Huawei MediaPad M3 Lite 10 – specificaties
Huawei MediaPad M3 Lite 10 | |
---|---|
Scherm | 10,1-inch, 1.920 bij 1.200 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Qualcomm Snapdragon 435 |
RAM | 3 GB |
Opslaggeheugen | 32 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 4.2 |
NFC | Nee |
Camera’s | Acht megapixel voor en achter |
Accu | 6.660 mAh Lithium Polyleer |
Specs
Aan boord zit de Qualcomm Snapdragon 435. Dit is een processor met acht kernen, geklokt op 1,4 GHz. Dit is niet de snelste of beste processor van Qualcomm, maar zo is ‘ie ook helemaal niet bedoeld. Deze chipset komen we vaker tegen in goedkopere smartphones en tablets, omdat ze voor een relatief lage prijs een fijne prestatie kunnen aanbieden. En dat merken we ook aan de Huawei MediaPad M3 Lite 10. In vergelijking met de Snapdragon 430, de voorganger, heeft de Snapdragon 435 een ietwat snellere modem aan boord.
Combineer die prima processor met 3 GB aan werkgeheugen, wat toch 1 GB meer dan gemiddeld is, met de 32 GB aan opslagruimte aan boord, en je hebt een prettige basis waar je goed mee uit de voeten komt. Dankzij de grote accu en het energiezuinige Android dat is geïnstalleerd, ben je er ook van verzekerd dat het apparaat lang meegaat (bij normaal gebruik). Verder is de tablet voorzien van allerlei handige gemakken, zoals een moderne bluetooth-versie, gps en ruimte voor een simkaart. Daardoor is de tablet ook onderweg te gebruiken.
Huawei MediaPad M3 Lite 10 – hardware en design
Qua design doet de tablet ons denken aan de eerder gelanceerde Asus-tablets Asus ZenPad 3S 10 en Asus ZenPad 10. Het ligt er natuurlijk wel aan welke versie je neemt. Onze versie heeft witte randen aan de voorkant en een gouden/zilveren achterkant, wat het apparaat een luxueuze uitstraling geeft. Aan de voorkant zien we twee dingen zitten (naast het grote touchscreen van 10,1-inch natuurlijk), namelijk de camera boven het scherm en de vingerafdruklezer onder dat scherm. Die vingerafdrukscanner is geen thuisknop.
De thuisknop zit weer aan de zijkant van de tablet, aan de rechterkant om precies te zijn. Daar boven treffen we de volumeknoppen aan. Wanneer je de tablet horizontaal vasthoudt, zijn de knoppen goed bereikbaar. Links zit de opening van de micro-usb-poort, evenals de sleuf voor een simkaart. Op de bovenkant zien we een aansluiting voor een koptelefoon. Ook zien we hier twee speakers zitten, die het geluid goed kunnen verdelen — niet in de laatste plaats omdat we ook twee speakers aan de onderkant aantreffen. Later meer over het geluid.
Verder heeft Huawei geen rare fratsen uitgehaald met het design. Deze simpele, doch luxueuze uitstraling doet de tablet goed. Echter, op het eerste gezicht lijkt dit niet meteen op een product van Huawei, maar juist op een product van Asus (de reden waarom we deze sectie begonnen met de vergelijking). Mocht je dus op zoek zijn naar een moderne Asus-tablet met een premium design, maar wil je daar de volle pond niet voor betalen, dan is deze tablet alleen al een aanbeveling. Maar een beoordeling gaat om meer dan alleen het uiterlijk.
Display
Het scherm van de Huawei MediaPad M3 Lite 10 is 10,1-inch groot. Het beschikt over een beeldverhouding van 16:10 en daardoor krijg je tijdens het kijken naar video’s te maken met zwarte balken aan de boven- en onderkant. De schermresolutie bedraagt 1.920 bij 1.200 pixels, dat een pixeldichtheid van 224 pixels per inch oplevert. Dat levert bovengemiddeld scherpe beelden op. Je ziet niet snel een korrelige rand tegenkomen bij het bekijken van een foto of video in hoge resolutie, waardoor je er prima films en series mee onderweg kunt bekijken.
Het scherm kan best helder gezet worden, maar verwacht geen wonderen. Met een helderheid van 413 nits kun je er heel de dag prima op kijken, maar zit je buiten naast de schaduw dan kan het problematisch worden. De kleurweergave is meer dan prima te noemen. Kleuren komen mooi uit de verf. Zwart is ook écht zwart en het contrast met wit is indrukwekkend te noemen. Dat geldt eigenlijk ook voor de rest van de kleuren. Het scherm lijkt het paradepaardje te zijn van deze tablet; alleen de maximale helderheid kan als een nadeel gezien worden.
Connectiviteit
Mocht de 32 GB aan aanwezige opslagruimte niet voldoende zijn, of wil je simpelweg iets offline overzetten op je tablet, dan kun je daarvoor de trede aan de zijkant gebruiken. Daar kun je niet alleen de simkaart, maar ook de micro-sd-kaart in plaatsen. Daarnaast is er natuurlijk ondersteuning voor wifi en (een redelijk recente versie van) bluetooth, evenals 3g en 4g. Daardoor kun je er onderweg mee bellen, mocht je dat prettig vinden, maar ook mee internetten op het mobiele netwerk. Het maakt de tablet net even iets meer veelzijdiger dan de concurrentie.
Speakers
Een uniek aspect aan de Huawei MediaPad M3 Lite 10 zijn de vier aanwezige speakers. Wanneer je hem horizontaal vasthoudt zitten er twee aan de bovenkant en twee aan de onderkant. Het speakersysteem is ontworpen met hulp van Harman Kardon. Het volume kan behoorlijk hoog gezet worden, zonder dat er een verstoring of iets dergelijks optreedt. De stereo-effecten op het apparaat werken goed en stemmen, in series, films en gezonden nummers, klinken gelukkig helder. Over het algemeen kun je hetzelfde stellen over de muziek.
We kunnen best stellen dat de geluidskwaliteit behoorlijk goed is. Je kunt prima individuele instrumenten horen in de muziek, dus er is genoeg ruimte voor details. We verwachten niet dat audiofielen nu meteen een gat in de lucht springen, maar op het gebied van speakers presteert de M3 Lite 10 bovengemiddeld goed. Het geluid klinkt levendig en er is zelfs een snufje basgeluid aanwezig. Je hoeft dus niet meteen naar externe speakers of een koptelefoon te grijpen om ergens van te genieten, dit kan, tot op zekere hoogte, ook zonder.
Camera’s
De camera’s leveren een gemiddelde kwaliteit af. Je hebt de beschikking over twee camera’s van acht megapixel, die zijn voorzien van een optische beeldstabilisator. Over het algemeen kunnen de camera’s goed overweg met detail en licht, maar komen de kleuren helaas vaak niet overeen met het echte beeld. Gele beelden worden een beetje groenig, terwijl groene beelden een beetje blauwig worden. Ook is het zo dat de scherpte niet altijd jé van hét is. Video’s kun je maken met een resolutie van 1080p en voldoen prima aan middelmatige eisen.
Accuduur
Je hebt met de Huawei MediaPad M3 Lite 10 te maken met een budgettablet, maar dat betekent niet dat Huawei overal op bezuinigd heeft natuurlijk. De accu is 6.600 mAh groot en daarmee kun je tien uur onafgebroken apps gebruiken of media bekijken. Wanneer je de tablet ook af en toe niet gebruikt, dan kun je die gebruiksduur moeiteloos verlengen, omdat ‘ie in slaapstand ontzettend weinig energie verbruikt. Helaas laadt de tablet ontzettend langzaam op, omdat dat opladen via micro-usb gaat en er geen snellaadfunctie aanwezig is.
Huawei MediaPad M3 Lite 10 – software
De Huawei MediaPad M3 Lite 10 wordt geleverd met de nieuwste versie van Android, namelijk Android 7.0 Nougat. Daaroverheen zit de EMUI-interface, versie 5.1. Dit is de skin die de fabrikant altijd gebruikt voor haar smartphones en tablets. Diezelfde software treffen we aan op de Huawei P10 Plus, maar we missen wel enkele features. Features die misschien niet zijn geschikt voor de budgetlijn van Huawei en alleen zijn weggelegd voor de premium modellen. Desondanks heb je niet het idee dat je iets mist in je dagelijkse gebruik.
Want over het algemeen biedt deze tablet dezelfde opties en mogelijkheden aan als menig smartphone van Huawei. Zo kun je kiezen tussen twee verschillende stijlen voor de app-lade (die van Google of die van Huawei) en worden andere functies overzichtelijk in beeld gebracht via het snelle menu. Wel wordt de MediaPad M3 Lite 10 met ontzettend veel apps geleverd: je krijgt applicaties van Google, Microsoft en Huawei zelf en je hebt lang niet alles nodig. Helaas kun je niet alles verwijderen (zonde van de ruimte), maar kun je wel alles uitschakelen.
Huawei MediaPad M3 Lite 10 – in gebruik
Ondanks het feit dat Huawei voor een processor gekozen heeft die niet jé van hét is, merk je daar in de praktijk eerlijk gezegd weinig van. Toegegeven, er waren soms momenten waarop het lang duurde voordat een specifieke app was opgestart, maar in veel gevallen probeerden we dan een game te starten. Normale applicaties, die niet te veel van de hardware vergen, openen zonder moeite. Houd er dus rekening mee dat je hier niet de meest high-end games op kunt afspelen, maar dat je best zoiets als Pokémon Trading Card Game kunt blijven spelen.
Wat enorm bevallen is, is het gewicht en het formaat van de tablet. De tablet voelt ontzettend licht aan en is ook nog eens dun, waardoor je hem prima kunt meenemen in een volle rugtas of koffer. Daarnaast is het scherm lekker breed, wat altijd een pluspunt is, maar vinden we de beeldverhouding van 16:10 toch net even jammer. Deze verhouding zorgt voor iets meer schermoppervlak, maar in de praktijk gebruik je die niet bij mediaconsumptie. Er verschijnen dan zwarte balken bij breedbeeldvideo’s, maar ook bij foto’s die hoger dan gemiddeld zijn.
Daarnaast vinden we het jammer en een beetje vreemd dat de ovale knop aan de voorkant eigenlijk helemaal geen knop is. Dit is alleen de vingerafdrukscanner. Nu is het hartstikke fijn dat er een vingerafdrukscanner op een tablet zit (hoe veiliger, hoe beter), maar we hadden er graag ook het scherm mee uit de slaapstand willen halen zonder meteen de boel te ontgrendelen. Het is een puntje van gemak: die knop aan de voorkant is beter bereikbaar dan de aan-uitknop aan de zijkant, wanneer je de tablet op tafel wil laten liggen.
Prestaties
Qua prestaties hoef je niet het onderste uit de kan te verwachten. Zoals aangegeven vormt de hardware een prima basis voor dagelijks gebruik, maar de tablet heeft het zwaar wanneer er grafisch zware apps worden geopend. Ook doe je er goed aan je applijst vaak even op te schonen, zodat je er zeker van bent dat je apparaat optimaal kan functioneren. Wanneer je te veel apps tegelijkertijd gebruikt, kun je dat merken in de prestaties, die dan achteruitgaan. Maar voor dagelijks gebruik is het eigenlijk allemaal wel prima te noemen.
Huawei MediaPad M3 Lite 10 – conclusie
Met de Huawei MediaPad M3 Lite 10 had Huawei zichzelf ten doel gesteld een multimediatablet te lanceren. Dat is grotendeels gelukt. Het scherm levert levendige kleuren af, met plaatjes die er redelijk scherp uitzien, terwijl de speakers bovengemiddelde kwaliteit afleveren. Daarnaast zijn er een aantal handige functies aanwezig, die de concurrentie vaak niet voor deze prijs aanbiedt, zoals ondersteuning voor mobiele netwerken, laag gewicht en redelijke camera’s. Ook is er genoeg werk- en opslaggeheugen voor dagelijks gebruik.
Maar er zijn ook minder leuke aspecten. De accu gaat op zich lang mee, maar kan snel leeg raken in combinatie met zwaardere applicaties. Ook duurt het heel lang voordat die batterij is opgeladen. Ook is het vreemd dat de vingerafdrukscanner aan de voorkant niet ‘gewoon’ een ontwaakknopje is en vinden we het vervelend dat er ontzettend veel applicaties worden meegeleverd die je waarschijnlijk niet gaat gebruiken. Maar voor deze prijs krijg je niet gauw deze kwaliteit en al deze mogelijkheden in huis wanneer je op zoek bent naar een nieuwe tablet.
Beoordeling
- Luxueus en licht design
- Bovengemiddeld goed geluid
-
Genoeg werk- en opslaggeheugen
Veel meegeleverde apps
- Vingerafdrukscanner geen knopje
- Micro-usb-poort
Reacties (1)