De twee beste tablets voor productief werken (voorjaar 2016)

25 april 2016 5 Minuten 0 Reacties
feature surface pro 4

De kloof tussen smartphones en tablets wordt steeds kleiner. De schermen van smartphones worden steeds groter, en tablets blijven hetzelfde formaat. Tablets zullen in toenemende mate voor productiviteit worden gebruikt, ook als vervanging van de laptop. In dit artikel lichten we twee tablets voor productief werken uit, elk in een ander prijssegment.

Waar op te letten

Bij het kopen van een tablet voor productief werken zijn een paar punten van belang. Ten eerste moet het scherm groot genoeg zijn om lekker op te kunnen werken. Hoe groter het scherm, hoe meer er in principe op het scherm zichtbaar is. Resolutie speelt hier ook een rol in. Daarnaast is het bij productiviteit belangrijk dat je een muis en toetsenbord kan aansluiten, zodat je zo min mogelijk je handen hoeft te bewegen van het scherm weer terug naar je toetsenbord.

Android en Windows ondersteunen een muis standaard. Dit kan via bluetooth gaan of via een USB aansluiting. Bij Android is USB OTG ook nog een optie. Ook zijn meerdere aansluitingen als usb, hdmi of microsd erg handig bij productiviteitstablets. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een extern beeldscherm aansluiten, of via een usb bestanden opslaan.

Ten slotte is een aansluitbaar toetsenbord voor bijvoorbeeld het opstellen van teksten ook een vereiste. Het voordeel van meegeleverd toetsenbord is dat je deze meestal op de tablet zelf kan klikken en bijvoorbeeld als beschermingshoes kan gebruiken. Het is natuurlijk ook mogelijk om een los bluetooth toetsenbord aan te sluiten.

Advertentie

Qua besturingssysteem moet je voor productiviteit bij Windows zijn. De applicaties die je over het algemeen op de volledige versie van Windows 10 kan draaien zijn uitgebreider dan de soortgelijke apps op Android en iOS. Een veelgehoorde klacht over de Pixel C en iPad Pro is dan ook dat de software nog tekort schiet.

Windows 10 heeft dit probleem niet, maar richt zich relatief gezien minder op de tabletervaring en meer op productiviteit, door de mogelijkheid tot het draaien van volledige applicaties van bijvoorbeeld Photoshop of Word, waardoor je net wat meer vrijheid hebt.

Tablet 1: Microsoft Surface Pro 4

De onbetwiste koning van de tablets die geschikt zijn voor productief werken is de Microsoft Surface Pro 4. Deze tablet is alweer aan de vierde generatie toe, en het toont zich.

Microsoft heeft voortdurend geschaafd aan het concept van een hybride tussen een tablet en laptop, met als resultaat de Pro 4. De uitstekende hardware gecombineerd met Windows 10 zorgt ervoor dat deze tablet je laptop prima kan vervangen. De Pro 4 beschikt minimaal over een intel core m3, met 4GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslaggeheugen. Een upgrade naar een snellere i3, i5 of zelfs i7 processor met werkgeheugen tot 16GB en 512 GB aan opslaggeheugen behoren ook tot de mogelijkheden. Het scherm is 12,3 inch, waardoor er meer dan prima op te werken is. Als een losse tablet is dit formaat ietwat minder geschikt, omdat het net iets minder handzaam is.

Een usb 3.0 poort, sd-kaart lezer en een minidisplayport ontbreken ook niet op de Pro 4. Het toetsenbord en de trackpad zijn door de jaren heen ook een stuk verbetert. In combinatie met de accuduur van tot 9 uur kan je moeiteloos de dag doorkomen. Houd wel in je achterhoofd dat het toetsenbordcover van €150 los moet worden aangeschaft, waardoor de vanafprijs van ongeveer €900 boven de €1000 uitkomt. De stylus wordt dan wel weer standaard meegeleverd. Vergeet niet om onze review van de Surface Pro 4 te lezen, waar we uitgebreid op verschillende zaken ingaan.

Tablet 2: HP Pavilion x2 (2015)

Voor diegene die een wat minder groot budget hebben, is er de HP Pavilion x2. Vanaf €300 te krijgen, is deze 10.1 inch tablet inclusief toetsenbord een stuk goedkoper. Het toetsenbord is via meerdere manieren op de tablet te bevestigen. Hierdoor kan je het scherm naar voren of naar achteren richten.

De aanwezige aansluitingen zijn een usb c poort, een volledig formaat usb poort, een hdmi aansluiting en een microsdkaart lezer. Hiermee is de Pavilion voor zijn prijs erg netjes uitgerust. Daarnaast is het toetsenbord natuurlijk ook los te koppelen waardoor de Pavilion prima als tablet te gebruiken is. De speakers van Bang & Olufsen dragen hier ook aan bij. De Pavilion x2 draait daarnaast op Windows 10 Home.

De kracht van de tablet wordt verzorgd door een Intel Atom x5 processor. Dit is afdoende voor de meeste taken, maar verwacht geen 4K video moeiteloos te kunnen exporteren. Met 2GB aan werkgeheugen en een interne videokaart zullen meerdere zware taken ook wel eens beperkend voor de Pavilion x2 kunnen zijn. Wil je bovenstaande taken wel kunnen doen, dan is de Surface Pro 4 de betere keuze voor jou. Is dit niet het geval, dan zal de Pavilion x2 aan jouw eisen voldoen. Check daarom gerust onze review van de Pavilion x2.

Meer informatie

Ben je benieuwd welke tablets nog meer handig voor productiviteit zijn, duik dan even onze tabletvergelijker in. Hier kan je diverse zaken zoals de schermgrootte, opslaggeheugen, usb-aansluiting en hdmi poort aanvinken om tot een selectie  van geschikte productiviteitstablets te komen. Voor een overzicht van alle beste tablets kun je terecht in onze beste tablets koopgids.

Reacties (0)