Tablets en aansluitingen: alles dat je moet weten

14 mei 2014 9 Minuten 8 Reacties
Lenovo-Yoga-2-Pro-review-aansluitingen

In een nieuwe serie artikelen gaan we dieper in op de hardware van tablets. Eerder hebben we het opslaggeheugen van tablets al uitgebreid besproken en in dit artikel gaan we dieper in op de aansluitingen die je op een tablet terug kunt vinden. Wil je meer algemeen advies over tablets, dan kun je terecht in ons artikel met alles waar je op moet letten bij het kopen van een tablet.

Tablets en aansluitingen

Een tablet is een mobiele computer maar beschikt vaak over minder aansluitingen dan een laptop of een desktop. De toestellen worden zo licht en dun mogelijk gehouden, en afhankelijk van de doelgroep waarop ze gericht zijn worden vaak alleen de noodzakelijke aansluitingen geïntegreerd. Ook is er veel verschil tussen de verschillende besturingssystemen. Zo beschikt de iPad alleen over een door Apple zelf ontwikkelde (30-pin of Lightning) connector waarop dan wel weer adapters aangesloten kunnen worden. Android tablets komen in de meeste gevallen met een (micro)USB-poort en Windows tablets worden vaak het meest compleet uitgerust, met HDMI-poorten en soms zelfs ethernetpoorten. Kortom, het is verstandig goed te bedenken welke aansluitingen je nodig gaat hebben en te weten waar welke aansluiting voor dient voordat je een tablet koopt. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aansluitingen.

De USB-poort

De meest bekende aansluiting is wellicht de USB-poort. Deze komt in drie verschillende varianten; de microUSB-poort, de miniUSB-poort en de volwaardige USB-poort. Op Android tablets kom je met name de kleine microUSB-poort tegen, sommige Windows tablets zijn met een volwaardige USB-poort uitgerust. Ook zien we op hybride modellen met keyboard dock vaak een volwaardige USB-poort in het dock terug. Op veel tablets wordt de USB-poort gebruikt om het toestel op te laden, dit is mogelijk middels het stopcontact of wanneer de tablet gekoppeld is met een computer.

USB-versies

Er zijn verschillende USB-versies die ondersteund kunnen worden door de USB-aansluiting. De meest voorkomende versie is op dit moment USB 2.0. Er verschijnen echter steeds meer tablets die over een USB 3.0-poort beschikken. Deze maakt het uitwisselen van gegevens met vele hogere snelheden mogelijk. Om deze te behalen moet ook de aangesloten computer over USB 3.0 beschikken. Een USB 3.0-poort kan je makkelijk herkennen aan de blauwe connectoren.

USB host en slave

Om het nog iets ingewikkelder te maken zijn er ook nog twee verschillende USB-poorten; een host en een slave. Soms worden beiden in één poort verwerkt. Een USB slave-poort maakt een passieve verbinding mogelijk, bijvoorbeeld met een computer. De computer kan dan toegang krijgen tot de tablet. De tablet wordt eigenlijk in dit geval gezien als een USB-stick. Een USB host-poort maakt het mogelijk de tablet als hoofdapparaat in te zetten en via de tablet een accessoire aan te sturen. Het aangesloten apparaat is in dit geval de ‘USB-stick’ en de tablet is de ‘computer’. Deze aansluiting heb je dus nodig om accessoires als een harddisk, een toetsenbord of een muis aan te sluiten.

De meeste USB-poorten die je op tablets terugvindt zijn slave-poorten. Sommige fabrikanten voegen host-functionaliteit toe en hiervoor wordt in sommige gevallen een adapter meegeleverd. Je kunt ook zelf een adapter aanschaffen om bijvoorbeeld van een microUSB-poort een volwaardige poort te maken maar er wordt dan niet automatisch een host-poort van gemaakt. Dit moet door de tablet ondersteund worden.

USB OTG

USB OTG (On The Go) is iets dat we steeds vaker op tablets terugzien. Een tablet die hiermee uitgerust is kan als host en als slave functioneren, middels één USB-poort. De keuze voor host of slave is compleet afhankelijk van welke einde van de USB-kabel in de tablet gestopt wordt. Hiervoor is wel een USB OTG-kabel nodig. Check voor aankoop goed of de tablet deze functie ondersteunt.

SlimPort

Dat is echter nog niet alles want ook steeds meer tablets worden uitgerust met een SlimPort. Ook dit is weer een versie van de microUSB-poort die in een tablet verwerkt zit en maakt het mogelijk om beeld weer te geven, naast het ‘normale’ uitwisselen van gegevens. Door het gebruik van een SlimPort adapter of kabel kun je dus met de microUSB-poort het beeld van je tablet of smartphone spiegelen op tv. Wanneer je de tablet met een computer wilt verbinden gebruik je een normale USB-kabel maar dezelfde poort. Lees meer over SlimPort.

MHL

Er zijn ook tablets en smartphones die beschikken over een (micro)USB-poort met MHL (Mobile High-definition Link)-ondersteuning. Dit houdt in dat je middels een speciale adapter of kabel het beeld van je tablet of smartphone op tv kunt spiegelen. Ook hier geldt dat er maar één aansluiting gebruikt wordt voor meerdere doeleinden. De microUSB-poort is als normale microUSB-poort te gebruiken maar kan dus ook beeld weergeven op bijvoorbeeld een tv. Enkele voordelen van MHL zijn dat je de smartphone of tablet op kunt laden tijdens het weergeven van content en dat je de afstandsbediening van de tv kunt gebruiken om de tablet of smartphone te bedienen. Let wel dat ook de HDMI-poort op de tv of monitor moet beschikken over MHL-ondersteuning. Meer over de MHL-versies, kabels, adapters en mogelijkheden lees je in het artikel over beeld op je tv weergeven middels MHL.

HDMI

In plaats van MHL-ondersteuning of een SlimPort beschikken sommige tablets over een HDMI-aansluiting. Dit is een aparte aansluiting, vaak naast een standaard USB-poort. De HDMI-poort kan ook weer een mini- of een micro-variant zijn, en om deze aansluiting te gebruiken is dus een HDMI-kabel met de juiste connectoren vereist. HDMI is een algemeen bekende aansluiting en maakt het mogelijk beeld en audio van het ene apparaat naar het andere apparaat te sturen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een monitor als extern display te gebruiken of een film die op je tablet staat op tv weer te geven. Welke resoluties er ondersteund worden, hoeveel audiokanalen er doorgestuurd kunnen worden en of je 3D-content kunt weergeven is afhankelijk van de HDMI-versie. Lees meer over HDMI-versies, mogelijkheden en kabels.

SIM-kaartlezer

Als je ook onderweg met het internet verbonden wilt zijn of je tablet als telefoon wilt gebruiken (alleen specifieke modellen) dan moet de tablet over een SIM-kaartlezer beschikken. Deze poort is vergelijkbaar met de SIM-kaartlezer van een smartphone. Hierin wordt de simkaart van de mobiele provider geplaatst. Afhankelijk van het model moet hier een nanoSIM, een microSIM of een normale SIM in geplaatst worden.

In onze tablet database staat bij elke tablet aangegeven of deze mobiel internet ondersteunt. Op onze tablet abonnementen pagina vind je alle abonnementen en sim-only pakketten voor je tablet. Lees meer over waar je op moet letten bij een tablet met abonnement. Overigens heb je niet per se een tablet met ondersteuning voor mobiel internet nodig als je zo nu en dan wilt internetten als je onderweg bent. Je kunt ook gebruikmaken van tethering en een mobiele hotspot.

MicroSD-kaartlezer

Wanneer het interne opslaggeheugen van je tablet vol raakt wil je natuurlijk meer ruimte creëren. Gelukkig beschikken veel tablets over een (micro)SD-kaartlezer waarmee je het geheugen kunt uitbreiden. Dit doe je door een (micro)SD-kaart met bijvoorbeeld 16GB of 32GB aan ruimte in de kaartlezer te plaatsen. Vervolgens kun je bijvoorbeeld foto’s en video’s op dit externe geheugen plaatsen en ruimte vrijmaken op het interne geheugen. Niet alle tablets beschikken over een SD-kaartlezer en daarbij geven fabrikanten aan welke kaartzen precies ondersteund worden. Lees meer over tablets en opslaggeheugen.

Koptelefoonaansluiting

De koptelefoonaansluiting, ook wel 3.5mm jack genoemd, is de aansluiting die je op nagenoeg elke tablet terugvindt. Deze is, vanzelfsprekend, voor het koppelen van een koptelefoon. Ook kun je op deze poort een extern speakersetje aansluiten, bijvoorbeeld wanneer je een film wilt kijken of muziek wilt luisteren.

Overige aansluitingen

De aansluitingen die we in dit artikel behandeld hebben zijn de meest voorkomende aansluitingen. Afhankelijk van de vormfactor, het model, het besturingssysteem en de prijs kun je echter nog meer aansluitingen tegenkomen. Zo zien we op sommige Windows tablets en convertibles de ethernetpoort terug. Hierop kun je een ethernetkabel aansluiten om de tablet fysiek te koppelen aan je thuisnetwerk en het internet. Ook sommige (hybride) tablets over een speciale dockconnector. Hiermee kan de tablet gekoppeld worden met een bijbehorend keyboard dock. Daarnaast maken goedkopere tablets vaak gebruik van een pin-connector in plaats van de USB-poort voor het opladen van de tablet.

Meer informatie

Meer informatie over het gebruik van tablets vind je op onze tablet tips en advies-pagina. Daarnaast verwijzen we je graag naar ons artikel over waar je op moet letten bij het kopen van een tablet en over de hardware van tablets. Wil je meer basisinformatie over wat een tablet precies is en wat je ermee kunt? Dan kun je terecht in onze beginners-sectie.

Reacties (8)