Review: Toshiba Satellite Click Mini

22 augustus 2015 + 10 minuten 0 Reacties
Toshiba-Satellite-Click-Mini-review-feature

Windows-computers zijn al tijden lang de meest betaalbare machines op de markt, en naast dat ze steeds goedkoper lijken te worden is ook het formaat bezig met een vlucht naar beneden. In deze review bekijk ik de Toshiba Satellite Click Mini, een 8.9-inch Windows hybride met toetsenborddock en een aantrekkelijk prijskaartje.

Toshiba Satellite Click Mini – specificaties

Toshiba Satellite Click Mini
Scherm 8,9 inch, 1920 x 1200
Digitizer Nee
Processor Intel® Atom™ 1,83 GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 32GB
SD Ja, MicroSD
HDMI Ja
USB Ja, MicroUSB
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2 en 5 Megapixel cameras
Accu 13Wh Lithium Polymer

Deze tablet/laptop hybride ruilt al voor 295 euro van eigenaar en daarmee is dit, op papier in ieder geval, één van de meeste goedkope complete systemen die je als eindgebruiker zou kunnen overwegen. Je hebt met dit systeem namelijk niet alleen een losse tablet maar in combinatie met het keyboarddock ook iets dat moet doorgaan als een kleine laptop. Ideaal voor studenten misschien?

Toshiba Satellite Click Mini – hardware en design

Goedkope apparaten blinken doorgaans niet echt uit in het design en dat is in dit geval niet anders. De Toshiba Satellite Click Mini is een wat saai ogende machine en doet, zeker vanwege het formaat, het best denken aan een ‘ouderwetse’ netbook. Als losse tablet vallen de brede randen rondom het scherm op, één van de redenen dat deze hybride met klein scherm niet extreem compact aanvoelt.

In de constructie is gebruik gemaakt van een hoop plastic, zowel voor de tablet als voor het losse toestenborddock. Toch valt het qua gevoel in de hand allemaal niet tegen. Het is duidelijk niet het meest luxueuze product op de markt maar als goedkope rommel voelt de Toshiba Satellite Click Mini ook weer niet. De Toshiba Satellite Click Mini is beschikbaar in twee kleurstellingen: een goudkleurige afwerking en een witte afwerking.

Display

Eén van de blikvangers op deze Toshiba Satellite Click Mini is natuurlijk het scherm. Met een resolutie van 19200 x 1200 pixels op een relatief klein 8.9-inch beeldscherm hebben we het over een hoge pixeldichtheid. Dit betekent dus erg scherpe teksten en veel details in bijvoorbeeld afbeeldingen en PDF-bestanden. Hoewel hoge resolutie beeldschermen ondertussen wel zo’n beetje de standaard genoemd kunnen worden is het voor veel Windows-gebruikers nog wel een beetje een nieuwigheid.

Het ips-paneel op deze Toshiba Satellite Click Mini is van goede kwaliteit, een fijne verassing natuurlijk aangezien je dit niet zonder meer mag verwachten van een budget-computer. Doordat er gebruik gemaakt is van een goed ips-paneel zijn zaken zoals kijkhoeken, contrast, kleurweergave en schermhelderheid allen netjes verzorgd. Het scherm biedt voldoende helderheid om in feller verlichte omgevingen mee te werken, kleuren worden natuurlijk weergegeven en vanuit alle normale hoeken kan comfortabel naar het scherm gekeken worden.

Keyboarddock

Het dock is voorzien van een standaard QWERTY lay-out maar wordt natuurlijk beperkt door het formaat van de tablet. Dit betekent dat je niet over een 100 procent volledig toetsenbord beschikt als het gaat om om het formaat. Het is dus even wennen aan dit toetsenbord met iets kleinere toetsen. Naast kleine toetsen is er ook een klein muisvlak aanwezig. Helaas doet het muisvlak niets om te breken met de traditie van tegenvallende muisvlakken op Windows-machines, en het kleine formaat maakt het hier al helemaal niet makkelijker.

Connectiviteit

Deze Toshiba Satellite Click Mini is voorzien van een microHDMI-uitgang voor koppeling met een extern display, een microUSB-poort en een microSD-kaartlezer. Voor draadloze communicatie is WiFi 802.11 b/g/n en Bluetooth 4.0 aanwezig. Er is helaas geen ondersteuning voor WiFi netwerken op het 5Ghz spectrum. Het keyboard dock is uitgerust met een volwaardige USB 2.0-poort en een volwaardige SD-kaartlezer.

Speakers

De zijden zijn voorzien van stereospeakers met Dolby digital Plus. Er is niet gek veel te zeggen over de speakers op deze tablet. De kleine speakers leveren precies wat je mag verwachten van kleine speakertjes. Hoewel er een redelijk volume haalbaar is moet je het verder doen met een wat blikkerig geluid, waar vooral detail mist in het hoge en lage spectrum. Voor een simpele video of presentatie prima maar een film kijken kun je beter doen met een externe speaker of koptelefoon.

Camera’s

Aan de achterkant van de tablet vinden we een 5 megapixel camera terug, en aan de voorzijde een 2 megapixel webcam. Vooral de webcam is een onderdeel dat je regelmatig zult gebruiken voor videogesprekken, en het is dan ook goed nieuws dat het cameraatje heel aardig zijn rol vervult. Niets bijzonderders maar je ziet er via deze goedkopere Toshiba Satellite Click Mini net zo goed (of slecht) uit als op systemen die een hoop meer kosten (ahum, Macbook 12″).

De camera aan de achterkant is met tweenenhalf keer zoveel pixels helaas niet tweeeneenhalf keer zo indrukwekkend. Het is een heel aardige simpele camera en vooral handig voor het inscannen van documenten en bonnetjes (daar is Windows standaard al mooi voor uitgerust), maar heel veel meer toepassingen dan dat zie ik niet echt voor deze Toshiba Satellite Click Mini. De foto’s die gemaakt worden missen contrast, komen wat flets over en missen vooral veel detail.

Accuduur

In combinatie met het toetsenborddock kun je volgens Toshiba 16 uur aan het werk met de Satellite Click Mini. In mijn ervaring is het toch iets minder, maar ruim 12 uur is te doen. En dat is dus meer dan genoeg voor dag werk. Zolang je de Click iedere dag oplaadt heb je dus niets te vrezen op het gebied van accuduur. Top! Als je de tablet zonder dock gebruikt is er natuurlijk wel iets van een penalty, en zul je op een uurtje of 4 minder accuduur moeten rekenen.

Toshiba Satellite Click Mini – software

De Toshiba Satellite Click Mini wordt geleverd met Windows 8 maar natuurlijk kun je direct updaten naar Windows 10. Je hebt hier ruim de tijd voor, want de update is gratis zolang je dat binnen het eerste jaar doet. De update neemt overigens een hoop tijd in beslag, dus hou er rekening mee dat je en hele dag uit moet trekken voor het constant klikken op allerlei dialoog-boxjes en aanverwante updatevragen.

Windows is natuurlijk geen besturingssysteem dat een introductie nodig heeft. Toch is er de afgelopen jaren een hoop veranderd, veranderingen waar niet iedereen gecharmeerd van was. De grootste veranderingen vonden plaatst in Windows 8. Het nieuwe Windows 10 (jaja, 9 is overgeslagen omdat het een ongeluksgetal is voor Aziatische landen) brengt een een hoop van de veranderingen weer wat terug richting het “oude Windows”. Natuurlijk vind je op TabletsMagazine alles wat je moet weten over Windows 10; een goed begin is het artikel met een vergelijkbare naam: Windows 10 tablets, smartphones en tablets: Alles dat je moet weten.

Toshiba Satellite Click Mini – in gebruik

De netbook is zo’n beetje de categoriecomputer met de slechtste reputatie. De netbook is dan ook zo goed uit gestorven, of op z’n minst geëvolueerd naar de hybride tablet-laptop combinaties die we nu zoveel zien. Zeker in combinatie met het toestenbord oogt en voelt de Toshiba Satellite Click Mini nog wel als een netbook en moet het ding dus de reputatie van de netbook te boven komen. Dit lukt maar deels, want de grootste nadelen zijn niet opeens magisch opgelost. 8.9-inch blijft gewoon wat klein voor een scherm van een ‘echte’ computer, en een toetsenbord dat binnen de beperkingen van zo’n klein scherm past vergt ook de nodige aanpassingen.

Windows 10 heeft echter een prima tabletmodus (die opeens weer gewoon verdacht veel Windows 8 van het systeem maakt) en in die hoedanigheid is het een prima systeem. De Wifi-verbinding is niet de meest snelle en kan zorgen voor een paar frustraties, maar in heel veel meer situaties dan wat langer wachten tot een update gedownload is of de Netflix-stream start resulteert dat nu ook weer niet.

Dit is een computertje dat zicht prima leent als tweede computer in een huishouden. Prima ook voor mensen die veel op reis zijn met bijvoorbeeld een caravan, daar komt bijvoorbeeld de HDMI-uitgang goed te pas (heb ik me laten vertellen). In een thuissituatie is het gewoon prima om hierop even snel je e-mail te verwerken, op social media je ding te doen en als het nodig is dan kan je ook nog echt werk verzetten. Natuurlijk mogen we ook de student niet vergeten die met dit apparaat een compacte en veelzijdige laptop meeneemt voor de basistaken en daarbij een prima accuduur krijgt.

Prestaties

De Toshiba Satellite Click Mini doet heel aardig dienst als kleine en lichte computer, en zolang je een takenpakket dat bij het formaat past hebt voor de Click dan loop je niet gauw tegen beperkingen op. Toch mag je zeker niet denken dat dit een snelle computer is waar ‘alles mee kunt’, koop dit apparaat niet als je ambities hebt voor fotobewerking of het spelen van games. Wil je gewoon een simpele laptop voor het browsen op het internet, e-mail verwerking, het aanmaken van documenten of spreadsheets en wat social media dan is deze Toshiba Satellite Click Mini een heel aardige optie.

Toshiba Satellite Click Mini – conclusie

Voor zo’n 300 euro krijg je van deze Toshiba Satellite Click Mini best veel waar voor je geld terug. Het is niet alleen een tablet maar ook een kleine laptop, eentje die wel verdacht veel weg heeft van een netbook maar dan wel eentje met een fijn modern besturingssysteem en een goed scherm. Als eerste tablet of als tweede computer zijn we fan van deze keuze, als enige echte laptop doe je er wat ons betreft verstandig aan om een groter en krachtiger systeem te overwegen.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Aantrekkelijke prijs
  • Hoge resolutie scherm
  • Goede accuduur

Minpunten
  • Te klein voor dienst als ‘echte’ laptop

  • Klein toetsenbord
  • Langzame WiFi

Reacties (0)