Review: Samsung Galaxy Tab 2 (7.0)

14 juli 2012 + 10 minuten 16 Reacties
Galaxy-Tab-2-7-review

Samsung introduceert dit jaar twee tablets in het middenklasse segment; de Galaxy Tab 2 (10.1) en de Galaxy Tab 2 (7.0). Het belangrijkste verschil tussen deze modellen zit hem in de grootte van het display en de resolutie. Over de Galaxy Tab 2 (10.1) was ik zeer tevreden maar ik ben benieuwd of Samsung teveel heeft moeten inleveren om de 7 inch versie goedkoop in de markt te zetten.

De 7 inch Galaxy Tab 2 is de opvolger van de redelijk populaire eerste generatie Galaxy Tab. Het model beschikt onder meer over een 7 inch display, Android 4.0 Ice Cream Sandwich als besturingssysteem en Samsung’s eigen TouchWiz interface. Samsung heeft ervoor gekozen om de modellen niet uit te rusten met high-end specificaties als een HD display of een quad-core processor. In plaats daarvan krijg je een betaalbare tablet die vooral bedoeld is als media consumptie device.

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) – Specificaties

De Galaxy Tab 2 (7.0) beschikt over een 7 inch PLS display dat volgens Samsung te vergelijken is met de IPS displays van onder meer ASUS en Apple. Deze techniek moet zorgen voor wijde kijkhoeken, een hoge helderheid en een hoog contrast. Het display heeft een resolutie van 1.024 bij 600 pixels en verder krijg je een 1GHz dual-core TI OMAP 4430 processor, 1GB aan werkgeheugen, 8GB of 16GB aan opslaggeheugen en een microSD card reader om het geheugen uit te breiden.

Qua draadloze communicatie beschikt de tablet over optioneel 3G, Wifi, Bluetooth 3.0 en DLNA voor het streamen van materiaal vanaf een PC of ander apparaat. Aan de voorzijde van de tablet bevindt zich een simpele VGA camera voor videogesprekken of een simpele foto en aan de achterzijde een 3 megapixel camera voor 720p video’s en foto’s.

Advertentie

Wat betreft de software krijg je Android 4.0 Ice Cream Sandwich met daar overheen de Samsung TouchWiz interface. Deze interface is een aangepaste versie van de Android 4.0 interface en daarbij levert Samsung een groot aantal eigen applicaties. In het software gedeelte ga ik daar wat verder op in.

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) – Video review

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) – Hardware

Design en afmetingen

De Galaxy Tab 2 (7.0)heeft een redelijk herkenbaar design dat in geen enkel opzicht bijzonder is. De tablet komt in een witte en zilveren afwerking, beschikt over een zilveren lijst rondom het apparaat en een redelijk dik frame rondom het display. Het is niet een van de dunste modellen met een afmeting van 193.7 x 122.4 x 10.5 mm maar zeker mobiel met een gewicht van 344 gram.

In tegenstelling tot de Galaxy Tab 2 (10.1) wijzen de speakers naar onderen. Deze zijn geplaatst aan de weerszijden van de dock-connector waardoor de audio dus naar beneden of naar de zijkant gestuurd wordt. Het grote voordeel van het 10 inch model was juist dat de speakers zich aan de voorzijde bevinden en dus het geluid richting de gebruiken projecteren.

Aansluitingen

Helaas heeft Samsung er voor gekozen op de Galaxy Tab 2 (7.0) wederom niet rijkelijk uit te rusten met aansluitingen. Ja, deze keer krijg je wel een microSD card reader maar daar houdt het wel mee op. De enige twee andere aansluitingen die je terugvindt zijn een koptelefoon uitgang en een dock/lader connector. Wel krijg je er een dock-connector naar USB kabel bij zodat je de tablet met je PC kunt verbinden om bestanden uit te wisselen.

Display

Het display is een van de grote verschillen tussen de Galaxy Tab 2 (7.0) en de Galaxy Tab 2 (10.1). Het 7 inch model beschikt vanzelfsprekend over een kleiner display maar daarnaast ook over een lagere resolutie van 1.024 bij 600 pixels. Over het display van de Galaxy Tab 2 (10.1) was ik redelijk tevreden aangezien het contrast hoog lag, objecten en teksten scherp overkwamen en de helderheid meer dan voldoende was. Het display van het 7 inch model is duidelijk minder, iets wat vooral veroorzaakt wordt door de mindere resolutie. Hierdoor zijn kleine teksten nagenoeg onleesbaar en kunnen sommige teksten en objecten kartelig overkomen als je dicht op het display zit. Op zich helemaal geen groot negatief punt, zeker wanneer je kijkt naar wat je ervoor betaalt. Buitenshuis en in de wat feller verlichte omgevingen is de tablet goed bruikbaar door de PLS techniek, kleuren worden natuurgetrouw weergegeven en zwartwaarden zijn meer dan acceptabel.

Samsung heeft een gemiddeld display met goede kijkhoeken, een hoge helderheid en een redelijk contrast gebruikt. Over het algemeen gekeken is het display dus absoluut niet slecht en beter dan menig tablet die onder de 150/200 euro te koop is.

Advertentie

Camera’s

Kijkend naar de 3 megapixel camera aan de achterzijde maakt de tablet helemaal geen indruk en valt het zelfs wat tegen. Ik ben niet iemand die de camera er snel bij zal pakken maar met een 7 inch tablet zie ik dat wel vaker gebeuren dan met een 10.1 inch tablet. Toch is de camera van matige kwaliteit wat zorgt voor foto’s en video’s zonder veel dynamiek en een te donkere weergave. Kleuren zien er uitgewassen uit en daarbij lijkt er een soort waas over het beeld te liggen die het gevoel geeft dat elke foto ‘out of focus’ is. De camera aan de voorzijde kan nog redelijk goed gebruikt worden voor videogesprekken maar de camera aan de achterzijde kun je beter links laten liggen.

Geluid

Hierboven heb ik al aangegeven dat de Galaxy Tab 2 (7.0) helaas niet beschikt over dezelfde ‘speakerstrategie’ als de Galaxy Tab 2 (10.1). De luidsprekers wijzen naar onderen en dat komt het geluid niet ten goede. Ja, de speakers kunnen redelijk hard en de audio klinkt niet vervormd of verstoord maar de plaatsing is gewoon niet ideaal. In portrait modus zorgt dit ervoor dat de speakers naar beneden wijzen en in landscape modus krijg je het probleem dat een van je handen de speakers kan bedekken. Kortom, voor de audio hoef je het ook niet te doen. Wil je een filmpje kijken of muziek luisteren dan is een koptelefoon of een externe speakerset aan te raden.

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) – Software

Het software gedeelte van de Galaxy Tab 2 (7.0) komt grotendeels overeen met dat van de Galaxy Tab 2 (10.1). Het grootste gedeelte van onderstaande tekst komt dan ook letterlijk uit de review van het 10.1 inch model. Toch zijn er een paar kleine verschillen. De Galaxy Tab 2 (7.0) beschikt namelijk niet over alle TouchWiz applicaties. Zo is de MMM widget/applicatie met het laatste nieuws, de nieuwste films, de populairste apps, nieuwe en populaire muziek, en interessante Tweets niet beschikbaar en ontbreekt ook de S Suggest applicatie waarmee applicaties aangeraden worden aan de hand van je eigen interesses en likes van vrienden. Verder krijg je wel toegang tot applicaties als de Samsung Hub, Samsung Apps en de Google Play Store.

Qua software beschikt de Galaxy Tab 2 (7.0) over Android 4.0 Ice Cream Sandwich en hoewel je er nog veel (structuur en apps launcher) van terug ziet weet Samsung er een TouchWiz stempel op te drukken. Deze interface heeft eigen vooraf ingestelde homescreens met door Samsung zelf ontwikkelde widgets, eigen icons voor bepaalde applicaties, de toevoeging van Samsung’s eigen app stores en andere diensten, en aangepaste kleuren en elementen in onder meer het instellingen menu.

Samsung heeft verschillende widgets speciaal ontwikkeld voor de TouchWiz interface en deze zijn weer gekoppeld aan verschillende diensten van Samsung. Daarbij krijg je ook de normale widgets voor onder meer e-mail, het weer, YouTube en de klok. Er is voldoende keuze op het gebied van widgets om elke homescreen van interessante informatie te voorzien.

Qua apps is de Galaxy Tab 2 (7.0) goed uitgerust. In de app launcher vinden we een aantal standaard applicaties terug, waaronder de camera app, een e-mail app, de Google+ app, de YouTube app, een File manager, Google Maps, de Galerij en de browser. Bij sommige van deze apps heeft Samsung ook weer wat kleine aanpassingen qua kleur of layout. Ook zijn er een aantal applicaties die compleet door Samsung zelf, of in samenwerking met een derde partij, ontwikkeld zijn. Zo zien we onder meer de Readers Hub, de Music Hub en de Game Hub terug. Dit zijn portals waar je e-books, muziek en games kunt vinden en downloaden. Ook heeft Samsung haar eigen Samsung Apps portal ontwikkeld waar je een selectie ziet van apps die door Samsung aangeraden worden en die je ook direct kunt kopen of gratis kunt downloaden.

Ook heeft Samsung ook nog eigen applicatie in de vorm van de ChatON chatdienst, een eigen notitie applicatie en de AllShare app om bestanden vanaf een PC (of een andere apparaat als een TV) naar de tablet te streamen of andersom.

Een andere aanpassing die Samsung aan de software gedaan heeft is de toevoeging van een zogenaamde Mini Apps balk. Deze kun je met een klik onder in de systeembalk tevoorschijn toveren en biedt snel toegang tot een app als de calculator, het taakbeheer, je e-mail of het alarm. De gekozen app wordt vervolgens in het klein over de reeds geopende app geopend (zie hieronder) waardoor je de geopende app niet hoeft te verlaten. Dit is absoluut een handige toevoeging. Daarbij bevindt zich in de systeembalk ook een snelkoppeling/knop voor het maken van een screenshot, wat altijd handig is.

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) – prestaties

De prestaties van het 7 inch model zijn ook aardig te vergelijken met die van het 10 inch model. Het is geen high-end tablet met quad-core processor dus wordt het bij multitasken of het spelen van grafisch intensieve games soms duidelijk dat de tablet aan zijn max zit. Nou moet ik eerlijk zijn dat ik me nauwelijks in deze situaties bevonden heb en ik denk dat de gemiddelde consument die voor dit model wil gaan zichzelf ook niet snel in een dergelijke situatie zal manoeuvreren.

Advertentie

De dual-core processor trekt het redelijk wanneer je geen spannende apps opent en er ook niet teveel tegelijkertijd open hebt staan. Ook Android 4.0 draait redelijk stabiel in combinatie met de TouchWiz interface. Toch merk je overal dat je te maken hebt met een wat minder snelle/krachtige tablet. Het bladeren door de homescreens hapert soms, het openen van apps duurt net wat langer dan bij high-end tablets, het roteren van het scherm gaat traag, het renderen van afbeeldingen duurt lang, het laden van widgets op homescreens duurt wat langer en de browser-ervaring is minder soepel en vloeiend. Daarbij duurt het soms even voor een ‘touch’ registreert wordt en kan het een paar seconden duren voordat de tablet (na het indrukken van de standby knop) wakker wordt. De tablet vraagt dus net wat meer geduld dan de wat krachtigere modellen van onder meer ASUS en Acer.

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) – Gebruik

Een belangrijk verschil tussen het 10 inch en het 7 inch model is natuurlijk ook de manier hoe je de tablet gebruikt. Ik heb beide tablets een tijdje in bezit en het 7 inch model is echt het model dat overal mee naartoe gaat. Er zit geen 3G op maar ik kan altijd wel verbinding maken met een Wifi netwerk en dus mijn dingen doen. 7 inch is voor mij nog steeds het meest ideale formaat om even mijn mail te lezen, Twitter bij te houden, het laatste nieuws te lezen, een spelletje te spelen en wat YouTube video’s te bekijken. Dit alles kan zowel thuis als onderweg want de tablet past in menig binnenzak of kan simpel in een tas geschoven worden.

Naar mijn idee is de 10.1 inch variant ideaal voor het kijken van films en TV series, het uitgebreid surfen en het spelen van de wat geavanceerdere games. Dan ga je er rustig voor zitten, wil je een groot display met een wat hogere resolutie en zijn ook de speakers aan de voorzijde belangrijker. Kortom, de Galaxy Tab 2 (7.0) is meer een apparaat voor diegenen die mobiel willen zijn, niet altijd thuis met de tablet werken/spelen en wellicht ook meer productief dan consumerend zijn.

Feit blijft dat Samsung een interessant multimedia consumptie apparaat weet neer te zetten. Samsung biedt een groot aanbod van (eigen) apps en diensten aan waarmee je nagenoeg alles wat je wilt kunt vinden en downloaden. Wel kan ik me voorstellen dat de hoeveelheid portals het wat onoverzichtelijk maakt waar je nu apps het beste kunt vinden en downloaden.

Belangrijk aspect is wel dat je met 8GB aan opslagruimte de tablet snel vol hebt staan. Het 16GB model is daarom wellicht interessanter.

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) – Batterij

De Galaxy Tab 2 (7.0) beschikt over een 4000 mAh welke het mogelijk maakt bij normaal gebruik je tablet om de twee of drie dagen op te laden. Voor de meesten onder ons dus meer dan voldoende. Gebruik je het apparaat wat intensiever door het bekijken van veel video’s, spelen van meerdere games en het continue surfen op het internet dan zit je eerder aan een tot anderhalve dag.

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) – Conclusie

De Galaxy Tab 2 (7.0) is op een paar vlakken wat minder dan zijn grotere broer. Het display is wat minder scherp, de audioweergave is matig door een slechte plaatsing van de speakers en er ontbreken wat interessante TouchWiz widgets. Toch heeft het 7 inch model zeker zijn voordelen waarvan mobiliteit en prijs de belangrijksten zijn. Voor een prijs van zo’n 230 euro (op dit moment) kun je de tablet al kopen en ik heb in andere Europese landen al acties voorbij zien komen waarmee de tablet voor 199 euro te koop is. Dit maakt de Galaxy Tab 2 (7.0) naar mijn idee een van de meest aantrekkelijke middenklasse modellen voor diegenen die geen high-end prestaties verwachten, gewoon simpel content willen consumeren, mobiel willen zijn en geen groot budget hebben.

De Galaxy Tab 2 (7.0) is een middenklasse tablet die voor relatief weinig geld veel entertainment (en dus plezier) brengt. Speel je wat meer geavanceerde games, ben je een intensieve multitasker, wil je extra features als HDMI en USB poorten en meer opslaggeheugen dan is het aan te raden verder te kijken naar modellen als de ASUS Transformer Pad 300 of de Acer Iconia Tab A510.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • TouchWiz icm Android 4.0 werkt goed
  • Mobiel formaat en fraai design
  • Veel media en entertainment mogelijkheden

Minpunten
  • Matige camera’s

  • Gemiddelde prestaties van de dual-core processor
  • Geen USB of HDMI aansluitingen

Reacties (16)