Wat is een amoled-display en wat zijn de voor- en nadelen?

10 juni 2014 6 Minuten 2 Reacties
Samsung-Galaxy-Tab-S-2

We zien steeds meer smartphones en tablets met een (Super) amoled-display verschijnen maar wat is het precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Sinds de introductie van de Samsung Galaxy Tab 7.7 in 2012 is het stil op het gebied van amoled-displays voor tablets maar in juni 2014 heeft Samsung de volgende generatie gepresenteerd. De nieuwe Galaxy Tab S tablets zijn voorzien van een amoled-display dat door de Koreaanse fabrikant ontwikkeld is en voor onder meer een hoog contrast moet zorgen. Maar, wat is een amoled-display precies en wat zijn de voor- en nadelen?

De term amoled heb je waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen, met name op websites die over smartphones schrijven en in winkels die smartphones verkopen. Voor smartphones wordt het amoled-display namelijk al een paar jaar gebruikt. Zo beschikt onder meer de Samsung Galaxy Note 3 over een (Super) amoled-display. In juni 2014 introduceert Samsung na lang wachten ook de tweede generatie tablets met amoled-display, de Galaxy Tab S-serie.

Wat is een amoled-display?

Amoled is een displaytechniek die op het moment van schrijven in high-end mobiele apparaten gebruikt wordt. Amoled staat voor ‘active-matrix organic light-emitting diode’ een nogal ingewikkelde uitleg van datgene dat zich in het display afspeelt. Het komt er op neer dat een amoled-display twee tft-lagen combineert met een actief matrix van oled pixels. Deze oled pixels kunnen zelf licht uitstralen en zijn dus niet afhankelijk van een verlichting vanaf de zijkanten of achterzijde zoals we bij lcd led-panelen zien. De volgende definitie komt van Wikipedia;

Een amoled-scherm bestaat uit oled-pixels die verwerkt zijn in een thin film transistor (tft). De pixels kunnen geïntegreerd zijn in de dunne laag van de tft of hierop geplaatst zijn. De pixels zijn zo gerangschikt dat ze een rooster van pixels vormen. Tussen de tft-laag en de kathodelaag is er een laag met organisch materiaal dat zal oplichten als er een elektrische activering plaatsvindt. Om te bepalen hoe helder een bepaalde pixel moet oplichten, wordt er een controle uitgevoerd door twee tft’s. Eén controleert het starten en stoppen van het laden van een condensator. De tweede dient om een spanningsbron op niveau te houden die nodig is om een constante elektrische stroom te leveren voor de pixel.

Een amoled-display kan dus in principe vergelijken worden met een oled-display, de techniek waar amoled op gebaseerd is. Dit houdt in dat de pixels zelf verantwoordelijk zijn voor de verlichting. Deze techniek gebruikt dus geen achtergrond verlichting omdat de beeldpunten zélf licht geven wanneer er een elektrische lading doorheen gaat.

Voordelen en nadelen amoled

Een amoled-display biedt diverse voordelen ten opzichte van een traditioneel lcd-scherm. Zo zorgt de combinatie van een tft-laag en een oled-matrix ervoor dat de responstijd drastisch omlaag gaat en snel bewegende beelden en objecten dus scherper en vloeiender worden weergeven. Dit is met name interessant voor grafische intensieve apps/games en films. Ook ligt het energieverbruik van een amoled-paneel een stuk lager dan dat van een lcd-paneel, en is over het algemeen (met name bij Super Amoled) de helderheid hoger wat met name in feller verlichte omgevingen (bijvoorbeeld buitenshuis) voordelen biedt. Daarnaast ligt het contrast van een amoled-paneel hoger, onder meer doordat de pixels compleet uitgeschakeld kunnen worden en dus daadwerkelijk zwart kunnen weergeven.

Kleven er dan geen nadelen aan amoled? Hoewel amoled een absolute vooruitgang is op het gebied van beeldkwaliteit voor mobiele apparaten is het een nieuwe techniek en alles dat nieuws is, is doorgaans duur. Momenteel worden alleen high-end tablets en smartphones voorzien van een amoled-display en daarvoor moet dan ook een premium prijs betaald worden. Ook zijn er nog maar weinig fabrikanten die zelf amoled-displays kunnen produceren. Op dit moment is met name Samsung op dit gebied de concurrentie een aantal stappen voor. Daarbij moet gezegd worden dat de eerste generatie amoled-displays een kortere levensduur hadden dan lcd-panelen omdat er organisch materiaal gebruikt wordt. Dit lijkt, als we de fabrikanten mogen geloven, bij huidige generaties verholpen te zijn. Diezelfde eerste generatie, en dan kijken we met name naar de Galaxy Tab 7.7, had last van flikkeringen in een ‘nightmodus’ waarbij een witte tekst op een donkere achtergrond gebruikt wordt.

Super Amoled (Plus)

Zoals bij bijna elke techniek wordt er bij een kleine aanpassing een nieuwe naam bedacht. Zo heeft Samsung de Super Amoled-techniek als variant van de standaard amoled-techniek ontwikkeld. Het belangrijkste verschil is dat bij Super Amoled het touchscreen in het scherm verwerkt ligt, terwijl bij standaard amoled-schermen deze laag op het scherm geplaatst is. Deze techniek zorgt voor een betere leesbaarheid in feller verlichte omgevingen als bijvoorbeeld zonlicht.

Super Amoled Plus is ook een variant die door Samsung ontwikkeld is en met name op het gebied van efficiëntie en helderheid betere prestaties moet bieden dan de standaard techniek. Ook op het gebied van resolutie worden er verschillende termen voor amoled-displays gebruikt. Zo gebruikte Motorola Super Amoled Advanced voor een display dat een hogere helderheid en een hogere resolutie dan een standaard amoled-display biedt. Samsung gebruikte voor de Galaxy Tab 7.7 de term ‘HD Super Amoled Plus’. Qua resolutie wordt echter op dit moment nauwelijks meer onderscheid gemaakt tussen de technieken.

Samsung Galaxy Tab S

De Samsung Galaxy Tab S 8.4 en Samsung Galaxy Tab S 10.5 zijn de tweede generatie amoled-tablets van Samsung. Deze modellen zijn voorzien van een Super Amoled-paneel en een hoge resolutie van 2.560 bij 1.600 pixels. Ook beschikken de tablets over 3GB aan werkgeheugen, een octacore-processor van Samsung zelf, twee camera’s, een vingerafdrukscanner en Android 4.4 KitKat-software met daar overheen een skin van Samsung.

Het display van een tablet

Wil je meer weten over de belangrijkste kenmerken van het display van een tablet? Lees dan ons uitgebreide artikel over het display van een tablet. Hier vind je informatie over onder meer de resolutie, de pixeldichtheid, de gebruikte technieken en de gevoeligheid voor reflecties. Ook hebben we uitgebreid geschreven over het opslaggeheugen en de aansluitingen van tablets. Een overzicht van alle tips en achtergrondartikelen vind je in ons tablet tips archief.

Reacties (2)