Review: Nokia 8 Sirocco – zijn prijs (nog) niet helemaal waard

15 augustus 2018 + 10 minuten 0 Reacties
nokia-8-sirocco-foto-1

Met de Nokia 8 Sirocco brengt Nokia nu eens een high-end toestel op de markt, maar dan zonder de high-end prijzen van de concurrentie. Ondanks het feit dat de prijs van dit toestel niet de Samsungs en de Huawei's achterna gaat, blijft de vraag wel staan: is deze Nokia z'n prijs waard?

Nokia 8 Sirocco – specificaties

Nokia 8 Sirocco
Scherm 5,5-inch, 2.560 bij 1.440 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 835
RAM 6 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Dertien megapixel achter, vijf megapixel voor
Accu 3260 mAh Lithium Polymer

Specs

Menig vlaggenschip van vorig jaar werd uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 835-processor. Nu zijn we inmiddels al bij de 845-versie, maar dat weerhield Nokia er niet van alsnog voor de 835 te kiezen. Geen slechte keuze, aangezien die chipset nog steeds krachtig en snel is en nog een tijdje mee kan gaan, plus de kosten kan onderdrukken door niet voor de 845 – en dus het nieuwste model – te kiezen. Bovendien is 6 GB aan werkgeheugen meer dan voldoende voor een smartphone en moet 128 GB aan opslagruimte ook voldoende zijn.

Nokia 8 Sirocco – hardware en design

De Nokia 8 Sirocco heeft een opmerkelijk design gekregen. De telefoon is behoorlijk plat en heeft zijkant die naar elkaar toekomen. Daardoor is de roestvrijstalen zijrand ook dun en soms zelfs een beetje scherp te noemen, wat niet altijd lekker in de hand ligt. Bovendien loopt het scherm aan de zijkanten af (maar niet zo erg als op een Samsung Galaxy Edge-model), wat allemaal in het begin erg wennen is. Al met al moet dit het apparaat een premium uiterlijk geven, maar onderaan de streep lijkt Nokia de plank een beetje mis te slaan.

Niet alleen ligt het toestel namelijk niet altijd lekker in de hand door die scherpere rand, ook de knoppen zijn behoorlijk klein en dun. Het is niet zo dat de smartphone niet te bedienen is, maar erg fijn is weer een ander verhaal. Rechts zitten de knoppen voor het in- en uitschakelen, evenals de bediening van het volume, en die zitten goed in het omhulsel verwerkt. De knoppen steken niet heel ver uit, waardoor je, zeker in het begin, moet zoeken waar ze zitten. Verder missen we de koptelefoonaansluiting op dit toestel.

Al met al oogt het apparaat wel heel premium. Als het scherm uitstaat, dan heeft het toestel een mooie en egale zwarte kleur aan de voorkant. De roestvrijstalen behuizing maakt het plaatje verder compleet. De randen zijn vrij dun te noemen, aan alle kanten — en er is ook geen sprake van een inkeping. Desondanks is er genoeg ruimte voor een camera, speaker en allerlei sensoren aan de voorkant. Aan de onderkant zit nog een usb-c-aansluiting, evenals een speaker, terwijl op de achterkant een dubbele camera en een vingerafdrukscanner zit.

Display

Het scherm heeft een formaat van 5,5-inch. In combinatie met de hoge 2k-resolutie (2.560 bij 1.440 pixels) zorgt dat voor een hoge pixeldichtheid, namelijk 534 pixels per inch (ppi). Een hogere ppi betekent vaak scherpe beelden en dat is wat zeker bij de Nokia 8 Sirocco past. Tel daar bij op dat het om een oled-scherm gaat en je kunt niet anders dan concluderen dat de kleuren ook van het scherm spatten. De fijnere details zijn zichtbaar in foto’s en video’s, terwijl games, mede dankzij de processor, ook vloeiend over het scherm bewegen.

Zoals gezegd lopen de schermranden door tot over de zijkant van het toestel. Dat heeft in onze ogen eigenlijk alleen maar nadelen. Zo kan het gebeuren dat er lichtweerkaatsingen zichtbaar zijn aan die zijkanten, wat eigenlijk alleen maar irritatie oplevert. Het is gelukkig niet zo dat je met je handpalm per ongeluk die zijkanten aanraakt, waardoor aanraking elders niet meer mogelijk is. Wat verder wel nog zo is, is dat het oled-scherm de randen anders verlicht dan de rest van het scherm, waardoor er altijd verschil merkbaar is.

Connectiviteit

Op gebied van connectiviteit is de Nokia 8 Sirocco van allerlei gemakken voorzien. Naast natuurlijk bluetooth, wifi en de mobiele verbinding, is er ook ruimte voor de belangrijkste sensoren, gps en nfc (voor bijvoorbeeld mobiele betalingen). Daarnaast is er een usb-c-poort aanwezig voor razendsnel opladen en kun je het toestel vergrendelen middels de vingerafdrukscanner. De grote ster die schittert in afwezigheid is de micro-sd-kaartsleuf, maar de vraag is of je die nodig hebt wanneer je al 128 GB aan interne opslagruimte tot je beschikking hebt.

Speakers

Het geluid is niets om over naar huis te schrijven. Het is duidelijk dat hier niet de focus lag bij Nokia. Wanneer er te veel tonen hoorbaar zijn, dan klinkt het geluid al snel schel. Ook komt er flink wat ruis doorheen wanneer het toestel net iets te hard staat. Bovendien vallen er daardoor ook wel eens tonen weg, die je wel zou kunnen horen met een koptelefoon op. Ook is er geen sprake van een basgeluid, maar dat is ook niet gek als je kijkt naar de dunne behuizing van de Nokia 8 Sirocco. Dit onderdeel presteert ondermaats.

Camera’s

Helaas weten de camera’s op dit toestel ook niet te overtuigen. De camera op de voorkant, van vijf megapixel, maakt redelijke foto’s, maar voor een adviesprijs van 749 euro, waar het toestel eerst voor in de winkels lag, mag je meer verwacht. De kwaliteit is namelijk niet denderend. Daarnaast maken de fotocamera’s aan de achterkant ook niet de allerbeste foto’s. Ook hier mag je meer verwachten van een high-end toestel. Helemaal wanneer je foto’s in donkere omgevingen maakt, dan is het resultaat altijd wel tegenvallend.

Accuduur

We kunnen meteen met een gerust hart melden dat de accu, met een vermogen van 3.260 mAh, het gerust een dag volhoudt. Maar verwacht er verder niet te veel van. Zo heeft bijvoorbeeld de Nokia 7 Plus, een toestel dat z’n prijs meer dan waard is, een grotere accu — maar dat is dan weer geen high-end model. Gelukkig is het wel zo dat je met een half uurtje opladen zo’n vijftig procent van het vermogen terugkrijgt, waardoor je snel door kunt gaan waar je gebleven was. Maar van een high-end toestel verwachten we ook op dit onderdeel iets meer.

Nokia 8 Sirocco – software

De grote ster op de smartphone is echter de Android-versie. Dit is Android 8.1 Oreo, maar dan in de vorm van Android One. Android One is als het ware een pure versie van Android, ontdaan van allerlei dingen waar fabrikanten vaak Android mee willen volproppen. Hoewel Google niet verantwoordelijk is voor de hardware voor One op draait, zoals dat wel het geval was in het Nexus-programma, is het nog steeds verantwoordelijk voor de software. Android One staat voor snellere updates en een strakkere beveiliging.

De Nokia 8 Sirocco wordt ook niet geleverd met allerlei applicaties die je waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken. In plaats daarvan krijg je een lading apps van Google, met een enkele app van Nokia. Dat is de camera-applicatie. Die aparte app is ook wel nodig, aangezien de app meer functies aanbiedt dan de camera-app van Google. Onderaan de streep betekent dit dat de Sirocco dus veel ruimte overheeft voor andere apps, beschikt over een licht en vlot besturingssysteem en een Android-ervaring kan aanbieden zoals de Nexus-lijn dat alleen kon.

Nokia 8 Sirocco – in gebruik

We noemden het al even eerder in deze recensie, maar de Nokia 8 Sirocco ligt niet zo lekker in de hand. Het toestel is vrij dun en heeft relatief scherpe randen, waardoor de hoek niet lekker in de handpalm ligt. Bovendien vinden we dat de vingerafdrukscanner te goed in de achterkant is verwerkt, waardoor we hem niet altijd in één keer konden vinden zonder het toestel om te hoeven draaien. Daarbij komt dat de Sirocco, zeker aan de voorkant, erg glad is en dus zo van een tafel kan glijden. Dat zijn aspecten die je niet graag tegenkomt.

Prestaties

Qua prestaties hebben we echter niets om over te klagen. Door Android One te combineren met de Qualcomm Snapdragon 835 – een processor waar vorig jaar menig vlaggenschip dus mee is uitgerust – heeft dat een ontzettend snelle Android-ervaring opgeleverd. Misschien wel de snelste tot nu toe, dus dat was een verstandige zet. Games draaien ook als een zonnetje, mede dankzij de grote hoeveelheid aan werkgeheugen. Op dit punt lijkt Nokia het goed begrepen te hebben; hier gelden geen kanttekeningen, gelukkig.

Nokia 8 Sirocco – conclusie

We hebben gemengde gevoelens over de Nokia 8 Sirocco. Qua specificaties is er niets om over te klagen. Hoewel de Qualcomm Snapdragon 835 het topmodel van vorig jaar is, werkt de chipset nog altijd snel en ontzettend effectief. Op marketingdoeleinden na is er verder ook geen reden om niet voor deze processor te kiezen, wanneer je aan punten denkt waarop je kunt besparen vanuit een smartphonefabrikant. De specs leveren fijne prestaties op, zeker in combinatie met Android One. Dit is een fantastische combinatie.

Waar we minder over te spreken zijn, is het design. Het ontzettend dunne omhulsel zorgt voor relatief scherpen randen en de knoppen zijn daardoor ook minder goed bereikbaar. Bovendien is de vingerafdrukscanner goed weggewerkt (en daardoor minder goed voelbaar) en moet je er niet raar van opkijken wanneer de smartphone van de tafel glijdt. De speaker en de camera’s laten zich ook niet van hun beste kant zien. De accu gaat gelukkig een dag, misschien wel anderhalve dag mee — maar dat is ook wel het minste dat je mag verwachten.

Onderaan de streep concluderen we dat de Nokia 8 Sirocco niet echt een volledig vlaggenschip is. Wellicht wel in prijs (de adviesprijs is 749 euro, maar je vindt hem nu al voor honderd euro minder), maar niet in algemene ervaring. Het design en vooral ook de camera gooien daarvoor veel te veel roet in het eten. Wat wel enorm fijn is, is de combinatie van de Snapdragon 835-processor en de Android One-ervaring, maar daar is meteen ook alles mee gezegd. Dit is een van de weinige nieuwe Nokia’s die zijn prijs helaas (nog) niet waard is.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Android One
  • Specificaties
  • Prestaties
Minpunten
  • Dun, glad en scherp design

  • Camera’s
  • Geen micro-sd-kaartsleuf
  • Relatief hoge prijs

Reacties (0)