Review: Huawei MediaPad M5 Pro – dure Android-tablet overtuigt niet

27 juni 2018 + 10 minuten 1 Reacties
huawei-mediapad-m5-pro-foto-1

De Huawei MediaPad M5 Pro is momenteel de beste tablet die Huawei te bieden heeft. Het bedrijf vraagt zelfverzekerd een redelijk hoog bedrag voor het apparaat (vanaf 349 tot 599 euro), maar is het dat ook waard? Het korte antwoord daarop is nee. Tijd om de nuance op te zoeken.

Het is alweer een tijdje geleden dat er een goede Android-tablet op de markt werd uitgebracht. Google heeft er zelf al jaren geen één gepresenteerd, waardoor de markt eigenlijk al vrij snel naar Samsung keek. Die bracht een paar jaar geleden de Samsung Galaxy Tab S3 uit, die nog steeds wordt gezien als de beste Android-tablet van dit moment. Nu heeft Huawei dus mogelijk een kandidaat die de titel kan opeisen. Maar een aantal dingen zijn onderweg helaas ergens fout gegaan, waardoor de titel dus niet wordt afgepakt.

Huawei MediaPad M5 Pro – specificaties

Huawei MediaPad M5 Pro
Scherm 10,8-inch, 2.560 bij 1.600 pixels
Digitizer Ja
Processor HiSilicon Kirin 960
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 32 GB – 64 GB – 128 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s Dertien megapixel achter, acht megapixel voor
Accu 7500 mAh Lithium Polymer

Specs

De Huawei MediaPad M5 Pro is voorzien van de Kirin 960-processor. Dit is een krachtig systeem op een chip bestaande uit vier kernen die zijn geklokt op 2,4 GHz en vier kernen die zijn geklokt op 1,8 GHz. Dit is inmiddels niet de nieuwste chipset meer, aangezien de fabrikant deze processor ook al voor zijn smartphones in 2016 en 2017 heeft gebruikt. Desalniettemin hoef je deze cpu zeker niet te onderschatten en heeft de hardware flink wat in zijn mars. Verder heb je toegang tot 4 GB aan werkgeheugen en tenminste 32 GB aan opslagruimte.

Huawei MediaPad M5 Pro – hardware en design

De tablet beschikt over een premium design. Op de voorkant treffen we randen aan die aan alle kanten even breed zijn. De randen zijn niet heel dik, maar ook niet heel dun — maar hebben het juiste formaat om de tablet horizontaal en verticaal vast te kunnen houden, zonder dat je ineens met je duim op het scherm zit. Verder zit er een frontcamera en treffen we rechts de thuisknop met de ingebouwde vingerafdrukscanner aan. Rechts, een beetje verscholen, zitten de knoppen voor het in- en uitschakelen, evenals het volume.

Aan de onderkant aan die rechterkant zit de usb-c-aansluiting, voor het opladen van het apparaat. Ook zit hier de lade voor het plaatsen van de simkaart. Als we de tablet omdraaien, dan zien we de luxueuze uitstraling van de Space Grey-kleur. Ook zitten er brede stereo speakers aan de boven- en onderkant van de achterkant, die het idee van een soundbar moet simuleren. Helemaal rechts zit de hoofdcamera, terwijl we verder aan de onderkant nog een aansluiting aantreffen voor het koppelen van een toetsenbord (die los te koop is).

De antennelijnen zijn mooi weggewerkt op dit model en hebben een lichtgrijze kleur. In die lijn zit één van de twee speakers verwerkt, waardoor de lijn ook niet echt opvalt. Door de ronde hoeken en de lichte bolling op de achterkant, ligt de tablet lekker in de hand. En ondanks het feit dat het oppervlak glad aanvoelt, heb je niet snel het idee dat het apparaat uit je handen glijdt. Daarnaast voelt de Huawei MediaPad M5 Pro ontzettend stevig aan. Het design oogt premium en zo voelt de tablet ook aan in het dagelijkse gebruik.

Display

De tablet heeft een riant scherm met een afmeting van 10,8-inch. Deze afmeting zorgt ervoor dat films en series kijken een prettige ervaring is, terwijl werkgerelateerde applicaties veel meer loze ruimte laten zien. De Huawei MediaPad M5 wordt echter als een entertainmenttablet in de markt gezet, dus dat lijkt hier de juiste keuze te zijn. Zo zie je namelijk minder vaak zwarte balken in beeld, terwijl programma’s als Word of andere tekstverwerkers dus aan de zijkanten meer ruimte over hebben. De schermverhouding is dus een voor- en nadeel.

Het scherm kan kleuren en details weergeven in hoge kwaliteit, onder meer dankzij die hoge resolutie van 2.560 bij 1.600. Echter, het contrast is niet net zo hoog als op een Samsung Galaxy Tab S3, aangezien deze tablet niet beschikt over een oled-scherm. Daarnaast kan het scherm niet ontzettend helder worden ingesteld. Zit je echter vaak binnen met deze tablet, of bijvoorbeeld onderweg in een auto of de trein, dan presteert dit scherm wel heel goed. Kleuren en details komen goed tot hun recht, maar er zijn dus betere opties beschikbaar.

Connectiviteit

Je kunt de tablet op allerlei manieren gebruiken dankzij het grote aantal connectiviteitsopties. Je kunt bestanden overzetten middels de micro-sd-kaart en kunt ook onderweg verdergaan op het internet door de plaatsing van een simkaart. Daarnaast is er natuurlijk ondersteuning voor wifi en bluetooth en is er ook support voor gps. Het enige dat hier mist in afwezigheid is een hdmi-poort waarmee je de tablet kunt koppelen aan een televisie, maar een ontzettend groot gemis is het niet. Content bekijken lukt hoe dan ook.

Speakers

De Huawei MediaPad M5 Pro beschikt over vier speakers op de achterkant, die zijn afgesteld door Harman Kardon. Met die vier speakers wil Huawei een 3d-geluidseffect nabootsen. Natuurlijk kan het geluid niet echt achter je vandaan komen, maar in bepaalde demo’s en andere videocontent leek het geluid in elk geval wel van de zijkant te komen en dat is best indrukwekkend te noemen voor een tablet. De M5 Pro is overigens niet de luidste tablet, maar het is wel een apparaat dat met gemak een gemiddeld grote kamer kan vullen.

Waar we verder tevreden over zijn is de algemene geluidsweergave, ook bij het bekijken van normale content (zonder 3d-geluid). Het klinkt best natuurlijk en we kunnen weinig vervorming ontdekken, zelfs niet wanneer je de tablet wat harder zet. Zo zijn gesprekken ook duidelijk verstaanbaar. Wanneer je een koptelefoon gebruikt, dan krijg je ook toegang tot 3d-audio — echter, er is geen koptelefoonaansluiting aanwezig, dus moet je gebruikmaken van de meegeleverde usb-c-naar-audio-kabel. Ook is er ondersteuning voor HD Audio en aptX.

Camera’s

Een (Android-)tablet koop je niet vanwege de camera aan boord en ook de camera’s op de MediaPad M5 zullen je niet gaan overtuigen. De frontcamera beschikt over acht megapixel, terwijl de hoofdcamera beschikt over dertien megapixel. Voor noodgevallen kun je ze nog wel gebruiken, maar over het algemeen lijken de kleuren een beetje uitgesmeerd, zijn de foto’s niet superscherp en is er weinig detail zichtbaar in de donkere gebieden op foto’s. Verder krijg je wel toegang tot een breed scala aan fotografiemogelijkheden.

Accuduur

De accu in de Huawei MediaPad M5 Pro is behoorlijk groot: 7.500 mAh. In vergelijking met de Tab S3 is dan 1.500 mAh meer, terwijl de iPad Pro 10.5-inch beschikt over 8.134 mAh. Je kunt er dus op rekenen dat je lang met de aanwezige energie kunt doen, zeker als je alleen maar foto’s bekijkt en hier en daar een app gebruikt. Ga je gamen, wat heel goed kan, dan is het een ander verhaal. Dan nog is het best een indrukwekkende prestatie: we schatten dat je tenminste vijf uur onafgebroken 3d-games kunt spelen op de MediaPad M5 Pro.

Bekijk je alleen maar video’s dan kun je rekenen op een tijd van ongeveer tien uur, wat gewoon een prima prestatie is. Aangezien we er niet van uitgaan dat de tablet zes tot tien uur onafgebroken wordt gebruikt door één persoon, kun je er dus op rekenen dat je zeker wel een dag of twee kunt doorkomen met het apparaat, zonder naar de oplader te hoeven grijpen. Maar dan heb je hem al wel intensief gebruikt; bij minder intensief gebruik mag je het gerust verdubbelen. Opladen gebeurt middels de meegeleverde usb-c-oplader.

Huawei MediaPad M5 Pro – software

De Huawei MediaPad M5 Pro draait op Android 8.0 Oreo met daaroverheen de Android-skin van het bedrijf. Dat is op zich prima voor een entertainmenttablet, aangezien Android genoeg apps heeft voor vermaak en weinig energie verbruikt als besturingssysteem. Wel is het jammer om te zien dat er een grote hoeveelheid applicaties wordt meegeleverd, die helaas niet in z’n geheel te verwijderen is. Op een premium apparaat mag je inmiddels toch wel verwachten dat je zelf bepaalt welke diensten, apps of games je wel of niet gebruikt.

Wat we helaas niet hebben kunnen testen is de productiviteitsmodus. Dit is een omgeving binnen de Android-schil EMUI van Huawei waarin je kunt werken wanneer je een los te koop toetsenbord aansluit. Android mag in de afgelopen jaren veel winst hebben geboekt als medium waar je mee zou moeten kunnen werken, maar dan nog is Windows 10 gewoon vaak de betere optie. En als je echt niet aan Windows wil beginnen, om wat voor reden dan ook, dan is wellicht een goedkopere Chromebook met Chrome OS een goed alternatief.

Hoe dan ook, de werkomgeving is vergelijkbaar met die van de Huawei Mate 10 Pro, wanneer je hem aan een beeldscherm koppelt. Je kunt apps draaien in meerdere ramen, maar het multitasken werkt niet net zo gemakkelijk als op Windows (zeggen we op basis van onze eerdere ervaringen met de tablet). Bovendien zijn niet alle Android-apps geschikt voor werkomgevingen, ook al is er dus wel een inhaalslag gemaakt. Het is dus een ervaring die wat te wensen overlaat, en aan het einde van de dag geen goed alternatief is om in te werken.

Huawei MediaPad M5 Pro – in gebruik

De Huawei MediaPad M5 Pro is een tablet waar je op zou moeten kunnen werken (wat helaas niet in alle situaties het geval is), maar het is bovenal een tablet waar je entertainment op moet kunnen nuttigen. Op de redactie hebben we vragen binnengekregen over de weergave van high definition video’s op deze tablet en we moeten helaas concluderen dat de MediaPad M5 slechts video’s met een maximale kwaliteit van 480p kan weergeven. We hebben de applicatie DRM Info gedownload uit Google Play om dat te controleren.

We schreven al eerder over DRM Info en het feit dat niet alle Android-apparaten content in full hd kunnen afspelen (onder meer de OnePlus 5T kan dat ook niet). Voor een tablet met zo’n groot scherm, zo’n hoge resolutie en met als belangrijkste insteek en bekijken van entertainment, is het bespottelijk dat Huawei dit zo heeft aangepakt. Je kunt nu niet optimaal genieten van dat verder prachtige scherm, dat zeker in staat is kleuren mooi te weergeven. Voor videostreamingdiensten kun je hem al links laten liggen — letterlijk en figuurlijk.

Los daarvan ligt de tablet gelukkig wel lekker in de hand. De plaatsing van de vingerafdrukscanner is wellicht nog iets waar aan gewerkt kan worden. Die zit nu onderaan in verticale modus en rechts in horizontale modus. Het was wellicht fijner geweest als die op de achterkant zou zitten, zodat de voorkant mooi en schoon kan blijven. Ondanks dat reageert de sensor ontzettend vlot en zijn we blij om te zien dat steeds meer tablets worden uitgerust met deze vorm van beveiliging. Het is nog steeds een zeer veilige beveiligingsmiddel.

Prestaties

Met de aanwezige hardware aan boord, mag je niets minder dan snelle prestaties verwachten. En gelukkig is dat ook het geval. De software reageert ontzettend vlot op je bewegingen en taps op het scherm en nergens kom je haperingen of gestotter tegen. Daarnaast mag je er ook gewoon op rekenen dat alle apps vloeiend werken op het apparaat, ook al is de processor inmiddels wat ouder. Die processor is nog steeds krachtig genoeg om mee te komen in het tabletsegment, helemaal omdat de processor in de Tab S3 nog ouder is, natuurlijk.

Huawei MediaPad M5 Pro – conclusie

Ondanks het feit dat er momenteel weinig echt goede high-end Android-tablets zijn (of Android-tablets in het algemeen), kunnen we helaas niet de Huawei MediaPad M5 Pro aanbevelen voor zijn huidige prijs. Als je kijkt naar de hardware, zoals de processor en het werkgeheugen, wel: de tablet reageert vlot, kan met alle applicatie overweg en levert gewoon zeer snelle en prettige prestaties af. Bovendien oogt het apparaat best luxueus en werkt de 3d-geluidsweergave ook nog aardig. Maar er gaat ook een aantal dingen fout.

Zo kan de tablet videocontent van videostreamingdiensten helaas niet in full hd of hoger afspelen en zit je vast op een maximale resolutie van 480p. Daarnaast is de werkomgeving een leuke extra, maar werkt het multitasken niet prettig en zijn ook de apps niet geoptimaliseerd voor de werkomgeving. En als je dan een tablet in de markt zet bedoeld voor entertainment en werk, ook al moet je het toetsenbord nog los kopen, dan kun je haast niet serieus zijn als fabrikant. Dit zijn twee fouten die het succes van het apparaat flink in de weg kunnen staan.

Zoek je een goedkoop alternatief voor Windows en wil je geen iPad? Dan kun je je altijd nog wagen aan een Chromebook. Die apparaten zijn goedkoper en bieden betere werkomgevingen (in de cloud) aan. Zoek je een entertainmenttablet waar je ook video’s in hd op kunt bekijken, dan ben je beter af met een Galaxy Tab S3 of een moderne iPad. Op allebei de vlakken, de twee belangrijkste vlakken, scoort Huawei slecht. We keken hoopvol uit naar deze verse high-end Android-tablet, maar zijn uiteindelijk van een koude kermis thuisgekomen.

6.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Luxueus design
  • Geluid
  • Specificaties

Minpunten
  • Geen full hd-videoweergave (streamingdiensten)

  • Werkomgeving werkt niet optimaal
  • Toetsenbord niet meegeleverd

Reacties (1)