Review: OnePlus Nord 2 – een stapje hoger dan de vorige versie

18 augustus 2021 9 Minuten 0 Reacties
OnePlus Nord 2

De OnePlus Nord 2 met 5G is een midrange smartphone die - net als z'n voorgangers - veel voor weinig moet aanbieden.

De OnePlus Nord 2 is een nieuwe iteratie binnen de redelijk nieuwe Nordlijn van het bedrijf. Een jaar geleden bracht de Chinese fabrikant de eerste versie op de markt, die niet lang daarna opgevolgd werden door toestellen met aangepaste specificaties. Eerder dit jaar verscheen nog de Nord CE, maar nu zijn we dan officieel aangekomen bij de Nord 2, de echte opvolger van de eerste Nord. Het toestel heeft indrukwekkende specificaties voor een relatief lage prijs en kan daarmee een prettige ervaring aanbieden die voor meer mensen toegankelijk is. Maar is dat zo?

De OnePlus Nord 2 5G is verkrijgbaar in de kleuren Blue Haze en Gray Sierra. De versie met 8 GB aan werkgeheugen 128 GB aan opslagruimte kost 399 euro. De versie met 12GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte kost 499 euro. Het toestel is onder andere te koop op OnePlus.com. Voor deze review testen wij de duurste versie.

Design en specificaties

Als je naar de OnePlus Nord 2 5G kijkt, dan zie je niet meteen dat je met een midrange toestel te maken hebt. Het design doet sterk denken aan de duurdere smartphones van het bedrijf, vanwege dezelfde designtaal. Een compacte, maar goed gevulde camera siert op de glazen achterkant, terwijl voorop een groot amoledscherm schittert. Het frame is gemaakt van plastic; één van de punten waar OnePlus op bezuinigd heeft. Hierdoor kan de zijkant wel krassen oplopen, maar gelukkig is dat plastic frame wel robuust en kan het toestel tegen een stootje.

In vergelijking met de OnePlus Nord CE 5G zijn er weinig verschillen te bemerken qua specificaties. Leg je hem naast de eerste Nord neer, dan is het verschil veel groter. Denk dan bijvoorbeeld aan de Mediatek Dimensity 1200 AI-processor, die op het gebied van prestaties vergelijkbaar is met de Snapdragon 870. Daarnaast is er 8 of 12 GB aan werkgeheugen, van de snellere ufs 3.1-variant, en zien we 128 tot 256 GB aan opslagruimte zitten. Het scherm is 6,43 inch groot en heeft wat troeven in handen.

Zo is dat display wederom een fluid amoledscherm, met ondersteuning voor hdr10+ en een verversingsnelheid van 90 Hertz. Daardoor oogt het scrollen en ogen de bewegingen van grafische aspecten ontzettend vloeiend aan. De resolutie bedraagt 2.400 bij 1.080 pixels, wat een pixeldichtheid van 403 pixels per inch oplevert. Daarmee heeft de OnePlus Nord 2 5G een ontzettend scherp en vloeiend ogen scherm, dat tevens in staat is kleuren natuurgetrouw en ontzettend mooi te weergeven. Maar dat is ook inherent aan oled, natuurlijk.

Verder zijn alle gebruikelijke sensoren aanwezig en is er ondersteuning voor wifi 5 en bluetooth 5.2. Nieuw zijn dit keer de stereospeakers, waardoor je ook zonder oordoppen een beter geluid uit je telefoon krijgt dan wanneer je leunt op één speaker. Het toestel is tot slot voorzien van usb-c, een optische en razendsnelle vingerafdrukscanner in het scherm en een grote accu van 4.500 mAh. Je kunt het toestel in ongeveer dertig minuten opladen tot honderd procent, via snelladen op 65 watt. Het toestel gaat met gemak anderhalve dag mee op een volle accu.

Media en gebruik

Het scherm tovert mooie beelden tevoorschijn en laat je comfortabel allerlei soorten media consumeren. Of het nu films, series of documentaires zijn, het is allemaal geen probleem voor de smartphone. De hoge verversingssnelheid is iets dat we nu ook gewoon verwachten van OnePlus, dus het is heel fijn om te zien dat de goedkopere toestellen inzetten op dezelfde waarden als de duurdere smartphones van het bedrijf. Daarnaast zijn we blij met de stereospeakers en de ondersteuning voor aptX HD, zodat we audio in hogere kwaliteit kunnen beleven.

Er vallen wel twee dingen op ten opzichte van de OnePlus Nord CE. Dat toestel heeft namelijk geen alert slider aan de zijkant (waarmee je heel snel de geluidsinstellingen van je toestel regelt) en heeft een koptelefoonaansluiting. De OnePlus Nord 2 5G draait die twee dingen om: er is nu géén koptelefoonaansluiting en wél een alert slider. Hoewel die slider een mooie toevoeging is (omdat je je geluidsinstellingen kunt regelen zonder je telefoon uit je broekzak te hoeven halen), schittert de koptelefoonaansluiting nu weer in afwezigheid.

En dat terwijl juist de koptelefoonaansluiting een paradepaardje geworden is van midrange smartphones. De markt voor duurdere toestellen is er inmiddels aan gewend om een bluetooth koptelefoon of oordoppen te gebruiken, maar de midrange markt leunt al jaren sterk op een bedrage koptelefoon. In dat licht is het dus een beetje een vreemde keuze geweest; maar wellicht dat het iets te maken heeft met de OnePlus Buds Pro. Dat is een setje draadloze oordoppen die samen met de OnePlus Nord 2 5G op de markt gebracht wordt.

Verder valt op dat het scherm ook niet ontzettend helder ingesteld kan worden. Het maximale aantal nits van de Nord 2 is namelijk 600. Nu verwachten we niet dat OnePlus eenzelfde soort ervaring aanbiedt als met de OnePlus 9 Pro bijvoorbeeld, maar dit staat het gebruik van het toestel wel een beetje in de weg. Wanneer het namelijk lekker zonnig is, dan kan het gebeuren dat je niet goed ziet wat er op het scherm gebeurt. Tot slot is het goed om te zien dat dit toestel 5g ondersteunt, aangezien we binnenkort een écht 5g-netwerk krijgen in Nederland.

Software en camera's

De OnePlus Nord 2 5G draait op Android 11 met daaroverheen het OxygenOS, versie 11.3. Als eigenaar van het toestel mag je rekenen op twee grote Androidupgrades, evenals drie jaar aan software-updates. Als je dit naast de te verwachten 5g-ondersteuning legt, dan haal je een smartphone in huis die in elk geval de komende drie jaar zonder moeite mee kan gaan. Zoals je mag verwachten is de software vlot en soepel en kom je zelden een vertraging tegen, in welke vorm dan ook. Software en hardware sluiten ook hier prima op elkaar aan.

Helaas heeft OnePlus wel een verandering doorgevoerd aan de manier waarop het gebruik van de accu weergeven wordt. Voortaan zie je slechts het gebruik van de afgelopen drie dagen en niet meer sinds de laatste oplaadbeurt. Wellicht is het een kwestie van wennen, maar de oude manier gaf met een enkele blik toch meer inzicht in het batterijgebruik. Daarnaast kan het zijn dat je wellicht vindt dat OnePlus te snel apps op de achtergrond lamlegt, om een paar procent meer uit die accu te trekken. Het is natuurlijk maar net wat je belangrijker vindt.

Verder is het zo dat OnePlus best wat apps vooraf installeert. Maar het gros ervan is gelukkig uit te schakelen of te verwijderen. Zo is zelfs de Netflix-app dit keer van het toestel af te halen, mocht je dat willen. Echte bloatware is er gelukkig niet. Dan bedoelen we sociale apps, die andere, veelal Chinese, partijen wel altijd meegeven op hun smartphones. OnePlus blijft hiermee koploper als het gaat om software, omdat je het gewoon zelf voor het zeggen zou moeten hebben welke apps je wel en niet installeert. Dat hoeven bedrijven niet voor je te doen.

Laat je niet misleiden door het camerasysteem achterop. Daar zit nu een camera minder dan op de eerste Nord, maar dat zegt niets over de kwaliteit. Dit keer krijg je een vijftig megapixelhoofdcamera, een ultrawidecamera van acht megapixel en een monochromecamera van twee megapixel. Voorop zit een enkele selfiecamera van 32 megapixel, waardoor er genoeg ruimte overblijft voor je apps. Over het algemeen is de cameramodule in staat kleurrijke, gedetailleerde en scherpe foto’s te maken, zowel voorop als achterop gelukkig.

Dit is met name een prima camera voor foto’s op social media en dagelijks gebruik. Wil je echt momenten vastleggen voor later, dan moet je misschien verder kijken. Soms komen kleuren een beetje gewassen uit de verf, terwijl details op de achtergrond wegvallen. Dankzij de optische beeldstabilisatie zien foto’s in het donker er daadwerkelijk beter uit; dat gezegd hebbende doe je er wel altijd goed aan een lichtbron op te zoeken. We zijn over het algemeen niet teleurgesteld in de kwaliteit van de camera, aangezien we ook de prijs in acht nemen.

OnePlus Nord 2 5G - conclusie

De OnePlus Nord 2 5G is in alle opzichten een smartphone van OnePlus. Het toestel heeft veel dezelfde voordelen van alle telefoons die hiervoor uitgebracht werden, maar ook veel dezelfde nadelen. Voor OnePlus is het belangrijk dat telefoons snel, toegankelijk en stijlvol zijn en dat is ook dit keer gelukt. Echter, er is geen koptelefoonaansluiting, geen micro-sd-kaartsleuf, geen ip-rating en het scherm kan niet heel helder ingesteld worden. Ook die kenmerken komen we vaker tegen bij de toestellen van het bedrijf. Je weet dus inmiddels wat je in huis haalt.

Echter, voor een prijs van 399 of 499 euro, kun je het slechter treffen. Nee, dit is niet de beste smartphone binnen het midrange segment en dit is ook niet de beste smartphone die OnePlus uitgebracht heeft. Dat zou in beide gevallen een brug te ver zijn. Maar net als bij de OnePlus Nord CE, zien we wel dat de Nord 2 heel veel voor weinig aanbiedt en dat is voor dit prijspunt zeer belangrijk. Ten opzichte van de Nord CE is het camerasysteem net wat beter en zijn de specs over het algemeen ook iets krachtiger, waardoor dit toestel qua beoordeling daar net bovenuit steekt.

8.5
nord2_Gray_Sierra

Beoordeling
OnePlus Nord 2 5G

Pluspunten
  • Design en prestaties
  • Display en verversingsnelheid
  • Alert slider
  • Grote accu
  • Betere camera's
  • Software
Minpunten
  • Accu-optimalisatie wat agressief
  • Scherm niet ontzettend helder
  • Geen ip-certificaat
  • Plastic frame
  • Geen micro-sd-kaartsleuf

Beoordeling OnePlus Nord 2 5G

De OnePlus Nord 2 5G is in alle opzichten een smartphone van OnePlus. Het toestel heeft veel dezelfde voordelen van alle telefoons die hiervoor uitgebracht werden, maar ook veel dezelfde nadelen. Voor OnePlus is het belangrijk dat telefoons snel, toegankelijk en stijlvol zijn en dat is ook dit keer gelukt. Echter, er is geen koptelefoonaansluiting, geen micro-sd-kaartsleuf, geen ip-rating en het scherm kan niet heel helder ingesteld worden. Ook die kenmerken komen we vaker tegen bij de toestellen van het bedrijf. Je weet dus inmiddels wat je in huis haalt.

Echter, voor een prijs van 399 of 499 euro, kun je het slechter treffen. Nee, dit is niet de beste smartphone binnen het midrange segment en dit is ook niet de beste smartphone die OnePlus uitgebracht heeft. Dat zou in beide gevallen een brug te ver zijn. Maar net als bij de OnePlus Nord CE, zien we wel dat de Nord 2 heel veel voor weinig aanbiedt en dat is voor dit prijspunt zeer belangrijk. Ten opzichte van de Nord CE is het camerasysteem net wat beter en zijn de specs over het algemeen ook iets krachtiger, waardoor dit toestel qua beoordeling daar net bovenuit steekt.

Prijsvergelijker OnePlus Nord 2 5G

Reacties (0)