Samsung brengt ieder jaar twee high-end series uit. Eerder dit jaar kreeg de Galaxy S-serie de nieuwe Samsung Galaxy S10 en dit keer is het de beurt aan de Galaxy Note 10. De kenmerkende S Pen is wederom terug en brengt nieuwe functies naar de serie toe. De Note 10 wordt in twee modellen op de markt gebracht. Naast de reguliere Galaxy Note 10 is daar ook de grotere Galaxy Note 10+. Naast een groter scherm heeft het Plus-model ook enkele andere functies die we op de reguliere versie niet terugvinden. In deze review kijken we naar de Samsung Galaxy Note 10+.
Samsung Galaxy Note 10+ – specificaties
Samsung Galaxy Note 10+ | |
---|---|
Scherm | 6,8-inch, 3.040 bij 1.440 pixels |
Digitizer | Ja |
Processor | Samsung Exynos 9825 |
RAM | 12 GB |
Opslaggeheugen | 256 GB / 512 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | 12, 12 en 16 megapixel achter, 10 megapixel voor |
Accu | 4.300 mAh Lithium Polymer |
De Samsung Galaxy Note 10+ heeft een Cinematic Infinity-O display. De O staat in dit geval voor het gaatje in het display. Hier vind je de frontcamera van tien megapixel terug. Het Dynamic Amoled-scherm heeft een maximale resolutie van 3.040 bij 1.440 pixels en is gecertificeerd voor HDR10+. Aan boord vinden we de Samsung Exynos 9825-processor, maar liefst 12 GB werkgeheugen en 256 GB of 512 GB opslaggeheugen.
Achterop vinden we vier camera’s terug, waarbij de camera set-up vergelijkbaar is met de eerder dit jaar verschenen Samsung Galaxy S10. Er is een hoofdcamera van twaalf megapixel, een groothoeklens van zestien megapixel en een telelens van zestien megapixel. Nieuw is de vierde camera, die overigens op de reguliere Note 10 mist, namelijk een time of flight-camera. Dit brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee op het gebied van foto’s, video’s en augmented reality. De batterij heeft een capaciteit van 4.300 mAh. De kenmerkende S Pen is wederom terug en ondersteunt onder andere de zogenaamde Air Actions, waarbij je de smartphone via gebaren op afstand kunt bedienen, en de mogelijkheid om geschreven notities direct om te zetten naar een Word-document.
Samsung Galaxy Note 10+ – design
De Samsung Galaxy Note 10+ is prachtig om te zien. Onderaan vind je een kleine schermrand, maar voor de rest hebben we te maken met een voorkantvullend display op het toestel. Het gaat om een curved display met behoorlijk scherp gebogen hoeken. De hoeken zijn scherper gebogen dan bij de voorgangers in de Note-serie en ook is dit nieuwe model net even dunner dan de Galaxy Note 9. Het toestel is voorzien van Gorilla Glass 6 aan de voorkant en de achterkant. Toch hebben de scherpe hoeken en het dunne design wel een kleine keerzijde. Ook in combinatie met het zeer grote scherm ligt het toestel niet altijd even lekker in de hand. Bediening met één hand is dan ook vrijwel onmogelijk. Je hebt echt twee handen nodig of zult anders de S Pen moeten gebruiken. De fysieke knoppen vind je overigens dit keer aan de linkerkant. Niet alleen de volumeknoppen, maar ook de aan/uit-knop vind je links op de behuizing.
De glazen behuizing heeft overigens wel een groot nadeel. Het is namelijk een behoorlijke vingerafdrukmagneet en het glas is daarnaast ook nog eens behoorlijk glad. Een hoesje is daarom ook aan te raden, maar dit gaat natuurlijk wel weer ten koste van het schitterende design. Gelukkig heeft Samsung al een schermprotector op het display geplaatst. Je kunt kiezen uit de kleuren Aura Black of Aura Glow. Wij hebben dit laatste toestel getest. In eerste instantie lijkt het te gaan om een glanzende zilveren behuizing, maar zodra het licht een rol gaat spelen toont de Aura Glow-versie alle kleuren van de regenboog.
Display
Het display van de Samsung Galaxy Note 10+ scoorde erg hoog bij de test van DisplayMate en behoort niet voor niets tot de beste smartphoneschermen van dit moment. Op het display valt dan ook helemaal niets aan te merken. De kleuren zijn fantastisch, de helderheid erg goed en het scherm erg scherp. Op de ervaring met het display valt dan ook helemaal niets aan te merken. De resolutie van het 6,8″-scherm is zelf in te stellen tot maximaal 3.040 bij 1.440 pixels. Dit komt neer op 498 pixels-per-inch. Het curved Dynamic Amoled-scherm brengt wel een klein probleem met zich mee en dat is dat je soms per ongeluk iets activeert op het scherm langs de scherp gebogen schermranden aan de zijkant. Voor entertainment is dit het beste scherm op een smartphone ooit, mede dankzij het geluid uit beide speakers, maar daarover later meer.
Onder het display vinden we tevens een Ultrasonic Fingerprint Scanner. Je vingerafdruk wordt in 3d geregistreerd. Hierdoor werkt de vingerafdruksensor ook als je vingers nat of vies zijn, iets dat op andere smartphones nog wel eens problemen geeft. Het is niet de snelste vingerafdruksensor onder het scherm, maar het voldoet prima. Het display wordt wel onderbroken door een gaatje in het display voor de frontcamera. Deze vind je bovenaan in het midden. Ik heb me er persoonlijk niet aan gestoord tijdens het kijken naar een film of serie, maar dit zal voor iedereen anders zijn.
Connectiviteit
Alle moderne connectiviteitsopties die je mag verwachten van een modern vlaggenschip zijn aanwezig. Wifi, gps, bluetooth 5.0, nfc, 3g en 4g en ook is er een vingerafdruksensor onder het scherm. Slecht nieuws overigens voor de liefhebbers van de headphone jack, want Samsung heeft de 3,5mm-koptelefoonaansluiting achterwege gelaten. Het bedrijf heeft productiviteit hoog in het vaandel staan met de Note 10-serie. Dat zien we bijvoorbeeld aan Samsung Dex (voor een desktopomgeving) en aan Link to Windows (breng je smartphone naar een Windows 10-pc).
Speakers
Entertainment op een smartphone is nooit helemaal mijn ding geweest. Waarom zou ik films of series kijken of gamen op een klein scherm als ik ook een grote televisie in huis heb? De Samsung Galaxy Note 10+ laat me mijn mening wel enigszins bijstellen. Dat komt niet alleen door het fantastische display van 6,8-inch, maar ook door het geluid. Helemaal wanneer je Dolby Atmos aanzet zullen de dubbele speakers (boven en onder) je van meer dan genoeg geluid voorzien. En als de kwaliteit van dat geluid ook nog eens prima in orde is, dan heeft Samsung met de Galaxy Note 10+ een echt entertainmentmonster in de markt gezet. Het is knap hoe Samsung het voor elkaar heeft gekregen dat het geluid uit een veel grotere speaker lijkt te komen. In plaats daarvan hebben we hier toch echt met twee kleine stereospeakers in een smartphone te maken. Het geluid is rijk aan detail in alle lagen en er lijkt zelfs iets van een bas uit de kleine speaker te komen. Ook de meegeleverde oordopjes van AKG zijn van een prima kwaliteit.
Camera’s
Drie van de vier camera’s op de Samsung Galaxy Note 10+ zijn identiek aan die van de Samsung Galaxy S10. Er is een primaire sensor van twaalf megapixel, een groothoeklens van zestien megapixel en een telelens met twee keer optische zoom van twaalf megapixel. Over het algemeen leveren deze camera’s goede foto’s af, met name bij daglicht. Foto’s hebben veel detail, hebben mooie kleuren en zien er natuurlijk uit. In een donkere omgeving gaat de kwaliteit al snel omlaag, ook in de nachtmodus. Ruis is snel zichtbaar, waarbij het toestel de hogere iso-waarde softwarematig niet goed weet te compenseren. In tegenstelling tot de twee camera’s aan de voorkant van de Samsung Galaxy S10+ heeft de Note 10+ maar één camera aan de voorkant. Deze levert over het algemeen prima prestaties af.
Samsung heeft wel enkele nieuwe functies geïntroduceerd, mede dankzij de vierde time-of-flight-camera. Uniek in een smartphone is bijvoorbeeld de toevoeging van bokeh-video’s. Middels Live Focus kun je niet alleen foto’s maken met een scherpe voorgrond en een wazige achtergrond, maar dit kan op het toestel nu ook met video. De resultaten zijn echter wisselend, want regelmatig wordt het onderwerp niet goed uitgesneden. Je zult dus meerdere keren een dergelijke video moeten maken en dan maar hopen dat het resultaat naar wens is. Ook nieuw is het tekenen in augmented reality. Middels de camera-app kun je live in 3d tekenen. Vervolgens kun je om je creatie heenlopen. Zo kun je snorretjes of een baard tekenen op een gezicht, waarna dit als het ware vast blijft plakken en jij er omheen kunt lopen. Leuk om een keer te proberen, maar vaak zul je dit niet gebruiken.
Voor de rest zijn de 4k-video’s op het toestel van een uitstekende kwaliteit, waarbij het toestel ook de Huawei P30 Pro achter zich weet te laten. Op het gebied van foto’s blijft de Huawei P30 Pro echter duidelijk de winnaar.
Accuduur
De Samsung Galaxy Note 10+ heeft een grote batterij van 4.300 mAh aan boord. Hiermee haal je zeker het einde van de dag, maar twee dagen zonder opladen zul je naar alle waarschijnlijkheid niet halen. Gelukkig kun je het toestel snel weer opladen en ook draadloos opladen wordt ondersteund. Standaard krijg je een 25W-oplader meegeleverd. Hiermee laat je het toestel weer volledig op binnen anderhalf uur. Het is dan ook opmerkelijk dat het toestel snelladen tot 45 Watt ondersteunt. Een 45W-lader zul je echter apart moeten aanschaffen voor ongeveer 50 euro. Een opmerkelijke keuze van Samsung, helemaal omdat het toestel al stevig aan de prijs is.
Samsung Galaxy Note 10+ – software
Samsung en software is altijd een dingetje. Standaard krijg je Android 9.0 Pie op het toestel en Samsung maakt daarnaast gebruik van de eigen softwareschil OneUI. Voor de gebruiker betekent dit een hele reeks aan Samsung-apps. Leuk voor de Samsung-liefhebber, maar minder leuk voor mensen die daar geen gebruik van maken.
Toch werkt het allemaal vrij goed. Samsung heeft met OneUI echt een stap vooruit gemaakt. Menu’s zijn over het algemeen zeer overzichtelijk, waarbij met name het menu voor de instellingen snel duidelijk maakt waar je een bepaalde functie kunt wijzigen. Ook is er standaard een app drawer aanwezig. Je kunt een aantal zaken wijzigen, zoals bijvoorbeeld de volgorde van de Android-icoontjes onderin het scherm, en er is een donkere modus aanwezig. Er zijn functies aanwezig om bediening met één hand wat gemakkelijker te maken en naast de standaard Android-icoontjes kun je ook kiezen voor bediening met gebaren. Ook de S Pen kan hier een rol in spelen, waarbij diverse Samsung-apps je de zogenaamde Air Actions laten gebruiken. Fijn is ook de ingebouwde schermrecorder om direct beelden op te nemen van datgene wat er zich op het scherm afspeelt.
Iets minder tevreden ben ik met Bixby, de slimme assistent van Samsung. Alhoewel een fysieke Bixby-knop gelukkig dit keer afwezig is, hoef je maar vanaf je beginscherm naar links te swipen om direct overladen te worden met tientallen vensters. Het is onoverzichtelijk, onnodig en eigenlijk willen we hier gewoon de Google Discover feed in plaats van Bixby.
Ben je echter gewend aan OneUI en Samsung’s kijk op Android, dan zit je met de software op de Samsung Galaxy Note 10+ echt wel goed. Wanneer je het toestel voor het eerst opstart kun je zelf aanvinken welke apps voorgeïnstalleerd mogen worden. Helaas kun je niet alles kiezen en blijf je altijd zitten met applicaties die je niet kunt verwijderen. Ondanks de overzichtelijke menu’s voor de instellingen blijft OneUI soms net teveel willen, waardoor de gebruiker wordt gebombardeerd met een overdaad aan vensters. Iets minder druk en vol had wat ons betreft wel gemogen. Samsung kennende zal Android Q nog even op zich laten wachten, maar tijdens de testperiode verschenen er verschillende updates voor het toestel. De laatste beveiligingsupdate van augustus is dan ook aanwezig.
Samsung Galaxy Note 10+ – in gebruik
De Samsung Galaxy Note 10+ is groot, zeer groot. Bediening met één hand is daarom vrijwel onmogelijk. Wanneer je echter rekening houdt met dit feit en hiermee kunt leven, dan heeft Samsung met de Galaxy Note 10+ een fantastisch toestel op de markt gebracht. De hardware is snel, het display is uitmuntend, de speakers brengen daadwerkelijk een volwaardige geluidservaring naar de smartphone toe en het design van glas is een lust voor het oog. De software laat misschien hier en daar wat steken vallen, maar heb je OneUI eenmaal onder de knie dan valt er goed mee te werken. Het toestel ligt misschien niet zo lekker in de hand als enkele andere vlaggenschepen, dit komt met name door de scherpe hoeken, maar echt storend is het nergens.
De vernieuwde S Pen is een welkome aanvulling op het toestel. De stylus ligt goed in de hand en is dit keer voorzien van een fysieke knop. Het is af en toe wel even zoeken waar de knop nu ook alweer precies zit, maar het werkt allemaal redelijk goed. Naast het feit dat je met de S Pen snel aantekeningen op het scherm kunt maken, zijn de Air Actions de grootste vernieuwing bij de Note 10+. De nieuwe S Pen laat je door middel van gebaren het toestel op afstand bedienen. Zo kun je op afstand bijvoorbeeld de camera-app bedienen en, door de knop in te drukken en een gebaar van beneden naar boven te maken, de selfiecamera openen. Wil je een andere camerafunctie gebruiken? Druk de knop in en gebaar van links naar rechts om door het menu te swipen. Wil je inzoomen met de camera? Druk de knop in en maak een cirkelvormige beweging met de S Pen in je hand. Een foto maken doe je bijvoorbeeld door de knop op de S Pen ingedrukt te houden.
Je moet overigens vrij precies bewegen en rechte lijnen maken, anders zit je al snel in een verkeerd menu. Is het leuk om een keer te doen? Jazeker. Is het nuttig? Daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Je moet vrij nauwkeurige gebaren maken, anders zit je al snel allerlei dingen aan te passen wat je helemaal niet van plan was om te doen. Met name het inzoomen werkt niet fijn, waarbij er regelmatige verkeerde gebaren werden gedetecteerd. De S Pen werkt niet alleen binnen de camera-app, maar kan ook in andere Samsung-applicaties gebruikt worden. Samsung heeft de deuren open gezet voor ontwikkelaars om de Air Actions ook naar applicaties van derden te kunnen brengen.
Een andere handige functie van de S Pen is om geschreven notities direct om te zetten naar tekst in bijvoorbeeld een Word-document. Heb je een vergadering en ben je aantekeningen aan het maken? Je kunt het direct omzetten naar een tekstbestand. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw handschrift slecht leesbaar is, want zelfs mijn gebrabbel werd vrijwel altijd goed omgezet in een Word-documentje. Ook hier is de vraag of het echt nuttig is, want zoveel geschreven teksten kun je niet kwijt op het display. En om nou van elke notitie een apart tekstbestand te maken levert je alleen maar meer werk op.
De Samsung Galaxy Note 10+ is in de basis één van de beste smartphones van dit moment. Het toestel heeft een schitterend design en een fantastisch scherm. De hardware is snel en ook de nieuwe functies van de S Pen zijn een meerwaarde voor het toestel. Toch is deze smartphone niet voor iedereen. De uitgebreide mogelijkheden van de S Pen, Samsung DeX en Link to Windows zullen niet door iedereen gebruikt worden. Ook ik betrapte mezelf erop dat ik de S Pen regelmatig gewoon in de behuizing liet zitten. Ben je een zakelijke gebruiker? Dan is dit wellicht het toestel voor jou. Tijdens vergaderingen, presentaties of tijdens creatieve buien biedt de Note 10+ echt een meerwaarde. Zoek je echter gewoon een goede smartphone zonder deze extra functies? De doorsnee consument kan dan ook heel goed met de Samsung Galaxy S10+ uit de voeten. Ook dan heb je een groot display en snelle hardware tot je beschikking. De camera set-up is ook nagenoeg gelijk. Het toestel is inmiddels echter wel flink goedkoper dan de vanafprijs van 1.099 euro voor de Samsung Galaxy Note 10+.
Prestaties
Qua prestaties kunnen we kort zijn over de Samsung Galaxy Note 10+. Alles wat je dit toestel laat doen zal snel en zonder vertragingen worden uitgevoerd. De Exynos 9825-processor is snel genoeg, het werkgeheugen van 12 GB is misschien zelfs wel een beetje teveel en ook het (uitbreidbare) opslaggeheugen van 256 GB of 512 GB zal ervoor zorgen dat je meer dan genoeg opslagruimte ter beschikking hebt.
Samsung Galaxy Note 10+ – Conclusie
De Samsung Galaxy Note 10+ is misschien wel de beste smartphone van dit moment. Het display is fantastisch, de hardware is snel en ook op het gebied van entertainment zul je niet snel een betere smartphone vinden. Toch is dit toestel niet voor iedereen. De diverse functies van de S Pen, Link to Windows, Samsung Dex, SmartThings en Bixby zullen lang niet door iedere consument gebruikt worden. Deze smartphone is dan ook met name ideaal voor de zakelijke gebruiker die creativiteit en flexibiliteit van een smartphone nodig heeft. Voor de gewone consument biedt de Samsung Galaxy Note 10+ wellicht te veel functies die niet gebruikt gaan worden en dan is het zonde om meer dan duizend euro aan een smartphone uit te geven. Maak je toch de keuze voor dit toestel, dan snappen wij dat heel goed. Samsung heeft met de Galaxy Note 10+ echt een toptoestel op de markt gebracht.
Beoordeling
- Fantastisch scherm
- Snelle hardware
- Vernieuwde S Pen
- Uitstekende luidsprekers
-
Glazen behuizing
OneUI is (soms) te druk
- Geen 45W-snellader meegeleverd
- Niet voor iedereen
- Prijzig toestel
Reacties (0)