Review: Samsung Galaxy TabPro S

14 april 2016 + 10 minuten 0 Reacties
samsung-galaxy-tabpro-s-retina

In deze recensie kijken we uitgebreid naar de Samsung Galaxy TabPro S: een hybride tablet die je ook kunt gebruiken als laptop, met Windows 10. Het toetsenbord wordt met magneten aan het grote scherm geklikt.

Samsung Galaxy TabPro S – specificaties

Samsung Galaxy TabPro S
Scherm 12-inch, 2160 bij 1440 pixels
Digitizer Nee
Processor Intel Core M5-6Y57
RAM 4GB
Opslaggeheugen 128GB – 256GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, USB Type-C
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Ja
Camera’s Allebei vijf megapixel
Accu 5200 mAh Lithium Polymer

Specs

Met een dualcore Intel Core M, en een processorsnelheid van 2,2GHz, aan boord kun je rekenen op snelle prestaties. Ook de 4GB aan werkgeheugen draagt daar aan bij: er is genoeg geheugen aanwezig om meerdere programma’s naast elkaar te hebben draaien, zonder dat je ergens merkt dat de tablet het er zwaar mee heeft. Een dualcore mag dan wel ietwat tegenvallen op papier, in de praktijk hebben we hier echter niets van gemerkt. Verder is er 128GB of 256GB aan opslagruimte aanwezig, dat helaas niet is uit te breiden met een microSD-kaart.

Display

De Samsung Galaxy TabPro S beschikt over een 12-inch scherm en een resolutie van 2160 bij 1440 pixels, wat neerkomt op een pixeldichtheid van 216 pixel per inch. Dat levert een scherp beeld op van bovengemiddelde kwaliteit in vergelijking met andere 12-inch tablets. Het Super Amoled-scherm zorgt ervoor dat de kleuren ontzettend helder en vol in beeld gebracht worden. Zwart is ook echt zwart. Foto’s en video’s bekijken is een genot op de display. Ook lezen gaat ontzettend goed, omdat de teksten heel vloeiend over het beeld worden geschoven.

Samsung Galaxy TabPro S – hardware en design

Wat meteen opvalt aan de TabPro S is dat het een mooi afgewerkte tablet is. Het apparaat weegt iets meer dan zeshonderd gram en voelt ook zwaar aan wanneer je hem vasthoudt; heb je hem echter in een rugtas zitten, dan merk je helemaal niet dat je hem bij je draagt. De materialen voelen hoogwaardig aan en de hoeken zijn mooi rond. Er bevinden zich nergens scherpe randjes (ook niet bij de enkele openingen). Over het algemeen straalt de TabPro S luxe uit. Helemaal in combinatie met het toetsenbord, maar gelukkig ook zonder.

Wanneer je de tablet horizontaal vasthoudt met het logo aan de onderkant, dan vind je links bovenin drie knoppen. Eén knop zit aan de zijkant van het apparaat, de fysieke Startknop. Wanneer je op die knop drukt, dan haal je het startscherm tevoorschijn. Aan de bovenkant van de tablet zit de power- en volumeknop, die voor zichzelf spreken. Met de powerknop kun je de tablet ook in en uit de slaapstand halen. Verder zit er aan de onderkant nog een magnetische aansluiting, waar je heel snel het afneembare toetsenbord op kun aansluiten.

Aan de rechterkant van de tablet zit een koptelefoonaansluiting en een USB Type-C-poort. Daarmee kun je de tablet lekker snel opladen voor een paar goede uren productiviteit onderweg. Helaas zijn er geen USB 3.0-poorten aanwezig. Persoonlijk vind ik dat een klein nadeel, omdat ik bijvoorbeeld mij eigen muis, die geen USB Type-C-aansluiting heeft, niet heb kunnen gebruiken. Samsung geeft hiermee het idee af zich echt op de toekomst te richten, maar dat betekent dus mogelijk wel dat je je aan zult moeten passen op de specs van de tablet.

Connectiviteit

De tablet beschikt over een aantal verbindingsopties. Zo beschikt elk model over Bluetooth 4.1, nfc en wifi. Ga je voor het duurdere model, de zogenaamde Pro-versie, dan kun je ook nog een sim-kaart in het apparaat stoppen en op het 4G/3G-netwerk internetten. Het is tevens mogelijk andere apparaten mee te laten genieten van dat internet, aangezien de tablet kan dienen als een WiFi-hotspot. Verder is er een koptelefoonaansluiting, een accelerometer en gps aanwezig, naast natuurlijk de eerdergenoemde USB Type-C.

Speakers

De speakers werken meer dan prima. Ze presteren boven verwachting, aangezien je er meestal vanuit kunt gaan dat speakers op een tablet niet van de hoogste kwaliteit zijn. Hoe anders is dat met de Galaxy TabPro S. Wanneer je het geluid op zijn maximale niveau zet, dan heb je nog steeds geen last van ruis. Ook komen de hogere en de middelhoge tonen ontzettend goed tot hun recht, in de vorm van een helder geluid. Er is zelfs een beetje basgeluid aanwezig, waardoor je best eens een YouTube-video kunt afspelen of lekker een game kunt spelen.

Camera’s

Deze tablet beschikt over twee camera’s: een frontcamera en eentje aan de achterkant. Allebei van vijf megapixel, terwijl de rearcamera als enige van de twee autofocus heeft. Dat laatste voelt nog altijd aan als een bijzonder element in een camera op een tablet, voornamelijk omdat je tablets niet gebruikt als een dagelijks middel om foto’s mee te maken. Desondanks zijn het welkome extra’s die een tablet aantrekkelijker kunnen maken. De kwaliteit van de foto’s is overigens goed, maar niet bijzonder; gewoon een prima onderdeel van het apparaat.

Accuduur

De Galaxy TabPro S heeft een behoorlijke accu van 5200 mAh. Daarmee zou je tot tien uur kunnen werken op het apparaat, terwijl je verschillende programma’s open hebt staan (in de praktijk ligt dat aantal wel wat lager). Ga je op de tablet gamen, dan is dat ook een ander verhaal, omdat games nou eenmaal meer vergen. Helaas zit er geen extra accu in het toetsenbord. Wel kun je de TabPro S snel opladen dankzij de USB Type-C-poort. Let wel op: als je een andere oplader dan die van de tablet gebruikt, bestaat de kans dat het opladen niet werkt.

Toetsenbord

Het toetsenbord wordt meegeleverd met de Samsung Galaxy TabPro S. In dit bord bevinden zich op twee plekken magneten, waarmee je de tablet op vaste positie kunt vastklikken. Aan de kant van de toetsen bevindt zich een soort houder, die je aan de magnetische aansluiting op de tablet zelf vastklikt. Dit vergt totaal geen moeite en het apparaat zit vrijwel meteen goed. Verder bevindt zich aan de bovenkant van het toetsenbord nog een magneet, waarmee je de tablet in twee posities kunt neerzetten: meer rechtop, of juist heel erg laag.

De toetsen op het bord typen ontzettend lekker. Ze zijn plat en wellicht net even te smal met de weinig ruimte tussen de keys (maar wat wil je dan met zo weinig ruimte), maar na een middag erop werken ben je daar zo aan gewend. De trackpad aan de onderkant reageert ontzettend vlot en dient als prima muisvervanger. Ook zat de pad mij geen moment in de weg, wat ik op mijn persoonlijke laptop nog wel eens heb – daarom staat die van mij altijd uit. Ook de knoppen op de trackpad zijn goed, al kun je met een dubbele tap op de pad vaak hetzelfde bereiken.

Tevens dit deze accessoire als een beschermhoes voor de Samsung Galaxy TabPro S. Aanvankelijk voelt het vreemd aan het apparaat in een loszittende hoes te schuiven, maar dankzij het design van het hoesje, gaat alles precies goed. Ook al heb je het idee dat de tablet uit het hoesje valt en los in je tas terecht komt – uit onze praktijkervaringen blijkt dat gevoel volledig onterecht te zijn. De hoes zelf voelt ook hoogwaardig en vooral stevig aan, terwijl dat niet ten koste gegaan is van de dikte of het design. Een perfecte match voor de tablet.

Samsung Galaxy TabPro S – software

De Samsung Galaxy TabPro S draait op een bijna onaangetaste versie van Windows 10. Je hebt daardoor wat minder apps tot je beschikking in de Windows Store, maar alle essentiële applicaties waar je mee kunt werken, zijn gelukkig wel aanwezig. Ook kun je inmiddels goed uit de voeten met de apps van sociale netwerken. Windows 10 draait soepel en snel met deze hardware en ik ben geen moment tegengekomen dat Windows ergens moeite mee heeft. Wel worden er een hoop applicaties meegeleverd waar je wellicht niets mee zult gaan doen.

Samsung Galaxy TabPro S – in gebruik

In de tijd dat ik met de Samsung Galaxy TabPro S gewerkt heb, heb ik maar weinig momenten gekend waarop ik verlangde naar mijn eigen, vertrouwde laptop. De TabPro S draait moeiteloos programma’s als Google Chrome, Adobe Photoshop en Microsoft Excel naast elkaar, programma’s die ik elke dag gebruik voor mijn werk. Ook alle andere programma’s en zelfs games draaien als een zonnetje op deze dunne machine. Ik ben geen moment tegengekomen waarop de tablet moeite had met wat ik van het apparaat verlang en dat is een dikke plus.

Wanneer ik de tablet voor een dag mee had in de tas, leek de batterij wel sneller leeg te gaan. Waarschijnlijk komt dat door het feit dat de powerknop zich aan de bovenkant van de tablet bevindt en dus constant aan en uit wordt gedrukt, zonder dat je daar in principe erg in heb. Soms kan het ook voorkomen dat de tablet niet goed in de slaapmodus terechtkomt en dat leidt ook weer nog een hoop energieverbruik, zonder dat je daar daadwerkelijk van geprofiteerd kunt hebben. Dit zijn echter kleine minpunten in het dagelijkse gebruik.

Prestaties

Qua prestatie zit het goed met de Galaxy TabPro S. Naast de eerdergenoemde programma’s, draai ik ook Slack en Twitter op de achtergrond, om bij te blijven met de gebeurtenissen in mijn omgeving. Ook op die moment heb je geen moment het idee met een inferieure chip te maken te hebben (die eerder genoemde dualcore-processor). Ja, er zijn zakelijke tablets met meer kernen beschikbaar, maar die zijn dan ook meteen duurder. Denk er overigens niet aan echte pc-games te spelen op dit apparaat – daar is deze tablet simpelweg niet voor bedoeld.

Samsung Galaxy TabPro S – conclusie

Met 2-in-1-tablets is het altijd een kunst een volwaardige conclusie te geven – het ligt er namelijk maar net aan wat je met het apparaat van plan bent. De Samsung Galaxy TabPro S is een device dat ergens tussen de iPad Pro en de Surface Pro valt – het is een licht, dun en draagbaar apparaat in vergelijking met de Surface Pro van Microsoft en wat krachtiger en sneller in vergelijking met de iPad Pro van Apple. De tablet heeft zo z’n gebreken (de typische Windows 10-problemen, geen USB 3.0-aansluiting), maar is bovenal een prettig apparaat om op te werken.

Met applicaties en programma’s als Chrome, Photoshop, Slack en meer open, merk je geen moment dat de TabPro S slechts beschikt over een dualcore-processor of ‘maar’ 4GB aan werkgeheugen. En wanneer je voornemens bent geen andere zware taken (zoals grote games) uit te voeren, dan is dit een mooi alternatief voor de Microsoft Surface Pro 4, bijvoorbeeld. Daarnaast ziet de tablet er ook nog eens ontzettend mooi uit, typt het toetsenbord erg goed en is ‘ie dun, licht en draagbaar genoeg om hem een dag mee te kunnen nemen.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Fantastische beeldkwaliteit
  • Perfect voor onderweg
  • Het toetsenbord typt behoorlijk lekker

Minpunten
  • Geen microSD-kaartsleuf

  • Geen gewone USB-poort

Reacties (0)