Review: Huawei MediaPad 7 Lite

01 december 2012 + 10 minuten 1 Reacties
mediapad

Google’s Nexus 7 en Apple’s iPad mini hebben bewezen dat er een (forse) markt is voor kleinere tablets. Beide apparaten zijn in hun eigen recht erg goed en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. In deze review kijk ik naar de Huawei MediaPad 7 Lite, een andere 7 inch Android tablet met een aantrekkelijke prijs. Maar hoe zit het met de prijs-kwaliteitverhouding?

Huawei MediaPad 7 Lite – Specificaties

De Huawei MediaPad 7 Lite is beschikbaar in een 8GB Wifi + 3G versie. De tablet beschikt onder meer over een 7 inch capacitief touchscreen, Android 4.0 Ice Cream Sandwich, 1GB aan werkgeheugen, een USB aansluiting, een microSD card reader, Bluetooth, 3G (met voice) en Wifi. Alle specificaties vind je op de productpagina van de Huawei MediaPad 7 Lite.

Prijs

Op het moment van schrijven is de tablet nog nauwelijks in Nederland te koop, maar hij wordt deze maand verwacht voor een adviesprijs van 199 euro. Echter zal er ook gelijk een cashback actie verschijnen waarbij je 50 euro retour krijgt en de tablet dus 149 euro kost.

Advertentie

Huawei MediaPad 7 Lite – Video

Huawei MediaPad 7 Lite – Design en Hardware

Design

Als je de Google Nexus 7 kent dan komt deze tablet je ook bekend voor. Het is een beetje inherent aan het feit dat het een 7 inch Android tablet is natuurlijk maar toch heeft Huawei een paar keuzes gemaakt die het wel degelijk een ander ogend apparaat maken. De gebruikte materialen zijn een stuk luxer te noemen en de combinatie tussen een aluminium achterkant en glazen voorkant met wat witte plastic accenten maakt dat het een mooi stevige tablet is. Net als bij de iPad mini zit er een randje om het scherm dat schuin afgewerkt is, een champfered edge.

Hardware en aansluitingen

Het 7 inch display heeft een resolutie van 1.024 bij 600 pixels en maakt gebruik van de IPS techniek om goede kijkhoeken en kleurweergave te garanderen. De processor in deze tablet is een Cortex A8 single-core processor en wordt gecombineerd met 1GB werkgeheugen. De opslagruimte is maar 8GB maar de Mediapad 7 Lite heeft een MicroSD slot om het geheugen relatief goedkoop uit te kunnen breiden. Een Micro-USB 2.0 poort geeft je mogelijkheden om randapparatuur aan te sluiten.

3G module met voice

Het belangrijkste onderscheidingspunt van deze tablet is dat er niet alleen een 3G module inzit voor mobiel internet maar vooral dat je deze verbinding ook kan gebruiken om te bellen en sms’en. Helaas zit er geen speaker bovenin de tablet dus zul je alle gesprekken moeten voeren via speaker of headset. Een 7 inch tablet aan je oor houden is vast niet heel charmant dus de keuze is begrijpelijk, al is de keuze er ook voor verantwoordelijk dat het voor de meeste mensen niet als smartphone vervanger gebruikt kan worden.

Display

Zoals gezegd is het dus een 7 inch display met 1.024 bij 600 pixels en hoewel de kijkhoeken goed zijn en kleurweergave prima is ben ik niet erg onder de indruk. De 16:10 beeldverhouding en het relatief beperkte aantal pixels betekent dat je bijvoorbeeld op deze site altijd zult moeten inzoomen om tekst te kunnen lezen, een probleem waar ik verderop in de review nog op terugkom. Voor video’s en spelletjes is het display echter prima.

Camera’s

Advertentie

Net als in 99% van de gevallen zijn de camera’s op deze tablet ook weer beroerd. Sterker nog. de camera’s op de Huawei MediaPad 7 Lite zijn slechter dan de rest. Een 0.3 MP camera een de voorzijde voor videochat en een 3.2 MP camera aan de achterkant voor video en foto’s. Beide camera’s leveren een resultaat dat niet bruikbaar is voor enige serieuze toepassing. Leuk ja, bruikbaar nee.

Geluid

De speaker op deze tablet zit naast de camera aan de achterkant wat dus betekent dat het geluid van de gebruiker afgestuurd wordt. Dit is een nadeel natuurlijk maar het volume dat je met deze tablet kan krijgen overkomt dit probleem wel. Erg goed is de kwaliteit niet maar dat is het nooit op een tablet. Ik zou het voor Youtube bruikbaar willen noemen maar voor bijna alle andere toepassingen raad ik je aan de koptelefoon aansluiting te gebruiken.

Batterij

De accu in deze tablet is één van de twee grote teleurstellingen. Helaas gaat de tablet maar een uur of 4 mee en dat is erg weinig voor een mobiel apparaat. Ook gebruikt deze tablet in slaapstand redelijk wat stroom dus zelfs op dagen dat je de tablet amper gebruikt is hij aan het einde van de dag leeg. De waarschuwing die je krijgt als de batterij bijna op is duurt 60 seconden en de tablet schakelt zichzelf daarna direct uit. Ik ben deze melding meer dan eens tegengekomen en dat is erg jammer.

Huawei MediaPad 7 Lite – Software

Android

De Huawei MediaPad 7 lite draait nog op Android 4.0 Ice Cream Sandwich en dat is een groot verschil met z’n grootste concurrent, de Nexus 7. Waar Google’s vlaggenschip tablet op de nieuwste en beste versie draait moet de MediaPad 7 Lite het dus nog doen met een verouderde en langzamere versie van Android.

Skin

Huawei heeft er gelukkig voor gekozen bijna geen aanpassingen te maken aan het uiterlijk van Android. De enige uitzonderingen die ik ben tegengekomen is dat je vanaf het lockscreen direct naar de telefoon applicatie kan gaan en dat in de apptray dezelfde achtergrond zichtbaar is als die van je homescreens.

Meegeleverde Software

Het belangrijkste dat je over de software kunt zeggen is dat deze tablet een Google goedgekeurd apparaat is, wat betekent dat je toegang hebt tot de Google Play Store om apps te downloaden. Naast de standaard Android 4.0 apps staan ook de meeste Google apps alvast voor je geïnstalleerd op de MediapPad 7 Lite.

Advertentie

Qua speciale extra apps vind je o.a. een office applicatie (WPS office), een DLNA app, een filebrowser, verschillende e-reader apps en een spelletje (QQ). Ook zijn er nog een stuk of 5 apps waarvan de namen nog in het Chinees staan en ik dus geen flauw idee heb van wat die betekenen.

Huawei MediaPad 7 Lite – Prestaties en Gebruik

Ik was erg benieuwd naar deze 7 inch tablet en vanwege het feit dat de MediaPad 7 Lite ongeveer in deze prijsklasse zit als de Nexus 7 en dat ze erg op elkaar lijken qua design/formaat was ik vooral benieuwd hoe de MediaPad 7 Lite zich verhoudt tot de Nexus 7.

In eerste instantie was ik meteen blij verrast door de bouwkwaliteit en design. Luxere materialen en hetzelfde formaat betekenen alleen dat de MediaPad 7 Lite iets zwaarder is dan de Nexus 7. Helaas was mijn blijde verbazing snel voorbij toen ik de tablet ging opstarten, alleen dit duurde al zo lang dat ik me afvroeg of de tablet misschien was vastgelopen. De langzame processor gooit eigenlijk op alle fronten roet in het eten.

Dat het scherm niet de meeste pixels heeft is zo’n probleem dat opgelost kan worden door te zoomen, maar ook hier merk je dat een single-core processor niet genoeg umphf heeft om Android ICS soepel aan te drijven. Door enorme laadtijden van websites en vertraging bij het zoomen/scrollen geeft de MediaPad 7 Lite je een frustrerende browse-ervaring. Ook is Android ICS niet stabiel en zul je vaak apps geforceerd gesloten zien worden.

Het opstarten van apps duurt ook wat langer dan normaal maar is uiteindelijk als de app is opgestart niet zo’n groot probleem. Het is bijvoorbeeld prima mogelijk een simpel spel als Angry Birds te spelen. Een 3D spel zoals Riptide GP start wel en is ook te spelen, maar door de framerate heb je wel het gevoel dat je wat achter de feiten aanloopt. Erg soepel is dat dus niet.

Ook het afspelen van een Youtube filmpje is vaak teveel gevraagd voor de tablet. Ik heb heb bijna elke keer na 1 minuut spelen weer wat geduld moeten opbrengen omdat de MediaPad tijd nodig had om te bufferen. Dit terwijl de internetverbinding snel genoeg is om video via het internet te bekijken. Of dit een probleem van de processor, het geheugen of de internetverbinding van de MediaPad 7 Lite is weet ik niet, dat het een probleem is weet ik wel.

De langzame ervaring die je eigenlijk overal in de tablet tegenkomt nodigt niet echt uit om veel gebruikt te worden, en veel gebruiken kan je het dus ook niet want de accu gaat maar een uur of vier mee. Dit is voor een moderne tablet die ook nog eens als telefoon gebruikt kan worden gewoon te weinig. Ook het feit dat de tablet veel stroom lijkt te verbruiken in slaapstand werkt niet mee.

Huawei MediaPad 7 Lite – Conclusie

Uiteindelijk kan ik niet anders dan concluderen dat de MediaPad 7 Lite niet een tablet is die je geld waard is. Zeker met een optie als de Nexus 7 zijn er gewoon tablets die een veel betere ervaring bieden voor je geld. Dit is niet eerste keer dat ik tijdens de review van een tablet nog niet precies wist hoeveel hij uiteindelijk ging kosten, ik ging uit van 250 euro maar uiteindelijk is de standaardprijs 199 euro. Er is zelfs binnenkort een actie dat je nog 50 euro terug kan krijgen op je aankoop. Ook voor 150 euro zou ik niemand deze tablet aan willen raden. Aangezien iets simpels als het browsen op het web zo langzaam is dat ik het bijna als onbruikbaar zou willen bestempelen maakt het gewoon erg lastig een voorbeeld te vinden waar deze tablet wel een verstandige keuze zou zijn. Ik probeer het dan ook maar niet. De Nexus 7 is een met 100 euro een stuk duurder maar heeft met 32GB flink meer opslaggeheugen en is door de betere hardware en betere Android versie een stuk beter bruikbaar.

4.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Luxe materialen en goede bouwkwaliteit
  • 3G module met telefoongesprekken
  • Veel aansluitingsmogelijkheden

Minpunten
  • Single-Core processor (traag)

  • Instabiele software (crashes)
  • Matige accuduur

Reacties (1)