Deze keer heb ik de Galaxy Tab 8.9 opgestuurd gekregen van Samsung en ik was dan ook erg benieuwd en enthousiast dat ik eindelijk dit formaat kon gaan proberen. Sinds de HTC Flyer met z’n 7 inch ben ik er namelijk wel uit dat ik de iPad erg groot vind (misschien wel een beetje te groot).
Samsung Galaxy Tab 8.9: Binnen- en buitenkant
Helaas kwam deze review unit zonder lading in de batterij en moest ik eerst een paar uurtjes wachten voordat er mee gespeeld kon worden.
Het valt meteen op dat het ook echt een kleinere versie is van de Galaxy Tab 10.1. Naast het kleinere scherm is het enige dat anders is de plaatsing van de speakers op dit apparaat, waar ze op de Galaxy Tab 10.1 nog aan de zijkanten zitten (voor een echte stereo ervaring volgens Samsung) zitten de speakertjes op de Galaxy Tab 8.9 aan de onderkant, aan beide zijden van de dock connector.
Misschien is het nog wel het meest interessant om te beseffen dat Samsung niet minder pixels heeft verwerkt in dit kleinere pakketje van de Galaxy Tab 10.1. Dezelfde 1280 x 800 pixels vind je namelijk ook op de Galaxy Tab 8.9 terug. Iets kleiner en dichter op elkaar natuurlijk, maar dat resulteert in een hartstikke mooi en scherp scherm.
Aan de voorkant vind je ook de webcam, de lichtsensor en helaas ook de Samsung branding. Waarom het nu zo nodig is om constant het logo in het gezicht van de tablet gebruikers te duwen is mij nog steeds een raadsel maar ook hier is de keuze weer consistent te noemen. Als je de afgeronde hoeken volgt kom je vanzelf uit op de achterkant van het apparaat waar je de 8 magepixel camera vind. Er is ook een LED flash maar die heeft zo weinig kracht dat ik die eigenlijk niet echt een flash zou willen noemen. In een iets grotere font dan op de voorkant vind je weer het logo van Samsung en een CE nummer dat vanaf 1.5 meter afstand gelezen kan worden. Op de randen vind je trouwens ook de 3.5 mm aansluiting voor een headset, de microfoon, volumeknoppen en de aan/uit knop. Waar ik bij de Galaxy Tab 10.1 nog redelijk wat problemen had met de plaatsing van de aan/uit knop omdat ik die vaak per ongeluk indrukte heb ik dit probleem met de Galaxy Tab 8.9 een stuk minder, maar natuurlijk kan het ook een groot deel gewenning zijn dat hiervoor verantwoordelijk is. Voor mijn gevoel zitten de volumeknoppen nog steeds omgedraaid maar ook daar is ongetwijfeld goed aan te wennen.
Samsung Galaxy Tab 8.9: Software
De Galaxy Tab 8.9 draait op Honeycomb en Samsung heeft daaroverheen haar eigen TouchWiz UX interface gelegd. De aanpassingen die Samsung heeft gemaakt zijn niet storend en ik denk zelfs dat ik de Samsung ervaring iets fijner vindt dan een standaard Honeycomb ervaring. Er worden een paar apps geïnstalleerd geleverd op de Tab. Onder andere Pulse nieuwsreader maar ook een eigen sociale media app van Samsung waar je zowel Facebook als Twitter kan koppelen en in widget vorm kan plaatsten op een van je homescreens. Uiteindelijk moet je het qua apps natuurlijk vooral hebben van de Android market en die is natuurlijk ook gewoon te vinden op het apparaat. Naast de Android markt heeft Samsung kennelijk ook een eigen appstore maar daar moet je wel eerste in de instellingen voor toestaan dat er apps van “niet gecontroleerde bronnen” geïnstalleerd mag worden, een slordigheidje als je het mij vraagt.
Je kan standaard kiezen uit twee verschillende toetsenborden op de Galaxy Tab 8.9. Als je hem voor het eerst aanzet staat de instelling op het Swype toetsenbord. Dit is een systeem waar je met je vinger over het toetsenbord sleept om op volgorde de letters van je woord te raken, dan laat je los en komt als het goed is het woord tevoorschijn. Ik weet dat er mensen zijn die hier goed mee overweg kunnen maar ik ben daar niet 1 van. Het voelt mij als een soort spelletje en verveelde al snel. Het grootste nadeel van dat toetsenbord is echter dat het lijkt dat je er ook gewoon op kan tikken maar dat er dan een enorme vertraging zit tussen jouw aanrakingen en het verschijnen van de letters op het display. Dit resulteerde er voor mij in dat ik de eerste dag overtuigd was dat de Galaxy Tab enorm langzaam was en het toetsenbord onbruikbaar. Maar als je dan overschakelt naar het standaardtoetsenbord krijg je een lekker simpel maar goed bruikbaar toetsenbord waar je na een beetje gewenning vast blind op kan tikken.
In het algemeen kan je zeggen dan Android Honeycomb vooral geschreven is voor gebruik in landscape, en hetzelfde gaat op voor de Galaxy Tab hardware (plaatsing camera, buttons etc.). De twee houden daar dus mooi rekening met elkaar maar doordat er geen split (duimen) toetsenbord beschikbaar is maakt dat het tikken zonder de tablet neer te leggen wel verdraaid lastig. Gelukkig kan je alternatieve toetsenborden installeren (kopen), maar standaard had dat er van mij dus wel in mogen zitten.
Samsung Galaxy Tab 8.9: Video review
Samsung Galaxy Tab 8.9: Batterij
Het mag eigenlijk ook niet anders meer met een moderne tablet maar ook de Galaxy Tab 8.9 levert een meer dan redelijke prestatie als het om batterijduur gaat, in de twee weken dat ik het apparaat gebruikt heb komt het er eigenlijk op neer dat ik met vrij intensief gebruik de Tab maar eens in de twee dagen hoefde op te laden. Ik heb niet een van de bekendere testen uitgevoerd door bijvoorbeeld non-stop film af te gaan zitten spelen maar ik kan in dit geval wel zeggen dat die ~8 uur die Samsung claimt geen onzin is.
Samsung Galaxy Tab 8.9: Prestaties
Dit is het stukje waar ik het meeste tegenop zag om te tikken. Ik weet namelijk niet heel goed of mijn ervaringen nu echt 100% kloppen. Het zit namelijk zo: Voor mijn gevoel is de Galaxy Tab 8.9 marginaal langzamer dan de Galaxy Tab 10.1, iets dat ik vooral denk te merken tijdens het scrollen op webpagina’s en het switchen tussen de homepanels. Ik heb de Galaxy Tab 10.1 een paar weken geleden al teruggestuurd naar Samsung dus ik heb het helaas niet 1 op 1 kunnen vergelijken en vandaar dat ik hier dus een slag om de arm moet houden.
Dat de Samsung Galaxy Tab 8.9 (voor mijn gevoel) iets langzamer is dan de 10.1 inch versie wilt niet zeggen dat het een langzame tablet is, dat zeker niet. Het is nog steeds een vrij fijn ding om mee te werken en reageert een stuk beter dan een groot deel van de andere beschikbare Android tablets. Toch is het zo dat door het ietwat houterig scrollen een groot deel van de gebruikerservaring aangetast wordt. Als ik ervan overtuigd was dat er geen verschil was met de Galaxy Tab 10.1 dan zou ik 100 procent zeker de Galaxy Tab 8.9 aan iedereen willen aanraden als ideale tablet, maar aangezien de Galaxy Tab 10.1 in mijn beleving in ieder geval wat sneller was durf ik hier dus niet aan. Dat apps misschien iets minder snel openen is wat betreft niet zo’n ramp, dan wacht je maar een halve seconde langer voordat je vogels kan schieten denk ik altijd maar, maar als de apps eenmaal open zijn moeten ze als de brandweer gaan.
Samsung Galaxy Tab 8.9: Conclusie
Eigenlijk is het meeste al wel gezegd; het scherm is hartstikke mooi scherm en door dat 8.9 inch schermpje heeft de Galaxy Tab het beste formaat dat ik ken. Maar omdat hij volgens mij ietwat langzamer is dan andere Galaxy Tabs uit de productlijn ben ik bang dat ik niet zonder enig voorbehoud de Galaxy Tab 8.9 wil aanraden. Er bestaan natuurlijk een dikke kans dat ICS dit soort ruwigheden kan wegnemen en daarmee de gebruikerservaring kan verbeteren, en de update naar ICS komt er vast, ik weet alleen niet wanneer. Tot die tijd blijft de keuze voor mijn favoriete Android tablet een twijfel gevalletje, is het nu die Galaxy Tab 10.1 of Galaxy Tab 8.9?
Reacties (6)