Review: Samsung Galaxy Tab 3 (8.0)

02 augustus 2013 + 10 minuten 20 Reacties
Galaxy-Tab-3-8-0-review

In deze review gaan we kijken naar de Samsung Galaxy Tab 3 (8.0), één van de drie formaten uit de nieuwe Samsung Galaxy Tab 3-lijn, uitgerust met Android 4.2 Jelly Bean.

In deze review gaan we kijken naar de Samsung Galaxy Tab 3 (8.0), één van de drie formaten uit de nieuwe Samsung Galaxy Tab 3-lijn. Het formaat van 8-inch is nieuw voor de Galaxy Tab-serie en bevestigt de wil van Samsung om smartphones en tablets in alle formaten te lanceren. Samen met de 7- en 10.1-inch versies hoopt Samsung voor ieder wat wils te hebben in het middenklasse tabletsegment. Het 10.1-inch model hebben we reeds uitgebreid getest, de resultaten daarvan vind je in onze Galaxy Tab 3 (10.1) review.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – Specificaties

Net als de andere tablets in de Samsung Galaxy Tab 3-lijn zijn de specificaties van de Galaxy Tab 3 (8.0) niet super modern of beter dan de concurrentie. Samsung lijkt zich met name te willen onderscheiden door design en software.

  • 8-inch display met een resolutie van 1280 x 800 pixels
  • Exynos 4 dualcore 1.5GHz processor
  • 1.5GB werkgeheugen
  • 16GB of 32GB opslaggeheugen
  • MicroUSB-poort
  • MicroSD-kaartlezer
  • Bluetooth 4.0
  • Wifi b/g/n
  • Infraroodsensor
  • 1.3 en 5.0 megapixel camera’s
  • Android 4.2 Jelly Bean met TouchWiz interface

Het is eigenlijk vooral de infraroodsensor die het systeem een beetje onderscheidt van de concurrentie, natuurlijk in combinatie met Samsung’s eigen software. De rest van de specificaties kon je ook een jaar geleden al in een tablet vinden, misschien met uitzondering van Bluetooth 4.0 en 1.5GB aan werkgeheugen. Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab 3 (8.0).

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) zien.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – Hardware en design

Deze telg uit de Galaxy Tab 3-familie toont ook weer alle bekende gelijkenissen met de rest van de familie. De serie is altijd heel herkenbaar, met hun plastic behuizing en de aanraakgevoelige knoppen onder het scherm. De tablet is lekker dun en met 314 gram helemaal niet zwaar te noemen. De Galaxy Tab 3 (8.0) lijkt iets meer op de Galaxy smartphones dan de tablets, dit komt vooral door de dunne randen die aan de lange kanten van het scherm zitten. Hiermee heeft Samsung de afmetingen (209,8 x 123,8 x 7,4 mm) van het apparaat beperkt weten te houden, en is het daardoor ook wat makkelijker om het 8-inch model in één hand vast te houden.

Display

Het 8-inch scherm is een lcd display van Samsung en hoewel dat geen IPS paneel is kan je het er qua prestaties toch best mee vergelijken. Vooral de kijkhoeken zijn net zo goed en ook met het contrast dat het scherm weergeeft zit het wel snor. Qua kleurweergave is niet iedereen fan van de instelling die Samsung kiest, de kleuren zijn ook voor mijn gevoel een beetje overdreven (verzadigd). Het display kan wel erg fel ingesteld worden en dat maakt het een stuk makkelijker om de Galaxy Tab 3 (8.0) in wat feller verlichte omgevingen te gebruiken.

De resolutie van 1280 bij 800 pixels is ook niet per se een blikvanger maar voor het 8-inch formaat is het zeker geen schande. Teksten en afbeeldingen worden scherp weergegeven en waar dezelfde resolutie bij de 10.1-inch variant een beetje storend is valt dat voor dit model reuze mee. Toch is het wel steeds lastiger voor Samsung om te blijven concurreren met deze resolutie, zeker met de pas aangekondigd super high-res Nexus 7 die ook nog eens minder kost.

Aansluitingen en connectiviteit

Opladen en verbinden met de computer gaat via microUSB en het gebruik van deze standaard aansluiting is zoals altijd een fijne keuze. Het geheugen is relatief goedkoop uit te breiden van het microSD-geheugenkaartlezer.

Naast Wifi b/g/n en het energiezuinige Bluetooth 4.0 is de Galaxy Tab 3 (8.0) ook uitgerust met GPS en zelfs een infraroodzender. Deze infraroodzender geeft de gebruiker de mogelijkheid de meegeleverde software te gebruiken om de Galaxy Tab 3 (8.0) in te zetten als afstandsbediening. Met de software kun je verschillende apparaten in je home cinema systeem toevoegen en deze vervolgens via het touchscreen bedienen.

Camera’s

Beide camera’s in de Galaxy Tab 3 (8.0) kunnen in goed verlichte omstandigheden prima resultaten realiseren. Het probleem is natuurlijk dat de omstandigheden lang niet altijd perfect zijn en daarmee de camera’s dus ook niet. Voor videochat en her en der een keer een kiekje van je eten of omgeving voor op Facebook/Instagram voldoen de camera’s echter prima. Wil je in de avond bij kaarslicht wat foto’s maken dan kun je maar beter geen hoge verwachtingen hebben.

Speakers

De twee speakers die aan de onderkant van de Galaxy Tab 3 (8.0) zitten zijn typische tabletspeakers te noemen. Net als bij andere tablets van Samsung kan het volume vrij hoog maar niet zonder de nodige vervormingen te veroorzaken. Zolang je jezelf beperkt tot een gemiddeld volume is het geluid echt prima en mis je alleen de echte lage tonen. Voor een beter geluid is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om Bluetooth of de koptelefoon-aansluiting in te zetten, voor een speakersetje of een koptelefoon.

Batterijduur

Een kleine tablet met een relatief groot scherm roept natuurlijk vooral vragen op over de accuduur. De Galaxy Tab 3 (8.0) doet het hier toch alleraardigst en je kan ongetwijfeld bij normaal gebruik een dag halen op de tablet. Ik zou zeggen dat een constant gebruik van 7 tot 8 uur goed te doen is, of dat je makkelijk 2 en misschien wel 3 films achter elkaar moet kunnen kijken op deze tablet. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de instellingen die je gebruikt voor het display.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – Software

De Galaxy Tab 3 (8.0) draait op Android 4.2.2 Jelly Bean en is ook deze keer weer voorzien van Samsung’s TouchWiz skin. Natuurlijk heeft ook dit Samsung product de goedkeuring gekregen van Google en heb je dus toegang tot alle standaard Google diensten en applicaties, waarvan Google Now en natuurlijk de Play Store de meest interessante zijn.

Samsung’s Touchwiz interface was zeker tijdens de beginfase van Android best een interessante en waardevolle toevoeging omdat Samsung toen duidelijk meer aandacht aan het design schonk dan Google zelf. Maar in de laatste paar generaties van Android heeft Google daar toch echt verandering in gebracht. Niet alleen een beter design maar ook handige toevoegingen zoals quick-toggles in het notificatiemenu zijn niet alleen meer aan Samsung voorbehouden. Eigenlijk wil ik hiermee zeggen dat de Samsung TouchWiz skin de voordelen die het had heeft verloren, en dat het nu misschien wel vaker in de weg zit dan dat het een toevoeging is.

Een paar handigheden die je wel in de TouchWiz skin vindt zijn onder andere Samsung’s S-Voice en het slim sluimeren van het scherm. De S-Voice commando’s zijn te vergelijken met Google Now en Apple’s Siri en werken prima, al krijg ik het activeren via alleen mijn stem nog steeds niet voor elkaar. Het slim sluimeren van het scherm dat ervoor zorgt dat het scherm niet dimt zolang je ernaar kijkt is voor mij als brildrager ook niet echt een optie, maar kan voor een hoop gebruikers natuurlijk wel erg handig zijn. De lees-modes die je kan aanzetten is wel weer erg handig, zodat tekst-intensieve apps een iets fijnere achtergrondkleur (sepia) krijgen in plaats van hard wit.

Samsung levert haar Android tablets ook altijd met een paar apps mee. Op de Galaxy Tab 3 modellen vind je onder andere Polaris Office, Paper Artist, S Translator, S Planner en Chat On. Opvallend is dat de Peel Smart Remote afstandsbediening app mist op de Galaxy Tab 3 (8.0), aangezien je die wel bij de 10.1-inch versie krijgt. De Dropbox app is alvast geïnstalleerd en je krijgt via een actie van Samsung en Dropbox gratis 50GB opslagcapaciteit voor 2 jaar in je account. Dit is natuurlijk een superdeal en vertegenwoordigt een waarde van zo’n 100 dollar als je dit direct bij Dropbox aan zou schaffen. Er worden teveel apps meegeleverd om ze allemaal te noemen en een deel van de apps zijn er specifiek om content vanuit het Samsung ecosysteem te promoten.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – Prestaties

Qua snelheid is de de Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) geen hoogvlieger. Dit is natuurlijk erg jammer want ik denk dat er een hoop mensen zijn die voor 300 euro net wat meer verwachten. De Exynos-processor in deze tablet wordt door de mensen die er verstand van hebben vaak omschreven als ‘twee generaties’ oud (vergeleken met de Galaxy S smartphones) en dat merk je best wel. De zware skin van Samsung maakt het waarschijnlijk ook niet makkelijker voor de processor. Toch kan je best de standaard toepassingen van een tablet ook op de Galaxy Tab 3 (8.0) prima uitvoeren, al zul je dus soms wat lag en langere opstarttijden moeten dulden.

Ook voor de serieuze gamer is dit 8-inch model waarschijnlijk niet de allerbeste keuze op de markt. Natuurlijk draaien alle simpele spelletjes goed op de tablet en kun je ook de grafisch intensieve (3D) games redelijk goed speler met hier en daar wat korte lags, maar voor de ‘hardcore mobile gamer’ zijn tablets met een Nvidia Tegra- of een Qualcomm-processor een verstandigere keuze.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – In gebruik

Net als de andere tablets in Samsung’s Galaxy Tab 3-lijn is ook de 8-inch versie een typische middenmoter. Er is eigenlijk niets waar de tablet in uitblinkt. Het meest positieve is waarschijnlijk dat ik 8-inch het fijnste formaat van de drie vind. De keuze van Samsung om via smalle randen het formaat lekker beperkt te houden is helaas niet zonder nadelen. Ik heb regelmatig mijn duim aan de zijkant van de tablet net iets te ver op het scherm gehouden zodat een onbedoelde input geregistreerd werd. In tegenstelling tot Apple’s iOS is er (nog) geen softwarematige handigheid ingebouwd die dit type input kan voorkomen. In combinatie met de touch buttons aan de onderkant van de tablet heb ik me regelmatig gefrustreerd gevoeld. In praktijk betekent het eigenlijk dat de Galaxy Tab 3 (8.0) zowel in portrait als in landscape om extra aandacht voor de manier van vasthouden vraagt. Jammer.

Qua snelheid verwacht ik als reviewer misschien soms wat teveel, omdat ik ook in aanraking kom met tablets die wel supersnel reageren op alles dat ik doe. Toch kan ik het moeilijk niet noemen dat de Galaxy Tab 3 (8.0) vooral tijdens het navigeren binnen de TouchWiz interface regelmatig moeite heeft de boel bij te houden. Ook het oproepen van het notificatiemenu koste me regelmatig meer dan twee pogingen. Of dat met een gebrekkige gevoeligheid van het scherm of de snelheid van het systeem te maken heeft durf ik niet te zeggen.

Samsung hardware is goed qua bouwkwaliteit en in de meeste gevallen ook bij de tijd qua afmetingen en gewicht. Het is de software die een beetje verouderd begint te voelen. Natuurlijk heb je binnen Android de keuze je eigen app-launcher te kiezen en gebruiken maar ik zou graag zien dat Samsung wat mogelijkheden gaat bieden om Android te gebruiken zoals de developers en designers van Google het bedoeld hebben.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) – Conclusie

Net als de 10.1-inch Galaxy Tab 3 (10.1) is deze 8-inch versie van de tablet een beetje een middenmoter. Er is weinig echt slecht aan de tablet, maar nog minder is echt heel goed. Dit is problematisch voor Samsung omdat op het gebied van Android de concurrentie op zowel prijs als features erg groot is. Zo is er directe concurrentie van onder andere de nieuwe Google Nexus 7 en ASUS MeMO Pad HD 7. Ook Apple’s iPad mini is zeker in deze prijsklasse een concurrent en delft de Samsung Tab 3 (8.0) het onderspit op gebied van gebruikservaring, bouwmaterialen en meer. Voor fans van het merk en de TouchWiz skin zou het van de drie formaten Galaxy Tab 3 tablets echter nog steeds mijn aanrader zijn, zolang de wil er maar is om er 300 euro voor te betalen.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede connectiviteitsopties
  • 50GB dropbox-actie

Minpunten
  • Gevoelig voor onbedoelde input

  • Zware Android skin
  • Gemiddelde prestaties

Reacties (20)