Samsung laat 4K 5,5-inch smartphonescherm zien voor virtual reality

29 mei 2016 2 Minuten 0 Reacties
Samsung scherm 4K voor VR

Tijdens een conferentie in San Francisco heeft Samsung een 4K ultra-HD scherm laten zien van 5,5-inch groot, bedoeld voor het gebruik in virtual reality-brillen of daarvoor geschikte smartphones.

4K-scherm speciaal voor VR

Het scherm werd getoond zonder dat het ergens in zat; gewoon het scherm en niets anders. Of het in nieuwe virtual reality-brillen wordt verwerkt of in een smartphone, is dan ook niet erg helder geworden. Wel de indrukwekkende resolutie van het scherm. Die is 4K: oftewel 3840×2160 pixels. VR-schermen hebben een grotere resolutie nodig dan gewone smartphoneschermen, omdat ze worden vergroot. In VR-brillen zitten lenzen die de pixels laten zien, en met 4K-resolutie hoopt Samsung dat te voorkomen.

806 pixels per inch

De pixeldensiteit van het getoonde 5,5-inch scherm is 806 pixels per inch. Dat is meer dan tweemaal zoveel als de ppi van een iPhone 6S Plus, die toch ook geen kinderachtige ppi van 401 heeft.

Felle kleuren, hoge contrasten, lage snelheid

Volgens bezoekers van de beurs is het een zeer goed scherm, waar de kleuren als het ware van af spatten en het is heel helder, met goede contrasten. Echter, de beelden op het scherm leken wel wat langzamer te bewegen. Een lagere frame ratio, heet dat; wellicht is Samsung nog niet helemaal klaar met de ontwikkeling van dit scherm, want met VR moeten beelden juist supersnel worden geladen om de indruk te krijgen dat je in een andere wereld zit.

Advertentie

‘Dit is niet het scherm van de volgende Galaxy Note’

Een vertegenwoordiger van Samsung, die bij het scherm stond, sloot op vragen uit dat dit het scherm wordt van de nieuwe Galaxy Note 6 of 7 die dit najaar het licht ziet. Hij zei dat het scherm echt nog een prototype was. Bekend is dat Google’s nieuwe VR-afdeling zeer hoge eisen stelt aan smartphones die zichzelf ‘Daydream-ready’  mogen noemen. Wellicht komt dit scherm in de Galaxy S8, of de Galaxy Note die mogelijk in 2017 wordt geproduceerd.

Lightfield-scherm met diepte

Samsung had op display-gebied nog meer nieuws op de beurs. De Koreanen lieten een zogeheten Lightfield-scherm zien, dat diepte laat zien als een plaatje op het scherm wordt vertoond. Ook die ontwikkeling zal naar verwachting in de virtual reality-wereld zijn intrede doen in de komende jaren.

Reacties (0)