Reviews Mobile Beoordeling 9.0

Review: Samsung Galaxy S21 en S21 Ultra – Samsung aan de top

10 maart 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Samsung Galaxy S21
FWD award

In deze review gaan we aan de slag met de Samsung Galaxy S21, het nieuwe vlaggenschip van Samsung. Ook kijken we naar de Galaxy S21 Ultra.

Samsung heeft eerder dit jaar het nieuwe vlaggenschip voor 2021 gepresenteerd. De Samsung Galaxy S21 is de opvolger van de vorig jaar verschenen Galaxy S20. Wij gaan met het nieuwe toestel aan de slag en vertellen je alles over dit relatief betaalbare vlaggenschip. En als toetje nemen we ook de nieuwe Samsung Galaxy S21 Ultra nog even mee.

De Samsung Galaxy S21 is met een adviesprijs van 849 ongeveer 150 euro goedkoper dan de 5g-versie van de Galaxy S20 van vorig jaar. Hiervoor moet je wel enkele concessies doen ten opzichte van het vorige vlaggenschip. Zo is de achterkant van plastic, is de resolutie iets lager en heb je zelfs iets minder werkgeheugen dan het vorige model. Ondanks dat het toestel iets minder rijk is uitgerust, valt dit in de praktijk heel erg mee en zal je daar nauwelijks iets van merken. En je krijgt er toch een hoop nieuwigheden voor terug. Het nieuwe vlaggenschip heeft een verkoopadviesprijs van 849 euro en daarmee lijk je toch een heel behoorlijk toestel voor terug te krijgen.

Samsung Galaxy S21 - specificaties

We pakken meteen de specificaties van de gehele serie erbij, dan kun je meteen vergelijken. Wil je meer informatie over de verschillen tussen de drie nieuwe smartphones in de Galaxy S21-serie? Lees dan dit artikel.

Specificaties Galaxy S21 Galaxy S21+ Galaxy S21 Ultra
Display 6,2 inch, amoled 6,7 inch, amoled 6,8 inch, amoled
Resolutie 2.400 x 1.080 2.400 x 1.080, 3.200 x 1.440
Verversingssnelheid 120 Hz 120 Hz 120 Hz
Processor 5nm 64-bit Octa-Core Processor 5nm 64-bit Octa-Core Processor 5nm 64-bit Octa-Core Processor
Werkgeheugen 8 GB 8 GB 12 GB/16 GB
Opslaggeheugen 128 GB/256 GB 128 GB/256 GB 128 GB/256 GB/512 GB
Opslaggeheugen uitbreidbaar Nee Nee Nee
Batterij 4.000 mAh 4.800 mAh 5.000 mAh
Vingerafdruksensor In het scherm In het scherm In het scherm
OS Android 11 Android 11 Android 11
Hoofdcamera 12 megapixel (f/1.8) 12 megapixel (f/1.8) 108 megapixel (f/1.8)
Ultragroothoeklens 12 megapixel (f/2.2) 12 megapixel (f/2.2) 12 megapixel (f/2.2)
Zoomlens 1 64 megapixel (hybrid optical 3x, f/2.0) 64 megapixel (hybrid optical 3x, f/2.0) 10 megapixel (optical 3x, f/2.4)
Zoomlens 2 n.v.t. n.v.t. 10 megapixel (optical 10x, f/4.9)
Camera voor 10 megapixel 10 megapixel 40 megapixel
Overig 30x Space Zoom, ip-68 30x Space Zoom, ip-68 100x Space Zoom, Laser AF, ip-68
5G Ja Ja Ja
Afmetingen 71,2 x 151,7 x 7,9 mm 75,6 x 161,5 x 7,8 mm 75,6 x 165,1 x 8,9 mm
Gewicht 171 gram 202 gram 229 gram
Vanafprijs 849 euro 1.049 euro 1.249 euro

De Samsung Galaxy S21 beschikt over een amoled-scherm van 6,2-inch in een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels. De verversingssnelheid van het scherm is 120Hz. Aan boord vinden we de nieuwe Exynos-processor, 8 GB werkgeheugen en 128 GB of 256 GB opslaggeheugen. De batterij heeft een capaciteit van 4.000 mAh en opvallend, er wordt geen lader meegeleverd. Daar moet je dus zelf voor zorgen.

De vingerafdruksensor zit in het scherm verwerkt. Qua camera’s heb je de beschikking over een hoofdcamera van twaalf megapixel (f/1.8), een ultragroothoeklens van twaalf megapixel (f/2.2) en een zoomlens van 64 megapixel met hybrid optical zoom van 3x (f/2.0) en 30x Space Zoom. Voorop vinden we een selfiecamera van tien megapixel. Het toestel is voorzien van een ip68-certificaat en kan dus tegen een plens water. Je bent tevens klaar voor de toekomst, want dit toestel ondersteunt 5g. Samsung belooft maar liefst vier jaar updates voor de nieuwe serie.

Samsung Galaxy S21 - design

Het eerste wat opvalt als je de Galaxy S21 in handen hebt is het platte scherm. Dit keer geen curved display, maar gewoon een plat scherm zonder rondingen. Ten tweede de cameramodule. Deze gaat over in de metalen behuizing van de smartphone en ziet er kwalitatief hoogwaardig uit. Samsung noemt dit het Contour Cut-cameradesign. De achterkant zelf is echter van plastic. Dat zie je er niet direct aan af, maar dat voel je wel. Wij gingen aan de slag met de paarse variant van het toestel. Het paarse toestel met koperen accenten ziet er verder premium uit. Aan de onderkant vinden we een usb-c-aansluiting. De aan- en uitknop vinden we aan de rechterkant met daarboven de volumeknoppen. Achterop vinden we de drie camera’s in de linkerbovenhoek.

Display

Het platte scherm van 6,2-inch heeft een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels. De verversingssnelheid is 120 Hz. Dat wil zeggen dat animaties en het scrollen soepeler verloopt dan op een traditioneel 60 Hz-scherm. Je kunt hier overigens zelf kiezen welke verversingssnelheid je wilt gebruiken. Het scherm is met de automatische helderheid vrij donker en dat is toch wel een minpuntje. Je kunt het scherm handmatig wel lichter zetten.

Gaat het om de kleuren, dan zien we wederom een typisch scherm van Samsung met volle kleuren en een flinke verzadiging. De resolutie is iets lager dan bij het vorige model, maar daar merk je op een display van 6,2-inch weinig tot niets van. Samsung gebruikt een fijn amoled-scherm in dit toestel waar weinig op aan te merken is.

In het display is tevens een vingerafdruksensor verwerkt. Deze werkt snel en soepel en het is goed om te zien dat hier toch flinke stappen in gemaakt zijn ten opzichte van de eerste generatie vingerafdruksensoren in het scherm. Het werkt net zo snel als een traditionele vingerafdruksensor aan de buitenkant van de behuizing.

Connectiviteit

De Samsung Galaxy S21 ondersteunt direct 5g, dus je bent klaar voor het netwerk van de toekomst. Je kunt één simkaart plaatsen en het opslaggeheugen is niet uitbreidbaar. Wel zijn alle moderne connectiveitsopties aanwezig als bluetooth 5.0, wifi, nfc, gps en usb-c en diverse sensoren. Er is geen koptelefoonaansluiting aanwezig. Ultra Wide Band van de andere S21-toestellen ontbreekt op dit reguliere model.

Speakers

Een compliment gaat uit naar de dubbele speakers van het toestel. Zowel aan de boven- als aan de onderkant is het toestel voorzien van speakers die behoorlijk luid klinken. Het geluid klinkt helder, ook op hoge volumes. Door de dubbele speakers met hoge kwaliteit word je nog meer meegezogen in je favoriete entertainment, of dat nu films en series zijn of de nieuwste games.

Accuduur

De Samsung Galaxy S21 heeft een batterij van 4.000 mAh aan boord. Het opladen kan met maximaal 25 Watt, maar je zult zelf een oplader moeten regelen. Volgens de Zuid-Koreaanse fabrikant heeft iedereen wel een oplader in huis en bespaar je op deze manier het milieu. Je komt zeker de dag door met de batterij in dit toestel, dat is geen probleem. De belofte van een ‘All Day Battery’ wordt zeker gemaakt. Een echte uitschieter is het overigens niet. De twee dagen zal je bij normaal gebruik niet redden. Toch heb je niets te klagen over de batterij, dat voldoet verder prima. Draadloos opladen kan overigens ook.

Camera's

De Samsung Galaxy S21 beschikt over drie camera’s in de metalen behuizing aan de achterkant en een frontcamera in een klein gaatje bovenaan het display. De hoofdcamera beschikt over twaalf megapixel met een diafragma van f/1.8. De ultragroothoeklens heeft tevens twaalf megapixel, maar dan met een diafragma van f/2.2. Deze is dus iets minder lichtsterk dan de hoofdcamera. De zoomlens achter beschikt over 64 megapixel met hybrid optical 3x, f/2.0 en Space Zoom. De Space Zoom is 30x digitale zoom.

Over de camera’s van de Galaxy S21 zijn we erg enthousiast, maar zijn er nog wel enkele kinderziektes te vinden. En aangezien Samsung in de testperiode al meerdere keren met updates is gekomen om de cameraprestaties te verbeteren is het lastig om hier over te schrijven en hier een oordeel aan te geven. Het is een ‘work-in-progress’. De problemen hadden natuurlijk voor de release al opgelost moeten zijn en dat kunnen we Samsung aanrekenen, maar we weten hoe complex een camerasysteem en de bijbehorende software is. Iedere fabrikant heeft hetzelfde.

Over het algemeen presteren de camera’s uitstekend. De foto’s worden op een typische Samsung-manier weergegeven en softwarematig behoorlijk bewerkt. Zo lijkt de helderheid altijd iets omhoog te gaan en worden kleuren veel verzadigder weergegeven dan de werkelijkheid. Hier moet je van houden. Een foto komt op een toestel van Samsung nooit echt overeen met de werkelijkheid, maar worden ‘mooier’ gemaakt. Foto’s zijn kleurrijk, vol detail en over het algemeen zeer scherp. En je kunt moeiteloos tussen de verschillende camera’s wisselen. In de juiste omstandigheden zet Samsung hier een topprestatie neer wat betreft de kwaliteit van de foto’s.

Bekijk hieronder de foto’s die we gemaakt hebben met het toestel. De foto’s zijn qua formaat kleiner gemaakt, maar verder niet bewerkt.

Iets minder tevreden zijn we op dit moment over de autofocus. Deze zit er regelmatig naast en dit merk je met name bij portretten met een achtergrond. Maak je een portretfoto voor een muur, dan heeft het systeem moeite om het onderscheid te maken tussen het onderwerp en de achtergrond. Ook heeft het camerasysteem nog behoorlijk wat moeite om de ruis beter te onderdrukken in omgevingen met weinig licht.

Waar echt nog een flink verbeterpunt ligt is bij de optie voor hdr en scene-optimalisatie. Deze kun je bij de instellingen middels een schuifje aan- en uitzetten. We hebben verschillende foto’s gemaakt, maar met name bij bewolkt weer zie je nauwelijks verschil tussen alle instellingen. Ook zonder hdr en scene-optimalisatie lijkt het alsof je naar een flinke Photoshop zit te kijken met zeer dreigende wolken. Dit moet softwarematig dus nog even aangepakt worden.

De drie camera’s achterop maken de Galaxy S21 tot een veelzijdig camerasysteem. Je kunt gewone foto’s maken, foto’s met een brede kijkhoek en inzoomen op je onderwerp. Hierbij moet gezegd worden dat 30x Space Zoom geen goede foto’s oplevert. Tot 10x krijg je nog wel vrij aardige foto’s. Leuk is trouwens de Directors View. Hiermee krijg je tegelijk de beelden te zien van alle vier de camera’s en kun je dus selecteren welke camera de beste foto oplevert. Dit kan ook bij video. Filmen kan in full hd, 4k met 30 fps of 60 fps of zelfs 8k, maar dan met maximaal 24 beeldjes per seconde. De beeldstabilisatie is er wat ons betreft flink op vooruit gegaan en de kwaliteit van de video’s is dan ook uitstekend.

Samsung Galaxy S21 - software

Het toestel draait op Android 11 met de Samsung One UI-schil. Samsung stond vroeger bekend om de hele drukke en onoverzichtelijke schil over het Android-besturingssysteem heen. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Sterker nog, One UI is één van de fijnste softwareschillen van dit moment. Het is rustig en overzichtelijk zonder dat je ergens op hoeft in te leveren. Je vindt direct de functie die je zoekt en de menu’s zijn niet overdreven lang met opties die je toch nooit zult gebruiken. De appdrawer is standaard geactiveerd en dat werkt gewoon het beste.

Bij vorige toestellen pushte Samsung altijd de eigen software sterk naar voren. Dan ontkwam je niet aan Bixby als slimme assistent. Dit keer is er meer gekozen voor een algemene Android-ervaring. Swipe je naar de linkerkant op het thuisscherm dan zit je niet meer in het onoverzichtelijke Bixby-scherm, maar krijg je gewoon de Google Discover Feed. En dat is erg fijn.

Tijdens de testperiode van twee weken heb ik verschillende keren een update gekregen, dus met het huidige updatebeleid zit het wel goed. De fabrikant belooft ook vier jaar lang updates voor de S21-serie. Je hoeft dus niet langer iedere twee jaar een nieuwe smartphone te kopen omdat er geen ondersteuning vanuit de fabrikant meer is.

Samsung Galaxy S21 - in gebruik

De Samsung Galaxy S21 ligt lekker in de hand, met name door het niet supergrote 6,2″-scherm. Het gewicht is ook vrij laag te noemen met 171 gram. In combinatie met de plastic achterkant voelt het daarom wellicht ietwat goedkoop aan. Het voordeel van de plastic achterkant is wel dat je vingerafdrukken nauwelijks zichtbaar zijn. Dat is met glas wel anders. Onder de behuizing hebben we hier te maken met een echt toptoestel en dan vergeet je de ietwat goedkopere behuizing al snel. Het toestel is snel en alle taken verlopen vloeiend. Het ontgrendelen met de vingerafdruksensor verloopt daarnaast zeer goed. Samsung One UI is daarnaast volwassen geworden en veel minder rommelig. De eigen interpretatie van Android 11 van de Zuid-Koreaanse fabrikant is daarmee een genot om mee te werken en de cameramogelijkheden maken dit model tot een veelzijdig toestel. Samsung’s Galaxy S21 is het eerste nieuwe vlaggenschip van 2021 wat we in handen hebben gekregen, maar zet een hoge standaard neer waar de rest nog maar aan moet zien te tippen. De prijs van 849 euro voor dit toestel is zeer goed te verantwoorden.

Prestaties

In Europa moeten we het wederom doen met Samsung’s eigen Exynos-processor in plaats van de Qualcomm Snapdragon 888 in de rest van de wereld. Samsung claimt dat dit de snelste Exynos-processor ooit is. De Snapdragon-variant hebben we hier niet in Europa en we kunnen de vergelijking dan ook niet maken. Op papier lijken beide chipsets weinig onder te doen voor elkaar, maar er zijn gebruikers die claimen dat de Snapdragon het voordeel heeft als het gaat om batterij-efficiëntie en fotokwaliteit. Dat is wel iets om rekening mee te houden, alhoewel de gewone gebruiker hier waarschijnlijk niets van zal merken.

De Galaxy S21 kan alles aan wat je wilt doen. De nieuwste games spelen is geen probleem. Entertainment als films en series komen goed tot z’n recht op het amoled-scherm in combinatie met de dubbele speakers. Qua prestaties is de smartphone prima in orde.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Nu we de Samsung Galaxy S21 uitgebreid bekeken hebben is het tijd voor de Samsung Galaxy S21 Ultra. Voor 400 euro meer haal je dit toestel in huis. Is dat de moeite waard?

Daar kunnen we kort over zijn. Voor de gewone gebruiker is de Ultra niet de 400 euro extra waard. Het curved amoled display van 6,8-inch heeft een hogere resolutie van 3.200 bij 1.440 pixels. Het is echt een topscherm, laat daar geen verwarring over ontstaan. Het werkgeheugen is met 12 GB of 16 GB ook iets groter, net als het maximale opslaggeheugen van 512 GB in de duurste variant. De batterij heeft een capaciteit van 5.000 mAh. Ook de behuizing is net wat meer premium met glas van het sterke Corning Gorilla Glass Victus.

Waar de Ultra zich echt weet te onderscheiden is op het gebied van de camera’s, maar wellicht niet zoveel als je misschien denkt. We hebben beide toestellen meegenomen voor een cameratest en alhoewel de S21 Ultra dankzij de hogere resolutie van de hoofdcamera meer scherpte heeft als je inzoomt, lijken er toch details verloren te gaan ten opzichte van de reguliere S21. Kijken we puur naar de hoofdcamera en de groothoeklens, dan is er weinig verschil te ontdekken. Alleen bij extreme lichtinvallen weet de Ultra daar net even beter mee om te gaan.

De Ultra wint het echter ruimschoots als het gaat om de zoomlenzen en in de nacht. De Ultra is met de beide zoomlenzen veel beter in staat om op grotere afstand betere foto’s te maken. Let wel dat dit tot een maximum is. Vergelijk je op 30x zoom, dan wint de Ultra met een straatlengte voorsprong. Het toestel beschikt zelfs over 100x Space Zoom, maar dat is meer een gimmick. Het levert geen bruikbare plaatjes op. Ook de nachtmodus levert helderdere kleuren en meer detail op met de Ultra.

Galaxy S21 Ultra camera's

We moeten zeggen dat de Ultra op papier wint van het reguliere model, maar dat het nog verre van perfect is. Tijdens het testen bleven we maar updates krijgen met verbeteringen voor de camerasoftware. En dat is ook wel nodig. De portretfunctie zit er heel vaak naast en weet niet het onderwerp van de achtergrond te filteren. HDR aan of uit? Je ziet nauwelijks verschil door de software die er toch altijd een surreëel beeld van weet te maken, met name in bewolkt weer. In potentie is de Galaxy S21 Ultra de beste camerasmartphone van dit moment, maar dat komt er op dit moment nog niet uit. Samsung blijft echter komen met updates, waardoor we er vrij zeker van zijn dat alle kleine problemen worden opgelost.

Wil je echt de meest veelzijdige camerasmartphone van dit moment en neem je er genoegen mee dat de smartphone nog verdere verbeteringen nodig heeft? Dan is de Ultra het toestel voor jou, met name door de dubbele zoomlenzen en de betere nachtmodus. Voor de rest is er op fotografiegebied weinig verschil te merken in de praktijk. Het iets betere display is mooi meegenomen, maar zal ook het verschil niet maken. Voor de gewone gebruiker volstaat het reguliere model dan ook en is het de 400 euro extra niet waard.

Galaxy-ecosysteem

Bij aanschaf van één van de toestellen in de Galaxy S21-serie heb je ongetwijfeld een welkomstcadeau gekregen via de website van Samsung. Bij de Galaxy S21 Ultra kreeg je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy SmartTag en de Galaxy Buds Pro cadeau. Deze producten zijn onderdeel van het Galaxy-ecosysteem en werken het beste samen met je nieuwe Galaxy-smartphone. De Samsung Galaxy Watch 3 kennen we al, maar er zijn ook nieuwe producten gelanceerd.

De Galaxy Buds Pro (183 euro) zijn draadloze oordopjes met Active Noise Cancelling die je met één druk op de knop kunt in- of uitschakelen. Ideaal voor je Zoom-meetings in deze tijd, maar ook voor muziek of andere vormen van entertainment dankzij 360 Audio waarbij je zelf het middelpunt van de actie bent. De Galaxy Buds Pro zijn wat ons betreft één van de beste draadloze ‘buds’ van dit moment.

De Samsung Galaxy SmartTag (29,95 euro) kan je op verschillende manieren gebruiken. Je kan het als ‘Tag’ gebruiken voor je huissleutels of je koffer. Middels bluetooth en via het Galaxy Find Network kun je zowel op kleine als op grote afstand iets weer vinden. De knop kun je daarnaast gebruiken om apparaten in je smarthome te bedienen. Jammer alleen dat de SmartTag enkel werkt binnen het Galaxy-ecosysteem en je Galaxy-smartphone, want dit handige apparaatje willen we ook elders wel gebruiken.

Samsung Galaxy S21 - conclusie

Alhoewel Samsung op papier een kleine stapje terug heeft gedaan met minder werkgeheugen, een lagere resolutie en een plastic achterkant, is de Samsung Galaxy S21 echt hét toestel van dit moment. Voor een prijs van 849 euro zal je niet snel een beter toestel vinden. De prestaties zijn goed, foto-kwaliteit is top en het toestel is erg fijn in gebruik. De Samsung Galaxy S21 Ultra is het betere toestel van de twee, maar is het prijsverschil van ruim 400 euro niet waard. In potentie zijn de camera’s van het duurdere toestel beter, maar die worden op dit moment nog niet ten volle benut.

 

9.0
productfoto galaxy s21
FWD award

Beoordeling
Samsung Galaxy S21 en Galaxy S21 Ultra

Pluspunten
  • Betaalbaar vlaggenschip
  • Goede camera's
  • Fris design
  • Display en geluid prima in orde
Minpunten
  • Wel iets inleveren ten opzichte van de S20
  • Camera's nog wat inconsistent
  • Ultra is prijsverschil (nog) niet waard

Beoordeling Samsung Galaxy S21 en Galaxy S21 Ultra

Alhoewel Samsung op papier een kleine stapje terug heeft gedaan met minder werkgeheugen, een lagere resolutie en een plastic achterkant, is de Samsung Galaxy S21 echt hét toestel van dit moment. Voor een prijs van 849 euro zal je niet snel een beter toestel vinden. De prestaties zijn goed, foto-kwaliteit is top en het toestel is erg fijn in gebruik. De Samsung Galaxy S21 Ultra is het betere toestel van de twee, maar is het prijsverschil van ruim 400 euro niet waard. In potentie zijn de camera's van het duurdere toestel beter, maar die worden op dit moment nog niet ten volle benut.

Prijsvergelijker Samsung Galaxy S21 en Galaxy S21 Ultra

Reacties (0)