Review: Huawei Mate S

03 oktober 2015 + 10 minuten 0 Reacties
Huawei-Mate-S-review-feature

In deze review kijken we naar de Huawei Mate S, een 5.5-inch phablet met een hoge resolutie display, een octacore-processor en een 13 megapixel camera.

Chinese fabrikanten staan bekend als prijsvechters en prijsvechters hebben goedkope producten die op bepaalde punten besparen. Besparingen die leiden tot een minder dan optimaal product. Huawei probeert met deze trend te breken en profileert zich de laatste tijd als luxe-merk, dochterbedrijf Honor is dan wel weer een prijsvechter. De Huawei Mate S die we in deze review gaan bekijken is een high-end telefoon met goede specificaties en gemaakt van luxe materialen, en heeft een bijbehorend prijskaartje.

Huawei Mate S – specificaties

Huawei Mate S
Scherm 5.5 inch, 1920 x 1080
Digitizer Nee
Processor Hisilicon Kirin 935 2.2 GHz
RAM 3GB
Opslaggeheugen 32-64GB
SD Ja, MicroSD
HDMI Nee
USB Ja, MicroUSB
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 8 en 13 Megapixel cameras
Accu 2700 mAh Lithium Polymer

De Huawei Mate S is voorzien van een vingerafdrukscanner aan de achterkant van de behuizing. De phablet komt naast twee verschillende opslagvarianten (in Nederland) in 3 verschillende kleuren; zilver, grijs en goud. De adviesprijs van de 32GB variant is 649 euro.

Huawei Mate S – hardware en design

Luxeproducten onderscheiding zich doorgaans op design en de gebruikte materialen om het design om te toveren tot een fysiek product. De Huawei Mate S is een erg mooie telefoon om te zien, maar helaas is het design weinig origineel. Onder het mom van beter goed gejat dan slecht bedacht heeft Huawei zich laten ‘inspireren’ door Apple’s iPhone. Wat ons betreft is dat prima want de iPhone is een knap ding om te zien. Ook de gebruikte materialen kennen de nodige overeenkomsten maar het resulteert onder aan de streep wel in een prachtig mooie en solide gebouwde telefoon.

Het glas aan de voorkant is aan de uiterste randen lichtjes gebogen zodat de verschillende swipes vanaf zij-, boven- en onderkant fijner aanvoelen. De glazen voorkant is ‘verbonden’ met de luxe metalen achterkant door middel van mooi glimmende champfered edges, een chique element dat meebouwt aan mooie totaalpakket. De Android ‘knoppen’ zijn softwarematig (op het scherm dus) en niet zoals bij veel Samsung toestellen verwerkt in de behuizing.

Door deze keuze moest de vingerafdrukscanner natuurlijk ergens anders geplaatst worden en dat is net onder de camera achterop, mooi in het midden. Dit is een opvallend slimme plek voor de scanner en een natuurlijke plek om je vinger te laten rusten. De scanner is extreem snel en betrouwbaar, en is volgens ons misschien wel de allerbeste scanner op de markt. De behuizing is overigns aan de achterkant ook licht gebogen zodat de de randjes nog dunner zijn dan de algemene 7.2mm diepte van de behuizing.

Display

Het 5.5 inch amoled-display heeft niet de meeste pixels want er zijn ‘maar’ 1920 x 1080 pixels gepropt in het scherm. Ondanks dat ik hier dus niet kan lopen brullen over vier keer HD of QWUAUQGOSA (ofzo) komt het erop neer dat de Huawei Mate S een ppi kent van ruim 400 pixels per inch, meer (veel meer) dan goed genoeg om super scherpe teksten te renderen en veel details in afbeeldingen en interface te tonen.

Het scherm is sowieso een van de mooiste onderdelen van de Huawei Mate S. Het amoled-scherm lijkt perfect naar mijn smaak afgesteld te zijn, dan heb ik het dus op de manier waarom contrast en kleurweergave zijn. Schermhelderheid (brightness) is helaas niet top of the line en daar is dus nog wel wat winst te behalen.

Connectiviteit

De Huawei Mate S heeft bijna alle aansluitingen die bij een topmodel phablet horen. Denk hierbij dus aan WiFi a/b/g/n, NFC, Bluetooth 4.0, GPS en natuurlijk 4G LTE voor de mobiele internetverbinding. Het slot waar je een simkaart in kan doen heeft een exrta uitsparing zodat je ook het interne geheugen kunt uitbreiden via MicroSD. Dual-band WiFi ontbreekt helaas en dat is toch best jammer voor een toestel met dit prijskaartje.

Speakers

Er zitten twee speakers aan de onderkant van de Huawei Mate S en het geluid dat voorgebracht wordt is prima voor een phablet. Het geluid kan vrij hard gezet worden zonder dat er storende vervormingen optreden. Prima voor een YouTube-filmpje maar voor het betere werk kun je de Bluetooth- of koptelefoon-verbinding gebruiken.

Camera’s

De camera’s op deze Huawei Mate S zijn een belangrijk punt van differentiatie, ze zijn namelijk erg goed. Vooral de camera aan de voorkant is indrukwekkend met 8 megapixels en een goede groothoek, en nodigt uit tot het nemen van selfies die meer dan alleen je gezicht vangen. De 13 megapixel camera aan de achterkant van de Huawei Mate S is ook prima en neemt mooie foto’s. Normaal heb ik altijd mijn iPhone bij mij om foto’s te maken en vind ik dat persoonlijk de beste smarphonecamera op de markt. De Huawei Mate S heeft de afgelopen weken ook vaak dienst gedaan en heeft me helemaal niet teleurgesteld.

Huawei heeft zelfs een softwarematige handigheid ingebouwd om de camera snel te lanceren, maar daarover later nog wat meer. Over het algemeen ben ik dus onder de indruk van de kwaliteit van de camera’s en zul je niet snel met slechte foto’s thuiskomen.

Accuduur

De Huawei Mate S heeft een accu van 2700 mAh. Sommige Android-kopers zijn gewend aan telefoons waarvan je de accu kunt verwisselen maar dat kan dus helaas niet met de Huawei Mate S. Gelukkig is 2700 mAh gewoon genoeg om je de dag door te helpen en ben ik nooit in de problemen gekomen met de telefoon, zolang de het apparaat maar iedere avond aan de (microUSB) oplader legt. De accuduur is dus minstens één dag en qua gebruiksduur zou ik zeggen dan een uurtje of 6 goed haalbaar is.

Huawei Mate S – software

De Huawei Mate S draait op Android 5.1.x Lollipop en heeft natuurlijk de goedkeuring van Google gekregen. De phablet is wel standaard voorzien van de EMUI-skin van Huawei, wat dus over Android heen ligt. Helaas heb je hierdoor toch maar weinig voordelen van de stappen die Google aan het maken is op gebied van design (Material Design). Gelukkig brengt Google al tijden de belangrijkere onderdelen van hun vernieuwingen op OS-niveau onder in de zogenaamde Google Play Services en dus heb je, ook als gebruiker met de ‘oude’ Android-versie, nog toegang tot alles wat Android tof en bijzonder maakt. Je hebt dus (onder andere) gewoon toegang tot de Google Play Store, Google Now, de Google Apps etc.

De handigheden die in deze skin zijn verwerkt zullen sommige mensen best aanspreken. Zo kan je met je knokkels verschillende apps openen, afhankelijk van de letter die je met je knokkel tekent. Een C voor camera, dubbel kloppen om de telefoon te ontsluiten. Toch zijn deze ‘handigheden’ wat mij betreft wat overbodig, zeker het kloppen want daar is die vingerafdrukscanner aan de achterkant veel handiger en veiliger voor.

De grootste aanpassing is het gebrek van een app drawer-menu, alle apps zijn gewoon via de verschillende homescherm-panelen beschikbaar. Ook het dropdown-menu met de settings en notificaties heeft een iets afwijkende indeling gekregen maar persoonlijk ben ik juist wel fan van de gekozen stijl. In het algemeen kun je toch wel zeggen dat er al goed in de nieuwe designrichting van Google zelf (Material Design) is gewerkt, zodat je dus zeker het gevoel hebt met een modern systeem te werken. Helaas zijn er wel een handjevol spelletjes vooraf geïnstalleerd op de Huawei Mate S, spelletjes die echt als lokkertje dienen en gewoon als pure reclame gezien kunnen worden. Natuurlijk kan je de boel makkelijk schoonmaken maar dat het nodig is blijft wat jammer.

Android’s grootste voordeel is natuurlijk de controle die je als gebruiker hebt over je telefoon. Ik heb de Huawei Mate S dan ook het meest van de tijd gebruikt in combinatie met de Android Google Now launcher/skin en dat werkte perfect, snel en volkomen naar verwachting.

Huawei Mate S – in gebruik

Dit is de beste Android-phablet die ik tot nu toe heb mogen gebruiken. Persoonlijk ben ik erg fan van de, weinig originele, keuzes die gemaakt zijn op het gebied van het hardware-design en de gebruikte materialen. In combinatie met de vrijheid die Android beidt kon ik dit toestel al snel eigen maken en vertrouwd noemen.

Het waren vooral de camera’s die maakte dat ik dit toestel prima als mijn eigen go to systeem zou kunnen gebruiken. Camera’s zijn dan ook voor een groot deel verantwoordelijk voor mijn huidige voorkeur voor iOS. Maar die van de Huawei Mate S zijn dus opvallend goed, en dan vooral de camera aan de voorkant! De software is soms nog een tikje langzaam maar al met al goed bruikbaar.

Een ander opvallend belangrijk onderdeel in de gebruikservaring is de super goed werkende vingerafdrukscanner. Dit is zo’n onderdeel dat of 99 procent goed werkt of 90 procent en dan nooit gebruikt wordt door mij.. De frustratie van de 10 procent verkeerde interpretatie is dan groot genoeg om niet meer op te wegen tegen het voordeel. De Huawei Mate S is gelukkig meer dan goed (en snel!) genoeg om veilig in combinatie met de scanner gebruikt te worden. Er zijn nog wat extra handigheden in de scanner, zo kan met met (mini) swipes over de sensor bijvoorbeeld door foto’s bladeren en het notificatiemenu oproepen.

De Huawei Mate S wordt geleverd met luxe oordopjes van metaal en die fungeren erg goed. Normaal gesproken noem ik dit soort onderdelen van de verpakking niet apart maar in dit geval is het wel een pluim waard. Hetzelfde geldt voor het feit dat er een hoesje meegeleverd wordt met de Huawei Mate S. De kleur is niet mijn smaak maar handig is het wel!

Prestaties

De phablet was in het dagelijks gebruik meer dan snel zat voor alle taken die ik in petto had, dat mag natuurlijk ook wel met een octacore-processor en 3GB aan werkgeheugen. Volgens andere reviews kan deze phablet alles aan op een paar van de allerkrachtigste games na. Ik herken framedrops misschien niet zo goed maar ik ben in de paar weken gebruik tegen geen enkele beperking aangelopen.

Huawei Mate S – conclusie

De Huawei Mate S is een mooi en luxueus toestel dat eigenlijk maar één groot probleem heeft; het prijskaartje. Voor veel gebruikers is 650 euro gewoon teveel van het goede voor een (Android) toestel. Ik heb echter moeite om de telefoon hierop af te rekenen. Ik weet van mezelf dat ik (veel) meer betaal voor iPhones en deze Huawei Mate S concurreert toch wel degelijk heel knap tegen de toestellen uit die categorie. En dan komen we wat mij betreft precies uit op de plek waar Huawei probeert te zijn; een luxe fabrikant die een premium kan rekenen voor zijn producten (zo ook het horloge). Als Chinese fabrikant in een drukke Europese markt is het een lastig te verwerven positie.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede camera’s
  • Luxe materialen en goede bouwkwaliteit
  • Perfecte vingerafdrukscanner

Minpunten
  • Aardig aan de prijs

  • Geen dual-band WiFi
  • EMUI-skin

Reacties (0)