Review: Lenovo Tab P11 verrast met aantal handige functies

12 mei 2021 8 Minuten 0 Reacties
lenovo-tab-p11-afb
FWD award

Begin 2021 kondigde Lenovo de Lenovo Tab P11 aan. Dit is een betaalbare tablet met een schermresolutie van 2.000 bij 1.200 pixels. De adviesprijs bedraagt 249 euro.

De Lenovo Tab P11 moet een tablet zijn voor het hele gezin. Het apparaat kan gebruikt worden voor entertainmentdoeleinden, maar met een optioneel toetsenbord moet je er ook op kunnen werken. Bovendien is er een speciale kinderomgeving, waar kinderen vrij zijn om te doen wat ze willen — zonder dat ze direct in contact komen met volwassen delen van het internet. Met een prijs van ongeveer 250 euro is het ook nog eens een zeer betaalbare tablet. Voldoet de Tab P11 aan de verwachtingen of kun je toch beter voor een alternatief van Samsung gaan, bijvoorbeeld?

Design en specificaties

Het design van de Lenovo Tab P11 is simpel, strak en doeltreffend. Het apparaat heeft geen vreemde elementen. Voorop zitten schermranden die niet dun of dik aanvoelen en dus wat ons betreft een mooie balans vormen tussen scherm en bruikbaarheid. De randen zijn dik genoeg om je duimen erop te laten rusten, zonder iets onbedoeld aan te raken. Ze zijn ook dun genoeg om je er niet aan te hoeven storen. Het is een zeldzaam goede balans. Het aluminium omhulsel bestaat uit twee delen en voelt redelijk premium aan, mede dankzij de rubberen laag.

Onder de motorkap zit een Qualcomm Snapdragon 662-processor. Dit is een chipset die vorig jaar op de markt uitkwam, bedoeld voor het lagere deel van het midrange segment. De processor bestaat uit vier snellere en vier langzamere kernen en komt qua prestaties bij de Snapdragon 710 in de buurt, waar enkele midrange telefoons van Nokia, Motorola en Oppo ook op draaien. De tablet heeft 4 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan interne opslagruimte. Mocht dat niet genoeg ruimte zijn, dan kun je een micro-sd-kaart gebruiken om die uit te breiden.

De Lenovo Tab P11 ondersteunt wifi 5 (en is gereedgemaakt voor wifi 6) en bluetooth 5.0. Onderop zit een usb-c-aansluiting voor het opladen, evenals een pogo-pinaansluiting voor het aansluiten van een extern toetsenbord. De accu heeft een vermogen van 4.500 mAh en gaat ongeveer twaalf uur mee bij continu gebruik. Het opladen duurt wel lang, omdat er geen snelladen aanwezig is. Daar moet je dus een aantal uur voor uittrekken. Met een gewicht van 490 gram is de tablet niet licht, maar hij is ook weer niet oncomfortabel zwaar of iets dergelijks.

Media en gebruik

Hoewel je op de Lenovo Tab P11 kunt werken, is de tablet met name bedoeld voor mediaconsumptie. Het scherm en de audio-opties zijn dus van groot belang. Het lcd-scherm van 11 inch heeft een resolutie van 2.000 bij 1.200 pixels, en derhalve een ppi van 212 pixels per inch. Dat is niet megascherp en dat zie je er ook echt van af in het dagelijkse gebruik. Beelden in de vorm van video’s en foto’s ogen soms wat onscherp en in het ergste geval worden artefacten, die ontstaan door beeldcompressie, helaas net even te goed in beeld gebracht.

Bovendien is het zo dat het scherm een blauwe tint heeft waar je nooit echt van af komt. Als je voor de Tab P11 kiest, dan doe je dus wat concessies op het gebied van beeldkwaliteit, maar op dit prijspunt is dat geen vreemd gegeven. Sterker nog, tablets die honderd of tweehonderd euro duurder zijn, vertonen vaak dezelfde mankementen. In de midrange markt krijg je hier sowieso dus mee te maken, dus kun je net zo goed gaan voor het model dat dan het meest betaalbaar is. Mettertijd went de beeldkwaliteit wel, maar van hoog niveau is die dus niet.

De tablet is uitgerust met vier speakers – twee aan elke kant – evenals ondersteuning voor Dolby Atmos. Dat is gaaf om te zien op dit prijspunt. We zijn echter minder te spreken over de plaatsing van de speakers. Die zitten aan de zijkanten, waardoor de kans groot is dat je met een hand voor één van de openingen zit. Dat moffelt het geluid een beetje weg, maar met een stand is dat ook weer opgelost (vergt wel een extra investering). De geluidskwaliteit is echt van hoog niveau. De tonen klinken warm en helder en stemmen zijn goed verstaanbaar.

De camera achterop beschikt over een 14 megapixel autofocuslens en maakt – zelfs onder de meest optimale omstandigheden – helaas slechtere foto’s dan je zou verwachten. Details vervagen in donkere delen, kleuren ogen behoorlijk flets en de beelden ogen meer dan eens wazig. Als er niet genoeg licht is, dan holt de kwaliteit verder achteruit. De frontcamera presteert iets beter. Je maakt er fijne portetfoto’s mee. Je wordt ook prima en zichtbaar in beeld gebracht tijdens een meeting, mocht je de tablet daarvoor willen gebruiken.

Software en accessoires

De Lenovo Tab P11 draait op Android 10. Het is jammer om te zien dat Lenovo niet gekozen heeft voor het modernere Android 11. De vraag is ook of de fabrikant met een update komt. Helaas blijkt die namelijk niet net zo betrouwbaar te zijn als het om updates aankomt, als bijvoorbeeld Sony of OnePlus. Android 10 werkt verder prima op het systeem en biedt enkele aanpassingsmogelijkheden aan. Er is een kinderomgeving, waar kinderen vrij zijn om (een selectie aan) apps te gebruiken die veilig genoeg geacht worden door ouders en verzorgers.

Bovendien – en dit is dan wel tof om te zien – is er een werkomgeving. Je tablet verandert daardoor niet ineens in een zeer bruikbare Chromebook of iets dergelijks, maar het systeem heeft er wel iets van weg. Onderop zit nu een taakbalk en wanneer je apps opent, dan open je ze in zwevende vensters. Wanneer je een toetsenbord en muis (via bluetooth of de pogo-aansluiting) koppelt, dan ben je dus goed in staat te werken op de hardware. Dit is een fijne extra die we zelden tegenkomen op een tablet binnen dit segment. Kudo’s dus voor Lenovo.

Qua prestaties moet je wel je verwachtingen naar beneden bijstellen. Het is niet zo dat de tablet onbruikbaar is, maar hij is bij vlagen wel trager dan je zou willen. Je kunt een aantal apps gewoon naast elkaar openen zonder al te veel moeite en kunt er perfect op werken. Ook kun je prima artikelen lezen en video’s bekijken. Je moet gewoon niet al te veel vragen van de hardware, dan komt het wel goed. Echte high-end games zijn niet speelbaar op de tablet, maar het gros van de meest populaire games zouden allemaal moeten werken.

Lenovo Tab P11 - conclusie

We zijn misschien een beetje streng op de Lenovo Tab P11, maar laat je daardoor niet misleiden. Hoewel het zo is dat de prestaties en camera’s ietwat tegenvallen, biedt het apparaat nog steeds een compleet pakket aan voor een prijs die zeer competitief is. Door onder de prijs van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab S6 Lite te zitten – die veel van dezelfde problemen heeft – laat Lenovo zien dat het niet bang is om het op te nemen tegen de marktleider. De beeldkwaliteit is op beide tablets vergelijkbaar; het verschil is echt verwaarloosbaar.

Wanneer je beide tablets tegen elkaar zou wegstrepen, dan komt de Lenovo zeer positief uit de bus. Lenovo levert dan misschien geen stylus of andere accessoires mee, toch is er een unieke werkmodus waar je veel uit kunt halen. En je kunt in feite allerlei bluetoothaccessoires aansluiten om de mogelijkheden uit te breiden. De kindermodus is een fijne geruststelling voor ouders. Ook zijn we zeer te spreken over de audiokwaliteit van de Lenovo Tab P11. Voor een prijs van 249 euro (of net ietsjes meer) kom je echt niet snel iets beters tegen op korte termijn.

8.0
Lenovo Tab P11-2
FWD award

Beoordeling
Lenovo Tab P11

Pluspunten
  • Werkomgeving
  • Kinderomgeving
  • Zeer betaalbaar
Minpunten
  • Hardware
  • Beeldkwaliteit
  • Camera's

Beoordeling Lenovo Tab P11

We zijn misschien een beetje streng op de Lenovo Tab P11, maar laat je daardoor niet misleiden. Hoewel het zo is dat de prestaties en camera's ietwat tegenvallen, biedt het apparaat nog steeds een compleet pakket aan voor een prijs die zeer competitief is. Door onder de prijs van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab S6 Lite te zitten - die veel van dezelfde problemen heeft - laat Lenovo zien dat het niet bang is om het op te nemen tegen de marktleider. De beeldkwaliteit is op beide tablets vergelijkbaar; het verschil is echt verwaarloosbaar.

Wanneer je beide tablets tegen elkaar zou wegstrepen, dan komt de Lenovo zeer positief uit de bus. Lenovo levert dan misschien geen stylus of andere accessoires mee, toch is er een unieke werkmodus waar je veel uit kunt halen. En je kunt in feite allerlei bluetoothaccessoires aansluiten om de mogelijkheden uit te breiden. De kindermodus is een fijne geruststelling voor ouders. Ook zijn we zeer te spreken over de audiokwaliteit van de Lenovo Tab P11. Voor een prijs van 249 euro (of net ietsjes meer) kom je echt niet snel iets beters tegen op korte termijn.

Prijsvergelijker Lenovo Tab P11

Reacties (0)