Review: Lenovo Tab3 10 Business

07 november 2016 + 10 minuten 2 Reacties
lenovo-tab-3-10-business-8

In deze review kijken we naar de Lenovo Tab3 10 Business, een 10-inch tablet die je zowel op de werkvloer, als op de bank thuis kunt gebruiken. De tablet heeft een adviesprijs van 299 euro meegekregen.

Lenovo Tab 3 10 Business

Lenovo Tab 3 10 Business
Scherm 10,1-inch, 1920 bij 1200 pixels
Digitizer Nee
Processor MediaTek MT6735
RAM 2GB
Opslaggeheugen 32GB – 64GB
SD Ja, micro-sd
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 5 megapixel voor, 8 megapixel achter
Accu 7000 mAh Lithium Polymer

Specificaties

Qua specificaties is de Lenovo Tab3 10 Business een ontzettend degelijke tablet. Met 2GB aan werkgeheugen aan boord scoort het apparaat een mooie voldoende en ook de aanwezige processor, met vier kernen en een kloksnelheid van 1,3GHz, zorgt voor een snelle prestatie. Multitasken is ook geen probleem voor de tablet. Consumenten hebben de keuze uit 32GB of 64GB aan interne opslagruimte. En mocht dat niet genoeg zijn, dan is er ook de mogelijkheid een microsd-kaart te gebruiken, waar je kaartjes tot en met 64GB in kunt stoppen.

Verder is er een micro-usb-poort aanwezig, waarmee je de tablet snel kunt opladen. Het is niet zo snel als met usb-type-c, maar het oplaadproces verloopt gelukkig vlot genoeg. Daarnaast beschikt de Lenovo Tab 3 10 Business over gps en kun je er een simkaart in stoppen, waardoor je het apparaat ook buiten kunt gebruiken waar geen wifi-verbinding is. Er is geen hdmi-poort aanwezig, waardoor je de tablet niet kunt aansluiten op een externe monitor of tv. Gelukkig ondersteunt het apparaat wel technologie zoals Miracast.

Display

Het ips-scherm van de Lenovo Tab3 10 Business is 10,1-inch groot. Het apparaat beschikt over een schermresolutie van 1920 bij 1200 pixels en dat levert een pixeldichtheid op van 224 pixels per inch. Daarmee kan de tablet scherpe beelden weergeven — in elk geval scherper dan gemiddeld het geval is. En dat is mooi, want de tablet is uitermate geschikt voor het weergeven van media (foto’s, video’s). Dat kan ook handig zijn op de werkvloer wanneer je vaak met beeld werkt, als designer, tekenaar of iemand die indelingen verzorgt. Het scherm biedt een boven gemiddeld goed contrast, een gedetailleerde weergave en prima zwartwaarden. De helderheid is gemiddeld; echt in fel licht werken wordt lastig.

Lenovo Tab3 10 Business – hardware en design

Het design van de Lenovo Tab3 10 Business is strak en zakelijk. Het apparaat kan ook tegen een stootje en is nog eens spatwaterdicht. Dat betekent niet dat de tablet een plons in het water overleeft, maar wel dat het niet erg is wanneer er eens een halfvol glas water overheen valt, bijvoorbeeld. De tablet voelt stevig en solide aan en weegt ongeveer 500 gram, waar je weinig van merkt wanneer je hem in je handen draagt. Aan de achterkant zitten de stereospeakers en de camera van acht megapixel, voor de rest is het een mooi, egaal vlak.

Aan de rechter- en onderkant van de tablet zit helemaal niets, wat er onder andere voor zorgt dat het apparaat zo’n strak uiterlijk heeft. Links bevinden zich verder alle opties. Zo zitten daar de volumeknoppen, evenals de knop voor het aan- en uitzetten. Ook kun je een klepje omhoog halen, waar je de sim- en micro-sd-kaartsleuven aantreft. Of je die sleuven nou gebruikt of niet, ze zijn netjes weggewerkt. Ook de knoppen zijn niet heel opvallend en reageren goed op het drukken. Wat wel jammer is, is de dikke rand aan de voorkant, boven het scherm.

Normaal gesproken vinden we dikke randen niet heel erg, omdat je daardoor een tablet beter kunt vastpakken. Met dunne randen zit je al gauw op het scherm, wat een actie kan initiëren natuurlijk. De randen naast en onder het scherm hebben een mooie dikte daarvoor, maar de rand aan de bovenkant is dus iets dikker. Het is gewoonweg minder mooi. Verder is het apparaat gelukkig niet dik en zwaar, waardoor je hem al gauw in je koffer of rugtas mee kunt nemen. Het is een ideale tablet voor onderweg, zowel voor zakelijk als privégebruik.

Connectiviteit

De Lenovo Tab3 10 Business beschikt over een aantal mogelijkheden met betrekking tot connectiviteit. Zo kun je ermee het mobiele netwerk op, dankzij de gleuf voor een simkaart. Ook kun je er een microsd-kaart in plaatsen. Uiteraard is er wifi aanwezig, evenals bluetooth 4.0. Nfc, gps en de koptelefoonaansluiting maken het rijtje compleet. Wat we hier echt missen is een hdmi-aansluiting: we kunnen ons voorstellen dat je een zakelijke tablet ook aan een ander scherm wil koppelen, voor het weergeven van informatie of media.

Speakers

De speakers zitten op de achterkant. Normaal gesproken zijn we daar geen groot fan van (want het geluid wordt van de kijker of luisteraar af uitgezonden), maar in dit geval hebben we weinig te klagen gehad. Er komt namelijk een helder geluid uit, wat perfect is voor het bekijken van YouTube- en zelfgemaakte video’s. Er is zelfs een klein beetje basgeluid aanwezig. Bovendien beschikt de tablet over ondersteuning van Dolby en je kunt nog het één en nader kunt instellen wat de speakers betreft. Hoge tonen worden wel een beetje afgekapt, want het blijft natuurlijk geluid uit een tablet. Als je echt een film wilt kijken of muziek wilt luisteren raden we een externe speaker of een koptelefoon aan.

Camera’s

Qua camera’s – of je die nu als een extraatje ziet of niet – scoort de Lenovo Tab3 10 Business een ruime voldoende. Aan de voorkant zit een frontcamera van vijf megapixel, waar je behoorlijke foto’s mee kunt maken. De selfies hebben voldoende licht nodig maar als dit het geval is zijn ze voorzien van voldoende detail en een prima contrast. Aan de achterkant zit een camera van acht megapixel, die is voorzien van autofocus. Hoewel we dat steeds vaker tegenkomen, is het nog steeds een unieke feature te noemen. Ook deze camera is afhankelijk van voldoende licht maar maakt prima kiekjes van bijvoorbeeld je bonnetjes of je kleinkind. Ook kun je met die camera video’s in 1080p opnemen. Als laatste kunnen de gemaakte foto’s en video’s worden voorzien van zogenoemde GeoTags.

Accuduur

Met een capaciteit van 7000mAh, mag je verwachten dat je tablet (bij ‘normaal’ gebruik), zo’n twaalf uur meegaat. Die meting is wat ons betreft accuraat te noemen, niet in de laatste plaats dankzij de Doze-modus binnen Android 6.0 Marshmallow. Die modus zorgt ervoor dat achtergrondprocessen kunnen worden geminimaliseerd of worden stilgelegd, wat minder belastend is voor je tablet. Zo kan die zelfs dagen meegaan wanneer je hem er af en toe bij pakt en niet constant gebruikt. Qua accuduur scoort de tablet bovengemiddeld goed. Wij hebben er gemiddeld tussen de 10 en 12 uur uit kunnen halen.

Lenovo Tab3 10 Business – software

De Lenovo Tab3 10 Business wordt geleverd met Android 6.0 Business. Op moment van schrijven is dit niet meer de meest recente versie van het besturingssysteem. Dat is momenteel Android 7.0 Nougat, maar Android 7.1 is ook al verkrijgbaar. Android 6.0 is echter een goede en gebruiksvriendelijke versie van het OS, die handige features, zoals het eerdergenoemde Doze, met zich meebrengt. De skin die Lenovo gebruikt voor zijn apparaten is tevens erg licht, waardoor je met een zo goed als onbewerkte versie van Android te maken hebt.

Lenovo heeft ook een aantal applicaties meegeleverd op het apparaat. Op de website staat te lezen dat er apps zijn geïnstalleerd die heel handig zijn voor de zakelijke gebruiker. Maar na twee keer een factory reset te hebben gedaan, zagen we geen van die apps in beeld verschijnen. Wel zijn er andere applicaties aanwezig, die weinig toevoegen aan de ervaring. Zo is er de app Scannen, die de tablet scant op apps, contacten en bestanden (iets wat de Google-zoekbalk ook al kan) en SHAREit, waar je bestanden mee kunt delen.

Uiteraard kun je er ook op rekenen dat je alle belangrijke applicaties van Google aantreft. Maak je gebruik van een Google-account, dan betekent dit direct dat je toegang hebt tot je mail en foto’s, bijvoorbeeld. Ook tot alle bestanden die staan opgeslagen op Google Drive. Sommige apps voelen daardoor dubbel aan (zoals Galerij en Scannen) en dat maakt het jammer dat we die niet kunnen verwijderen. Gelukkig kunnen we wel veel van die apps uitschakelen. Soms dien je dan zelf voor een vervangende applicatie te zorgen.

Lenovo Tab3 10 Business – in gebruik

Eén van de dingen die we hebben gemist tijdens ons gebruik met deze zakelijke tablet, is de hdmi-poort. Met zo’n poort zou je de tablet aan een extern scherm kunnen koppelen, waardoor je foto’s, video’s en andere bestanden gemakkelijker aan een grote groep mensen zou kunnen laten zien. Dat is gemakkelijker dan de tablet rond te laten gaan in een groep, bijvoorbeeld. Gelukkig ondersteunt de Lenovo Tab 3 10 Business wel Miracast, waardoor je het beeld draadloos kunt casten naar een apparaat dat gebruikmaakt van dezelfde technologie.

De Lenovo Tab 3 10 Business is daarnaast ook geoptimaliseerd voor mobiel apparaatbeheer. Zo kunnen systeembeheerders toegang op afstand krijgen, mocht dat nodig zijn. Ook wordt de data op het apparaat goed versleuteld, waardoor alle informatie op de tablet ook nog eens goed beschermd is. Bovendien is het mogelijk om usb 2.0-accessoires aan te sluiten op de tablet, zoals kaartlezers, toetsenborden en muizen, waardoor je dus ook meer dan prima kunt werken op het apparaat. Je dient nog wel zelf een tekstverwerker te downloaden.

Prestaties

Verder hebben we eigenlijk heel weinig te klagen. Het is een enorm fijne tablet, voor zowel de zakelijke, als de privégebruiker. Je kunt er goed je media op consumeren dankzij de prima speakers en het scherm dat scherpe beelden met een goed contrast aflevert. Daarnaast voelt de tablet snel aan en hebben we geen moment gemerkt dat ‘ie het ergens lastig mee gehad heeft (en dat komt mede door door die quadcore-processor). Bovendien kan Android nog altijd goed omgaan met apparaten die beschikken over 2GB aan werkgeheugen.

Lenovo Tab3 10 Business – conclusie

De Lenovo Tab3 10 Business laat weinig te wensen over. Het is een fijn en snel apparaat, dat ook nog eens ondersteund kan worden door muizen, toetsenborden en meer. Je kunt er meer dan prima op werken en met de quadcore-processor kun je erop rekenen dat multitasking ook moeiteloos zal gaan. Helaas is er wel wat bloatware aanwezig die niet altijd even handig is (en gelukkig uitgezet kan worden) en is de rand aan de bovenkant behoorlijk dik, maar dat zijn enkele voorbeelden van het weinige aantal minpunten van deze Android-tablet.

Iets dat we echt hebben gemist is een hdmi-poort. Met zo’n poort kun je de tablet aansluiten op een monitor of tv, waarna je dus foto’s of video’s (of andere bestanden) aan een grote groep mensen kunt laten zien. Als je dan toch met zo’n tablet rondloopt, had dat wel handig geweest. Daarentegen kun je via technologie als Miracast je scherm projecteren op een ander beeldscherm, maar dan moet die technologie wel ondersteund worden. Verder geldt: mooi en strak design, uitstekende prestaties en meer dan prima speakers.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Lange accuduur
  • Zakelijk en strak design
  • Goed voor mediaconsumptie

Minpunten
  • Bloatware aanwezig

  • Geen hdmi-poort

Reacties (2)