Wat is een tablet PC?

iPad lifestyle header

Een tablet PC is eigenlijk een afgeleid product van de laptop. De laptop - zoals het woord zelf al zegt - is een computer die je vaak op schoot of op een bureau gebruikt. De tablet daarentegen is een computer die je in de hand kan houden en gemakkelijk op deze manier kunt gebruiken. Deze soort computers worden ook wel handheld computers genoemd.

De tablet PC heeft niet alle mogelijkheden van een laptop en is net iets uitgebreider dan een smartphone. De tablet is vooral bedoeld om overal te kunnen werken aan documenten, het nieuws bij te houden, video’s te bekijken, te surfen op het internet en spelletjes te spelen. Kortom, alle ‘kleine’ handelingen die met met een laptop doet kunnen op een mobiele manier met een tablet gedaan worden. Ten opzichte van een laptop is het scherm van een tablet vaak kleiner, heb je in de meeste gevallen geen beschikking over een keyboard en weegt de tablet ook een stuk minder. Echter wordt de tablet steeds vaker ook voor uitgebreide productieve taken gebruikt, zeker nu besturingssystemen steeds meer mogelijkheden bieden en de hardware steeds krachtiger wordt.

Bediening tablet PC

De ‘vroegere’ tablet PC’s moesten nog bediend worden met een soort pen, stylus genaamd. Tegenwoordig is het mogelijk om met je vingers alle functies te bedienen door middel van een touchscreen. De manier van invoeren van tekens is ook anders dan bij een laptop aangezien een tablet PC (in de meeste gevallen) niet beschikt over een fysiek toetsenbord – wat overigens bij veel tablets wel optioneel te koop is. Bij een tablet verschijnt een toetsenbord in beeld waar je als gebruiker dan met het touchscreen de juiste tekens op aan kunt tikken.

Mobiliteit tablet

Het belangrijkste voordeel van een tablet is de mobiliteit die je er door krijgt en tegelijkertijd het behoud van een grote hoeveelheid functies die je ook op een laptop hebt. Mobiel zijn kan natuurlijk op allerlei manieren, maar veel applicaties (software programma’s) maken gebruik van een internetverbinding voor het downloaden van de informatie die jij zoekt. Hiervoor is het met een tablet mogelijk om verbinding te maken met het internet door middel van een Wifi-verbinding (draadloos aangesloten op je thuisnetwerk) of via een internetverbinding die je aanschaft bij een mobiele telefoonprovider. Daarnaast betekent mobiel zijn ook een lichtgewicht apparaat met relatief kleine afmetingen hebben, precies dat wat de tablets van tegenwoordig kunnen bieden, afhankelijk van het formaat waar je voor kiest natuurlijk.

Advertentie

Meer informatie

Wil je een tablet kopen maar eerst meer te weten komen over het gebruik en verschillende adviezen voor de aanschaf? Neem dan ons archief met tablet tips en adviezen door. Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Stel deze dan in onze Vraag & Antwoord.