Review: Kobo Arc 10HD

09 december 2013 + 10 minuten 1 Reacties
Kobo-Arc-10HD-review

In deze review gaan we kijken naar het 10 inch topmodel van Kobo, de Kobo Arc 10HD. Zoals je mag verwachten ligt de focus ook bij deze niet-e-inkt schermen op de content, en het lezen van die content.

Kobo is één van die merken die niet enorm bekend is onder het grote publiek en als ze al enige naamsbekendheid genieten dat gaat het toch vooral om de e-readers die ze hebben. Toch heeft Kobo ook een aantal tablets die – zeker voor de lees-fanaten onder ons – echt interessant zijn om te overwegen, want zoals je mag verwachten ligt de focus ook bij deze niet e-inkt schermen op de content, en het lezen van die content. In deze review gaan we kijken naar het 10-inch topmodel van Kobo, de Kobo Arc 10HD die voor een adviesprijs van 399 euro te koop is. Met een hoge resolutie scherm dat wordt aangevuld door andere high-end specs is het misschien wel een interessante tablet om te overwegen, of je nu wel of geen lezer bent.

Kobo Arc 10HD – Specificaties

Op papier is de Kobo Arc 10HD echt een indrukwekkende machine, en dat beperkt zich niet alleen tot het hoge resolutie scherm, zoals in onderstaande lijst duidelijk gemaakt wordt.

 • 10.1-inch scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels (300 ppi)
 • Quadcore Nvidia Tegra 4 geklokt op 1.8 GHz
 • 2GB werkgeheugen
 • 16GB opslaggeheugen
 • Wifi en Bluetooth (4.0)
 • MicroUSB
 • MicroHDMI
 • 1.3 Megapixel webcam
 • 6550 mAh Lithium Polymer batterij

Dit alles zit verwerkt in een tablet met een afmeting van 253 x 172 x 9.9 mm en een toch wel fors gewicht van 627 gram. Opvallend is vooral het ontbreken van een geheugenkaartlezer, dat natuurlijk niet alleen handig is om het geheugen (goedkoop) uit te breiden maar ook voor het overzetten van boeken voordelen heeft. Ook het ontbreken van een camera aan de achterzijde is redelijk opvallend, al zijn bruikbare camera’s op tablets sowieso al een zeldzaamheid, zelfs als ze er wel opzitten.

Advertentie

Kobo Arc 10HD – Hardware en design

Het design van de Kobo Arc 10HD is niet heel bijzonder, het is gewoon weer een grote zwarte rechthoek met een glazen voorkant een een zwarte (soft-touch) achterkant. Toch zijn er een paar dingen die de moeite zijn om even uit te lichten.

Aan de achterkant van de tablet zitten namelijk een paar opvallende hoeken die het apparaat een beetje extra karakter geven maar volgens Kobo ook het apparaat beter in de hand moeten doen laten liggen. Dat kan best maar elk voordeel dat je daarmee behaald wordt teniet gedaan door de overige harde hoeken die je op de Kobo Arc 10HD vindt, het apparaat heeft zeker op de hoeken redelijk ‘scherpe’ kanten waardoor het gebruikerscomfort niet optimaal is.

Qua bouwkwaliteit voelt de Kobo Arc 10HD zeer solide aan, zelfs gewoonweg massief. Dat komt natuurlijk omdat de tablet relatief zwaar is maar onder aan de rit voelt de tablet als een premium product aan. Alles is netjes afgewerkt en aan het design is dus redelijk wat aandacht besteed.

Display

De Kobo Arc 10HD beschikt over een scherm met een indrukkende resolutie van 2.560 x 16.00 pixels, en mag wat mij betreft omschreven worden als een retina-scherm. De foto’s en video doen een scherm van deze kwaliteit nooit recht aan maar je mag ervan uitgaan dat je met dit scherm een erg mooie kijk op de digitale content (wereld?) krijgt. De kijkhoeken, het contrast en de kleurweergave zijn natuurlijk ook prima verzorgt, oals je mag verwachten van een ips paneel in een moderne high-end tablet. Kleuren worden natuurlijk maar intens genoeg weergegeven, vanuit nagenoeg alle normale hoeken blijft de kwaliteit in stand en de zwartwaarden zijn aardig diep te noemen.

Een van de problemen dat ik met het scherm heb is weer het gebrek aan een vingerafdrukkenwerende coating op de glasplaat, maar qua glas is er ook iets niet helemaal lekker. Het lijkt erop alsof Kobo voor iets anders dan Gorilla Glass heeft gekozen, met als gevolg dat scherm vrij gemakkelijk krast. Tijdens het maken van foto’s voor deze review heb ik het voor elkaar gekregen per ongeluk het scherm te krassen, terwijl het juist een moment is waar je voorzichtig bent (om bijvoorbeeld geen vingerafdrukken op het scherm te krijgen).

O, en het standaard achtergrondje dat door Kobo gekozen is heeft niet alleen redelijk fletse kleuren maar ook nog eens een beetje te weinig resolutie, het doet het scherm in ieder geval geen recht aan wat mij betreft.

Connectiviteit

Qua aansluitingen heb ik het meest bijzondere al belicht, er ontbreekt namelijk een een microSD-kaartlezer. Je zult het dus moeten doen met de 16GB ingebouwd geheugen dat je krijgt bij aanschaf. Geen goedkope mogelijkheid om je geheugen dus te vergoten of een kaartje te gebruiken om content over te zetten. Ik val hier normaal gesproken niet heel erg over, en zeker als je het apparaat vooral wilt vullen met boeken dan heb je ‘ruimte zat’. Maar Kobo richt zich naast boeken ook op het magazines, magazines op Android zijn eigenlijk gewoon ingescande magazines in PDF-vorm, en die bestanden kunnen je 16GB wel erg rap vullen…

De Kobo Arc 10HD beschikt wel over zowel een microHDMI- en microUSB-poort voor het verbinden met externe schermen, computer of oplader. Ook heeft de tablet de beschikking over een moderne Wifi dualband a/b/g/n chip en Bluetooth 4.0 voor draadloze communicatie. Bestanden uitwisselen moet dus geen enkel probleem zijn.

Speakers

Er zitten twee speakers op de Kobo Arc 10HD en hoewel ze aan de achterkant van het apparaat zitten (en dus niet direct geluid richting gebruiker sturen) vond ik ze opvallend bruikbaar. Het blijven speakers op een tablet en dus mag je niet al te veel verwachten van zaken als volume en lage tonen, maar in het algemeen is het heel aardig om te gebruiken voor een filmpje dat je kijkt op het high-res scherm. Voor overige zaken is een extern speakersetje of een hoofdtelefoon toch wel aan te raden.

Camera

Aan de achterkant van de Kobo Arc 10HD ontbreekt een camera en dat betekent dus dat je het met alleen de de webcam aan de voorkant moet doen. Prima natuurlijk want camera’s aan de achterkant van tablets stellen vaak zo erg teleur dat je na twee keer ‘proberen’ de hoop opgeeft en het toch nooit meer gebruikt. De webcam aan de voorkant is verder niet van indrukwekkende kwaliteit maar doet het heel leuk om te zorgen dat je even naar familie of vrienden in het buitenland kan zwaaien.

Advertentie

Accuduur

Volgens Kobo gaat de Kobo Arc 10HD 9.5 uur mee op een enkele lading. Dit is echter gemeten zonder het gebruik van Wifi, wat dus natuurlijk redelijke onzin is in een real-life situatie. Natuurlijk als je dit ding meeneemt in de bus naar een of ander skioord kan je best even de Wifi uitzetten maar in het algemeen zal je het gewoon altijd aan hebben staan. Bij normaal gebruik gaat de tablet dan zo’n 6 tot 7 uur mee, en dat is wat aan de karige kant. Als het nieuwe er eenmaal af is ben ik ervan overtuigd dat je de dag wel doorkomt op een volle lading maar mocht je hem een keer vergeten in te pluggen kom je de dag daarna echt in de problemen.

Kobo Arc 10HD – Software

De Kobo Arc 10HD draait op Android 4.2.2 Jelly Bean, een van de recentere versies van Android. Natuurlijk heeft ook Kobo Google’s goedkeuring gezocht en dus heeft de Arc 10HD alles wat je van een een moderne Android tablet verwacht, waaronder zaken als Google Now, Play Services en natuurlijk de Google Play Store.

Toch ziet het er allemaal wat anders uit dan je van zo’n moderne tablet verwacht, Kobo maakt namelijk gebruik van een vrij zware skin die over Android heen ligt. Het mag geen verassing zijn dat de skin vooral ingericht is op het aanbieden van nieuwe en bestaande content in de vorm van boeken en magazines. Kobo is een merk voor lezers en dus vind je op je homescreen een grote visuele representatie van je laatste boeken, magazines en artikelen die je in Pocket hebt opgeslagen. Ook nieuwe content wordt op deze plek aangeraden, natuurlijk om de verkopen uit de Kobo Store te voeden (ze linken zover ik zie niet naar Google Play Books).

Het tweede paneel (rechts) bestaat ook uit zo’n soort full-screen widget (die je niet kan uitzetten), maar dit keer staan collecties centraal. In collecties kan je verzamelingen maken van allerlei content die binnen een specifiek onderwerp valt. Ik heb een verzameling rondom Vermeer gemaakt nadat ik iets las over zijn (eventuele) gebruik van camera obscura tijdens het maken van zijn werken. In deze verzameling staan links naar Wikipedia, het betreffende artikel in mijn Pocket queue, foto’s en zelfs een app. Natuurlijk kan je collecties op allerlei manieren inrichten, bijvoorbeeld een collectie voor werk, studie en privé-gebruik. Leuke mogelijkheden dus.

Naast deze twee full-screen panelen/widgets is ook de plaatsing van verschillende knoppen binnen Android een beetje aangepast. Dit kan natuurlijk voor enige verwarring zorgen maar na een paar uur wennen weet je ongetwijfeld alles wel te vinden. Door naar het paneel links te swipen heb je ook toegang tot een Android homescreen die gebruikers een stuk beter zullen herkennen, al blijft het dock altijd het Kobo-gevoel houden.

Kobo heeft in hun winkel natuurlijk ook weer de nodige vernieuwingen doorgevoerd, vanzelfsprekend allemaal om de verkopen te stimuleren. Persoonlijk vind ik de toevoeging van (video)interviews met auteurs wel erg interessant.

Naast Kobo software en het al eerder genoemde Pocket vind je natuurlijk een paar voorgeinstalleerde apps op de Kobo Arc 10HD. Zo is er bijvoorbeeld een Office viewer, een RSS lezer en zijn er maar liefst drie browsers te vinden op de tablet. Dat is natuurlijk wel een beetje overdreven. Snel Firefox en de stock browser verstoppen en lekker in Chrome browsen is mijn advies.

Kobo Arc 10HD – In gebruik

Ik zou mezelf wel willen omschrijven al iemand die graag leest, ook al heb ik daar lang niet altijd tijd voor. En hoewel ik me zelf dus reken tot de groep gebruikers waarvoor de Kobo Arc 10HD extra interessant is moet ik zeggen dat de software niet zoveel toevoegde dat ik deze tablet prefereer over een andere tablet met een hoge resolutie scherm. Het is misschien ook wel het formaat en gewicht – 10.1-inch en een dikke 600 gram – en de redelijke scherpe hoeken die gewoon niet de ervaring bieden die ik zoek tijdens het lezen van een boek. Misschien als ik meer van de magazines zou zijn dat de voordelen van 10.1-inch scherm beter naar voren komen, maar voor tekstboeken is het allemaal wat groot en onhandig in gebruik.

Maar het maken van collecties is natuurlijk wel weer heel leuk, ik heb de tablet (door mijn eigen fout) even moeten resetten maar mijn nieuwe Vermeer collectie was weer snel gemaakt en ‘op orde’. Dit is een leuke manier om content en apps te orderen. Zie het als een map waar je normaal alleen apps in kwijt kan, maar nu dus ook artikelen, links, afbeeldingen ect.

Android biedt natuurlijk meer dan alleen een platform om boeken te lezen en daar wordt deze Kobo Arc 10HD opeens wel weer extra interessant. Het scherm is supermooi en het systeem zelfs draait (heel) snel en stabiel. Je kan rustig de laatste games spelen of andere zware apps draaien. Ook het bekijken van foto- en videomateriaal is een erg prettige ervaring op de Kobo Arc 10HD.

Prestaties

De Tegra 4-processor in combinatie met 2GB werkgeheugen stuurt het systeem aan en houdt zoals je mag verwachten meer dan genoeg kracht over na het pushen van alle pixels op het scherm. Je kan rustig zware apps en games draaien op de tablet, en ook het browsen op het web voelt lekker soepel en snel aan. Zoals je bij het kopje accuduur hebt kunnen zien kost het de nodige energie maar tijdens de 6 uur dat je deze Kobo Arc 10HD kan gebruiken gaat het wel erg vlot allemaal. Op de prestaties is dus absoluut niks aan te merken, zowel voor de intensieve als de ‘zo nu en dan’ gebruiker.

Advertentie

Kobo Arc 10HD – Conclusie

De Kobo Arc 10HD is al met al een best fijne tablet. De skin is vooral interessant voor gebruikers die al binnen het Kobo ecosysteem boeken en tijdschriften gekocht hebben, of dat van plan zijn te gaan doen. Voor andere gebruikers voegt de skin eigenlijk maar weinig toe, en kan zelfs nog wel eens een beetje in de weg zitten. Het maken van verzamelingen is leuk maar niet genoeg om opeens de skin als geweldig te bestempelen. Qua hardware is de Kobo Arc 10HD wel erg indrukwekkend, met als kanttekening dat een uitbreidingsmogelijkheid via microSD toch echt gemist wordt op dit apparaat, zeker als je bedenkt dat PDF tijdschriften een hoop ruimte innemen. Echte gamers zullen tevreden zijn met de snelheid maar zich waarschijnlijk ergeren aan de skin en het gebrek aan opslagruimte. Dat maakt het onder aan de streep dus lastig om deze tablet echt aan te raden aan het grote publiek, ook wanneer we kijken naar de prijs van 399 euro waarvoor je andere high-end tablets als de Sony Xperia Tablet Z  kunt kopen. Eigenlijk is het alleen een topper voor lezers, lezers die niet echt van tijdschriften (verzamelen) houden, maar dat betekent dus eigenlijk ook dat Kobo in de vorm van Kobo Aura HD een beter apparaat voor deze doelgroep op de markt heeft.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Krachtige en vloeiende prestaties
 • Indrukwekkend HD-display
 • Prima bouwkwaliteit

Minpunten
 • Relatief groot en zwaar

 • Scherm krast makkelijk
 • Geheugen niet uit te breiden

Reacties (1)