Review: Lenovo ThinkPad Yoga

20 februari 2014 + 10 minuten 8 Reacties
Lenovo-ThinkPad-Yoga-feature

In deze review kijken we naar de Lenovo ThinkPad Yoga, de Windows 8 convertible in de Yoga-familie die het meest interessant moet zijn voor road warriors, of de mobile professionals.

De Lenovo Yoga convertible laptops beschikken over een flexibele scharnier waardoor ze ook in tabletmodus gebuikt kunnen worden en zijn al sinds het prille begin populair bij ons. Al sinds de IdeaPad Yoga 11 review vinden we dit een erg interessante combinatie van Windows 8 met een touchscreen, en in de reviews van de IdeaPad Yoga 13 en de nieuwe Lenovo Yoga 2 Pro groeide onze waardering voor deze lijn alleen maar verder. Vandaag kijken we naar de Lenovo ThinkPad Yoga, de versie die het meest interessant moet zijn voor road warriors, of de mobile professionals.

Lenovo ThinkPad Yoga – Specificaties

De onderstaande specificaties zijn voor de versie die ik als review-model heb ontvangen, het is echter goed om te beseffen dat deze Lenovo ThinkPad Yoga in een hoop verschillende configuraties verkrijgbaar is en dat er binnen dat spectrum dus best (grote) verschillen mogelijk zijn qua prestaties en prijs.

  Lenovo ThinkPad Yoga
Scherm 12.5 inch met 1920 x 1080 pixels
Digitizer Ja, inclusief stylus
Processor 4th Geen Intel i5-4200U 2.6Ghz
RAM 8GB DDR3
Opslaggeheugen 500GB Hard Disk 5400rpm
SD reader Ja
HDMI Ja
(Micro)USB Ja, 2 x 3.0 vol formaat
GPS Nee
Bluetooth Ja, 3.0
Camera’s 720p Webcam
Accu 47 Wh

Bovenstaande specs zijn dus voor het model dat ik getest heb, en voor deze configuratie betaal je momenteel zo’n 1.200 euro. De Lenovo ThinkPad Yoga is ook te configureren met een Core i7-processor en een 256GB SDD (in ieder geval de SSD zou onze voorkeur hebben) en dan kom je al goed op zo’n 1.450 euro uit. Wel zou je 80 euro kunnen besparen door in plaats van de Windows 8 Pro-versie te kiezen voor de standaard Windows 8-versie. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de eisen die er binnen het (bedrijfs)netwerk en de eventuele organisatie bestaan.

Welke configuratie je ook kiest, het pakketje zal qua afmetingen 316 x 221 x 18,8 millimeter innemen en met 1.580 gram iets meer dan anderhalve kilo wegen. Qua afmetingen en gewicht is het dus duidelijk meer een laptop/ultrabook dan een apparaat dat comfortabel als tablet te gebruiken zal zijn. Daarover later meer.

Lenovo ThinkPad Yoga – Hardware en design

De eerder genoemde Yoga convertibles waren en zijn beschikbaar in een hippe oranje kleur en proberen naast de kleurstelling ook qua formaat, gewicht en andere (kleine) designkeuzes voorop te lopen. De Lenovo ThinkPad Yoga is een beetje de andere kant van het spectrum en kan omschreven worden als solide en saai, een beetje zoals je bij van een robuuste en zakelijke ThinkPad verwacht. En hoewel dit apparaat niet heel hip oogt maakt het Yoga-scharnier het apparaat modern ogend. De magnesium behuizing doet het geheel super solide aanvoelen.

In de Lenovo IdeaPad Yoga 11 review schreef ik dit al over het scharnier:

Een slim scharniersysteem maakt het mogelijk het display volledig naar achteren te klappen en maakt van de Yoga een echte hybride, een machine die te gebruiken is als zowel laptop als tablet. Doordat het scharnier zo flexibel is zijn er ook twee andere interessante posities te maken. De zogenaamde ‘tent modus’ waar je het toetsenbord gebruikt als stand om het scherm rechtop te houden (het scharnier wijst dan dus naar boven) en de positie waarbij je het hele toetsenbord met de toetsen naar beneden op tafel legt maar het scherm rechtop kan staan (handig voor beperkte ruimte in bijvoorbeeld de trein).

Naast het scharnier zijn ook de afrondingen van de verschillende hoeken op deze laptop iets vriendelijker dan op die van zijn zakelijke broertjes. De Lenovo ThinkPad Yoga is qua designkeuze een mooie convertible die er echt als een mix tussen de hippe en moderne Yoga en super degelijke Thinkpad aanvoelt.

Keyboard

Het toetsenbord is natuurlijk een belangrijk onderdeel van deze machine, net als bij iedere laptop, maar het zijn de Lenovo laptops die altijd een erg goede naam hoog te houden hebben als het gaat om de kwaliteit van het toetsenbord. Ook hier doet Lenovo weer iets heel goed, in ieder geval zoals mijn vingers het voelen. De losse eiland-stijl toetsen hebben weer de bekende U/Smiley vormgeving en bieden fijne weerstand tijdens het tikken. Het toetsenbord is van volledig formaat en aan de bovenkant voorzien van de speciale media-toetsen en FN-toetsen als je de FN toets ingedrukt houdt.

Het meest bijzondere van het toetsenbord is echter iets heel anders (want de prima type-ervaring verwachten we dus gewoon al). Omdat het scherm van de Lenovo ThinkPad Yoga via het speciale scharnier helemaal naar achter kan klappen is er dus een tabletmodus mogelijk, met het scherm aan de voorkant en het toetsenbord op dat moment dus aan de achterkant. De ThinkPad Yoga is de enige convertible uit de Yoga-lijn die via een trucje zorgt dat de achterkant (bijna) glad is en de toetsen niet meer ingedrukt kunnen worden. Lenovo krijgt dit voor elkaar door de face-plate die rondom de eiland-stijl toetsen ligt omhoog te drukken (simultaan met het omklappen van het scherm) en de achterkant dus tegelijkertijd ‘glad’ te maken en de toetsen op hun plek te fixeren. De term die Lenovo hiervoor gebruikt is over de Lift n’Lock. Dit zorgt niet alleen voor een iets fijnere ervaring tijdens het vasthouden van de laptop in tabletmodus maar is vooral ook goed voor de duurzaamheid. Op deze manier kunnen de toetsen nergens aan blijven haken en dus loskomen van het toetsenbord.

Display

Het 12.5-inch display met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels klinkt voor de echte tablet-fans niet als een super mooie deal, maar zoals we al tientallen keren in Windows 8 reviews hebben gezegd is het voor Windows machine’s toch een wat andere vergelijking. Zowel in de desktop- als moderne omgeving kunnen zich namelijk problemen voordoen met de schaling van de weer te geven content. Een te hoge pixeldichtheid leidt nog te vaak tot vervelende (minder dan optimale) situaties. De ppi van dit scherm is 176 en dat zou je dus bijna als een positief punt mogen zien.

Het scherm heeft een matte bewerking en hoewel dat toch echt wat afdoet aan de kleurweergave heeft het duidelijk voordelen tijdens het gebruik buiten en in felverlichte omgevingen. Vergeet niet dat deze zakelijke machine toch regelmatig onderweg en in door TL-lampen verlichtte omgevingen gebruikt ‘hoort’ te worden, en de verminderde reflecties op zo’n mat scherm zijn dan erg fijn. Het ips-paneel is verder gewoon van prima kwaliteit en ondanks de matte afwerking moet je ook niet te slecht denken over de kleurweergave. Contrast en kijkhoeken zijn, zoals je mag verwachten, ook weer prima voor geregeld.

Door integratie van een digitizer in het scherm (en een stylus in de behuizing) ontsluit de Lenovo ThinkPad Yoga natuurlijk ook een hoop mogelijkheden voor de creative professionals onder ons. De convertible is krachtig genoeg om in combinatie met desktopsoftware gebruikt te worden en de stylus integratie kan bij apps als Photoshop, SketchUp en AutoCAD een belangrijke rol spelen. Natuurlijk zijn ‘simpelere’ toepassingen als het kunnen ondertekenen van documenten ook geen onbelangrijk voordeel voor deze road warrior.

Connectiviteit

We hebben het hier over een laptop/tablet hybride en dus mag je qua aansluitingen best wat verwachtingen hebben, die misschien niet zomaar bevredigd worden. Om een moderne dual-band 802.11 a/b/g/n verbinding en een Bluetooth 4.0 verbindingen te kunnen leggen/gebruiken moet je tijdens de configuratie namelijk goed opletten wat je aanklikt. Gelukkig is de luxere optie maar zo’n 19 euro extra. Anders zul je het met een iets minder modernere WiFi chip en Bluetooth 3.0 moeten doen.

De Lenovo ThinkPad Yoga heeft wel standaard twee USB 3.0 aansluitingen, een volledig formaat SD kaartlezer en een HMDI aansluiting. Opladen gaat via de OneLink-poort en diezelfde poort biedt ook mogelijkheden om in combinatie met een los aan te schaffen OneLink extra mogelijkheden te ontsluiten, waaronder aansluitingen voor displays en accessoires.

Speakers

De speakers op deze Lenovo ThinkPad Yoga zijn wat minder indrukwekkend dan de rest van het apparaat. Hier lijkt Lenovo toch een paar steken te laten vallen. Het geluid kan op een vrij hard volume gezet worden maar klinkt eigenlijk over de hele range wat hol en als snel vind er ook wat vervorming plaats. Natuurlijk vergelijk ik dit wel met andere laptopspeakers en niet met tabletspeakers, want in dat opzicht klinken deze speakers nog vrij aardig. Ik weet trouwens niet eens zeker of het ook wel echt stereospeakers zijn (of dat ze zo genoemd mogen worden) want het geluid komt vanuit het midden uit de Yoga. Dus aan de bovenkant tussen toetsenbord en scherm in, zeg maar boven de 6 en 7 toetsen en onder het Windows 8-knopje op het scherm. Natuurlijk kan je voor serieuzere toepassingen de 3.5mm jack gebruiken of via Bluetooth een verbinding leggen met betere speakers.

Camera

De webcam is net als de speaker(s) een tegenvaller op de Lenovo ThinkPad Yoga. Ik ben er helemaal niet tegen dat er maar één camera op dit apparaat te vinden is maar dan hadden ze die best wat knapper kunnen maken. 720p is prima voor Skype-gesprekken maar de ene 720p is de andere 720p niet, en deze 720 lijnen met pixels stellen dus teleur. Beelden missen zowel detail als contrast en dat is in een goed verlichtte omgeving al het geval, en is dus alleen maar nog minder in situaties waar de belichting minder is.

Accuduur

Zoals gezegd heb ik de versie met een Core i5-processor en een HDD (een draaiende schijf), een krachtige processor en een schijf die om wat energie vraagt dus. Met deze informatie op zak is het goed om te kunnen zeggen dat er zo’n 7 uur prik in een enkele lading zit, net genoeg om een werkdag mee te gaan. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de het takenpakket dat je aan de Lenovo ThinkPad Yoga geeft en de helderheid van het scherm. De configuratie met SSD versie zal ongetwijfeld nog een stukje langer meegaan, laten we deze voor het gemak in de range van 7.5 tot 8 uur plaatsen. Best indrukwekkend voor een Windows laptop dus. Voor de mobiele gebruiker is het goed om te weten dat het oplader niet enorm groot is en omdat het hier een standaard modulair systeem betreft kan via losse kabels het bereik zo lang en kort gezet worden als je zelf wilt.

Lenovo ThinkPad Yoga – Software

Deze laptop komt uit de ThinkPad-serie en dus mag het geen verassing zijn dat de Windows 8.1 Pro als standaard optie aangevinkt staat op de configuratiepagina bij Lenovo, of dat de meeste verstandige keuze is voor iedereen is wil ik me niet mee bemoeien. Persoonlijk zou ik 80 euro besparen en met het ‘gewone’ Windows 8.1 alle opties hebben die ik nodig heb.

Windows 8.1 draait natuurlijk prima op deze convertible en bestaat nog steeds uit de twee werelden, waar in laptopmodus vooral de traditionelere desktopomgeving het belangrijkste zal zijn. In de verschillende andere posities neemt de moderne tegeltjes omgeving die rol natuurlijk over. In beide omgevingen zijn er mogelijkheden tot personalisatie en het installeren van verschillende apps en toepassingen. In de moderne omgeving wordt dit natuurlijk wel beperkt door het aanbod dat na de controle van Microsoft in de Windows Store beschikbaar is.

Op de ThinkPad laptops vind je altijd maar weinig vooraf geïnstalleerde software, en dat is bij de Lenovo ThinkPad Yoga niet anders. Wel heeft Lenovo een paar van zijn eigen apps meegeleverd, vooral zichtbaar in de moderne omgeving. Er zijn tegeltjes voor Settings & Support, Quickcast en een app die het makkelijker maakt data tussen twee verschillende ThinkPads uit te wisselen. Lenovo’s Reach is de eigen clouddienst maar zoals altijd laat ik daarover in het midden of het wel of geen aanrader is. Integraties en mogelijkheden van diensten als Dropbox en SkyOneDrive zijn over algemeen wat bekender en breder verspreid. Andere apps waar je al tegeltjes voor vindt zijn Evernote, Skitch, Kindle, Zinio Magazine, Ebay en een muziekdienst. Zo tikkend klinkt het nog best veel maar het kan op Windows vaak gekker, veel gekker.

Lenovo ThinkPad Yoga – In gebruik

Qua look and feel is de Lenovo ThinkPad Yoga niet de mooiste Windows machine die ik ooit heb gebruikt en qua snelheid is was deze configuratie ook niet het aller snelst (Boeh! HDD). Het scherm heeft ook niet de hoogste resolutie en ik ken apparaten met een mooiere kleurweergave. Toch is dit de beste Windows 8 computer die ik tot nu toe gebruikt heb, het totaalpakket is namelijk gewoon extreem goed, zowel qua gebruikservaring als bouwkwaliteit, inclusief scharnier dat de de Lenovo ThinkPad Yoga een hoop opties geeft. De geïntegreerde pen en digitizer heb ik dit keer niet veel gebruikt maar dat ze beschikbaar zijn is een geruststellend gevoel, of het nu voor het tekenen van een belangrijk document is voor het het tekenen van een onbelangrijke doodle ter ontspanning.

Daar komt dan nog eens bij dat via de verschillende configuratie-opties het alleen maar beter kan worden. Persoonlijk zou ik direct switchen naar de 120 euro duurdere versie met een SSD (256GB) en zonder Windows 8.1 Pro (-80 euro). Afhankelijk van het beschikbare budget zou ik ook aanraden de Core i7-processor aan te klikken… gewoon voor het idee want of je er tijdens dagelijks simpel gebruik er wat van merkt durf ik niet te zeggen. Bij de ‘pro’ apps en desktopsoftware is het natuurlijk nooit weg om extra kracht te hebben. En laten we wel wezen, een laptop met deze mogelijkheden en prijs (besproken configuratie op deze manier zo’n 1.350 euro) moet wel een jaar of 3-4 meekunnen, zonder problemen.

Het gebruik van de tent-modus bleek al snel de perfecte manier te zijn om overal (lees: bank en bed) de Olympische Spelen te kunnen kijken. De tabletmdosu is leuk maar wat zwaar voor het spelen van een spelletjes en dergelijken, echter wel perfect (ook qua formaat) voor presentaties of terwijl de boel op schoot rust even een beetje te browsen op het internet. Maar ik zou niet willen zeggen dat het gebruik in deze modus een substantieel deel van mijn totale gebruik was, maar dat het kan en mogelijk is, is net als bij de stylus/digitizer een fijne gedachte. Dat de toetsen dan ook nog eens wat veiliger zijn door het lift ’n lock systeem kan ook geen kwaad voor de gemoedsrust.

Prestaties

Het was vooral de 500GB harde schijf die roet in het eten gooide wat betreft de prestaties. Ik ben na 1001 tablets en een paar handen vol Ultrabooks en chique laptops wel erg verwend geraakt aan de snelheid van een SSD. Ik zou mezelf bijna als allergisch voor draaiende schijven willen omschrijven. Alles is substantieel sneller met een SSD en heeft (zeker) ook voor mobiele gebruikers het voordeel geen bewegende onderdelen te bevatten die stuk kunnen. Qua processorkracht en werkgeheugen kwam ik natuurlijk niets te kort met de Intel Core i5-processor. Op zich had ik wel graag gezien dat bij de configuratie-opties de mogelijkheid er was om voor meer werkgeheugen te kiezen, om de machine nog veiliger te stellen voor de toekomst en gebruikers van Photoshop-achtige programma’s gerust te stellen. Lenovo verkoopt daar echter de W-serie laptops al voor en dat lijkt vooral de reden te zijn voor deze beperking, jammer.

Lenovo ThinkPad Yoga – Conclusie

Zoals gezegd is dit de fijnste Windows 8 convertible die ik tot nu toe gebruikt heb. Het is ook de enige convertible die ik ken die ik als serieuze vervanger van mijn eigen Macbook zie. Het 12.5-inch scherm is groot genoeg om alle toepassingen, inclusief Office, op een serieuze manier te gebruiken maar de aansluitingen zijn er om een extreem scherm te koppelen. De vereiste specificaties om het apparaat op deze manier te gebruiken zijn er dus ook. Lenovo richt zich in de ThinkPad-lijn natuurlijk op de zakelijke markt en die gebruikers zullen zich prachtig geserveerd voelen door dit aanbod. Wat mij betreft is deze convertible zo goed dat je ook als normale consument kunt kijken naar deze Lenovo ThinkPad Yoga, ondanks dat het voor het oog de saaiste Yoga is en het fijne oranje kleurtje mist. De prijs is echter wel aan de hoge kant, zeker als je voor de door mij aangeraden configuratie zou gaan. Maar dan koop je wel een prachtige laptop met leuke tablet-mogelijkheden die eventueel als ‘desktop’ ook zijn taak kan uitvoeren.

Let wel; het zelf configureren kan alleen via de website van Lenovo. De standaard versies (met Core i5 of i7, 8GB aan werkgeheugen, 256SSD of 500GB harddisk en Windows 8.1 Pro) kunnen via retailers gekocht worden.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Mooi (mat) scherm met active digitizer
  • Super solide bouwkwaliteit (magnesium)
  • Door het Yoga scharnier ook als tablet te gebruiken

Minpunten
  • Niet standaard met SSD

  • Tegenvallende speakers en webcam
  • Aan de prijzige kant

Reacties (8)