We zijn op een kantelpunt aangekomen. De ontwikkelingen op de markt voor high-end smartphones zijn al een tijdje piepend en krakend tot stilstand gekomen. Waar we voorheen allerlei grote innovaties konden verwelkomen, lijken we de afgelopen drie jaar steeds dezelfde conclusies te trekken over menig slimme telefoon van ongeveer duizend euro. Ze zijn goed, ze doen wat ze beloven, updates zijn mager, het beste van het beste; en meer van dat soort teksten. En we kunnen alvast verklappen dat dezelfde conclusie aan het einde van deze Samsung Galaxy S23-review staat.
Met de Samsung Galaxy S23 zet het Zuid-Koreaanse bedrijf kleine stappen vooruit. Gezien recente marktontwikkelingen is dat niet vreemd, maar ook niet denderend.
Samsung Galaxy S23 is geen slechte smartphone
Nee, de Samsung Galaxy S23 is geen slechte smartphone. Sterker nog: dit is één van de beste smartphones die het Zuid-Koreaanse bedrijf uitgebracht heeft. Het toestel beschikt bijvoorbeeld over een snellere Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-processor. Waarom is die sneller dan andere versies van die chipset? Omdat Samsung en Qualcomm een dealtje gesloten hebben. De kloksnelheid ligt een paar punten hoger, waardoor je inderdaad op papier een snellere smartphone overhoudt. In de praktijk merk je echter weinig tussen dit model en bijvoorbeeld de nieuwe OnePlus 11.
Een groot verschil met dat toestel is wel dat de processor niet afgeknepen wordt. De OnePlus 11 kan na vijftien tot twintig minuten inzakken, waardoor je framedrops in videogames krijgt. Die ervaring kunnen we niet toeschrijven aan de Galaxy S23-lijn. Je kunt kiezen voor varianten met 128 of 256 GB aan opslagruimte. Alleen de 256GB-variant maakt gebruik van het snellere UFS 4.0. Dit zijn allerlei technische specificaties die – voornamelijk onder de motorkap – het verschil maken tussen de verschillende modellen. UFS 4.0 is veel sneller dan 3.1, die je op het 128GB-model aantreft.
Samsung, Xiaomi of OnePlus?
En dat is een beetje het probleem dat we hebben bij moderne smartphones. Ze gaan allemaal – ongeacht de fabrikant – steeds meer op elkaar lijken qua hardware. Op dat gebied kun je niet altijd zeggen dat het beter is om voor een Samsung, Xiaomi of OnePlus te kiezen. Al betrappen we OnePlus er nog wel op dat het bedrijf zijn iets minder snelle Snapdragon 8 Gen 2-processor afknijpt. Dat is een kwalijke zaak, maar doet het bedrijf waarschijnlijk niet zonder reden. Mogelijk houdt de accu het daardoor langer uit dan bij concurrerende toestellen. Maar of dat ook echt het geval is?
Dat antwoord is ‘waarschijnlijk niet’. De accu van de Samsung Galaxy S23, Galaxy S23 Ultra (die we voor deze review ook ontvangen hebben) en de OnePlus 11 gaan gelijk op aan elkaar. Anderhalve dag aan gebruik lijkt hier de consensus te zijn. Er zit wel een groot verschil in opladen. De OnePlus 11 doet dat met een snelheid van maar liefst 100 watt. Dat is niet de snelste standaard, maar wel megasnel. Samsung levert geen oplader mee in de doos. Maar in principe ondersteunt de Galaxy S23 snelladen op 25 watt. Daardoor kan het meer dan een uur duren de accu vol te krijgen.
Riant updatebeleid voor Samsung Galaxy 23
Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, tenzij je vaak je telefoon vergeet op te laden. Of hem nog even van wat extra energie wil voorzien voordat je de deur uit gaat. Dit zijn specifieke situaties, die niet per se doorslaggevend zijn in je zoektocht naar je volgende smartphone. Belangrijker zijn de vraagstukken met betrekking tot de camera en de software. Zo is het goed om te weten dat heel de S23-lijn vier jaar aan Android-upgrades en vijf jaar aan beveiligingsupdates krijgt. We hopen dat dit de standaard wordt voor Android-smartphones, maar helaas is dat nog niet het geval.
Over het Android-besturingssysteem zit zoals altijd het OneUI. Samsung voert de spaarzame aanpassingen van platformhouder Google dit jaar gewoon door. Die hebben te maken met verbeterde privacy-opties en het verfijnen van het uiterlijk van het systeem. Samsung past zelf verder ook weinig aan, en focust zich met name op optimalisatie. En eerlijk is eerlijk, door geen focus te leggen op nieuwe of meer opties, komt het systeem beter zijn recht. De animaties zijn vloeiender, het contrast is hoger, het multitasken werkt beter en het snelle menu biedt extra knoppen aan.
Widgets en verschillende modi
De notificaties in dat menu bieden nu beter leesbare meldingen aan, vanwege de ietwat aangepaste indeling. Widgets krijgen eveneens wat aandacht. Zo was het al mogelijk om die op elkaar te stapelen op je thuisscherm, en die optie brengt Samsung nu wederom onder de aandacht. Waarschijnlijk was dat nog niet duidelijk voor iedereen. Een opvallende nieuwe widget is de accuversie. Daarmee kun je de acculading aflezen van gekoppelde Galaxy-apparaten, zoals de Samsung Galaxy Watch 5 en de Galaxy Buds Pro 2. Superhandig, zeker omdat je dit in één oogopslag kunt doen.
Een andere, belangrijke optie, die tevens al aanwezig was, is het onderdeel Standen en routines. Daarmee kun je met een druk op de knop de modus van je telefoon aanpassen, op basis van wat je aan het doen bent. Je kunt voorkomen dat je wordt gestoord tijdens het slapen, rijden, werken of studeren. Je hebt een aantal opties tot je beschikking waarmee je de modus kunt personaliseren. Je hoeft deze dingen niet te gebruiken natuurlijk. Maar als ze er dan toch zijn, waarom niet? Deze opties komen we bovendien niet zo uitgebreid tegen op andere Android-smartphones.
En hoe zit het met de camera’s?
Het camerasysteem op de Samsung Galaxy S23 is hetzelfde als op de Galaxy S22. Op zich niets mis mee, want die module maakt ontzettend mooie foto’s. Het is wel jammer voor de mensen die willen overstappen van de S22 naar de S23, maar die groep is – volgens Samsung althans – relatief klein. De meeste mensen komen mogelijk van een Galaxy S10 of Galaxy S20 af en dan zijn de verschillen merkbaar groot. De selfiecamera, de camera die voorop zit, heeft wel een upgrade gekregen. De resolutie is dit keer hoger, waardoor je er meer details mee kunt vastleggen.
De hoofdcamera van vijftig megapixel beschikt over een brandpuntafstand van 23 millimeter en een optische beeldstabilisator. Je maakt de foto’s in twaalf megapixel. De telelens beschikt over 10 megapixel, een brandpuntafstand van 69 millimeter en eveneens een optische beeldstabilisator. De groothoeklens moet het zonder die stabilisator doen en maakt foto’s in twaalf megapixel met een brandpuntafstand van dertien millimeter. De camera-app heeft ook geen aanpassingen gekregen van het Zuid-Koreaanse bedrijf en werkt nog altijd zoals je verwacht dat die zou werken.
Samsung Galaxy S23 maakt mooi foto’s
Binnen de app tref je verscheidene modi aan, zoals een (automatische) avondmodus, een professionele stand (waarmee je handmatig invloed uitoefent op de kwaliteit) en Expert RAW. Dit is geen losstaande app meer en kun je dus rechtstreeks vanuit de standaard camera-app activeren. Met deze stand slaat het systeem foto’s op in de formaten jpg- en dng. Die dng-bestanden kun je dan weer bewerken in een app als Lightroom Mobile. Expert RAW geeft mobiele fotografen ontzettend veel opties, maar die zijn niet onbegrensd. Zo kun je onder meer met kleur en dynamisch bereik spelen.
De kwaliteit van de foto’s is over het algemeen indrukwekkend. Het hoge contrast, het dynamische bereik en het gebrek aan ruis zorgen ervoor dat foto’s kleurrijk en haarscherp ogen. Soms ogen de foto’s een beetje kunstmatig of bewerkt, maar met de Pro-modus kun je dat enigszins omzeilen. Inzoomen gebruikt helaas niet optisch, maar door foto’s te croppen. Gelukkig zie je dat er niet altijd van af, zeker niet wanneer je de hoofdcamera gebruikt. De portretmodus werkt precies zoals beloofd, terwijl de avondmodus indruk maakt met z’n snelheid en relatief realistische blik op de wereld.
Samsung Galaxy S23 – conclusie
Aan het begin van de review hebben we het al gezegd, dus dit komt niet als een verrassing. De Galaxy S23 is de beste smartphone van het bedrijf voor een bedrag van 949 euro. Het beste van het beste vind je weliswaar op de S23 Ultra, met zijn veel betere camera, maar daar betaal je ook minimaal 400 euro meer voor. De reguliere variant beschikt over een snelle processor die niet inkakt, een fantastisch oled-scherm, een mooi design en allerlei toeters en bellen. De minpunten zijn klein en schaars: het opladen gaat langzaam en de 128GB-chip stelt teleur. Die is in vergelijkingen trager.
Het allergrootste probleem is echter de prijs. Helemaal als je hem naast de Google Pixel 7 Pro legt. Dat toestel is voor een lager bedrag op de kop te tikken. Een betere vergelijking zou de gewone Pixel 7 zijn, omdat dit allebei ‘reguliere vlaggenschepen’ zijn. Het grote voordeel van de S23 is dan wel de extra telelens, en de extra processorsnelheid moeten we ook niet vergeten. Maar om nou te claimen dat (afgaande op de adviesprijs) 300 euro (of meer!) waard is… Nee, zo ver willen we niet gaan. Dat doet niets af van de kwaliteit van deze Galaxy, maar dat is deze smartphone gewoonweg niet waard.
Beoordeling
Samsung Galaxy S23
- Processor
- Design
- Oled-scherm
- Software
- Camerasysteem
- Prijs
- Oplaadsnelheid
- 128GB-model
Beoordeling Samsung Galaxy S23
De Galaxy S23 is de beste smartphone van het bedrijf voor een bedrag van 949 euro. Het beste van het beste vind je weliswaar op de S23 Ultra, met zijn veel betere camera, maar daar betaal je ook minimaal 400 euro meer voor. De reguliere variant beschikt over een snelle processor die niet inkakt, een fantastisch oled-scherm, een mooi design en allerlei toeters en bellen. De minpunten zijn klein en schaars: het opladen gaat langzaam en de 128GB-chip stelt teleur. Die is in vergelijkingen trager.
Het allergrootste probleem is echter de prijs. Helemaal als je hem naast de Google Pixel 7 Pro legt. Dat toestel is voor een lager bedrag op de kop te tikken. Een betere vergelijking zou de gewone Pixel 7 zijn, omdat dit allebei ‘reguliere vlaggenschepen’ zijn. Het grote voordeel van de S23 is dan wel de extra telelens, en de extra processorsnelheid moeten we ook niet vergeten. Maar om nou te claimen dat (afgaande op de adviesprijs) 300 euro (of meer!) waard is… Nee, zo ver willen we niet gaan. Dat doet niets af van de kwaliteit van deze Galaxy, maar dat is deze smartphone gewoonweg niet waard.
Reacties (1)