De verwachtingen zijn hoog met een slogan als “Never settle”. Je zou zeggen dat je dus geen compromissen hoeft te sluiten betreffende het laatste nieuwe flagship van OnePlus. Je leest hier of OnePlus 11 de hoge verwachtingen kan waarmaken.
In deze review testen we de OnePlus 11 5G, een 6,7-inch smartphone met Android 13 en een Hasselblad camerasysteem. Lees verder voor onze ervaringen.
Prijs en varianten
De OnePlus 11 is verkrijgbaar in de kleuren Titan Black en Eternal Green. Deze laatste is vernieuwend met een grijsgroene schijn. Je kunt kiezen voor een variant met 128 gb intern geheugen en een RAM van 8 gb. Je kunt ook kiezen voor de versie met 256 gb geheugen en 16 gb RAM. Voldoende opslagruimte dus, en het werkgeheugen, oftewel het intern geheugen groeit mee als je meer opslagcapaciteit wenst. En niet echt duur want je kunt voor 7 tientjes de variant met meer (werk)geheugen meepikken. Ook kun je de Genshin Impact Custom Gift Box bij je OnePlus 11 nemen. Deze giftbox is geïnspireerd door de traditionele Japanse lunchbox welke streeft naar culinaire perfectie. Dit is een leuk extraatje als je blij wordt van Aziatisch geïnspireerde gadgets.
Voor een flagship is de OnePlus 11 ‘goedkoop’ te noemen. De OnePlus 11 is goedkoper dan de 10pro; je hebt de 11 op het moment van schrijven voor iets meer dan 700 euro. Nog steeds geen mega-goedkoop toestel maar tot nu toe lijkt OnePlus de hoge verwachtingen waar te maken. Daar waar het 10de flagship enkel in de pro-versie uitgebracht werd, volgde er enkele maanden later de 10T. Verschillen tussen de 10 pro en de 10T zaten in laadsnelheid, draadloos of juist bedraad laden, camera-kwaliteit en prijs. De 11 zal geen pro-variant krijgen want volgens OnePlus is de 11 al pro genoeg.
Hardware en design
Qua design valt de achterkant met maar liefst vier camera’s op, met hier tussenin het Hasselblad-logo. Met Hasselblad kun je de meest professionele foto’s maken, hierover later meer. Daar waar het camerablad van de 10pro vierkant was, heeft de 11 een rond camera-eiland. Hij voelt robuust – maar fijn – aan. Weliswaar niet 100 procent waterproof, wél spatwaterbestendig. De OnePlus 11 weegt 205 gram zonder bescherming en is qua afmetingen ongeveer hetzelfde als de OnePlus 10 pro. Daar waar eerdere reviews hem ietwat groot vinden, vind ik hem prima te bedienen met één hand. Fijn detail: dankzij de alert-slider (schuifknopje rechtsboven) is het geluidsprofiel handig en snel aan te passen en deze feature hebben we zeker gemist bij de voorganger. De slider stelt je in staat om bijvoorbeeld snel tijdens een meeting je telefoon in je broekzak op stil of trillen te zetten.
Gorillaglass-victus zorgt ervoor dat je display minder kras- en barstgevoelig is. De achterkant van het toestel is glad; zonder jellycase of hoesje durf ik het toestel niet te bedienen want het is net iets té smooth. Bescherming heb je via een Chinese webshop voor een paar euro en elke telefoonverkoper adviseert je hoe dan ook om je toestel meteen te beschermen. De smoothness is dus niet per sé een nadeel, als je het mij vraagt. Wat verder opvalt is dat de display niet vingervlek-gevoelig is. Je ziet dus amper vingerafdrukken, zelfs wanneer je goed naar je scherm in stand-by stand kijkt. Alle cijfers ‘1’ (en dus ook ’11’) worden rood weergeven op je beeldscherm.
Over het scherm (amoled 6,7 inch) en de resolutie 3216 bij 1440 pixels valt er niets te klagen. Zelfs wanneer de zon vol op het scherm staat, kan ik vrij moeiteloos berichten lezen of scrollen op social media. Door de ondersteuning voor Dolby vision is het contrasten tussen licht en donker indrukwekkend. Een leuke feature, vooral als je graag compatibele films of series kijkt op je smartphone. Met de 11 kan het zeker. Nog een handige feature; Dankzij de hoge verversingsnelheid (welke wordt aangepast aan de content op je scherm) kun je zorgeloos genieten terwijl je accu gespaard wordt. Scrollen verloopt zo zeer soepel, films worden strak weergegeven en games kunnen gespeeld worden zonder haperingen of lag.
Camera
Wanneer ik een nieuwe smartphone in gebruik neem, ben ik altijd het meest benieuwd of de camera de beloofde kwaliteit kan leveren en een duidelijke vooruitgang is. Met een hoofdcamera van 50 megapixels kun je prachtige foto’s maken. Daar waar de voorganger een zoomcamera had, heeft de OnePlus 11 een telelens, welke er goed met scherpte en diepte omgaat. Door de 48 megapixel groothoeklens maak je scherpe foto’s en ook de macro-modus stelt niet teleur. Kleuren zijn levendig, details zijn goed te onderscheiden en het plaatje is over het algemeen zeer levendig.
De camera bevat simpelweg te veel features om allemaal op te noemen. De features zijn qua aantal overweldigend voor iemand die geen high-range toestel gewend is, echter worden ze kort en duidelijk omschreven en zijn ze snel te vinden. Zowel met en zonder macro zijn details goed zichtbaar en schat de camera meestal goed in op welk aspect de foto gefocust wordt. Ik zeg bewust “meestal”, want wanneer ik een enthousiast kwispelend hondje film in een slecht verlichte kamer, heeft de OnePlus 11 duidelijk moeite en worden sommige details zeer vaag en donker vastgelegd. Met snel-vindbare opties kun je stoeien met de resolutie, high dynamic range en macro-functies. Binnen no-time schiet ik meerdere mooie en scherpe plaatjes zonder dat het hondje zijn enthousiasme verliest. Verschillende camera-features (optische beeldstabilisatie, pro-modus waarbij je zelf belichting en ISO kan aanpassen) geven een zorgeloze ervaring.
Op de selfiecamera is weinig tot niets aan te merken. Zowel de hoofd- en selfiecamera is slim te noemen en dankzij de overvloed aan features. Zo kun je je handpalm tonen om een timer te starten, zodat je met een hand een selfie kan maken die ontspannen oogt. Ook word je gewaarschuwd wanneer je lens vuil zou zijn. Voor de influencers en fashionista’s kunnen er snel en makkelijk filters en retoucheringen aangebracht worden. Maar ook voor een natuurlijk effect ben ik tevreden met de selfie-camera, al wordt het met tegenlicht wel wat flets.
De nachtmodus van de camera zorgt in eerste opzicht voor heldere beelden. Niet elk detail is scherp en er is een beetje ruis zichtbaar wanneer je ’s avonds laat een foto maakt. Wanneer je de Pro-modus gebruikt is dit relatief eenvoudig te corrigeren met hier en daar een klik op het scherm, mits je weet wat je doet. Kies je voor de Nacht-modus dan verschijnt er wat meer detail in de foto’s maar krijg je ook een (iets te) warme gloed over het beeld. Op dit vlak scoort de OnePlus 11 iets minder dan de (wel vaak duurdere) concurrentie.
OnePlus belooft een fantastische gebruikservaring en qua camera doet de 11 gelukkig ook wat hij belooft. Hij is vergelijkbaar met concurrenten maar springt er niet enorm ver boven uit. Vergelijkbare features werden al succesvol toegepast bij concurrerende merken. Met name wat betreft video-opnamen ligt de OnePlus 11 nog wel ietsje achter.
Software
De OnePlus 11 draait op OxygenOS; een aangepaste versie van Android 13. Deze skin is net als de hardware robuust te noemen. Als tevreden OPPO-gebruiker vind ik het prettig dat de interface steeds meer weg heeft van die van OPPO. Het toestel is redelijk schoon, maar OxygenOS oogt zwaar. De OnePlus 11 bevat weinig bloatware en OnePlus verzekert je vijf jaar lang (primeur!) van kleine belangrijke updates ter bescherming van je smartphone. Deze beveiligingspatches houden je smartphone zo veilig mogelijk en verschijnen tweemaandelijks.
Voor Android-kenners zal OxygenOs zich vooral onderscheiden door kleurgebruik en hier en daar wat design-elementen. De ervaring is echter zoals je grotendeels van Android gewend bent. Wel wordt er een aantal apps meegeleverd waaronder Netflix en enkele OnePlus apps zoals de community- en storeapp. Enkele standaard Android-apps zijn vervangen door eigen versies, zoals de gallerijapp en de berichtenapp. Als Androidfan hoor je mij niet klagen. Al met al kan de ervaring zeker gebruiksvriendelijk genoemd worden.
Beveiliging en geluid
Over het beveiligingsbeleid kan ik kort zijn en heb ik niet veel te klagen. Zoals hierboven omschreven kan de OnePlus 11 tweemaandelijks geupdate worden ter bescherming van je Smartphone.
De FaceID-feature werkt snel en goed. Vingerafdruk en code zijn makkelijk en snel in te stellen en werken naar behoren.
Op de geluidskwaliteit is weinig aan te merken, maar wat wil je van een smartphone. Via Spotify of YouTube kun je prima van muziek genieten, maar een hoofdtelefoon is daarbij altijd aan te raden. Dolby Atmos wordt ondersteund maar ook hier heb je pas echt iets aan met een compatibele headphone.
Gaming
Volgens OnePlus zijn de gaming-visuals nog nooit zo vloeiend geweest en zou je een optimale spelervaring beleven tijdens gamen. Dankzij de verbeterde Hyperboost Gaming engine (met onder andere frame stabilisator en een speciale koelingfeature) zou je onderweg zelfs kunnen gamen als een pro. Alle flagships van OnePlus hebben een gepatenteerd algoritme dat gericht is op het verminderen van framerate-schommelingen, zodat je minder lag ervaart. Ook beloven ze bij de OnePlus 11 een betere aanraakrespons. Door de hoge synchronisatiesnelheid hoef je niet meer thuis te blijven als je wil gamen.
Nou ben ik geen doorgewinterde gamer, maar de ervaring met relatief eenvoudige games is meer dan voldoende. De OnePlus 11 zorgt voor een vloeiende ervaring zonder een noemenswaardige lag, inclusief indrukwekkende graphics.
Accuduur
De accu van de OnePlus 11 gaat met een gemiddelde tijd van 10-13 uur (afhankelijk van wat je doet, gebaseerd op continu gebruik) erg lang mee, dus je kunt zorgeloos van een lange (werk-)dag genieten. Bovendien gaat laden ultrasnel met de meegeleverde lader. Binnen een klein half uurtje zit je weer op 100 procent van de accu. Minpuntje; draadloos opladen is geen optie en ik kan me voorstellen dat je dit mist als je gewend bent om je telefoon wél zonder lader van stroom te voorzien. OnePlus zegt hierover dat het opladen met draad zó snel is dat draadloos laden weinig nut heeft. Ondanks het gemis van draadloos laden beoordeel ik de accu zeer positief en ben ik tevreden over de prestaties.
Conclusie
De OnePlus 11 is op papier en in de praktijk een echt vlaggenschip, vol met handige features. Voor iets meer dan 700 euro (vanaf €719,- momenteel) kunnen we de 11 niet goedkoop noemen, maar wel flagshipwaardig. Als ik de 11 in één woord moet omschrijven, dan is het “slim”; hij ontzorgt en denkt met je mee wanneer het aankomt op accuduur en opslagruimte besparen. Het display laat weinig te wensen over, de alertslider maakt zijn comeback bij de OnePlus 11 en dit kan ons wel bekoren, Dankzij de premium Hasselblad-camera en alle bijbehorende features kun je snel en makkelijk mooie foto’s maken, maar ook een ervaren fotograaf kan er erg goed mee uit de voeten dankzij de verscheidenheid aan instelmogelijkheden. Bijna alle foto’s komen er met voldoende detail, contrast en levendigheid uit. Toch zijn er ook wat minpunten. Zo laat de zoomfunctie nog wat te wensen over en ligt de kwaliteit van video-opnamen wat achter op die van de concurrentie. De foto’s in het donker zijn oké te noemen. Ook kan het gebrek aan draadloos opladen als minpunt gezien worden, al is de accucapaciteit en oplaadsnelheid een dikke plus. De hardware is modern en lichtelijk vernieuwend in vergelijking met concurrenten, het display straalt kwaliteit uit en qua software en skin is de OnePlus 11 dik in orde. De slagzin “never settle” is wellicht wat te hoog gegrepen daar er concurrenten met beter werkende features zijn en er zeker nog wat ruimte is voor verbetering. Of de OnePlus 11 jou kan bekoren, zal sterk afhangen van de overstap; kom je van een middenklasse toestel, dan zet je stappen vooruit met de OnePlus 11. Wanneer je nieuwe concurrerende iPhone’s of Samsungtoestellen vergelijkt met de OnePlus 11, dan zul je mogelijk matig enthousiast zijn. Al ligt de prijs van zulke toestellen wel flink hoger. Voor diegenen die een premium smartphone zoeken zonder direct meer dan 1.000 euro te moeten betalen is de OnePlus 11 dus zeker een aanrader, met ruimte voor verbetering.
Beoordeling
OnePlus 11
- Fraai, lichtvernieuwend design
- Display erg helder en mooi
- Camera bevat fijne features voor hobby- en professioneel gebruiker
- Lange accuduur
- Alert-slider maakt zijn comeback!
- Niet duur voor flagship
- Voor het eerst 5 jaar beveiligingspatches
- Draadloos opladen niet mogelijk
- Laat flagship-concurrenten niet achter zich
- Zoom-optie van camera laat te wensen over
- Kwaliteit video-opnamen is niet bijzonder goed
- Niet bijzonder vernieuwend
Beoordeling OnePlus 11
De OnePlus 11 is op papier en in de praktijk een echt vlaggenschip, vol met handige features. Voor iets meer dan 700 euro (vanaf €719,- momenteel) kunnen we de 11 niet goedkoop noemen, maar wel flagshipwaardig. Als ik de 11 in één woord moet omschrijven, dan is het “slim”; hij ontzorgt en denkt met je mee wanneer het aankomt op accuduur en opslagruimte besparen. Het display laat weinig te wensen over, de alertslider maakt zijn comeback bij de OnePlus 11 en dit kan ons wel bekoren, Dankzij de premium Hasselblad-camera en alle bijbehorende features kun je snel en makkelijk mooie foto’s maken, maar ook een ervaren fotograaf kan er erg goed mee uit de voeten dankzij de verscheidenheid aan instelmogelijkheden. Bijna alle foto's komen er met voldoende detail, contrast en levendigheid uit. Toch zijn er ook wat minpunten. Zo laat de zoomfunctie nog wat te wensen over en ligt de kwaliteit van video-opnamen wat achter op die van de concurrentie. De foto's in het donker zijn oké te noemen. Ook kan het gebrek aan draadloos opladen als minpunt gezien worden, al is de accucapaciteit en oplaadsnelheid een dikke plus. De hardware is modern en lichtelijk vernieuwend in vergelijking met concurrenten, het display straalt kwaliteit uit en qua software en skin is de OnePlus 11 dik in orde. De slagzin “never settle” is wellicht wat te hoog gegrepen daar er concurrenten met beter werkende features zijn en er zeker nog wat ruimte is voor verbetering. Of de OnePlus 11 jou kan bekoren, zal sterk afhangen van de overstap; kom je van een middenklasse toestel, dan zet je stappen vooruit met de OnePlus 11. Wanneer je nieuwe concurrerende iPhone’s of Samsungtoestellen vergelijkt met de OnePlus 11, dan zul je mogelijk matig enthousiast zijn. Al ligt de prijs van zulke toestellen wel flink hoger. Voor diegenen die een premium smartphone zoeken zonder direct meer dan 1.000 euro te moeten betalen is de OnePlus 11 dus zeker een aanrader, met ruimte voor verbetering.
Reacties (0)