hiermee heeft het bedrijf onlangs nog de woede van onder meer Mozilla op de nek gehaald.

Een belangrijke extra restrictie is dat Windows RT niet als los pakket te koop zal zijn. Deze versie is altijd vooraf op een apparaat geïnstalleerd en kan dus, in tegenstelling tot Windows 8, niet in de vorm van een CD, DVD of download gekocht worden om op een ander apparaat te installeren. Ook kun je niet upgraden naar Windows RT. De reden hiervoor is de Microsoft de optimale gebruikerservaring wil waarborgen en fragmentatie wil voorkomen.

Update: Er zijn inmiddels nog twee extra beperkingen van Windows RT opgedoken, waaronder zakelijk gebruik van Office 2013 RT en randapparatuur die Windows RT gecertificeerd moet zijn. Lees hier meer over in dit artikel.

Advertentie

De lancering van het nieuwe Windows 8 besturingssysteem staat gepland voor de herfst van dit jaar maar een exacte datum is nog niet bekendgemaakt. Waarschijnlijk worden beide versies van het besturingssysteem tegelijkertijd gelanceerd maar Microsoft gaf tijdens de presentatie van haar eigen Surface tablets aan dat de Windows 8 variant drie maanden na de lancering van de RT variant zal verschijnen.

Prijs

Eigenlijk is er geen prijs te plakken op Windows RT aangezien je deze versie dus niet los kan kopen maar alleen in combinatie met een apparaat. Wel zal de licentievergoeding die Microsoft van fabrikanten verlangt lager zijn dan voor de standaard versie van het besturingssysteem.

Windows RT zal voornamelijk gericht zijn op consumenten en verschijnen op de ‘goedkopere’ tablets. Windows 8 (Pro) zal gebruikt worden voor zakelijke tablets met Intel processor die een stuk duurder zijn. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de twee Surface tablets die Microsoft zelf gelanceerd heeft. Microsoft heeft zelf nog geen prijzen bekendgemaakt maar de Surface voor Windows RT tablet waarschijnlijk 599 euro kosten terwijl de Surface voor Windows 8 Pro waarschijnlijk 999 euro zal kosten.

Een overzicht

In onderstaande tabel worden de verschillen nog eens duidelijk naast elkaar gezet. Mocht je vragen hebben, stel ze in een reactie onderaan dit bericht.

 Windows RTWindows 8
Hardware  
ProcessorARM variantx86/x64
Fabrikant processoro.a. Nvidia, Qualcomm, TI en Samsungo.a. Intel en AMD
DesignWindows RT tablets zijn over het algemeen lichter en dunner
EnergieverbruikWindows RT tablets zijn over het algemeen energiezuiniger
   
Software  
Windows 8 Touch Inteface (Metro)JaJa
Traditionele deskop interfaceBeperktJa
Draaien .exe programma’sNeeJa
Windows apps (Windows Store)JaJa
Office 2013 gratis meegeleverdJa, uitgeklede versieNee
Windows Media PlayerNee (alternatieven te downloaden)Ja
   
Kopen  
Los te koop?Nee, gebundeld met hardwareLos en gebundeld
Upgrade vanaf Windows 7?Niet mogelijkWel mogelijk
Prijs tablets (verwachting)400 – 700 euro700 – 1.200 euro
   
Bekijk alle tabletsWindows RT tablets Windows 8 tablets

Meer informatie

Via onderstaande links vind je meer informatie over Windows 8/RT tablets en de software. Ook kun je terecht in het complete Windows 8 archief.

Bekijk alle Windows 8/RT tablets die al aangekondigd zijn
Microsoft onthult eigen Surface tablets
Windows 8 voor ARM tablets krijgt de naam Windows RT
Nvidia demonstreert ASUS Tablet 600 met Windows RT
Windows 8 en tablets: Alles dat je moet weten

Reacties (4)