Trends en verwachtingen op het gebied van smartphones in 2025

26 december 2024 5 Minuten 2 Reacties
Smartphone 2025

We beschreven vorig jaar al dat AI een groot verschil ging maken in de wereld van smartphones en dat is een trend die we ook in 2025 verder tot bloei zullen zien komen. Dit is wat we allemaal in het nieuwe jaar verwachten op het gebied van smartphones.

We beschreven vorig jaar al dat AI een groot verschil ging maken in de wereld van smartphones en dat is een trend die we ook in 2025 verder tot bloei zullen zien komen. Dit is wat we allemaal in het nieuwe jaar verwachten op het gebied van smartphones.

Kunstmatige intelligentie

Het mag geen verrassing zijn dat kunstmatige intelligentie waarschijnlijk nog dieper in smartphones wordt geïntegreerd in 2024. We hebben er nu een jaar aan kunnen wennen, het is nu tijd voor de volgende stappen. Of althans, AI zit natuurlijk al veel langer in telefoons, onder andere om de foto’s die je maakt te verbeteren, maar in 2025 verwachten we te zien dat daar een stapje verder in wordt gegaan. De trendsetter moet Samsung zijn, dat in januari met zijn vlaggenschip zou komen.

 

Periscoopcamera’s

Nu smartphonemakers mede door AI de mogelijkheid hebben om betere nachtfotografie aan te bieden, is het tijd voor een andere focus voor smartphonefotografie. Dat mag je vrij letterlijk nemen, want het is juist het zoomen waar het nu om gaat. We zien vaker dat telefoonmakers een periscoopcamera toevoegen en dat is een trend die in 2025 waarschijnlijk verder zal doorzetten. Het verschil tussen de periscooplens en de telelens is dat je de periscooplens ontzettend ver kan uitzoomen. De camera kan namelijk verder gaan van de sensor en dat is voor je foto’s van ver erg goed, want hiermee maak je op afstand scherpe kiekjes. We verwachten dat periscoopcamera’s misschien wel de nieuwe standaard worden op premium smartphones.

Grotere batterijen

We zien al een tijdje dat merken weer groter gaan qua batterijen. We hebben lang tussen de 4.000 en 5.000 mAh gezeten, maar nu lijkt het erop dat we toch meer richting 5.000 mAh en hoger gaan. Dat kan in sommige gevallen door silicone-technologie te gebruiken, waardoor de batterij anders werkt dan bij een gewone lithium-ion-batterij. In ieder geval betekent het dat er een grotere batterij kan worden gemaakt, die dat vooral is qua capaciteit en niet fysieke grootte. Hierdoor hoeven telefoonmakers niet het ontwerp van hun toestellen te veranderen, terwijl mensen wel 1,5 tot 2 dagen met hun telefoon kunnen doen, in plaats van dat hij elke dag moet opladen.

MagSafe-achtige oplaadoplossingen

iPhone doet het heel goed met zijn MagSafe-technologie, waardoor je met magneten allerlei accessoires aan het apparaat kunt bevestigen. Handig voor een powerbank, een standaard, of gewoon een oplader. Deze technologie zien we ook bij meer Android-toestellen komen, al is het maar bij een telefoon ingebouwd: het is vooral een trend in de accessoires, omdat smartphonemakers het qua design lastig schijnen te vinden om dit Qi2 draadloos opladen kwijt te kunnen in de rug van hun toestellen. Toch zien we allemaal steeds meer hoe handig die MagSafe-mogelijkheden zijn, waardoor het niet lang meer zal duren voordat ook premium Android-toestellen dit standaard zullen gebruiken.

Stemassistenten

Met de komst van AI-chatbots is er ook nieuw terrein voor stemassistenten. Toen de eerste stemassistenten werden gelanceerd werd er nog gedacht: dit is de toekomst, maar dat bleek mede door de vaak erg houterige communicatie (en vooral: miscommunicatie) niet heel realistisch. AI zou hierin verandering kunnen aanbrengen, want je kunt met ChatGPT Voices en met Gemini Live bijvoorbeeld heel natuurlijke gesprekken voeren met een stem naar keuze. Op die manier kun je een gewoon gesprek over je dag hebben, in plaats van dat je de assistent alleen gebruikt om commando’s te geven. Siri van Apple is zich ook steeds meer aan het ontwikkelen als natuurlijker klinkende metgezel. Dit is zeker een trend die doorzet in 2025, alleen is het echt aan de gebruiker om die technologie ook te omarmen: hoe ‘Her’ het ook mag overkomen.

Meer vouwen

Huawei wist in 2024 vriend en vijand te verrassen met een vouwtelefoon die niet een keer vouwt, maar twee keer. Dat betekent dat je drie schermdelen tot je beschikking hebt en een toestel hebt dat als een soort folder kan worden neergezet. Een heel andere sensatie dan we tot nu toe hebben gezien in vouwbare telefoons. Samsung zou ook werken aan een smartphone die twee keer kan vouwen. We verwachten niet dat dit type telefoon ineens de scepter gaat zwaaien in de telefoonwereld in 2025, maar het is zeker wel een ontwikkeling om in de gaten te houden. Plus: dit zijn vrij dure toestellen, dus dat kan betekenen dat de ‘gewone’ foldable dan goedkoper en dus laagdrempeliger wordt.

Kortom, 2025 is vooral voortborduren op wat er al is, al denken we dat het met AI nog alle kanten op kan. Het hangt ervanaf of het in 2025 zowel uit de ‘vertalen en transcriberen’-hoek zal treden en we eventueel als gebruikers ook meer engaged raken met deze technologie door er bijvoorbeeld hardop een gesprek mee te voeren.

Meer weten over smartphones? Lees daarvoor onze smartphonepagina.

Reacties (2)