Review: Onda V96

19 juli 2016 + 10 minuten 0 Reacties
Onda V96 hoofdfoto

Zoek je een tablet waarmee je de straat op kunt om Pokémon Go te spelen? Dan is een tablet waar een simkaart in kan, wel zo handig. In deze recensie kijken we uitgebreid naar de Onda V96: een 70 euro kostende tablet met een diameter van 9,6 inch met Android. Er kunnen maar liefst twee simkaarten in.

Onda V96 – specificaties

Onda V96
Scherm 9,6 inch IPS 1280×800 pixels
Digitizer Nee
Processor  MediaTek MTK6582 Quad Core 1,3 GHz
RAM 1GB
Opslaggeheugen  16GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja
GPS Ja
3G Ja, twee simsloten
Bluetooth Ja
NFC Nee
Camera’s 0,3 megapixel voor, 2,0 megapixel achter
Accu 4500 mAh

Specs

De specificaties van deze tablet zijn niet heel bijzonder, op één bijzonderheid na: er kunnen twee simkaarten in. Zo kun je er onderweg mee internetten via twee mobiele abonnementen. Hierbij geldt ook dat er tevens een micro sd-kaart naast kan worden gezet. Meestal zien we dat je dan één van de twee simkaartsleuven moet inleveren, maar hier kunnen dus drie kaartjes gebroederlijk naast elkaar in de tablet worden gestoken. Waar je twee simkaarten zoal voor nodig kunt hebben, komt verderop in deze review aan de orde.

Op Tabletsmagazine hebben we al een paar keer een Chinese tablet van een importwebwinkel besproken, zoals deze Chuwi en deze Teclast. Deze Onda is de eerste die ‘gewoon’  op Android draait, en niet tevens op Windows 8 of Windows 10.

Bij de specs valt verder op dat er weinig ramgeheugen in zit, 1GB, en een midrange processor. Voor de meeste taken volstaat dat. Hoe de processor precies presteert, is verderop in deze review te lezen.

Onda V96 – hardware en design

Het design van deze tablet is wat ‘mooier’, stijlvoller en strakker dan de meeste andere Chinese tablets die we hebben zien langskomen. De achterkant is bijna volledig van goudkleurig metaal, met een iets in kleur afwijkende boven- en onderkant van plastic waar de camera, simkaartsloten, sd-kaartslot en de speakers achter schuilgaan. De voorkant van de tablet is ‘liggend’  georienteerd. Dat blijkt uit de frontcamera, die in het midden van een van de ‘lange’  zijden is geplaatst. De tablet is netjes afgewerkt, voelt stevig aan en is toch erg dun en licht. Kortom, een perfecte reisgezel. Omdat de bezels iets dunner zijn dan van bijvoorbeeld een iPad, is deze tablet iets kleiner, terwijl het scherm vrijwel even groot is.

Processor

Een midrange MediaTek processor en 1GB ram. Dat doet vermoeden dat zware games hun neus zullen optrekken voor deze tablet. Dat blijkt echter reuze mee te vallen. Als we de benchmark van het spel Epic Citadel er op loslaten, zien we dat er gemiddeld 43,8 frames per seconde kunnen worden verwerkt. Daarmee ontloopt hij de Samsung Galaxy Tab S2 niet veel, en dan hebben we het wel over een high-end Androidtablet die momenteel 425 euro kost. Dat is letterlijk vijfmaal zo duur voor grofweg dezelfde prestaties. De resolutie die Epic Citadel registreert, is overigens iets geringer dan de opgave van Onda: 1280×744 pixels, en niet 1280×800. Erg veel maakt dat overigens niet uit. De Mali 400-gpu kan de meeste taken vrij makkelijk behappen.

Connectiviteit

Wifi en bluetooth zitten erop, net als op elke andere tablet, anders heb je er nu eenmaal weinig aan. Bijzonder is dat deze Onda V96 tevens is uitgerust met maar liefst twee simkaartsleuven, en gps. Dat zijn ongebruikelijke eigenschappen voor een 9,6-inch tablet. Dat je ermee kunt bellen, is op het scherm te zien: er staat een telefoonicoon net als op een gewone smartphone. Tja.

De Chinese webwinkel waar wij deze tablet vandaan hebben, Gearbest, noemt de Onda V96 dan ook een ‘phablet’. Wij leggen de grens tussen tablets en phablets echter op een schermdiagonaal van 5,5-inch, en deze Onda gaat dus mee in de categorie tablets. Hoewel je er wel mee kunt bellen, maar dat wordt een hele toer met zo’n groot geval aan je oor. Wil je er met alle geweld mee bellen, dan kun je beter een oortelefoon met een in het snoer ingebouwde microfoon gebruiken, of natuurlijk bluetooth ‘oortjes’. Of via de speakers. Maar dan kan iedereen om je heen meeluisteren met het gesprek.

De simkaarten zijn uiteraard vooral bedoeld om een 3G-verbinding overeind te houden als je met deze tablet op pad gaat. Dat het 3G is en geen 4G, is alleen een gemis als je echt zware en supersnelle taken wilt uitvoeren. Wij ervoeren dat het afdraaien van een YouTube-filmpje of het spelen van een game (Pokémon Go!) via de 3G-verbinding geen problemen oplevert. Wel dataverbruik, maar minder dan met 4G, dat veel sneller werkt en dus ook veel meer data verstookt. Mensen met een klein mobiel data-abonnement zouden deze tablet daarom kunnen overwegen.

Speakers

De speakers zijn een prettige verrassing van deze tablet. Er zitten op de achterkant stereo speakers die behoorlijk wat herrie kunnen produceren. Heel erg mooi klinkt het niet; de term ‘blikkerig’  komt bij ons naar boven, maar het is toch niet helemaal zo. Als je het geluid wat zachter zet, komt het er prima uit en is het voor de meest voorkomende zaken waarbij je geluid nodig hebt, zoals filmpjes en games, prima te doen.

Camera’s

Het lijkt wel of alle Chinese tabletfabrikanten van dit soort B-merken grootschalig hun camera’s bij dezelfde leverancier hebben ingekocht. Een 2-megapixelcamera achter en een 0,3-megapixelcamera voor: die zien we bijna overal in dit prijssegment. Kennelijk vinden de Chinese fabrikanten de camera in een tablet van ondergeschikt belang.

Nu is fotograferen geen primaire functie van een tablet, daar zijn veel handiger apparaten voor zoals smartphones en echte fototoestellen. Maar toch is het wel goed als er een deugdelijk exemplaar in zit, aan de voorkant voor videobellen, aan de achterkant voor het inscannen van een document bijvoorbeeld, of een foto van een familietafereel als je even niets anders bij de hand hebt.

Wat dat betreft, lijkt het wel of de 2-megapixelcamera van deze Onda iets beter presteert dan bij vergelijkbare Chinese tablets. Geen idee waarom, want het is waarschijnlijk dezelfde, maar wellicht hebben we hier te maken met een nieuwe generatie tabletcamera’s. Wij waren er in ieder geval, voor de geboden resolutie, redelijk tevreden over. Hoewel de fotokwaliteit nooit top zal worden, maar dat valt gezien het prijssegment waar deze Onda in valt, ook niet te verwachten.

Accuduur

Met een 4500 mAh batterij, die op 3,7 volt wordt geladen, is deze tablet een midranger in batterijverbruik. Je kunt er een uur of vijf mee werken voordat de batterij begint te sputteren dat hij weer aan de lader moet. De batterij is opvallend snel weer opgeladen, en dat is een groot voordeel ten opzichte van sommige andere Chinese tablets. De Teclast die wij onlangs reviewden, doet er oneindig lang over om zichzelf weer een volle lading te geven. Maar de Onda V96 steekt hier positief af.

Onda V96 – software

De Onda V96 is een tablet van Chinese makelij en dat zul je weten als gebruiker. Zet hem voor het eerst aan, en je verdrinkt bijna in de Chinese karakters. Die zijn wij bij Tabletsmagazine niet machtig, maar gelukkig is er in de fabriek ook meteen als tweede taal Amerikaans-Engels ingesteld.

De tablet staat stampvol Chinese bloatware. We beginnen er niet eens aan om uit te zoeken wat het allemaal eigenlijk is; het zijn waarschijnlijk de Chinese evenknieën van de meest gangbare apps die Google op de meeste ‘westerse’  Androidtablets aanbiedt. Wat we er bijvoorbeeld wel uit halen, is dat een apart soort China Maps (naam zelfverzonnen) wordt meegeleverd. YouTube, Gmail en andere Google-apps staan er niet op. Die moet je zelf installeren. In China verbiedt de overheid het gebruik van apps van Google, vandaar. Gelukkig staat de Play Store van Google er wel op, dus die omissie is snel hersteld.

De Chinese bloatware is nogal ergerlijk, omdat de apps zijn voorgeïnstalleerd voor gebruik. Dat betekent dat ze niet alleen vervelend in het oog springen op het homescreen maar ook nog eens geregeld pushmeldingen geven. Weggooien van  meeste China-apps is gelukkig vrij snel gebeurd. Maar er blijven enkele hardnekkige over. Er zijn ook mapjes met Chinese namen, met apps erin. Die moet je zelf van een passende titel voorzien.

De user interface van de Onda – Onda Launcher – kunnen we ook omschrijven als ‘Chinees’. Zoek je naar een app-menu, dan zul je vergeefs rondkijken op deze tablet. Alle apps die erop worden geïnstalleerd, komen automatisch op een homescherm terecht. Net als op een iPhone, waar dit van is afgekeken. We kennen dergelijke user interfaces ook van Huawei en we zijn er geen grote fan van. Het betekent dat je, om het overzicht te bewaren, het beste alle soortgelijke apps in mapjes kunt stoppen.

De Onda V96 loopt voorts op een nogal verouderde versie van Android, 4.4.2 Kitkat. Het is onduidelijk of er een update naar Android 5 of 6 beschikbaar wordt gesteld. Wij denken het niet.

Onda V96 – in gebruik

We hebben de Onda voor van alles gebruikt en we kunnen eigenlijk alleen maar concluderen dat het een heel prettige tablet is om mee te werken. Het scherm is van voldoende kwaliteit om films en games goed in beeld te brengen. De speakers geven een redelijk goed geluid. De user interface met de Onda Launcher is, als je er eenmaal aan gewend bent, best ‘te doen’ en niet moeilijk in het gebruik. Bellen doen we er niet mee, maar een simkaart voor datagebruik onderweg is bijzonder makkelijk.

Waarom zou je twee simkaarten in een tablet willen stoppen? Eenvoudig: je kunt dan tussen twee verschillende aanbieders kiezen. Zo kun je altijd de provider kiezen die de beste data-aanbieding of -verbinding heeft. In het buitenland is het ook makkelijk om een buitenlandse simkaart naast de Nederlandse te kunnen invoeren, zodat je van ‘thuistarieven’  kunt genieten in het buitenland.

Wat we afraden, is om de ‘Nederlandse’  oplossing te kiezen: twee simkaarten met hetzelfde nummer, een voor in je smartphone en een voor in de tablet. Dat is nutteloos; als de tablet online is, kun je niet meer op je telefoon worden gebeld. Telefoontjes komen dan binnen op je tablet, en dat werkt niet zo prettig in bijvoorbeeld een treincoupé.

Echter, slechts een van de twee simkaartsloten op de Onda V96 is geschikt voor 3G, de ander komt tot 2G-snelheden. Dat is voor normaal internetgebruik veel te langzaam. Dus je zult toch simkaarten moeten omwisselen als je je 3G-verbinding via de andere simkaart wilt laten lopen.

Onda V96 – conclusie

We zijn best tevreden over deze Onda V96. Het is een redelijk snelle tablet met een redelijk goed scherm, voor een heel lage prijs. De stijlvolle goudkleurige achterkant geeft de tablet een luxe uiterlijk. De mogelijkheid om er twee simkaarten in te stoppen zal voor een beperkte groep consumenten aantrekkelijk zijn.

Wij hebben de Onda V96 bij Gearbest opgevraagd (link naar Gearbest). Deze site heeft een magazijn in Europa, van waaruit zonder btw en andere belastingnarigheid naar Nederland verzonden kan worden. Onze tablet kwam wel uit China; dat leverde een betaling op aan DHL van 43 euro. Dat is meer dan de helft van de waarde van de tablet zelf, maar de totaalprijs van 70+43=113 euro is nog steeds niet erg duur voor wat de Onda V96 levert.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Erg goedkoop voor wat hij biedt
  • Prestaties beter dan verwacht
  • Betere speakers dan de meeste concurrenten

Minpunten
  • Veel Chinese bloatware

  • 16GB opslaggeheugen is niet veel
  • Verouderde Androidversie

Reacties (0)