Wat is DLNA / UPnP en hoe gebruik je het?

11 mei 2012 2 Minuten 6 Reacties
DLNA

Als je muziek, afbeeldingen of video's vanaf je pc of laptop naar je Android (of Windows) tablet wilt streamen dan kan dit via DLNA. Maar, wat is DLNA precies, beschikt je tablet over DLNA en hoe gebruik je DLNA? In dit artikel vind je een korte uitleg over deze term en de toepassing ervan.

Wat is DLNA?

DLNA staat voor Digital Living Network Alliance en is eigenlijk meer een certificering dan een techniek. Een groot aantal bedrijven en fabrikanten hebben zich aangesloten bij deze alliantie om tot duidelijke richtlijnen te komen wanneer het aankomt op het delen van bestanden tussen verschillende apparaten binnen je thuisnetwerk. Op deze manier wordt het mogelijk een bestand van een computer van merk A naar een tablet van merk B te sturen. Kort gezegd maakt DLNA het dus eenvoudiger om bestanden te delen.

Wat is UPnP?

De techniek die achter DLNA zit is UPnP (Universal Plug and Play). Deze zorgt ervoor dat de twee apparaten die gegevens willen uitwisselen ook met elkaar kunnen communiceren zonder dat je daar zelf dingen voor moet instellen. Het proces wordt dus geautomatiseerd.

DLNA en tablets

Wanneer een tablet (of een ander apparaat) is uitgerust met een DLNA-certificering en de UPnP-techniek (als er DLNA opstaat is vaak UPnP vanzelfsprekend) dan weet je zeker dat de communicatie met andere DLNA-apparaten soepel en eenvoudig zal verlopen. Je hebt dus wel twee apparaten nodig die dit ondersteunen.

Advertentie

Hoe gebruik je DLNA?

Allereerst is het belangrijk te melden dat voor de iPad wat andere richtlijnen gelden om media te streamen vanaf een PC/Mac, aangezien een iPad niet met DLNA uitgerust is. Meer informatie hierover lees je in ons artikel over films en tv-series kijken op je iPad of Android tablet.

Een DLNA-verbinding leggen tussen een Android (of Windows) tablet en een PC of Mac is vrij simpel. Dit is natuurlijk ook het hele doel van DLNA en UPnP. Zoals gezegd heb je in ieder geval aan beide kanten DLNA-ondersteuning nodig, zowel op de tablet als op de PC, en moeten beide apparaten met hetzelfde Wifi-netwerk verbonden zijn. Daarbij heb je op zowel de tablet als op de computer een DLNA mediaserver nodig. Tablets met DLNA hebben vaak al een vooraf geïnstalleerde DLNA mediaserver en Windows PC’s kunnen dit via bijvoorbeeld de Windows Media Speler. Mocht een van beide apparaten niet over een dergelijke mediaserver beschikken of mocht je een Mac hebben dan zij er diverse softwareprogramma’s en applicaties te downloaden. Goede mediaservers voor je PC en Mac zijn onder meer Twonky, Plex en TVMobili. Mediaserver applicaties die je in de Google Play Store kunt vinden zijn MediaHouse Pro, Plex en Twonky Mobile.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)

Ronald

Ronald
10 augustus 2013 om 14:03

Dus als ik het goed begrijp heeft een apparaat die DLNA gecertificeerd is ook automatisch upnp!

maar waarom staat er dan vaak in productspecificaties beide vermeld?

Inloggen
Rob Hoogendoorn

Rob Hoogendoorn
12 december 2013 om 14:48

Nog steeds geen idee hou ik mijn Samsung tab 3 met DLNA zichtbaar en bereikbaar krijg in mijn WiFi netwerk. nPnP werkt blijkbaar niet, vanuit DLNA moet ik van alles invullen, Server, SSID en BSSID. Enig idee?

Inloggen
Gabe

Gabe
21 december 2013 om 16:25

Ik ben benieuwd of ik mijn Spotify geluid van mijn android maar mijn stereo (cambridge audio stream magic 6) kan krijgen met dlna en up n up

Inloggen


22 december 2013 om 23:14

Dat werkt meestal middels Bluetooth. DLNA pakt bestanden van een andere server, en met Spotify werkt dat naar wat ik weet niet.

Inloggen
b elzen

b elzen
08 februari 2014 om 00:44

kan mijn pc niet streamen naar mijn onkyo Tx 717-nr

Heb mijn harddisk gedeeld en mijn mediaplayer op ext delen toestaan
Maar krijg steedts de fout meldig Foute gegevens U hebt geen toegangsmachtiging voor deze server
Graag zou ik daar antwoord op krijgen

Inloggen
peter

peter
08 oktober 2014 om 22:53

Onkyo speelt enkel muziek geen video en foto, s via dlna

Inloggen