Review: Motorola Moto Z2 Force – stevig toestel met haken en ogen

01 november 2017 + 10 minuten 0 Reacties
motorola-moto-z2-force-foto-1

De Motorola Moto Z2 Force is een stevige smartphone met een groot scherm en een aantal interessante uitbreidingsopties. In deze recensie nemen we de smartphone, met een shatterproof display, onder de loep.

Motorola Moto Z2 Force – specificaties

Motorola Moto Z2 Force
Scherm 5,5-inch, 1.440 bij 2.560 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 835
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Vijf megapixel voor, twaalf megapixel achter
Accu  2.730 mAh Lithium Polymer

Specs

Wanneer je alleen kijkt naar de specificaties van de Motorola Moto Z2 Force, dan kom je al gauw tot de conclusie dat dit het high-end model van de fabrikant is, met bijna identieke specs als de toptoestellen van Samsung, LG of Huawei. Dat is niet verkeerd. Sommige consumenten zijn nog steeds trouw aan een bepaald merk. En als je zat te wachten op een high-end Motorola, dan sprong je ongetwijfeld een gat in de lucht toen de Z2-lijn werd aangekondigd. 4 GB aan werkgeheugen is genoeg voor Android, net als 64 GB aan opslagruimte.

Mocht dat laatste toch niet genoeg zijn, dan kun je er altijd voor kiezen gebruik te maken van een micro-sd-kaart, aangezien daar een sleuf voor is. Wat opvallend is, is de grootte van de accu. Het model van vorig jaar beschikt over 3.500 mAh aan energie, maar dit jaar moeten we het doen met 2.730 mAh. Of dat genoeg is, lees je verder in deze recensie. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die opvallend zijn qua hardware en design, waardoor de Moto Z2 Force, voor de huidige prijs, niet meteen een aanrader is geworden voor iedereen.

Motorola Moto Z2 Force – hardware en design

Het is geen verrassing dat de Motorola Moto Z2 Force nagenoeg hetzelfde design heeft gekregen als zijn voorganger. Het apparaat moet namelijk de Moto Mods gaan ondersteunen (dit zijn accessoires die je achterop de smartphone kunt klikken), en die hebben allemaal een vast formaat. Maar er zijn wel verschillen. Zo is de body dit jaar helemaal van aluminium gemaakt, wat het toestel ook echt steviger maakt. Daarnaast is het toestel ook een millimeter dunner gemaakt, maar dat heeft wel een hoge prijs gehad: de dunnere accu.

Aan de rechterkant bevinden zich drie knoppen. Deze knoppen zijn net even te klein voor volwassen vingers, waardoor het dikwijls voorkomt dat je op de verkeerde knop drukt. De twee bovenste knoppen zijn voor het volume, terwijl de onderste knop de aan-uitknop is. Aan de voorkant van het toestel zit de vingerafdrukscanner. Aan de onderkant zit de usb-c-poort en verder niets — de speaker zit op de plek van de speaker waarmee je belt. De linkerkant is helemaal vrijgehouden; je moet dus bovenin je simkaart plaatsen.

De ster die in afwezigheid straalt is de hoofdtelefoonaansluiting. En dat terwijl die aansluiting wel op de Motorola Moto Z2 Play aanwezig is, die nota bene een millimeter dunner is. Motorola levert wel een adapter mee (van usb-c naar audiojack), maar het blijft toch opmerkelijk. Gelukkig komen er ook steeds meer goede bluetooth-hoofdtelefoons en -oordoppen op de markt, waardoor je niet helemaal met niets achterblijft. Desondanks toch een opmerkelijke keuze, aangezien de dikte van de hardware ruimte aanbiedt voor zo’n aansluiting.

Display

Het scherm van de Motorola Moto Z2 Force is om verschillende redenen ontzettend goed te noemen. Het is een oled-scherm van 5,5-inch, die kleuren fantastisch tot hun recht laat komen. Daarnaast beschikt het over een resolutie in quad hd (qhd), waardoor je hem ook in een Google Daydream-headset moet kunnen gebruiken. Het mooiste is misschien nog wel dat het scherm uit vijf lagen bestaat en dus bestand is tegen een stootje. Je moet goed je best doen om dit scherm kapot te krijgen. Hoe mooi dit ook klinkt, het is niet al goud wat blinkt.

Omdat de bovenste laag van het scherm geheel uit plastic bestaat (wat je verder in het gebruik niet echt merkt) komen er wel snel en gemakkelijk krassen op. In de weken dat wij met de Motorola Moto Z2 Force hebben gelopen, hebben we een aantal krassen opgelopen en dat doet toch een beetje af van de ervaring. Ook is het toestel niet geheel waterdicht (maar kan hij wel tegen waterdruppels). Wat de ervaring wel ten goede komt, is Motorola’s draai aan het altijd-aan-display. Die laat de tijd en je notificaties zien, die ook nog interactief zijn.

Connectiviteit

De Motorola Moto Z2 Force ondersteunt natuurlijk wifi en bluetooth (versie 5.0, net als de nieuwste Samsung-modellen) en is er een usb-c-poort aanwezig. Daarnaast is er een krachtige infraroodsensor die bewegingen oppikt en met gemak het altijd-aan-scherm inschakelt wanneer nodig (soms ook wanneer het niet nodig is). De ware toevoeging en natuurlijk ook het unieke verkooppunt van het toestel, zijn de Moto Mods. Meer over deze Moto Mods kun je lezen in ons eerder gepubliceerde artikel, waarin we er een aantal testen.

Speakers

Er is één speaker aanwezig op de Motorola Moto Z2 Force en die zit op dezelfde plek als de speaker waarmee je ook belt. Hij zit dus aan de voorkant en dat is altijd beter dan op de achter- of zijkant van een toestel. Zo zit je vinger of je hand niet snel in de weg en kun je dus altijd goed horen wat er gezegd wordt. Hoewel er nog wel wat aan te merken valt op het basgeluid, is de kwaliteit verder prima. Er komen mooie, heldere tonen uit. Gesprekken zijn goed te verstaan, maar zet de video niet ontzettend hard — dat levert namelijk een kakofonie op.

Camera’s

Op de achterkant treffen we twee camera’s aan op de Motorola Moto Z2 Force. Die camera’s zijn in staat een diepte-effect te creëren, zoals we die wel vaker tegenkomen op (high-end) smartphones de laatste tijd. Het effect ziet er op zich prima uit, maar is niet net zo goed als op Android-smartphones die eerder dit jaar zijn verschenen (zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8). Het lukt de Z2 Force meestal niet om een object op de voorgrond eruit te laten springen, omdat de kwaliteit nogal korrelig en soms overbelicht is.

Kleuren komen ook niet helemaal tot hun recht. Felle kleuren worden soms flets afgebeeld. Daarnaast kan de Motorola Moto Z2 Force niet optisch inzoomen, waardoor ingezoomde foto’s vaak nog wat korreliger worden. Het toestel kan het idee van een smartphonefoto niet ontstijgen en dat is jammer. Foto’s in zwart-wit maken is dan wel weer erg leuk en geeft sommige situaties of momenten een onbedoeld dramatisch effect mee. Maar dit is slechts een gimmick en die weet de algemene camera-ervaring helaas niet te redden.

Zolang de camera toegang heeft tot voldoende licht, dan kunnen er wel mooie plaatjes geschoten worden. Sommige mensen hebben dan een beetje kleur in het gezicht. Wanneer er te weinig licht is, dan merk je al gauw dat de camera tegen beperkingen aanloopt. Details en kleuren vallen weg en de gemaakte afbeelding zal flets worden weergeven. Ook lijken niet altijd alle foto’s even scherp, maar dat kan ook nog aan de camera-app liggen. In combinatie met de camera-applicatie van Google kun je wel snel, fijne foto’s maken.

Accuduur

De accu in de Motorola Moto Z2 Force is flink kleiner in vergelijking met het vorige model. Daar waar dat model nog beschikte over 3.500 mAh, beschikt dit model over (nog maar) 2.730 mAh. En dat allemaal om een dunnere smartphone te realiseren. Dat lijkt ons niet de juiste afweging, maar Motorola denkt daar klaarblijkelijk anders over. We hadden liever gezien dat de accu op z’n minst even groot zou zijn of nog iets groter. Nu zal de accu een dag tot anderhalve dag meegaan, wat voor Z Force-gebruikers toch even slikken is.

Zoals altijd ligt het er maar net aan hoe je het toestel gebruikt. Gebruik je hem om te mailen, te bellen, wat sociale media in de gaten te houden en om wat berichtjes naar je vrienden te sturen, dan zul je er vaker anderhalve dag mee kunnen doen. De Snapdragon 835 is energiezuinig genoeg en Android 7.1.1, de aanwezige software, gaat bovendien ook slim om met de beschikbare energie. Die kleinere batterij is dus niet het einde van de wereld, maar het is wel jammer om te zien dat Motorola dergelijke beslissingen maakt.

Motorola Moto Z2 Force – software

Motorola mag dan wel eens vreemde keuzes maken als het om hardware gaat, op het gebied van software doet de fabrikant echter al een flinke tijd goed werk. De Motorola Moto Z2 Force wordt geleverd met een nagenoeg kale versie van Android 7.1.1 Nougat. Dat is ontzettend fijn, omdat je niet met allerlei functies te maken krijgt die je waarschijnlijk toch niet wil gebruiken. Wel zijn er kleine aanpassingen her en der gedaan (voornamelijk ter ondersteuning van de Moto Mods), maar niets zit dit keer in de weg van een prettige ervaring.

We willen zelfs stellen dat je Android-ervaring niet dichterbij de stock Android-ervaring kan komen dat dit, tenzij je een Nexus, Pixel of zelfs een OnePlus zou aanschaffen. De hoeveelheid bloatware (vooraf geïnstalleerde applicaties) valt ook reuze mee (ook hier geldt dat er voornamelijk dingen zijn toegevoegd voor de Moto Mods), waardoor je het toestel geheel zelf kunt vormgeven en gebruiken zoals je wil. Het zorgt ervoor dat de ervaring met de smartphone enorm fijn is, omdat je dus weinig dingen tegenkomt die in de weg zitten.

Motorola Moto Z2 Force – in gebruik

Het toestel is ontzettend gemakkelijk in gebruik te nemen. Het voelt licht, maar solide aan en brengt een bijna ongeëvenaarde Android-ervaring met zich mee. Het koppelen en ontkoppelen van de Moto Mods gaat ontzettend gemakkelijk dankzij het magnetische kliksysteem, waardoor je al snel geneigd bent een Moto Mod of twee mee te nemen in je tas (zoals een accu), mits je die hebt gekocht. Al met al voelt dit toestel aan als een uitgebreide Google Nexus-smartphone en dat bedoelen we dan als een groot compliment.

Eén van de mooie dingen van de software is Motorola’s idee van een altijd-aan-scherm. Dit scherm staat eigenlijk niet altijd aan, maar presenteert wel de juiste informatie op een vlotte manier. De sensoren aan de voorkant registreren razendsnel een beweging, waardoor je heel snel kunt zien hoe laat het is, hoeveel percentage van de accu nog over is en welke datum het is. Ook zie je de notificaties in beeld staan en kun je dit keer ook meteen daarmee de interactie aangaan en je familie en vrienden van een antwoord voorzien.

Prestaties

De Qualcomm Snapdragon 835 in combinatie met 4 GB aan werkgeheugen werken ontzettend goed samen en leveren prachtige prestaties. Applicaties kunnen razendsnel worden geopend en wat dat betreft is het toestel goed vergelijkbaar met zo’n beetje elk ander high-end toestel van dit moment. Het maakt ook niet echt uit wat je nou precies aan het doen bent: of je nu je mail checkt, berichten beantwoordt of aan het gamen bent, de Motorola Moto Z2 Force kan het met gemak aan, zonder de gebruiker het idee te geven dat er een beperking is.

Motorola Moto Z2 Force – conclusie

De Motorola Moto Z2 Force is een smartphone die de gebruiker niet in de weg zit. Je hebt wel eens smartphones die allerlei kekke functies aanbieden of anders indelen, waardoor je de eerste dagen (of soms weken) bezig bent met achterhalen wat er dan allemaal mogelijk is of waar die mogelijkheden zitten — en dan mag je nog bepalen wat je daarvan zult gebruiken. Dankzij de bijna kale versie van Android heb je dit probleem niet en zul je dus merken dat het toestel gemakkelijk in je leven past. Het voelt aan als een evolutie van het Nexus-merk.

Maar er wringt wel iets. Motorola heeft een aantal vreemde keuzes gemaakt die de ervaring uiteindelijk naar beneden halen. Zoals de kleinere accu, die ervoor zorgt dat je toch minder lang met het toestel doet dan vorig jaar het geval was. De Qualcomm Snapdragon 835 en Android 7.1.1 (en later ook Android 8.0 Oreo) zijn wel energiezuinig, maar we snappen niet helemaal waarom de accu nou juist in het stof bijt voor het dunnere design. Als we aan een stevig toestel denken (zoals wordt geadverteerd), dan denken we hier namelijk niet aan.

Wellicht dat Motorola twee werelden bij elkaar wil brengen: de wereld van mensen die een stevige telefoon willen en de wereld van mensen die een mooie telefoon willen. En hoewel het design verder prima (maar ook een beetje gedateerd) is, hadden we toch liever een iets dikkere smartphone met een grotere accu én hoofdtelefoonaansluiting gezien. Daarnaast is het erg jammer dat het scherm zo gemakkelijk krast en dat het toestel niet helemaal waterdicht is: ook geen eigenschappen die je verwacht van een stevig toestel.

Het is daarom moeilijk dit toestel, voor de huidige prijs van rond de 800 euro, aan te bevelen aan de mensen die nu op zoek zijn naar een nieuwe smartphone. Motorola vraagt te veel geld voor een product dat zijn (ogenschijnlijk) geadverteerde beloftes niet nakomt, met het idee dat wanneer je iets mist je dat wellicht kunt aanvullen met een (dure) Moto Mod (zoals een extra grote accu). Mocht de Motorola Moto Z2 Force in prijs zakken (zeg: de helft) dan is het een mooi toestel dat zowel vorm als functie prettig samenbrengt in een stevig pakket.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Mooie specificaties
  • Moto Mods kunnen mogelijkheden uitbreiden
  • Bijna kale Android-software

Minpunten
  • Tegenvallende camera

  • Veel kleinere accu
  • Het scherm loopt snel veel krassen op

Reacties (0)