Review: Medion Soundpad P7401 tablet radio

24 augustus 2016 8 Minuten 0 Reacties
Medion-soundpad-review-feature

Is het een tablet, een radio of de ideale combinatie van beiden? Dat is wat onze eerste vraag was toen we de Medion Soundpad P7401 tablet radio voor onze neus kregen

Een op het oog fraai apparaat dat in menig keuken, slaapkamer, werkkamer of studeerkamer niet zal misstaan. Maar, krijg je ook waar voor je geld?

Medion Soundpad P7401 tablet radio

Wat is de Medion Soundpad P7401 tablet radio precies? Simpel gezegd is het een radio met een tablet als display. Of andersom; een tablet met grote speakers en een standaard. Je kunt de tablet, draaiend op Android, gebruiken als iedere andere tablet maar dan met een beter geluid. Het display heeft het formaat van 7-inch meegekregen en rondom het scherm zien we twee stereospeakers van 5 Watt elk terug. Opgesomd zien de specificaties er zo uit;

 • 7-inch ips lcd display
 • 1.024 x 600 pixels
 • Android 5.1, Lollipop
 • Rockchip 3128 quad core processor (1.3 GHz)
 • 1,600 mAh Li-Ion Accu
 • 16 GB opslag
 • MicroSD Cardreader (max 32 GB)
 • 1 GB DDR3 RAM
 • 2 MP camera
 • Stereo luidsprekers (2 x 5 Watt RMS)
 • Microfoon
 • WiFi WLAN IEEE 802.11 b/g/n
 • Bluetooth 4.0
 • HDMI
 • microUSB 2.0

De Medion Soundpad P7401 is te koop via de webshop van Medion.

Advertentie

Design

Wat betreft het design is de Medion Soundpad P7401 tablet radio wat ons betreft een geslaagd product. De speaker en tablet hebben gecombineerd een ovale vorm meegekregen, met een zwarte speakergrill en een zwarte bezel. De standaard is zilverkleurige en zorgt ervoor dat het geheel stevig en stabiel op zijn plek blijft. De achterzijde is voorzien van een grijze afwerking, met drie knoppen bovenop en onderaan een hdmi-poort, een microSD-kaartlezer, een usb-poort en een line-uitgang. Er is ook een witte versie beschikbaar. Wel moet gezegd worden dat het allemaal kunststof is, dus geen high-end afwerking.

Installatie en gebruik

Het in gebruik nemen van dit apparaat is precies zoals je iedere andere Android-tablet in gebruik zou nemen. Je start het apparaat op, verbindt met je WiFi-netwerk, meldt je aan met je Google-account en downloadt de apps naar keuze. Een kind kan de was doen natuurlijk. Het enige dat verschilt met een normale tablet is het uiterlijk en de audiokwaliteit. Maar, het gebruik is niet altijd heel comfortabel. Hoewel het instellen en opstarten nog redelijk vlot gaat is de tablet niet een van de snelsten. Het navigeren door apps en het opstarten van apps wil soms even duren. De tablet is niet voorzien van de snelste processor en komt ook met maar 1GB aan werkgeheugen. Daarnaast heb je te maken met Android 5.1, een al wat oudere versie van Android. De prestaties zijn dus niet indrukwekkend te noemen. Een game spelen of een grafisch geavanceerde app draaien behoort eigenlijk niet tot de mogelijkheden, maar is dat het doel van deze speaker wel? Zeker niet. Overigens kan de speaker zowel met het stopcontact verbonden worden als op zijn eigen ingebouwde accu werken. Als je de tablet intensief gebruikt (video kijken, etc.) dan haal je er maximaal drie/vier uur uit. Luister je muziek dan loopt dit op tot maximaal vier/vijf uur. Daarnaast kun je het apparaat ook als mediaspeler voor bij je tv gebruiken. Middels de hdmi-uitgang is een extern scherm aan te sluiten en kun je bijvoorbeeld Netflix of YouTube op tv weergeven.

Het doel

Er zijn verschillende scenarios te bedenken waarin de Medion Soundpad P7401 tablet radio tot zijn recht komt, mits het gebruik van de tablet maar niet te intensief is. Zo is het een prima apparaat als mediaspeler voor op je bureau, kun je er comfortabel recepten op lezen (er wordt een handige recepten-app meegeleverd) en tegelijkertijd wat muziek op luisteren in de keuken, kun je hem gebruiken als netwerkmediaspeler bij je tv, en is het een leuk apparaat om een YouTube-filmpje of Netflix-serie op te kijken op je nachtkastje. Dat laatste waren wij van plan aangezien we een vervanger voor de wekkerradio zochten. Helaas was dit geen groot succes want de wekkerradio-app die Medion meelevert crasht alleen maar en een fatsoenlijke wekkerradio-app voor Android (die compatibel is met deze versie) hebben we niet gevonden. Maar, we kwamen wel een ander scenario tegen waarin de Medion Soundpad P7401 tablet radio ook erg handig was; als smart home-assistent. We hebben inmiddels zoveel slimme apparaten in huis staan die met een app bediend moeten worden en we hebben hier allemaal onze eigen smartphones voor. Eén centrale plek om alles te bedienen, bijvoorbeeld wanneer je geen smartphone bij de hand hebt, ontbrak echter nog. De Medion Soundpad P7401 bood uitkomst en was in no-time omgetoverd tot hub. Echter, ook hier dook het probleem van de al ietwat oudere Android-versie op. De nieuwste apps zijn hier niet geschikt voor dus soms kan het niet en soms krijg je een oudere app voorgeschoteld. Het doel zal voor iedereen anders zijn maar de minpunten van dit apparaat komen waarschijnlijk bij elk doel in meer of mindere mate naar voren. De mindere prestaties is iets waar je mee uit de voeten kunt als je er rekening mee houdt (als je weet wat je koopt), maar aan de oudere Android-versie doe je helaas niks. Al met al zouden wij zeggen dat het doel vrij simpel is; een Android-mediaspeler die elke ruimte kan voorzien van beeld en geluid, plus je de mogelijkheid biedt zo nu en dan even je mail, social media of een andere simpele app te openen.

Audiokwaliteit

Datgene wat de Medion Soundpad P7401 tablet radio onderscheidt van een normale tablet is natuurlijk het design met de speakers aan de zijkanten. Maar, voegen die speakers ook echt iets toe en kun je er een kleine ruimte goed mee vullen? Om maar meteen met de deur in huis te vallen; een kleine ruimte is goed te vullen en de audiokwaliteit is, kijkend naar de prijs, redelijk goed te noemen. Voor 179 euro mag je geen topprestaties verwachten en je krijgt eigenlijk wel waar je voor betaalt. De speakers verzorgen een redelijk goed geluid, zeker wanneer het puur gaat om wat achtergrondmuziek in de keuken, de slaapkamer of op de werkkamer. De kleinere ruimte – laten we zeggen 4 bij 6 – is goed te vullen. De middentonen komen warm en overtuigend over, er zit zelfs aardig wat laag in en de hoge tonen zijn aanwezig maar niet indrukwekkend goed. Een stereobeeld ontbreekt maar dat is gezien de afstand tussen de speakers geen verrassing. Wat wel een verrassing is, is dat het volume nog aardig opengedraaid kan worden zonder dat er veel vervorming optreedt. Maar, de speaker laat zich van zijn beste kant zien op een normale volume, als achtergrondmuziek. Voor films en series is het afhankelijk van wat je zoekt. Een actiefilm is niet aan te raden als je ook echt wat actie in het geluid wilt maar dialogen zijn zeer goed verstaanbaar en een audiotrack komt aardig naar voren. Als je het dus bij een Homeland-achtige serie houdt is het comfortabel kijken.

Conclusie

Al met al weet Medion voor 179 euro een prima apparaat in de markt te zetten, met name voor diegenen die de vrijheid van Android willen om media weer te geven en tegelijkertijd een wat betere audiokwaliteit dan de ingebouwde speakers van een smartphone of tablet zoeken. De audiokwaliteit is redelijk goed te noemen, mits je het bij achtergrondmuziek, filmpjes en series houdt. Het design is leuk en de speaker is stevig op een aanrecht of een nachtkastje te plaatsen. De tablet zelf moet echt gezien worden als navigatie en (statisch) display want de combinatie van de processor, het werkgeheugen en een wat oudere Android-versie laten aan de prestaties nog wel wat te wensen over. Of de Medion Soundpad P7401 tablet radio een aanrader is hangt dus echt af van wat je met het apparaat wilt gaan doen. Ben je geen intensieve Android-gebruiker en wil je gewoon wat muziek om een kleine kamer te vullen, simpele apps te gebruiken, media vanuit je netwerk of vanaf je smartphone af te spelen, en wat video’s te bekijken? Dan is dit apparaat voor 179 euro een prima keuze. De Medion Soundpad P7401 is te koop via de webshop van Medion.

7.0

Beoordeling

Minpunten
 • Android-versie is al wat ouder Tegenvallende prestaties tablet Radio-app crasht continu __END__ Audiokwaliteit is redelijk goed Eenvoudig in gebruik Fraai design

Reacties (0)