Trends en verwachtingen op het gebied van smartphones in 2023

31 december 2022 5 Minuten 0 Reacties
OnePlus 10T 5G

Wat brengt 2023 de smartphonewereld? Waar er veel ontwikkelingen uit 2022 zullen doorsijpelen, is het de vraag of er ook vernieuwing is in 2023.

Waar we in 2020 en 2021 flink kampten met chiptekorten, lijken die steeds meer te zijn opgelost. Het voordeel is dat dat betekent dat er hopelijk weer meer ruimte is voor innovatie. Al hebben ook fabrikanten van smartphones te stellen met de huidige maatschappelijke situatie die op allerlei manieren doorklinkt in de economische situatie. Dit zijn de huidige trends in de wereld van smartphones en de verwachte trends voor 2023.

Nog steeds gaat het in de wereld van smartphones om de beste camera: we deinzen niet meer terug van een camera van 200 megapixel en we straffen smartphonemerken die met slechte camerasoftware komen hard af. Die trend zal in 2023 doorzetten: zolang Apple nog steeds de scepter zwaait op fotografiegebied blijven telefoonmerken allerlei opties bedenken om nog dichterbij de professionele plaatjes te komen, terwijl de lenzen toch klein moeten blijven. 

Smartphone-trends

Daarnaast zagen we in 2022 ook een andere trend opkomen, namelijk die van duurzaamheid. Daarbij gaat het niet alleen om de updates (immers is een smartphone alleen veilig als hij bij is qua updates, waarvoor je afhankelijk bent van de fabrikant). Het gaat ook om de repareerbaarheid van het toestel. In Nederland hebben we Fairphone, dat al langer begrijpt dat een telefoon makkelijker repareerbaar moet zijn, zodat je makkelijker een nieuw scherm erop zet of een nieuwe accu erin zet, in plaats van een nieuw toestel te kopen. Zo zien we steeds meer leveranciers die met een website als iFixit in zee gaan om daar de officiële onderdelen aan te bieden, inclusief uitleg hoe je toestel er op de juiste wijze van te voorzien.

De verwachting is dat deze trends doorzetten in 2023. Met een economie in zwaar weer zullen bovendien nog meer mensen kiezen voor midrange-toestellen, in plaats van steevast het nieuwe, dure model te kopen. Dit zagen we al in 2022, wat niet alleen te maken heeft met financiën maar ook met het uitblijven van grote vernieuwingen op smartphonegebied. Er is natuurlijk zoiets als vormfactor: uitvouwbare telefoons blijven iets waar telefoonliefhebbers naar kijken, maar het gros van de mensen zal deze, mede door hun relatief hoge prijs, vooralsnog links laten liggen.

In het verlengde van die duurzaamheid moeten we ook het updatebeleid bespreken. Fabrikanten van Android-toestellen benaderen steeds vaker het updatebeleid van Apple, door ook vijf jaar updates te bieden voor een nieuw toestel. Het gaat dan wel met name om de high-end toestellen die vier grote Android-updates en vijf jaar lang beveiligingsupdates krijgen. Zo blijft je telefoon jaren lang veilig en hoef je minder snel een nieuw toestel te kopen.

5G

Eind 2023 gaan we het waarschijnlijk weer meer hebben over 5G. Dit netwerk bestaat al volop in Nederland, maar alleen één frequentie. Eind 2023 gaat er een hogere frequentie onder de hamer, wat ongetwijfeld uiteindelijk invloed zal hebben op hoe snel smartphones data kunnen versturen. In het verlengde daarvan zal er ook nog meer mogelijk worden met NFC, near field communication. Het is een tijdje vooral voor de early adopters geweest, maar nu steeds meer mensen bijvoorbeeld wearables dragen kijken steeds meer appmakers wat er allemaal mogelijk is met NFC. Concertkaartjes, boardingpassen en betalingen, die gaan we steeds vaker laten zien en doen met onze smartphone.

Andere trends waarvan we meer hopen te zien in 2023 is de selfiecamera onder het scherm, waardoor er geen ‘perforatiegat’ meer nodig is, maar bijvoorbeeld ook een langere accuduur. De schermen zijn in de loop der jaren steeds groter geworden, maar de accu van de telefoon laat daarbij vaak te wensen over. Hierdoor halen veel smartphones het einde van de dag niet eens, al heeft dat ook te maken met het veelvuldig gebruik ervan: onder andere door bijvoorbeeld TikTok, dat met zijn video’s die maar blijven loopen en die je altijd langer ‘engaged’ houden dan je eigenlijk van plan was, veel batterij vreet.

Verwachtingen voor 2023

Tot slot verwachten we in 2023 ook veel meer toepassingen met AI. Dit jaar maakten we al kennis met de magie van Dall-E, een systeem waarmee je door slechts wat woorden in te toetsen heel specifieke, bijna foto-achtige resultaten krijgt. Ook de app Lensa wist aan het einde van 2022 vriend en vijand te maken met zijn indrukwekkende AI-portretten van mensen. In 2023 zullen we meer gaan horen van kunstmatige intelligentie: er zijn namelijk niet alleen voorstanders, ook veel tegenstanders. Ondertussen gaan de ontwikkelingen echter door en verwachten we meer apps die in 2023 volledig viral gaan om hun kunstmatige intelligentie-kunsten.

Qua toestellen is de verwachting niet dat het een enorm enerverend jaar wordt. Kleine aanpassingen kunnen fans enthousiasmeren, maar op dit moment lijkt het er niet op alsof ‘the next big thing’ eraan zit te komen. Dat moeten we veel meer zoeken in andere gebieden van de tech, zoals virtual reality. Hoewel daarvan elk jaar wordt gezegd dat het ‘het jaar van VR’ wordt, komt dat met de nieuwe Meta Quest Pro en de nieuwe PlayStation VR2 die beide in 2023 verschijnen wel heel dichtbij. Er staan wat dat betreft zeker nieuwe werelden voor de deur, maar het is afwachten in hoeverre onze smartphones hierin een rol spelen op de manier waarop we ze nu kennen. Maar, wie weet zal 2023 ons hierin toch nog verrassen.

 

Reacties (0)