‘Toekomstige Android-smartphones krijgen langere ondersteuning’

17 december 2020 2 Minuten 0 Reacties
android

De nieuwe chips van Qualcomm zorgen ervoor dat toekomstige Android-smartphones mogelijk voorzien worden van betere ondersteuning.

Android-smartphones met meer updates

Google heeft bekendgemaakt dat Android-smartphones met tenminste de aankomende Qualcomm Snapdragon 888 aan boord ondersteuning aanbieden voor drie grote upgrades van het besturingssysteem en vier jaar aan beveiligingsupdates. Dat betekent dat veel smartphones toegang krijgen tot een extra jaar aan ondersteuning, mits fabrikanten natuurlijk hun deel van het werk leveren.

Dit is een resultaat dat voortgekomen is uit Project Treble. Met Treble is het voor fabrikanten gemakkelijker Android-upgrades uit te brengen, omdat het systeem opgedeeld is in stukken. Daardoor kunnen upgrades sneller uitgerold worden dan voorheen het geval is en dat merken we onder meer bij Samsung, Sony en OnePlus. Aan de andere kant heeft die verandering ervoor gezorgd dat chipfabrikanten het juist moeilijker kregen. Hun chips moeten nu ineens meerdere generaties aan software ondersteunen, waar tijdens de ontwikkeling niet altijd rekening mee gehouden wordt.

Daarom is Google in het afgelopen jaar stevig gaan samenwerking met Qualcomm, om ervoor te zorgen dat het zelfs tot op chipniveau allemaal goed geregeld wordt. Het werk wordt daardoor voor Qualcomm gemakkelijker, waardoor chips ook langer onderhouden kunnen worden. Wat dat concreet inhoudt voor consumenten is dat alle chipsets van Qualcomm, vanaf de Snapdragon 888, drie grote Android-upgrades en tot vier jaar aan beveiligingsupdates aan kunnen. Telefoons die in 2021 verschijnen kunnen dus mogelijk rekenen op in totaal vier jaar aan ondersteuning.

Advertentie

Helaas is het zo dat je in veel gevallen niet afhankelijk bent van Google (of Qualcomm) als het om updates voor je telefoon gaat. Fabrikanten moeten nog steeds hun deel van het werk doen en updates beschikbaar stellen. Het nieuws van vandaag garandeert dat die bedrijven daartoe in staat zijn, maar het garandeert helaas niet dat het daadwerkelijk gebeurt. Samsung, Sony, OnePlus en andere smartphonefabrikanten moeten wel besluiten de ondersteuning zo ver door te trekken. In het kader van duurzaamheid zou het wel een verstandige stap zijn.

Reacties (0)