Lenovo Yoga 910 – specificaties
Lenovo Yoga 910 | |
---|---|
Scherm | 13.9-inch, 1.920 x 1.080 pixels – 3.840 x 2.160 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Intel Core i7 (7th gen) – Intel Core i5 (7th gen) |
RAM | 8GB – 16GB |
Opslaggeheugen | 256GB – 512GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja |
GPS | Nee |
3G/4G | Nee |
Bluetooth | Ja, 4.1 |
NFC | Nee |
Camera’s | 720p |
Accu | Lithium Polymer |
Specs
Voor de recensie hebben wij het meest geavanceerde model van de Lenovo Yoga 910 gebruikt. Deze versie beschikt over 512 GB aan opslagruimte, 16 GB aan werkgeheugen, een Intel Core i7-processor en een beeldschermresolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. Dit is meteen ook het meest dure model, zoals je hieronder kunt zien. De Kaby Lake dualcore-processor aan boord heeft kloksnelheden van 2,7 tot 3,5 GHz en dat is een verbetering ten opzichte van het voorgaande model. Op papier zou er een snelheidstoename van vijftien procent moeten zijn.
Prijzen en modellen
- Lenovo Yoga 910 – Intel Core i5 – 8 GB RAM – 256 GB SSD: 1.299 euro (full hd)
- Lenovo Yoga 910 – Intel Core i7 – 8 GB RAM – 256 GB SSD: 1.399 euro (full hd)
- Lenovo Yoga 910 – Intel Core i7 – 16 GB RAM – 512 GB SSD: 1.499 euro (full hd)
- Lenovo Yoga 910 – Intel Core i7 – 16 GB RAM – 512 GB SSD: 1.699 euro (4K)
Lenovo Yoga 910 – hardware en design
De Lenovo Yoga 910 is één van de dunste convertibles van dit moment met een hoogte van 1,43 centimeter. In vergelijking met het voorgaande model zul je weinig verschil merken, omdat er slechts 0,01 centimeter van afgeschaafd is. Wel is deze convertible iets zwaarder dan zijn voorganger; zo’n 0,1 kilogram. Ook daar zul je dus weinig van merken. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat dit scherm groter en de accu iets dikker is. Desondanks oogt het apparaat ontzettend premium en dat komt door de gekozen behuizing. Het aluminium design heeft een mooie grijze kleur. De achterkant is iets dikker dan de voorkant (vanaf de zijkant gezien). Verder treffen we het inmiddels bekende horlogebandscharnier aan tussen het scherm en de laptop, wat het aanzicht elegant en geraffineerd maakt. Het geheel is afgewerkt met een harder metaal en dat is misschien niet voor iedereen even prettig. De binnenkant kan daardoor snel koud aanvoelen (de plek waar je met je pols op rust tijdens het typen) bijvoorbeeld. Wel is het zo dat er minder kans op krassen is.
Display
Wanneer je de deksel van de Yoga 910 openklapt word je positief verrast. De randen om het scherm van 13,9-inch zijn millimeters dun — zes om precies te zijn. Niet eerder hebben we zulke dunne randen op een laptop of convertible van Lenovo gezien. En dat terwijl het omhulsel van de laptop niet veel groter is dan een model met een 13,3″-scherm. Dat bijna-randloos-design zorgt ervoor dat je mogelijk nog meer opgaat in de film of serie die je aan het kijken bent, omdat je niet wordt gestoord door de dikke randen die je elders wel tegenkomt. Natuurlijk is Lenovo niet de enige, of zelfs de eerste, die een bijna-randloos-design presenteert, maar het bedrijf doet het wel meteen goed. Over de kwaliteit van het scherm zijn we ook enorm te spreken. De display kan behoorlijk helder ingesteld worden (op de foto’s staat die op maximale helderheid) en de kleuren zijn enorm gedetailleerd. Ondanks de hoge helderheid, kon het toch niet voorkomen worden dat het scherm nog wel een beetje weerspiegelt in een lichte omgeving. Zorg er dus voor dat je niet voor een raam gaat zitten.
Connectiviteit
Veel aansluitingen heeft de Lenovo Yoga 910 niet. Dat is niet vreemd, aangezien de convertible dus behoorlijk dun is. Links treffen we twee usb-type-c-poorten aan, waarvan één gebruikt kan worden voor het opladen van de laptop. Aan de andere kant zit een oudere usb-poort (voor oudere accessoires) en een koptelefoonaansluiting. Er is geen micro-sd-kaartsleuf of hdmi-poort en dat kan voor sommige mensen een nadeel zijn. Je zult dus mogelijk een externe kaartlezer nodig hebben. Wel is er uiteraard ondersteuning voor wifi en bluetooth.
Speakers
Het geluid is overigens erg aardig. Het is niet zo goed als de Spectre x360 die we onlangs hebben getest, maar we kunnen niet zeggen dat dit slechte speakers zijn. Die speakers zijn aangeleverd door JBL en zitten aan de onderkant. Dat kan soms voor een weggemoffeld geluid zorgen, maar over het algemeen klinkt het allemaal helder en kraakt het niet (ook niet bij hele hoge volumes). Er is wel basgeluid aanwezig, maar die gaat niet zo heel diep. De tonen die in het midden en in de hoogte hangen doen het aanzienlijk beter.
Camera’s
De camera van de Lenovo Yoga 910 zit dit keer aan de onderkant van het scherm. Dat is nog altijd geen ideale plek voor een camera, los van de kwaliteit. Het zorgt voor een vreemde hoek wanneer je met iemand aan het videobellen bent. Of mensen kijken tegen je kin aan of jij moet heel moeilijk doen om iemand aan de andere kant van de lijn te zien. De camera filmt in 720p en maakt degelijke foto’s met genoeg licht. Ook voor videobellen is het allemaal prima, zolang je maar niet te veel van de beeldkwaliteit op hogere resolutieschermen verwacht.
Accuduur
Wanneer je gaat voor het model met een 4K-scherm, weet je dat je moet inleveren op accuduur. Maar dat valt eigenlijk reuze mee, dankzij de grote accu die in het apparaat zit. Het is ons gelukt ruim tien uur met een volle accu te doen, waardoor we dus met gemak de werkdag door kwamen. Ga je voor het model met een lagere resolutie dan kun je daar gemakkelijk nog eens vijf uur bij optellen, omdat daar dezelfde riante accu in verwerkt zit. Al met al geen slechte scores. Je hebt het in dit geval zelf in de hand: wat vind je belangrijker?
Toetsenbord en trackpad
Wat meteen opvalt aan het fijne toetsenbord van de Yoga 910, is het feit dat de pijltjestoetsen groot zijn. Er kan ruimte bespaard worden of ruimte vrijgemaakt worden voor andere toetsen op die plek door de pijltjestoetsen klein te houden, maar daar heeft de fabrikant niet voor gekozen. In plaats daarvan zul je waarschijnlijk niet te hoeven wennen aan de plaatsing van die pijltjes. Het toetsenbord is verder breed en typt ontzettend lekker. Er is genoeg feedback in de knoppen, ook al zijn die mooi weggewerkt in het oppervlak van de laptop. Zoals altijd zit het ook snor met de trackpad van de Lenovo-convertible. Het oppervlak is groot en glad en zal je moeiteloos begeleiden in het verplaatsen van de cursor. Die cursor reageert overigens ontzettend accuraat en snel. Ook het feit dat je een klik hoort op het moment dat je de linker- of rechtermuisknop indruk op de trackpad, zorgt voor genoeg feedback waardoor je er binnen no-time aan gewend bent. We zijn hier muizen op de redactie gewend, maar vonden het totaal geen probleem die tijdelijk in te wisselen voor deze trackpad.
Lenovo Yoga 910 – software
Windows 10 op de Lenovo Yoga 910 draait als een zonnetje – en dat mag ook wel wanneer je tenminste 8 GB aan werkgeheugen in een apparaat hebt zitten. Echter, de voorgeïnstalleerde software zoals een virusscanner, kan het wel eens voorkomen dat je laptop moeite heeft met opstarten vanuit de slaapmodus. Het internet doet het dan niet en het duurt even voordat alles weer op gang is gekomen – zelfs met het 16 GB-model. Mijn advies: verwijder zo veel mogelijk standaard software en vervang die – waar nodig – met software naar eigen keuze.
Lenovo Yoga 910 – in gebruik
We hebben heel fijn op de Lenovo Yoga 910 kunnen werken. Het apparaat reageert snel en accuraat en biedt consumenten het beste aan op het gebied van beeldtechnologie en specificaties onder de motorkap. We hebben het meeste gebruikgemaakt van de laptopstand van de convertible, omdat het een ontzettend fijn apparaat is om op te werken. Bij het kijken van een film in de tabletstand komt het scherm pas echt goed tot zijn recht. Websites en Office-documenten zijn leuk natuurlijk, maar dat doet een 4K-scherm geen eer aan natuurlijk. Wel was het even wennen met zulke dunne randen. Bij het opendoen van de klep laat je gemakkelijk een vingerafdruk achter op het scherm en datzelfde geldt wanneer je het apparaat in tabletstand vast hebt. Maar dat is slechts een kwestie van wennen. Wat ook even wennen is, is het gewicht. Wanneer je ermee op tafel of op je schoot werkt, merk je daar vrij weinig van. Maar houd je de tablet voor lange tijd in de hand, dan kan het al snel een zwaar apparaat worden. Gelukkig is er ook nog de presentatie- en tentstand. Nu werken we zelf niet vaak met sd-kaarten dus hebben we de sd-kaartsleuf niet gemist. Maar die ene keer dat we wél een dergelijke sleuf tekort kwamen, voelde dat ook echt aan als een tekortkoming van het hoog geprijsde systeem. Daarnaast maakt de laptop behoorlijk wat lawaai. Dat kan wel eens gebeuren als je zware programma’s draait natuurlijk (het blijft een compacte laptop), maar de Yoga 910 maakt alleen geen geluid wanneer het toestel uitgeschakeld is of in de slaapstand staat. En dat geluid gaat na korte tijd al behoorlijk irriteren.
Prestaties
Desondanks blijft de laptop goed functioneren. In vergelijking met de Skylake-processor zouden de nieuwe Kaby Lake-chips zo’n vijftien procent sneller moeten zijn, maar in de praktijk hebben we daar eerlijk gezegd weinig van gemerkt. Het apparaat is snel en accuraat en kan zelfs gebruikt worden om moderne Windows 10-games op te spelen. Ook wanneer je veel applicaties open hebt staan en veelvuldig wisselt van app, merk je niet gauw een hapering of vertraging. En dat mag ook wel voor een prijs vanaf dertienhonderd euro voor een laptop.
Lenovo Yoga 910 – conclusie
De Lenovo is op dit moment één van de beste convertibles van dit moment. Er is krachtige hardware aanwezig en ook op het gebied van schermtechnologie lijken er geen compromissen te zijn gesloten. Dan heb je nog wel de keuze: ga je voor een variant met een lagere resolutie en ruim vijf uur accuduur meer of ga je voor het beste van het beste en ga je voor ruim tien uur accuduur? In beide gevallen zit het qua vermogen van de batterij wel goed, dus is het maar net wat je nodig hebt, wil hebben en verwacht van een convertible. Maar er zijn wel een paar nadelen waar je rekening mee kunt houden. Zo is de plaatsing van de webcam niet optimaal (tenzij je de convertible in tentstand zou gebruiken) en kan het geluid van de ventilator al heel snel gaan vervelen. Het is echt een irritant zoemgeluid waar je nooit vanaf komt, tenzij je de laptop uitzet. Ook kan het ietwat reflecterende scherm nog roet in het eten gooien, maar dat is gemakkelijk op te lossen door niet direct voor een raam te gaan zitten of ervoor te zorgen dat de lamp in de omgeving niet op het scherm gericht staat. Verder is er een hoop om van te houden. Het design is premium en geraffineerd en het gewicht valt ook helemaal mee (tenzij je het apparaat vaak vasthoudt als tablet). Ook het geluid valt niet tegen en dat is best een prestatie wanneer je kijkt naar het dunne omhulsel. Ook is het indrukwekkend dat Lenovo een bijna 14″-scherm in een 13″-design heeft gestopt. Maar zoals altijd is de Yoga een duur product — maar daar krijg je wel wat voor terug. Concurrenten zoals HP hebben inmiddels soortgelijke en iets minder dure convertibles uitgebracht.
Beoordeling
Weinig (soorten) aansluitingen Irritant zoemgeluid van de ventilator Plaatsing webcam en speakers niet optimaal __END__ Schermkwaliteit is fenomenaal Krachtige hardware aan boord Geraffineerd design
Reacties (0)