Review: Samsung Galaxy Tab S 10.5

19 juni 2014 + 10 minuten 37 Reacties
Samsung-Galaxy-Tab-S-review-design-3

In deze review kijken we naar de Samsung Galaxy Tab S 10.5, een 10.5-inch Android tablet met Exynos octacore-processor en hoge resolutie amoled-display.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat Samsung de Samsung Galaxy TabPRO tablet lanceerde, een zogeheten vlaggenschipmodel met de mooiste specificaties. Maar Samsung zou Samsung niet zijn als we nu een paar maanden later niet een nog mooiere tablet kunnen kopen. Die mooiere tablet kwam er dus, en wel in de vorm van de Samsung Galaxy Tab S. Deze serie bestaat uit een 8.4-inch e een 10.5-inch tablet met amoled-display. In deze review bekijken we de 10.5-inch versie.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 – specificaties

Samsung Galaxy Tab S 10.5
Scherm 10.5 inch 2560 x 1600 AMOLED
Digitizer Nee
Processor Samsung Exynos 5 Octacore
RAM 3GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2.1 MP Webcam en 8.0 MP camera
Accu 7900 mAh Lithium Polymer

Naast het mooie amoled-scherm is er nog een bijzonder aspect aan deze nieuwe Samsung Galaxy Tab S 10.5. Deze nieuwe Samsung tablet is met afmetingen van 247.3 x 177.3 x 6.6 millimeter namelijk bijzonder dun te noemen. Met een gewicht van 469 gram is deze Samsung Galaxy Tab S 10.5 ook allerminst een zwaargewicht te noemen. Alleen op dat gebied natuurlijk, want qua specificaties is dit natuurlijk wel een echte heavy hitter.

Galaxy Tab S 10.5 – hardware en design

De Samsung Galaxy Tab S 10.5 is een vrij standaard Samsung tablet, en daarmee bedoel ik dat het apparaat vrij gemakkelijk te herkennen is als Samsung product. Net als Apple heeft Samsung de laatste jaren een eigen, herkenbare stijl, voor zichzelf weten te creëren. De tablet die wij ter review hebben is in het wit afgewerkt, maar de Samsung Galaxy Tab S 10.5 wordt ook in het donker verkocht, een kleur die Samsung volgens mij als bruin omschrijft. Persoonlijk zou ik de kleur als grijs-bruin omschrijven, bruin klinkt namelijk niet gek charmant.

Om even bij de tablet te blijven die wij konden testen kan je zeggen dat het amoled-scherm omrandt wordt door de typische melkwitte bezels (randen) en dat de oriëntatie van deze tablet gericht is op landscape gebruik, overdwars dus. Deze voorkeur toont zich in de plaatsing van de knoppen, camera’s en het feit dat de korte kanten de dunnere bezels hebben meegekregen. Een foto zegt natuurlijk meer dan (in dit geval) zo’n 100 woorden.

De achterkant van de Samsung Galaxy Tab S 10.5 is ook weer van plastic, maar wel het plastic dat we ook vinden op een top-of-the-line smartphones als de Galaxy S5. Het plastic voelt goed aan en is voorzien van een grid kleine deukjes, wat weer voor wat extra grip zorgt. Aan de achterkant bevindt zich ook de camera met LED flash en de aansluitingen voor de cover accessoires. Helaas hadden we geen beschikking over een dergelijke cover maar hebben we natuurlijk bij het pers-event vorige week wel wat foto’s genomen.

In vergelijking met andere Samsung tablets is er nog een klein verschil. Waar de rand rondom de tablet altijd van een aluminium kleurtje voorzien was heeft de Samsung Galaxy Tab S 10.5 een champagne-gouden rand rondom de tablet zitten.

Display

De Samsung Galaxy Tab S 10.5 is het nieuwe vlaggenschip model van Samsung, en het type scherm dat gebruikt is in deze nieuwe tablet is een van de belangrijkste redenen dat de Galaxy Tab S 10.5 deze eervolle vermelding mag dragen. Samsung heeft namelijk na lange tijd eindelijk weer eens een amoled-scherm in een tablet verwerkt. De laatste tablet, de Galaxy Tab 7.7, waarin dat zat is alweer een paar jaar oud. De term amoled is er natuurlijk eentje van technische aard, Martijn heeft daarom onlangs nog een artikel geschreven waar je wat meer kan lezen over deze schermtechniek. Een korte quote uit dat artikel:

Amoled is een displaytechniek die op het moment van schrijven in high-end mobiele apparaten gebruikt wordt. Amoled staat voor ‘active-matrix organic light-emitting diode’ een nogal ingewikkelde uitleg van datgene dat zich in het display afspeelt. Het komt er op neer dat een amoled-display beschikt over een matrix met oled pixels die zelf licht uitstralen en dus niet afhankelijk zijn van een verlichting vanaf de zijkanten of achterzijde zoals we bij lcd led-panelen zien.

Een korter samenvatting of beschrijving durf ik me ook nog wel aan te wagen; sneller, mooier en dus beter. Sneller omdat de responsietijd sneller is in vergelijking met andere technieken, mooier omdat er een groter deel van het bestaande kleurenspectrum weergegeven kan worden en dat het contrast (verschil tussen zwart en wit) vele malen groter is. Beter dus. Ook de schermhelderheid lijkt beter dan elke andere tablet die ik tot nu toe in handen heb gehad, alleen de Asus producten met hun super duper speciale helderheid mode komen misschien in de buurt. Een amoled-scherm heeft ook als voordeel dat het heel dicht onder de beschermende glasplaat ligt, en dat helpt mee in de (perceptie van) schermhelderheid en vingerafdrukken-gevoeligheid.

Het gebeurt niet vaak dat we onder het kopje display pas in de derde alinea toekomen aan het noemen van de resolutie van het scherm. Net als het vorige vlaggenschip-model van Samsung heeft ook deze Samsung Galaxy Tab S 10.5 een resolutie van 2560 x 1600 pixels. Het schermformaat is wel een tikkie groter met 10.5-inch. Wat de directe aanleiding voor deze vergroting is zou ik eigenlijk niet weten, en persoonlijk merk ik er in praktijk ook helemaal niets van.

Al met zijn vooral de woorden mooier en beter van toepassing op het scherm. Samsung heeft met hun Samsung Galaxy Tab S 10.5 op dit moment de tablet met het het mooiste scherm op de markt. Dat maakt andere schermen natuurlijk niet opeens slecht, maar de enige echte concurrentie krijgt deze tablet van zijn kleinere broertje, de 8.4-inch versie die we hopelijk snel kunnen testen. Het scherm ondersteunt overigens ook een super battery saving mode waar ik later nog even op terug zal komen.

Connectiviteit

Als vlaggenschip model heeft deze Samsung Galaxy Tab S 10.5 natuurlijk een aanbod aan aansluitingen en (draadloze) verbindingsmogelijkheden die bij een dergelijk product hoort. Wi-Fi a/b/g/n/ac, Infrarood, Bluetooth 4.0, A-GPS + GLONASS; microUSB 2.0 met MHL en natuurlijk is er ook een MicroSD slot om het geheugen lekker goedkoop uit te kunnen breiden. Kortom, een complete uitrusting waarmee je nagenoeg alles kunt doen.

Speakers

De superdunne Samsung Galaxy Tab S 10.5 heeft stereo speakers, aan elke kant eentje. Het geluid is heel aardig voor een tablet van 6.6 mm dun, maar is natuurlijk op geen enkele manier te verdedigen als serieuze geluidsbron. Daarvoor kan je natuurlijk altijd gebruik maken van de Bluetooth verbindings mogelijkheid of beter nog, de 3.5mm poort. De speakers aan de zijkanten zorgen er in zekere zin voor dat je in landscape mode, met je handen om de randen, een redelijk goed geluid op je afgestuurd krijgt.

Camera’s

De Samsung Galaxy Tab S 10.5 deelt zijn camera’s met de hardware die je in de TabPRO-lijn vindt. Hoewel niet heel bijzonder zijn de camera’s op de Galaxy Tab S meer dan bruikbaar, zeker in goed belichtte situaties. Zoals verwacht holt de kwaliteit hard achteruit zodra de verlichting minder is, en dit geldt voor beide camera’s. De webcam is echter meer dan prima voor de toepassingen die je met een webcam doet en de 8 megapixel camera is gewoon de beste camera die ik tot op heden op een Android tablet heb gezien (dezelfde camera als in de andere NotePRO en TabPRO tablets). Samsung heeft in de skin ook gebruik gemaakt van allerlei handige instellingsmogelijkheden die het gebruik van de camera vergroten, zowel op het gebied van kwaliteit als plezier. Denk dus aan zowel de mogelijkheden om zaken als ISO in te stellen maar ook het gebruik kunnen maken van filters en andere effect-shots zoals HDR en actie-opnames.

Vingerafdrukscanner

De Galaxy Tab S 10.5 is voorzien van een vingerafdrukscanner. Deze optie zit – net als bij de Galaxy S5 smartphone – verwerkt in de homeknop en is te gebruiken om het apparaat te ontsluiten en in te loggen bij onder andere je Samsung app-account. Via een SDK kunnen ontwikkelaars er overigens ook gebruik van maken, de PayPal app heeft hier bijvoorbeeld al ondersteuning voor. Het opzetten van je vingerafdruk is lekker makkelijk; je gaat een keer of 8 met je vinger over de knop als de software je daarvoor opdracht geeft en je vingerafdruk wordt in z’n verschillende kleine varianten opgeslagen. Het unlocken van je scherm gaat vervolgens met een (hopelijk) enkele swipe-beweging. In mijn ervaring is het systeem redelijk betrouwbaar, maar niet op hetzelfde niveau als de scanner die we op dit moment kennen van Apple in de iPhone 5s. Maar de scanner in de Samsung Galaxy Tab S 10.5 is zonder meer betrouwbaar genoeg om gebruikt te worden.

Accuduur

In de relatief korte tijd dat we deze tablet tot onze beschikking hadden hebben we natuurlijk ook goed op de accuduur gelet, en zonder daar een wetenschappelijke verantwoording bij te geven kan ik stellen dat deze tablet minstens net zo lang meegaat als andere luxe tablets. Bij gemiddeld gebruik kom je dus uit op een uurtje of 10-11, meer dan prima dus. Je zou zeggen dat een hoge resolutie ervoor zorgt dat de batterij sneller leeg raakt maar dankzij de amoled-techniek verbruikt het display veel minder energie dan een standaard lcd-display.

Deze Samsung Galaxy Tab S 10.5 heeft overigens ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een batterij-besparende modus. Hierdoor wordt alles in zwart-wit weergeven en worden een hoop overbodige functies en verfraaiingen uitgeschakeld, maar kan je nog wat belangrijke zaken als e-mail, internet en je kalender blijven gebruiken. De gebruiksduur gaat in deze functie echt drastisch omhoog. Als je dit aanzet op een accu van 15% dan kan je zomaar nog een uur of 4 in zwart-wit verder werken. Als je de schermhelderheid dan ook nog eens heel laag instelt dan kan dat zomaar 2 uurtjes extra opleveren.

Galaxy Tab S 10.5 – software

De Samsung Galaxy Tab S 10.5 draait Android 4.4.2 KitKat. Veel nieuwer dan dat kan dus niet, en natuurlijk heeft ook dit Samsung product de goedkeuring van Google gekregen, en heb je toegang tot al het moois dat het Google’s versie van het Android ecosysteem te bieden heeft. Van de standaard apps tot diensten als Google Drive en Hangouts.

De Samsung skin is natuurlijk ook op dit apparaat aanwezig. Het is zinloos nog te klagen over de TouchWiz skin, deze is ondertussen ook zo nauw verbonden met Samsung producten dat een kritische koper niet eens meer een Samsung product overweegt als hij/zij een hekel aan de skin zou hebben. Al zijn er natuurlijk ook zat handige heren en dames die een custom software pakket weten te installeren, maar dat is een onderwerp om een ander keer te bespreken. De Samsung Galaxy Tab S 10.5 heeft dus de TouchWiz skin met alle bijbehorende aanpassingen en extra opties. Denk aan de mogelijkheden die Samsung biedt om meerdere apps naast elkaar te draaien, of de veelbesproken Magazine UX (de flipboard-homescreenpaneel intergratie). Naast deze twee belangrijk elementen van de skin zijn de andere standaard-aanpassingen hier dus ook van toepassing, zoals kleine aanpassingen in het notificatie-menu, de app-drawer en het instellingen-scherm. In een select aantal markten lanceert Samsung ook nog wat extra diensten, zoals een soort evernote-app en een muziekdienst. Deze diensten zijn op dit moment nog niet beschikbaar voor Nederlanders.

Wat er wel is zijn de Samsung extraatjes, de zogenaamde Samsung Gifts. In plaatst van dat ze direct standaard geïnstalleerd zijn op je nieuwe tablet heeft Samsung alle aanbiedingen en extraatjes onder twee verschillende apps/widgets ondergebracht. Dit geeft je als gebruiker veel meer controle over welke aanbiedingen (extra ruimte bij Dropbox, Netflix proberen, kanten abonnementen ect.) interessant genoeg gevonden worden om te registeren. Dit is wat mij betreft een perfecte manier van apps bundelen bij een tablet en zou graag zien dat meerdere fabrikanten voor deze oplossing kiezen.

SideSync is ook een onderdeel van de Samsung skin, een manier om je Samsung telefoon te gebruiken via je tablet-scherm. Helaas had ik de afgelopen week geen Samsung smartphone tot mijn beschikking om deze functie ook echt te testen, ik hoop dat in de toekomst nog eens te doen. Met deze functie wordt je smartphone scherm virtueel getoond op de veel grotere tablet maar heb je wel de volledige controle en mogelijkheden, inclusief het voeren van telefoongesprekken en het ‘appen’ met vrienden en familie. De enige voorwaarde is dat beiden apparaten verbonden zijn met het zelfde WiFi netwerk, en werkt het in theorie zelfs als je Samsung smartphone in een andere kamer aan de lader ligt! Ook kun je telefoongesprekken met je tablet opnemen en via de ingebouwde speakers en microfoon voeren.

Galaxy Tab S 10.5 – in gebruik

Los van mooie schermen, dunne behuizingen en ontegenzeggelijke handige functies als vingerafdrukscanners hebben luxe apparaten met enige regelmaat een eigenschap die we hier omschrijven als “uitnodigen om gebruikt te worden”. Deze gekke term is niet van toepassing op ieder (luxe) product maar wel op de Samsung Galaxy Tab S 10.5. Zelf merk ik het doordat ik vaak de tablet oppak om te gebruiken, en zelfs om te bewonderen (scherm). Naast dat ik mezelf hiervoor als graadmeter gebruik zijn het vooral mijn collega-huurders in het Stoflab die een goede indicatie zijn om een product als bijzonder gezien wordt. Deze Samsung Galaxy Tab S 10.5 is geen blikvanger qua design, er niets mis mee maar het is ook weer niet heel bijzonder (al is de tablet wel erg dun!). Het is vooral het moment dat het scherm aanstaat en de tablet met zijn slanke profiel en beperkte gewicht in de handen van mijn collega-huurders imponeerde. Oes en aaas waren er dus voor deze tablet, en dat kan ik echt over maar weinig tablets zeggen.

De vingerafdrukscanner werkt naar behoren en is een optie die we vaker gaan zien, zowel in Android tablets maar naar verwachting ook in de nieuwe generatie iPads die we in de herfst aangekondigd zullen zien worden. Deze kleine extra’s in hardware zijn toch stappen vooruit in de bescherming van onze (digitale) eigendommen. De betrouwbaarheid en gebruiksgemakken kunnen nog een klein tikje beter maar mocht dit mijn eigen tablet zijn zou ik er zonder meer – met plezier – gebruik van blijven maken.

Ik merk dat ik nog helemaal niets heb gezegd over de bouwkwaliteit van deze Samsung Galaxy Tab S 10.5. Eigenlijk kan je het wel raden, ook daar ben ik weer een positief over. Ondanks het gebruik van plastic voelt de tablet stevig en zit er weinig tot geen flex in de behuizing. De tablet kan zich op dit gebied nog steeds niet meten met een iPad maar is van de Android tablets zonder meer een van de best gebouwde modellen.

Prestaties

De prestaties van de Samsung Exynos 5 Octacore in combinatie met de 3GB aan werkgeheugen zijn tweedelig te noemen. Qua snelheid was ik niet super onder de indruk, de tablet voelde niet substantieel sneller aan dan andere snelle Android tablets. Het is ook helemaal geen langzaam apparaat en zelfs de extreem zware TouchWiz skin is geen enorme uitdaging voor de processor. Maar waar een paar elementen van deze tablet wel indrukwekkend zijn gaat dat dus niet op voor de processor, maar in de achtergrond doet deze zijn werk perfect. Het is gewoon goed en precies wat je bij een vlaggenschip verwacht. Ook games draaien dus zonder enig probleem en laden lekker rap. Het scherm zorgt ervoor dat het er alleen heel goed uitziet.

De 3GB aan werkgeheugen zorgt echter wel voor en merkbaar verschil, een merkbare verbetering zelfs. Door de extra RAM kunnen er meer apps en tabbladen in de browser in het geheugen gehouden worden, en het gebrek aan herladen van een app/tabblad zorgt voor een aanmerkelijke verbetering in de gebruikservaring. Bij elkaar opgeteld is het per saldo dus alsnog een heel positief oordeel voor de prestaties die de Samsung Galaxy Tab S 10.5 levert.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 – Conclusie

De Galaxy Tab S 10.5 is de mooiste en beste 10-inch tablet die Samsung tot op heden op de markt gebracht heeft. Ik ben geen tekenaar dus ik mis de pen niet, voor sommige gebruikers zal de Note deze accolade misschien meer verdienen. Maar het prachtig mooie scherm, de prima prestaties en een behuizing die – ondanks het plastic – solide aanvoelt zonder op ook maar een enkel manier dik genoemd te kunnen worden wekken indruk. De TouchWiz skin heeft ondertussen ook wel zoveel verfijning dat het mij een stuk minder stoort dan in voorgaande jaren, zeker op snelle hardware zit het ook niet meer in de weg. Samsung brengt ook een paar mooie covers op de markt, helaas heb ik die nog niet mee kunnen nemen in deze review. We hopen snel de kleinere versie, inclusief de accessoires, te kunnen gaan testen. Voor nu heb ik er in ieder geval van enkel probleem deze 10.5-inch tablet de allerbeste in zijn klasse te noemen.

De Samsung Galaxy Tab S 10.5 ligt op 4 juli 2014 in de Nederlandse winkels. De 16GB WiFi-only variant krijgt een adviesprijs van 499 euro mee. De prijs van de 4G-versie is 599 euro. De Galaxy Tab S 8.4 ligt ook op 4 juli in de winkel voor een adviesprijs van 399 euro.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkend display
  • Goede prestaties
  • Vingerafdrukscanner

Minpunten
  • Veel plastic in de behuizing

  • TouchWiz kan niet uitgeschakeld worden
  • Geen digitizer en stylus

Reacties (37)