Review: LG Q6 – smalle midrange phablet met FullVision-display

23 augustus 2017 + 10 minuten 0 Reacties
lg-q6-foto-8

De LG Q6 is een smalle midrange phablet met een scherm van 5,5-inch en een FullVision-display -- dezelfde als op de LG G6. In deze recensie nemen we de smalle smartphone uitgebreid onder de loep.

LG Q6 – specificaties

LG Q6
Scherm 5,5-inch, 2.160 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 435
RAM 3 GB
Opslaggeheugen 32 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s Vijf megapixel voor, dertien megapixel achter
Accu  3000 mAh Lithium Polymer

Specs

De LG Q6 is een midrange smartphone. Dat betekent dat je geen hypermoderne specs hoeft te verwachten — daar betaal je immers niet voor. Aanwezig is de Qualcomm Snapdragon 425. Dat is – ook voor het midden segment – niet de krachtigste processor, maar over het algemeen kun je er prima mee uit de voeten. Met 3 GB aan werkgeheugen heb je nog steeds meer dan een gemiddeld Android-toestel heeft en datzelfde is te zeggen over de opslagruimte. 32 GB is genoeg; mocht het niet genoeg zijn, dan kun je een micro-sd-kaart gebruiken.

LG Q6 – hardware en design

Het toestel lijkt in veel opzichten op de LG G6. Aanwezig zijn de ronde hoeken: zowel op het scherm als de behuizing. De randen naast het scherm zijn behoorlijk dun. Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat je met een reguliere LG G6 te maken hebt. Maar het scherm is wel degelijk kleiner: in tegenstelling tot de G6, met zijn 5,7″-scherm, beschikt de Q6 over een 5,5″-display. Die 0,2-inch aan winst zie je terug in het kleine formaat van het toestel. Het is namelijk een stuk kleiner dan de Nexus 5X die ik elke dag gebruik (zie foto).

Er zitten weinig knoppen op de Q6. Aan de rechterkant treffen we de standby-knop aan, waarmee je het toestel kunt vergrendelen en ontgrendelen. Als je die knop lang ingedrukt houdt, dan kun je hem in- of uitschakelen. Links zien we twee knoppen voor het volume zitten. Die knoppen kunnen ook andere functies toegewezen krijgen, wanneer je wat dieper in de instellingen duikt. Al met al dus prima, want de benodigde knoppen zijn aanwezig. Op de voorkant vinden we verder een frontcamera en de nodige sensoren en speaker.

Als we het toestel omdraaien, dan valt direct de glossy afwerking op. Dat zou een wat meer luxueuze uitstraling kunnen meegeven, maar – net als op de LG G6 – niets is minder waar. De achterkant is een magneet voor vette vingerafdrukken en dat doet het toestel weinig goed. De eenzame camera links aan de bovenkant wordt vergezeld door een flitser en helemaal onderop treffen we een monospeaker aan. Die zit dus niet aan de onderkant, maar echt aan de achterkant. Onderop zitten de aansluitingen voor een koptelefoon en micro-usb.

Het apparaat is niet heel veel dikker of dunner dan de gemiddelde smartphone. Maar hij is dus wel lekker compact en dat is voor een phablet, met een scherm van 5,5-inch, altijd mooi meegenomen. De ster die schittert in afwezigheid is de vingerafdrukscanner. Daarvoor in de plaats krijg je wel toegang tot een camera die je gezicht kan scannen, waarmee de telefoon kan worden ontgrendeld. Er moest immers ergens op bezuinigd worden. Maar of dit nou de beste keuze was, is natuurlijk een tweede. Later meer over het gebruik van de camera.

Display

Net als de LG G6 beschikt ook de LG Q6 over een FullVision-scherm. Oplettende lezers hebben de afwijkende schermresolutie al opgemerkt. Daar waar de meeste midrange smartphone een full hd-resolutie hebben, doet de Q6 daar nog een aantal pixels bovenop: 2.160 bij 1.080 pixels in totaal. Dat heeft te maken met de beeldverhouding die dankzij dat scherm kan worden gerealiseerd, een beeldverhouding van 18:9 in plaats van 16:9. Daardoor kunnen er meer dingen op het scherm worden gepresenteerd dan bij 16:9-smartphones.

Hoewel de smartphone, met zijn resolutie en beeldverhouding, in staat is mooie beelden te generen (de kleuren zijn vol en helder en details zijn gelukkig aanwezig), moeten we opmerken dat de LG Q6 dezelfde problemen heeft als de LG G6. Er zijn nog maar weinig apps die echt geoptimaliseerd zijn voor die schermverhouding: zo laat bijvoorbeeld YouTube twee zwarte balken zien aan de zijkant en dat is lelijk. Maar andere apps die schermvullend zijn, zoals een agenda, hebben daar gelukkig helemaal geen last van. Houd hier dus rekening mee.

Connectiviteit

Het feit dat de LG Q6 wordt geleverd met een micro-usb-aansluiting is niet het grootste probleem op aarde. Maar het is wel jammer, want het houdt in dat het even duurt voordat het toestel is opgeladen (3.000 mAh opladen kan even duren). Aan de andere kant is het ook weer zo dat je waarschijnlijk minder moeite hoeft te doen voor het lenen van andermans oplader. Veel goedkopere en oudere toestellen worden geleverd met een micro-usb-aansluiting, en die kunnen gewoon door andere smartphones gebruikt worden (bij usb-c wordt dat afgeraden).

Voor de rest is het prima gesteld met alle opties met betrekking tot de connectiviteit. Gps, nfc, bluetooth (4.2) en wifi zijn allemaal aanwezig. Verder mag je rekenen op een snelheidsmeter, druktemeter, gyroscoop, een digitaal kompas en ruimte voor een micro-sd-kaart (tot 256 GB, meer ruimte vormt een probleem). Je zult dus niet snel het idee hebben iets te missen, behalve dan misschien die vingerafdrukscanner. Die blijkt zijn waarde toch bewezen te hebben in de afgelopen jaren, waardoor het zonde is dat ‘ie hier niet aanwezig is.

Speaker

Er zit één speaker op de LG Q6 en die zit op de achterkant. Dat is wat ons betreft geen goede plek. Wanneer je een video via sociale media bekijkt, dan is de kans heel groot dat je het toestel verticaal vast hebt en dat het geluid dus wordt weggemoffeld achter je hand. Zit je hand niet in de weg, dan klinkt het geluid prima; helder en luid. De meegeleverde oordoppen zijn van gemiddelde kwaliteit, maar daar mag je ook niet heel veel van verwachten. Heb je verder niets anders, dan doen ze waar ze voor bedoeld zijn.

Camera’s

Op de achterkant zit een dertien megapixel-camera en op de voorkant eentje van vijf megapixel. De camera op de achterkant is in staat, met goed daglicht, prima foto’s zonder echte onvolkomenheden te maken. Ontbreekt het echter aan voldoende licht, dan worden de foto’s al gauw een beetje wazig en korrelig. Er zijn wel genoeg modi en hulpmiddelen aanwezig (ongeveer net zoveel als op de LG G6) waarmee je een hoop leuke dingen kunt doen, zoals snelle shots maken voor sociale media; de kwaliteit wisselt echt van foto tot foto.

De frontcamera maakt foto’s die vrijwel direct op de socials gepost kunnen worden. De vijf megapixel-camera kan, zonder veel moeite, ook foto’s met de groothoeklens maken. Ook deze camera beschikt over een aantal opties waarmee je je foto’s kunt bewerken. Over het algemeen geldt dat de foto’s van gemiddelde kwaliteit zijn; zorg in elk geval voor genoeg licht. Verder kun je het toestel met je gezicht ontgrendelen via deze camera. Die functie werkt even goed als op andere smartphones met gezichtsherkenning: vaak wel, maar soms niet.

Accuduur

Met een vermogen van 3.000 mAh hoef je je geen zorgen te maken over de accuduur van de LG Q6. Je redt het gemakkelijk om de dag door te komen, dus je kunt je oplader met een gerust hart thuislaten. Het ligt er ook maar net aan hoe vaak je hem gebruikt. Aan het einde van de dag zal de accubesparingsmodus niet in zicht zijn. Opladen duurt helaas wel wat lang, waardoor veel mensen toch misschien het toestel in de nacht opladen. Dat komt doordat er geen snellaadfunctie is. Ook is er een reguliere micro-usb-poort, in plaats van usb-c.

LG Q6 – software

Het is fijn om te weten dat de LG G6 wordt geleverd met Android 7.0 Nougat. LG heeft daar een eigen softwareschil overheen geplaatst die niet eens in de weg zit. Wit is voornamelijk de kleur die je zult zien, maar je kunt zelf andere kleuren instellen — mocht je dat prettiger vinden. Er is zelfs een compleet donker thema aanwezig die het energieverbruik kan verminderen. De animaties zijn vloeiend en de software voelt gewoon snel aan. Tijdens ons gebruik hebben we nergens een hapering of vertraging gezien: het lijkt bijna op vanilla Android.

De eigen apps van LG zijn geoptimaliseerd voor het grotere scherm met zijn afwijkende verhouding. Maar je komt dus apps tegen die er niet goed mee om kunnen gaan, zoals bijvoorbeeld YouTube. Die zwarte randen aan de zijkant zien er gewoon lelijk uit. Verder valt het qua vooraf geïnstalleerde software dit keer gelukkig mee. Daarnaast staan er geen dubbele apps op en kun je het gros verwijderen of uitschakelen en je eigen vervanger ervoor in de plaats downloaden. Over het algemeen is het wel positief.

LG Q6 – in gebruik

De LG Q6 is vanaf het eerste moment al een fijn toestel. De phablet reageert soepel en levert een fijne gebruikerservaring af. Wel hebben we gemerkt dat sommige opties op vreemde plekken in de software verstopt zijn, waardoor je soms lang zoekt naar een specifieke functie — maar gelukkig heeft Android inmiddels een zoekfunctie voor de instellingen (maar dan moet je wel even weten hoe de functie wordt genoemd). In tegenstelling tot de G6 heeft de Q6 overigens niet een altijd-aan-display, dus moet je het scherm zelf aan doen.

De afwezigheid van de vingerafdrukscanner is en blijft toch wel een gemis. Zeker omdat veel goedkopere toestellen vaak al worden voorzien van dergelijke onderdelen. De vingerafdruklezer heeft zich in de laatste jaren bewezen als een stabiel onderdeel van de smartphone-ervaring, een ervaring die gezichtsherkenningscamera’s nog niet kunnen leveren op dit moment. Daarvoor gaat het voor het gevoel toch nog te vaak mis, waardoor je je soms hardop afvraagt waarom LG gekozen heeft de lezer niet toe te voegen aan deze verder prima smartphone.

Prestaties

Ondanks het feit dat er geen superprocessor in zit, is de LG Q6 wel degelijk in staat mooie prestaties af te leveren. Multitasking vormt geen probleem totdat het wel een probleem vormt, maar dan vraag je gewoonweg te veel van het apparaat en zou je beter voor een iets duurder model kunnen gaan. Je sociale kanalen bijhouden, mailen, af en toe een game spelen of wat apps tegelijkertijd hebben draaien is veelal geen probleem, maar verg dus niet teveel. De games die je speelt kunnen overigens helaas niet echt high-end (ingesteld) zijn.

LG Q6 – conclusie

Over het algemeen is de LG Q6 een meer dan prima smartphone. Het biedt midrange toestelgebruikers toegang tot functies als een FullVision-scherm en gezichtsherkenning en dat voor een bedrag van 350 euro (alhoewel de kans groot is dat verschillende winkels hem voor minder gaan aanbieden, vanwege de nieuwe regels met betrekking tot kredietregistratie). Je krijgt een hoop functies die dus alleen voor premium toestellen waren weggelegd, maar moet daar tegenover inleveren op andere functies en gemakken.

Zo is de processor niet super, maar hoef je dat ook niet te verwachten in deze prijsklasse. Echter, krijgt de LG Q6 het te druk, dan kan ‘ie gaan stotteren; gewoon je sociale feeds bijhouden vormt geen probleem. Daarnaast missen we gewoonweg de vingerafdrukscanner en hadden we die liever gehad in plaats van de camera die je gezicht herkent. Je vingerafdruk scannen werkt vaak beter dan je gezicht laten herkennen, blijkt uit de praktijk. Verder zijn de aanwezige camera’s ook prima, maar niet super. 3 GB werkgeheugen is wel mooi.

De LG Q6 is er niet voor de gebruiker die alles uit zijn Android-apparaat wil halen. Daarvoor schieten de prestaties tekort. Wel is de Q6 bedoeld voor de mensen die niet veel geld willen uitgeven aan dure toestellen met mooie features, zoals dat scherm dat nog steeds een goede indruk achterlaat. Ondertussen blijft de LG G6 op de achtergrond in prijs dalen en biedt deze een iets mooier scherm aan (hogere resolutie) met een vingerafdrukscanner; de prijzen schommelen nu rond de 450 euro. Misschien kun je beter op een verdere prijsdaling wachten, mocht je op zoek zijn naar een premium toestel voor een lage prijs, in plaats van een goedkopere phablet met enkele premium functies.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • FullVision-scherm
  • Smal, compact en licht
  • Zelfde software als op de LG G6

Minpunten
  • Geen vingerafdrukscanner

  • Toestel kan stotteren bij veel openstaande apps
  • Net even te duur voor wat je krijgt

Reacties (0)