Diverse invalshoeken
Niemand is het nog gelukt om de geheime formule te kraken: de ultieme hit maken op het gebied van portabiliteit, productiviteit voor smartphones, en de bijhorende software. Microsoft probeert het met Continuum en wil in de toekomst Windows apps op een mobiele processor draaien, Google zet in op Chromebooks en een nieuw project genaamd Andromeda, Lenovo en Acer werken aan nieuwe convertible Chromebooks, Andromium en Nexdock probeerden hun geluk via crowdfunding, RemixOS kwam de hoek om kijken, en Canonical sloeg de handen ineen met Ubuntu. Allemaal op zoek naar de heilige graal, met diverse invalshoeken.
Microsoft
Het grootste bedrijf dat zich openlijk bezighoudt met een smartphone om te toveren tot een krachtige pc is Microsoft. Het begon met Continuum, waarbij er via je smartphone en een bijhorende dock universele apps van Windows 10 op een computerscherm kan worden gedraaid.
Het ontbreken van volledige desktopapplicaties was toch een doorn in het oog. Daarom probeert Microsoft volgens de laatste geruchten om met een ARM processor desktopapplicaties te draaien op de toekomstige Surface Phone. Microsoft wilde eerst in zee gaan met Intel, aangezien deze chips het beste geschikt zijn om desktopapplicaties te draaien. Toen Intel zijn mobiele projecten in de ijskast zette moest de techgigant uit Redmond noodgedwongen uitwijken naar Qualcomm. Probleem: deze chips maken gebruik van de ARM-architectuur, en kunnen daardoor van zichzelf geen desktopapplicaties draaien. Om dit op te lossen zullen de desktopapplicaties moeten worden geëmuleerd.
Microsoft heeft daarom onlangs samen met Qualcomm een Windowsversie speciaal geschikt voor ARM-chips aangekondigd. Hiermee kunnen desktopapplicaties worden gedraaid op mobiele chips via emulatie. Pc’s met een Snapdragon processor die Windows apps draaien worden in het eerste kwartaal van 2017 verwacht, dus de stap naar een smartphone zoals de Surface Phone is dan nog maar een kleine.
Een andere gigant die bezig is met het combineren van smartphones en pc’s is Google. Met de ondersteuning van Android-apps voor Chromebooks is de eerste stap gezet naar de heilige graal.
Fabrikanten spelen hier ook op in. Lenovo brengt volgend jaar waarschijnlijke meerdere Chromebooks uit met touchscreen: enkelen daarvan krijgen ook een stylus mee om optimaal te werken met Android-apps. Acer bracht onlangs een Chromebook uit met een vouwbaar design en touchscreen zodat de laptop een tablet kan worden: helemaal in stijl voor Android-apps.
Daarnaast werkt Google ook aan betere ondersteuning voor Chrome OS apps op het touchscreen: zo heeft Google Keep voor Chrome OS onlangs een update ontvangen waarmee tekenen via het touchscreen mogelijk is. Google zet dus steeds meer in op een convertible, in plaats van een laptop. Dit zijn echter relatief kleine stapjes, achter de schermen gebeurt er nog veel meer.
Andromeda is het grote project dat Android op de lange termijn moet aanvullen. Andromeda is een combinatie van Android en Chrome OS, ook al wordt er herhaaldelijk beweerd dat Chrome OS Android niet zullen worden samengevoegd. Strikt gezien klopt dit ook. Andromeda zal namelijk meer als een soort evolutie van Chrome OS naar Android zijn, en niet het einde van Chrome OS of Android betekenen, vandaar de ontkenningen van Google.
Google is een laptop aan het ontwikkelen voor Andromeda die in het derde kwartaal van 2017 zal worden gelanceerd in de prijscategorie van rond de €900. Intern wordt deze laptop ook wel Pixel 3 genoemd. Door het combineren van Android en Chrome OS met zowel een laptop als tabletmodus probeert Google ook de heilige graal te creëren.
Productiviteit met een aangepaste Android
Ook andere bedrijven laten meerdere proefballonnen op hoe de smartphone de computer kan overnemen. Andromium’s laptop-shell is hier een klassiek voorbeeld van: pas Android aan tot een werkpaard, sluit je telefoon aan op het $99 kostende laptop, en je hebt een goedkoop werkapparaat. De telefoon zorgt voor alle kracht, terwijl de shell niet meer is dan een toetsenbord, muis en beeldscherm.
Het idee kon op veel succes rekenen op Kickstarter, waar het bedrijf bijna $3 miljoen ophaalde. De levering is helaas wel uitgesteld tot en met juni, maar het idee is een erg goede. Een ander bedrijf dat zich richt op het aanpassen van Android is RemixOS, waar we al veel over hebben geschreven. Door Android-apps in losse vensters weer te geven wordt er een desktopervaring aangeboden.
Koppel dit met 2-1 tablets en convertibles die worden verkocht met het OS, en het beste van mobiel en computer worden bij elkaar gebracht. Zo wordt althans gehoopt door de fabrikanten.
De vreemde eend
Er is ook nog een vreemde eend in de bijt. Een speciale tablet van Canonical, de Aquaris M10, draait op Ubuntu, speciaal geschikt voor Canonical’s Ubuntu Convergence. Sluit een beeldscherm, toetsenbord en muis aan, en je hebt een volledige desktopervaring. Dit is hetzelfde principe als Continuum.
Met Convergence kun je echter ook zonder aangesloten beeldscherm desktop-apps draaien. Daarnaast is een voordeel van Ubuntu dat er meer apps op ARM draaien, en het dus minder nadeel heeft van deze architectuur dan Microsoft, zoals hierboven beschreven. De uitdaging is om smartphones en tablets te produceren die op deze versie van Ubuntu draaien, iets wat nog erg lastig is in de mobiele wereld die wordt gedomineerd door Apple en Google. Hiermee lijkt Canonical zich vooral te moeten richten op een nichemarkt, op zoek naar de heilige graal.
Windows 10
Voor Windows 10 smartphones is afgelopen voorjaar NexDock in het leven geroepen. Door je smartphone aan een speciale dock te leggen via een bijbehorende accessoire kan er via Continuum worden gewerkt. Door ook zelf een laptop-shell te produceren, net als Andromium, heeft NexDock zijn doel op Indiegogo behaald, en in september van 2016 alle leveringen afgerond.
Sinds dit concept niks verandert aan de werking van Continuum zelf, is de toegevoegde waarde beperkt op het gebied van werkende apps. Dit in tegenstelling tot Andromium, waar Android is aangepast voor laptops en apps in aparte vensters kunnen draaien.
Waar is Apple?
Apple houdt (voorlopig) bewust de laptops en smartphones gescheiden van elkaar. De iPad Pro met een scherm van 12.9 inch komt nog het dichtst in de buurt van een pc-killer. De software blijft echter iOS en is daarom minder geschikt voor productiviteit dan macOS.
Er zijn geruchten dat Apple in de toekomst van de Intel chips afwil, en zijn eigen geproduceerde A-serie chips voor de iPhone’s in de MacBooks wil gaan implementeren. Hiermee krijgt Apple nog meer controle over hard- en software. Zo kan het iOS en MacOS dichter naar elkaar brengen, en zullen applicaties wellicht op beide besturingssystemen kunnen draaien.
Meer informatie
Het aanpassen van Android kan je ook zelf doen door het installeren van een custom rom. Wil je je smartphone of tablets als tweede beeldscherm instellen voor extra productiviteit, dan kan dit ook. Houd ten slotte onze algemene tips-sectie in de gaten voor de meest recente achtergrondartikelen.
Reacties (1)