Review: Sony Xperia 1 III – te weinig vernieuwing voor niche-toestel

28 juli 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Sony Xperia 1 III

In deze review gaan we aan de slag met de Sony Xperia 1 III. De opvolger komt met een hdr 4k-scherm en variabele telelens.

De Sony Xperia 1 III (lees: Sony Xperia 1 Mark Three) is het nieuwe vlaggenschip van Sony en de opvolger van de vorig jaar verschenen Sony Xperia 1 II. Dat toestel liet zien dat Sony de stijgende lijn weer te pakken heeft. De Sony Xperia 1 II werd dan ook positief beoordeeld in onze review, maar kwam wel met enkele tekortkomingen en was dan ook zeker niet voor iedereen. Heeft Sony deze stijgende lijn doorgezet naar het vlaggenschip van dit jaar? Voor een toestel van 1.299 euro mogen we veel verwachten.

Specificaties: Sony Xperia 1 III

Sony Xperia 1 III
Scherm 6,5-inch, 3.840 bij 1.644, 4k oled hdr
Besturingssysteem Android 11
Processor Qualcomm Snapdragon 888
RAM 12 GB
Opslaggeheugen 256 GB
SD Ja
Dual-sim Ja, hybride
USB Ja, usb-c
GPS Ja
5G Ja
Bluetooth Ja, 5.2
NFC Ja
Camera’s 12 megapixel, 12 megapixel, 12 megapixel achter, 8 megapixel voor
Accu 4.500 mAh Lithium Polymer

De Sony Xperia 1 III beschikt over een 21:9 CinemaWide-scherm van 6.5-inch. Het 4K HDR oled-scherm heeft een resolutie van 3.840 bij 1.644 pixels en een maximale verversingssnelheid van 120Hz. Aan boord vinden we de Qualcomm Snapdragon 888-processor met 12 GB werkgeheugen en 256 GB (uitbreidbaar tot 1 TB) opslaggeheugen. Er is ondersteuning voor draadloze audio met hoge resolutie (LDAC) en er is een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, notificatieled en fysieke sluiterknop aanwezig. De batterij heeft een capaciteit van 4.500 mAh. Het toestel komt met een 30W-lader en ondersteunt ook draadloos opladen en reverse charging.

Achterop vinden we een hoofdcamera van twaalf megapixel (24 mm, f/1.7), een ultragroothoeklens van twaalf megapixel (16 mm, f/2.2) en een variabele telelens met brandpuntafstanden van 70 mm (f/2.3) en 105 mm (f/2.8). Over dit technische hoogstandje later meer. De camera’s maken gebruik van Sony’s Alpha AF-technologie en brengt spiegelreflexcameratechnologie naar je smartphone toe. Voorop vinden we een selfiecamera van acht megapixel. Het toestel is waterdicht (IPX5/IPX8) en stofdicht (IPX6) en ondersteunt 5g en wifi 6. De Sony Xperia 1 III draait op Android 11.

Design: kleine verschillen

Leg je de Sony Xperia 1 III naast de vorig jaar verschenen Sony Xperia 1 III, dan zie je bijna geen verschil. Sterker nog, het nieuwe vlaggenschip past gewoon in het hoesje van het toestel van vorig jaar. Nou ja, bijna dan. De cameramodule is een stukje groter en ook de aan/uit-knop is een stukje naar boven verplaatst. Aan de rechterkant is een nieuwe knop verschenen om Google Assistant op te roepen.

We hebben wederom met een plat scherm te maken en, heel fijn, een notificatieled bovenaan. Onderop vinden we de usb-c-aansluiting en bovenop de 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Deze laatste zien we niet vaak meer op vlaggenschepen en het is fijn dat Sony stug een 3,5mm-koptelefoonaansluiting blijft toevoegen. Links vind je de sleuf voor twee simkaarten of een simkaart en een micro-sd-kaart. Het opslaggeheugen is dus uitbreidbaar, maar dit gaat wel ten koste van een tweede simkaart. Aan de zijkant rechts vinden we, van boven naar beneden, de volumeknoppen, aan/uit-knop met ingebouwde vingerafdrukscanner, de Google Assistent-knop en een fysieke sluiterknop om foto’s te maken. Achterop vinden we de cameramodule in de linkerbovenhoek die iets groter is dan op het toestel van vorig jaar.

Het design is verder identiek, ware het niet dat er dit keer gekozen is voor mat in plaats van de glanzende achterkant van vorig jaar. Vingerafdrukken hebben dit jaar daarom veel minder kans. Het ziet er erg strak uit en het kenmerkende 21:9-formaat is dus wederom terug. Dat breedbeeldformaat is erg mooi bij entertainment, maar het hoge en smalle design is wel iets waar je aan moet wennen tijdens het surfen over het internet. Storend is het echter zeker niet en je zult er dan ook absoluut aan wennen. Het lange en smalle design ligt goed in de hand, maar je zult wat moeite hebben om met één hand het scherm bovenin te kunnen bedienen.

Display en geluid: stapje vooruit

De Sony Xperia 1 III beschikt over een 21:9 CinemaWide oled-scherm van 6.5-inch. De verversingssnelheid kun je wijzigen tussen de 60Hz en 120Hz, waarbij die laatste het scherm sneller ververst en je dus soepeler kunt scrollen. Dat verschil merk je duidelijk in vergelijking met het toestel van vorig jaar en het is fijn om te zien dat Sony wat dat betreft met de tijd is meegegaan. Vergeleken met de Sony Xperia 1 II is dit nieuwe toestel iets warmer afgesteld qua kleur, alhoewel je vele instellingsmogelijkheden tot je beschikking hebt om dit naar wens af te stellen.

De maximale helderheid is een dingetje, want deze is niet zo hoog als bij andere merken. Toch heb ik geen problemen gehad met direct zonlicht en kon ik zonder moeite het display aflezen. Dit werd vaak als minpunt bij de Sony Xperia 1 II gegeven, maar ook daar had ik geen problemen mee, dus wellicht ervaar jij dit anders. Heb je ook nog een zonnebril op in direct zonlicht, dan moet je meer moeite doen om het scherm goed af te lezen. Wel lijkt het uit te maken of je ‘Makermodus’ aan of uit hebt staan, want de automatische helderheid lijkt bij deze modus wat hoger te liggen. Binnen komt het display helemaal tot z’n recht. Met name bij YouTube-video’s in 4k hebben we hier te maken met één van de beste smartphoneschermen van dit moment. De hdr (high dynamic range) lijkt dit keer wat beter uitgewerkt, want licht en donker komt nog beter over. Ook qua kleur is dit scherm een stapje vooruit ten opzichte van het vorige model. Kleuren spatten werkelijk van het scherm en het contrast is ook een stap vooruit. Qua 4k-content zul je het daar echter voorlopig mee moeten doen. De Netflix-app ondersteunt geen 4k-resolutie, net als Disney Plus. Amazon Prime doet dit wel. Dit werkt op de Sony Xperia 1 II, maar op dit nieuwe toestel werkt het (nog) niet. Laten we hopen dat dit een kwestie is van een knop omzetten bij Amazon zodra de Sony Xperia 1 III daadwerkelijk lanceert, want als het vorige toestel dit kan, dan moet het nu ook lukken. Het toestel kan daadwerkelijk de 4k-resolutie en 120Hz op hetzelfde moment gebruiken, zo hebben wij navraag gedaan bij Sony. De hardware kan het, maar het is aan ontwikkelaars van de software om 4k én 120Hz daadwerkelijk tegelijk te ondersteunen.

Wat heb je dus eigenlijk aan dat 4k-scherm? Nou, eigenlijk niet zoveel. Op een dergelijk klein scherm van 6,5-inch zul je nauwelijks verschil zien met een 2k-scherm of 1080p-scherm. Het is leuk om te hebben, dat wel. Sony is daarnaast wat onduidelijk over de 4k-resolutie in combinatie met de verversingssnelheid. Technisch gezien zou het toestel 4k en 120Hz tegelijk weer moeten kunnen geven, maar of het dat ook daadwerkelijk ergens doet is een raadsel. We kregen helaas geen antwoord op onze vragen.

Het geluid van de Sony Xperia 1 II wist niet geheel te overtuigen. Dit keer is het veel beter te noemen. We hebben nog steeds te maken met kleine speakers, maar het geluid klinkt veel dynamischer en helderder. De Full-stage stereospeakers weten een breder spectrum te pakken, waarbij lage tonen weliswaar wat achterblijven, maar hoge en midden tonen helder klinken. Sowieso heb je veel mogelijkheden voor muziek. Niet alleen is er een 3,5mm-koptelefoonaansluiting aanwezig, ook is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, Dolby Atmos, draadloze audio met hoge resolutie, aptX en een groot scala aan codecs. De Headphones Connect-app is al vooraf geïnstalleerd en die gaat natuurlijk perfect samen met je draadloze oordopjes of hoofdtelefoon van Sony.

Accuduur: opladen duurt nog langer

De Sony Xperia 1 III heeft een iets grotere accu gekregen ten opzichte van de voorganger. Het is geen 4.000 mAh, maar dit keer 4.500 mAh. De batterij moet dan wat langer meegaan toch? Nou, nee dus. De Snapdragon 888 is een grootverbruiker en ook het 4k-scherm vraagt behoorlijk wat energie. Als grootverbruiker kom ik nipt de dag door met dit toestel, alhoewel dat met het toestel van vorig jaar niet anders is. Zes uur schermtijd zul je misschien net halen, maar meer zal het bij normaal gebruik niet zijn.

Qua opladen ga je er wel op vooruit zou je denken. Het toestel van vorig jaar kwam met een 18W-lader. Dit keer wordt er een 30W-lader meegeleverd. In de praktijk maakt het echter niet uit. We hebben beide toestellen aan de lader gelegd. De Sony Xperia 1 II met de 4.000 mAh-batterij aan de 18W-lader en het nieuwe toestel met de 4.500 mAh-batterij aan de 30W-lader.

Na een half uur zaten beide toestellen rond de 40 a 45 procent. Het laatste deel gaat aanzienlijk langzamer. Dit is bewust gedaan om de batterij ook op lange termijn in topconditie te houden met functies als Battery Care en Adaptive Charging. Bij 90 procent krijg je een melding dat de batterij vol is. Dit duurt ongeveer 1 uur en 25 minuten. De laatste tien procent duurt nog een stukje langer, waarbij we de 1 uur en 55 minuten aantikken van 0 tot 100 procent. Sony kan dus zeker niet mee met de snelle laadtijden van andere merken.

Het verschil uiteindelijk tussen beide toestellen? Verrassend genoeg was de Sony Xperia 1 II sneller klaar, maar dit verschil werd pas na 70 procent duidelijk. Tot 70 procent gingen ze gelijk op. Het oudere toestel zat op 100 procent, waarbij de Sony Xperia 1 III de 98 procent aantikte en het nog vijf minuten langer duurde voordat deze volledig opgeladen was. Het nieuwe toestel laadt dus langzamer op en dat is toch wel een beetje pijnlijk te noemen. Draadloos opladen behoort ook tot de mogelijkheden, net als reverse charging. Hiermee kun je een ander apparaat via draadloze qi-technologie met deze smartphone opladen.

Camera's: Sony focust op snelheid

Bij de Sony Xperia 1 III draait het niet om foto’s met filters en allerlei effecten. Wil je foto’s maken die er ‘mooier’ uitzien dan de werkelijkheid met smartphones boordevol kunstmatige intelligentie voor het verfraaien van je foto? Dan zul je wellicht een toestel van Samsung of Google moeten overwegen. Bij Sony draait het om traditioneel cameragebruik, natuurlijke kleuren en snelheid. Die snelheid gaat met name om de realtime autofocus-technologie, want het is absoluut geen ‘point-and-click’-toestel. Je zult echt moeite moeten doen met het kiezen van de juiste instellingen in het menu die rechtstreeks uit de Sony Alpha spiegelreflexcamera’s zijn gekomen. Verdiep je je in de instellingen en weet je wat zaken als witbalans, sluitersnelheid en iso-waardes doen, dan schiet je de mooiste foto’s met dit toestel. De fysieke sluiterknop is, net als vorig jaar, een echte aanwinst. Druk je deze half in, dan treedt de autofocus in werking. Druk je deze knop aan de zijkant van de behuizing helemaal in, dan wordt de foto gemaakt.

Vorig jaar hadden we twee apps voor de foto’s. Een basisapp en Photography Pro. Dit keer hebben we alleen de Photography Pro-app, met daarin ook de basisapp. Het is er in ieder geval wat overzichtelijker door geworden. De Sony Xperia 1 III beschikt over een hoofdcamera van twaalf megapixel (24 mm, f/1.7), een ultragroothoekcamera van twaalf megapixel (16 mm, f/2.2) en een variabele telelens (12 megapixel) met brandpuntafstanden van 70 mm (f/2.3) en 105 mm (f/2.8).  Met name die laatste is een technisch hoogstandje. Middels magneten kan deze laatste camera wisselen tussen de twee lenzen van 70 mm en 105 mm, wat overeenkomt met 2.9x en 4.4x zoom met in beide gevallen optische stabilisatie. Hoe de technologie precies werkt wil Sony niet prijsgeven, maar je hebt voor de sensor in feite twee telelenzen tot je beschikking. De lenzen zijn wederom van Zeiss.

Over die sensoren gesproken. Sony kiest opnieuw voor de Sony IMX 557 voor de hoofdcamera en de IMX 363 voor de ultra-groothoekcamera. Dezelfde sensoren als bij het vorige toestel. De variabele telelens is dit keer niet van Samsung, maar de Sony IMX 663. Is dat erg dat de Sony Xperia 1 III over dezelfde camerasensoren voor de hoofdcamera en ultra-groothoekcamera beschikt? Wat ons betreft niet. De cameramogelijkheden zijn verder vergroot en de software lijkt dit keer ook een tandje beter in orde te zijn.

Ook al kiest Sony wederom voor vrij kleine sensoren in vergelijking met de concurrentie, toch lijken foto’s dit keer minder snel last van ruis te hebben. De automatische nachtmodus geeft veel betere resultaten dan op het toestel van vorig jaar. Foto’s ogen zeer natuurlijk, zijn scherp en bevatten voldoende detail, zolang je niet gaat croppen. Kies je voor hdr, dan lijkt dit ook beter te presteren met betere verhoudingen tussen licht en donker en mooiere kleuren. Je haalt overigens betere resultaten in de Pro-modus met de juiste instellingen dan de automatische modus je kan geven. Een slimme fotograaf is beter dan de software van Sony.

De grote vernieuwing zit hem in een verbeterde realtime autofocus, verbeterde eye-tracking en een nieuwe object tracking. Sony kiest voor snelheid. Met name die laatste is een welkome toevoeging. Klik op het scherm (zowel in basic- als pro-mode) op een object en de camera zal deze continue in focus houden. Of jij nu om dat object heen loopt of dat object naar je toe komt. Kunstmatige intelligentie en de aanwezige 3D iToF-sensor zorgen samen voor een uitstekende object tracking. De zeer snelle burstmodus is wederom terug, waarmee je 20 foto’s per seconde kunt maken. En over het algemeen zijn deze van prima kwaliteit door de autofocus die 60fps kan berekenen. Overigens moet de Sony Xperia 1 III ook werken als externe monitor voor je spiegelreflexcamera’s van Sony.

Voor filmen heb je wederom de Cinema Pro-app tot je beschikking, waarmee je een complete filmstudio in je handpalm hebt. Deze app lijkt weinig tot geen veranderingen doorgemaakt te hebben ten opzichte van de vorige generatie en wat ons betreft is dat ook niet nodig. Je kunt filmen in 4k met maximaal 60 beeldjes per seconde.

De selfiecamera van acht megapixel is, net als vorig jaar, wederom een teleurstelling. Het is dezelfde Samsung S5K4H7-sensor als op het vorige toestel en komt dus met precies dezelfde tekortkomingen. Videobellen is mogelijk, maar haarscherp zul je niet te zien zijn bij je gesprekspartner. Het is al snel één grote pixelbrij. Jammer.

De vele cameramogelijkheden zorgen ervoor dat een fotograaf uitstekende foto’s met dit toestel kan maken. Hiervoor moet je wel de handmatige modi gebruiken zoals de P-, S- of M-modus. Je kunt natuurlijk ook de automatische modi gebruiken (Basic of Auto Pro), maar de resultaten zijn dan niet altijd even goed. Dit zorgt ervoor dat de camera’s van de Sony Xperia 1 III in handen van een goede fotograaf met de nodige kennis topfoto’s kan maken, maar voor de ‘Point-and-click’-fotograaf wellicht wat minder geschikt is. Als Sony de Basic-app nu iets meer aandacht geeft met verzadigde kleuren, filters en effecten, dan weet het een veel groter publiek te bereiken. Dan is de Pro-app voor de fotograaf en de Basic-app voor het Instagram-publiek. Dat is nu niet het geval.

Voorbeeldfoto's

Hieronder een selectie foto’s die we gemaakt hebben met de Sony Xperia 1 III. De foto’s zijn onbewerkt, maar wel kleiner gemaakt om deze pagina sneller te laten laden.

Software: vrijwel kale Android-versie

Sony gebruikt altijd een vrij kale Android-schil en daar hebben we eigenlijk niets op aan te merken. Het toestel wordt geleverd met een aantal apps vooraf geïnstalleerd, zoals Facebook, Netflix en enkele games. Deze kun je gelukkig makkelijk verwijderen. Verder is het een kale softwareschil over Android 11 heen en dat valt te prijzen. Het is snel, overzichtelijk en overbodige functies zul je er niet vinden. Een appdrawer is aanwezig en verder heb je genoeg instellingen tot je beschikking om het toestel naar wens af te stellen.

Sony is van plan om twee jaar updates voor het toestel uit te brengen. Dat betekent 1 a 2 grote Android-updates en twee jaar lang beveiligingsupdates. Waar andere fabrikanten het updatebeleid onlangs aanpasten om drie of vier jaar updates te leveren, daar blijft Sony vasthouden aan twee jaar. Dat is natuurlijk typisch Sony om wederom stug vast te houden aan een bepaald idee, maar van een toestel van 1.299 euro mogen we meer verwachten.

Prestaties en in gebruik

Het afgelopen jaar heb ik zelf de Sony Xperia 1 II gebruikt. Ik koos bewust voor Sony omdat het stug vast blijft houden aan de eigen idealen. Dat levert mooie eigenschappen voor een toestel op, maar ook beperkingen waardoor Sony niet altijd even goed mee kan komen met de concurrentie. Tijdens het testen van de Sony Xperia 1 III zijn mijn bevindingen over dit toestel constant van links naar rechts gevlogen. In eerste instantie was het teleurstelling. De eerste avond overheerste het gevoel dat het toestel nauwelijks verschilt van de voorganger. Is dit alles? De batterij gaat niet langer mee dan de voorganger, het scherm is buiten nog steeds iets te donker en het toestel wordt wederom vrij warm. Nu is dit laatste iets waar meer smartphones met een Snapdragon 888 last van hebben, maar het is echt oncomfortabel warm om het toestel na verloop van tijd vast te houden tijdens het gamen. Nu had de Sony Xperia 1 II dit probleem in het begin ook, waarna een update dit probleem heeft opgelost. Sony is op de hoogte van het probleem en claimt met de 61.0.A.11.23-update van juli al een deel van het probleem te hebben opgelost met de warmte in bepaalde scenario’s.  

In de loop van de week werden mijn bevindingen steeds positiever. De camera blijkt toch echt een stuk beter om te kunnen gaan met omstandigheden met minder licht. De snelheid en de vele mogelijkheden van de camera’s zijn een stap vooruit en foto’s ogen scherper met minder ruis. Het beeldscherm is een vooruitgang qua contrast, kleur en de verversingssnelheid van 120Hz. Binnen is het een fantastisch display, maar buiten in vol zonlicht kan het toestel wederom niet mee kan met de concurrentie. Het geluid is tevens een stap vooruit en klinkt veel dynamischer.

Is het genoeg om een upgrade van de Sony Xperia 1 III te overwegen als je zelf al beschikt over een Sony Xperia 1 II? Wat ons betreft niet. Ja, het toestel is op bepaalde punten beter dan de voorganger, maar op andere punten is het haast identiek met het vorig jaar verschenen model. Qua opladen is het zelfs een achteruitgang, want het duurt langer om je nieuwe toestel volledig op te laden en de batterij gaat niet langer mee. Heb je nog geen Sony Xperia-toestel? Dan is de Sony Xperia 1 III het betere toestel, maar deze smartphone is zeker niet voor iedereen. Je moet echt tijd en moeite investeren om alles uit het camerasysteem te halen, want met een simpele ‘point-and-click’ haal je niet de beste resultaten.

Sony bedient met de Sony Xperia 1 III echt een nichemarkt. Top qua entertainment, snelheid en camera’s, maar je zult er tijd en moeite in moeten investeren. En dat terwijl een betere Basic Photography-app voor de grote massa toch niet zo ingewikkeld zou moeten zijn om toe te voegen met de kennis van Sony. Het is daarom geen laagdrempelig toestel voor iedereen, maar dat is ook niet waar Sony op mikt met dit toestel.

Conclusie

De Sony Xperia 1 III is een stap vooruit ten opzichte van de Sony Xperia 1 II van vorig jaar, maar het is een ‘stapje’ vooruit en geen grote stap. Het beeldscherm en het geluid is net wat beter en de camera’s met object tracking, een verbeterde autofocus en variabele telelens kent wellicht de grootste vernieuwing. De hardware is het snelste van het snelste, dus qua games en andere entertainment kom je niks tekort. Wat ons betreft is de vernieuwing echter te weinig, helemaal als je kijkt naar de prijs van 1.299 euro en slechts twee jaar ondersteuning met updates. De Sony Xperia 1 III is zeker geen slecht toestel, maar het is echt voor een nichemarkt en niet voor de grote massa.

7.5
sony-xperia-1-iii-2

Beoordeling
Sony Xperia 1 III

Pluspunten
  • Fantastisch display voor binnen
  • Geluid sterk verbeterd
  • Camera's voor de echte professional
  • Object tracking echt een toevoeging
  • Hardware snelste van dit moment
Minpunten
  • Scherm buiten niet helder genoeg
  • Toestel wordt warm
  • Batterijduur niet verbeterd
  • Erg duur
  • Slechts twee jaar updates

Beoordeling Sony Xperia 1 III

De Sony Xperia 1 III is een stap vooruit ten opzichte van de Sony Xperia 1 II van vorig jaar, maar het is een 'stapje' vooruit en geen grote stap. Het beeldscherm en het geluid is net wat beter en de camera's met object tracking, een verbeterde autofocus en variabele telelens kent wellicht de grootste vernieuwing. De hardware is het snelste van het snelste, dus qua games en andere entertainment kom je niks tekort. Wat ons betreft is de vernieuwing echter te weinig, helemaal als je kijkt naar de prijs van 1.299 euro en slechts twee jaar ondersteuning met updates. De Sony Xperia 1 III is zeker geen slecht toestel, maar het is echt voor een nichemarkt en niet voor de grote massa.

Prijsvergelijker Sony Xperia 1 III

Reacties (0)